Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewnica...

Featured Replies

Napisano

grzeje non stop mimo przesunietego suwaka na niebieskie pole ..przyczyna jaka moze byc??i druga sprawa bo wymianie rozrusznika dalej to samo sporradycznie zadarza sie ze nie moge odpalic auta tak jakby nie dostawal; pradu...stawiam na wkladke stacyjki co wy na to??

Napisano

co do nagrzewnicy to moze byc cos z linka, ktore przesuwa klapke, ktora daje cieple albo zimne powietrze. Albo sama klapka sie zablokowala.

Napisano

>i druga sprawa bo wymianie

> rozrusznika dalej to samo sporradycznie zadarza sie ze nie moge

> odpalic auta tak jakby nie dostawal; pradu...stawiam na wkladke

> stacyjki co wy na to??

Ja miałem podobnie,ale mam immobilaizer i myślałem że to jego wina,jednak po jego naprawie nadal problem się pojawiał,wymieniłem kable zapłonowe i już jest ok:)

ps.zdarzyło mi się tak ze 4 razy w przeciągu 3 tygodni,ale już ok:)

Napisano
  • Autor

> Ja miałem podobnie,ale mam immobilaizer i myślałem że to jego

> wina,jednak po jego naprawie nadal problem się

> pojawiał,wymieniłem kable zapłonowe i już jest ok:)

> ps.zdarzyło mi się tak ze 4 razy w przeciągu 3 tygodni,ale już ok:)

kable zaplonowe??tzn WN??co one maja do tego?? jesli nie te kable to sprecyzuj ktore

Napisano

> kable zaplonowe??tzn WN??co one maja do tego?? jesli nie te kable to

> sprecyzuj ktore

tak,te co idą do świec:) nie mam pojęcia co mają do tego,ale miałem je całkowicie zaśniedziałe,jakby nigdy nie były wymieniane(256tys przejechane i po remoncie silnik),i wtedy miałem taka dyskoteke ze nawet nie mogłem awaryjnych włączyc,bo mi przekaźniki wariowały,a auto poprostu nie palilo-nawet zapołon nie ruszał,dosłownie jakby nie było napięcia na stacyjce czy cos...

wymieniłem kable i autko dobrze już śmiga,a kupiłem pierwsze lepsze tanie kable silikonowe... (co prawda auto juz wlasciwie tylko do zajechania ale do wrzesnia planuje pojezdzic,bo wtedy zmieniam na seja).

Choć nie moge zagwarantować że to właśnie to-najlepiej jak Ci to wystapi nastepnym razem,odepnij aku, zdejmij i założ kable z powrotem ze swiec,poczekaj ze 3minuty,zeby wyzerowac napiecie w aucie, podepnij aku i wtedy powinno zapalic,jak nie zapali,powtorz operacje raz jeszcze,a jak to nie pomoze to jednak nie kable...

u mnie to skutkowało,ale miałem juz dosc i kable wymienilem,a po wymianie nawet wszystko lepiej mi zaczeło pracowac(zaczynajac od silnika po wycieraczki,choc nie wiem czemu)

Napisano

Co do nagrzewnicy sprawdź termostat, może Ci się zapiekł i Ci nie przepuszcza płynu chłodniczego do nagrzewnicy i wieje Ci tylko zimnym powietrzem...

Napisano

> Co do nagrzewnicy sprawdź termostat, może Ci się zapiekł i Ci nie

> przepuszcza płynu chłodniczego do nagrzewnicy i wieje Ci tylko

> zimnym powietrzem...

kompletnie nie masz pojęcia jak działa układ chłodzenia i ogrzewania prawda?

O czytaniu ze zrozumieniem już nie wspomnę...

Napisano

boze czlowieku co ty palisz ? Do autora- prawdopodobnie padl Ci zawor przy nagrzewnicy ktory otwiera lub zamyka maly obieg cieczy smile.gif lub tez zerwala sie linka ktora idzie od cięgna do zaworu smile.gif

ps termostat nie ma nic do malego obiegu cieczy smile.gif no chyba ze bedzie otwarty caly czas i w czasie jazdy autorowi tego watku bylo by zimno w aucie smile.gif

Napisano

druga sprawa bo wymianie

> rozrusznika dalej to samo sporradycznie zadarza sie ze nie moge

> odpalic auta tak jakby nie dostawal; pradu...stawiam na wkladke

> stacyjki co wy na to??

