Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria rozrządu bez konsekwencji 1,9 MTJ 16V

Featured Replies

Napisano

Przedwczoraj na SSP opisałem swój przypadek zatarcia pompy wody i uszkodzenia jedej z rolek napinająch, a mimo to możliwości dojechania w tym stanie do warsztatu bez totalnego rozp.. rozrządu. Stało się tak dzięki nieco odminnej konstrukcji rolki pompy wody. Rolka jest bezzębna i napędzana "plecami" paska,.. a więc zablokowanie pompy nie powoduje przeskoczenia paska czy też jego zerwania . Taki drobiag, a cieszy smile.gif

P.S. może ktoś wrzucić fotke ba ja z "pracowego" kompa jakos nie moge.

281823412-DSC00094~1.JPG

post-47445-14352499408094_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Pompa SKF kupiona w INTER TEAM na ul. Myśliborskiej. A montował to wszystko jeden z mechaników naszego serwisu.

Napisano

> Pompa SKF ...

.........a ile przejechała ta pompa na twoim autku zanim powiedziała 30.GIF? hmm.gif

Napisano
  • Autor

No i to mnie zaniepokoiło bo na liczniku mam 76 kkm. Troche mało jak na zatarcie pompy. Kupiłem samochód jak miał 1,5 roku i 33 kkm. Ale może był kręcony? Kiedyś sprawdze..

P.S. SKF to nowa pompa. Stara była DAYCO,.. czy jakoś tak,.. poszła już na złom

Napisano

............no faktycznie 76kkm to trochę maławo jak na pompę hmm.gif .............ale trzymajmy się wersji, że kręcony nie był tylko pompa wadliwa była............ zlosnik.gif ...w końcu to równie prawdopodobna opcja a przy okazji zdecydowanie bardziej optymistyczna ok.gif

Napisano

yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif ja jak teraz wymieniałem rozrząd po 60.000 km ( tylko ze wzgledu na pompe paliwowa ) miałem zatartą pompe wody.. już zacinała się i pewnie niebawem miałbym to samo lub jeszcze gorzej bo nie wydaje mi się aby to tak sie skończyło w JTD 115 KM

Ale moze u ciebie pasek był za mocno napiety hmm.gif

Czyli warto odkręcić osłonę i sprawdzić stan paska - a pośrednio stan pompy - u mnie pasek zewnątrz był wytarty miejscami - przetarty

Napisano
  • Autor

W zasadzie mialem naciąg fabryczny. Ale rzeczywiście,.. warto przy 50kkm zajrzeć pod oslonę i organoleptycznie wszystko przejrzeć.

Napisano

> W zasadzie mialem naciąg fabryczny. Ale rzeczywiście,.. warto przy

> 50kkm zajrzeć pod oslonę i organoleptycznie wszystko przejrzeć.

A jaki tam dostep jest? Łatwo tam podejsc?

Napisano
  • Autor

> A jaki tam dostep jest? Łatwo tam podejsc?

Nie wiem,.. dałem auto mechanikowi iposzedłem do swojej roboty. Ale widziałem, ze zbiornik płynu chłodniczego był wymontowany. Byc może do samego obejrzenia rozrządu takiej potrzeby nie ma,.. nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.