Sprawdz elektro magnes może zasniedział styk do którego przychodzi 12v po stacyjce .

Napisano

W terostacie znajduje się bimetal który pod wpływem ciepła powoduje jego otwarcie przec co ciecz chłodzi blok silnika, ciecz ta następnie przechodzi przez nagrzewnice co powoduje że mamy ciepło w autku... Jeśli natomiast bimetal po wpływem temteratury się nie otworzy to w aucie mamy cały czas zimno, jesli natomiast jest cały czas otwarty to przez nagrzewnice po rozgrzaniu silnika płynie ciepła ciecz co powoduje że od nagrzwnicy leci ciepłe powietrze...

A faktycznie bedzie to prawdopodobnie ta linka od tej klapki... Sorki za pomyłkę...

A co do palnie z przykrością musze stwierdzić iź nic nie pale, ani nie biore...

Napisano

po to jest czwornik przed rurka ktora idzie od pompy wody smile.gif i nie wspomne o przewodzie ktory idzie bezposrednio z kolektora do nagrzewnicy zeby.GIF poczytaj o tym jak to dziala.

PS. na logike pomysl ,dlaczego w aucie robi sie cieplo gdy chlodnica zimna a termostat nawet sie nie otworzył.

Napisano

> W terostacie znajduje się bimetal /ciach

No to potwierdziłeś z nawiązką moją teorię: nie wiesz zupełnie jak wygląda układ chłodzenia w samochodzie osobowym z silnikiem spalinowym zlosnik.gif

Troszkę teorii:

Termostat jest po to żeby otwierać lub zamykać tzw duży obieg cieczy.

Gdy termostat jest zamkniety, ciecz krąży jedynie w małym obiegu.

Mały obieg to: silnik -> nagrzewnica -> zbiornik wyrównawczy plus ewentualnie junkers jak ktoś ma LPG

Duży obieg to: silnik -> chłodnica -> zbiornik wyrównawczy.

Prawidłowo działający termostat powinien najpierw dać rozprowadzić ciepło w małym obiegu, nagrzac silnik ; dopiero jak temperatura przekroczy minimum potrzebne do otwarcia, twój bimetal otwiera termostat i daje ciepłe w duży obieg i zaczyna się chłodzenie poprzez chłodnicę.

Gdy zatem termostat jest zacięty, to sa dwie opcje:

zamknięty: działa tylko mały obieg, po nagrzaniu silnika chłodzenie cieczy może odbywac się tylko przez nagrzewnicę, co zwykle jest niewystarczające i dochodzi do przegrzania,

otwarty: działa naraz duży i mały obieg, ciecz nagrzewa się naraz w obydwu układach, lecz znacznie wolniej, może wystąpić niedogrzanie.

Tak czy siak ciepłe powietrze z nagrzewnicy (sprawnej) poleci zawsze tylko albo prędzej albo później,

Jesli w układzie nie ma żadnego dodatkowego zaworu odcinającego dopływ cieczy do nagrzewnicy (a w cc/sc nie ma) to nie ma opcji żeby cały czas leciało zimne z nawiewów z powodu awarii termostatu.

Ufff.

Pajoł?

Napisano

No dobra oki dzięki za wytłumaczenie już kumam...

Ale w takim razie dlaczego kumpela która też posiada SC899 miała problem ogrzewaniem w aucie, nie grzało jej zupełnie, wymienili jej termostat i nagle zaczeło grzać... To już tak poza konkursem, bo oki dobra zgadzam się z tym co powiedziałeś, doczytałem to już, no ale w takim razie co to temu pomogło że zaczeło grzać? Zapowietrzony układ mógł być z nagrzewnocy? A że to za mały koszt naprawy to jej też termostat wymienili?

Napisano
  • Autor

> tak,te co idą do świec:) nie mam pojęcia co mają do tego,ale miałem

> je całkowicie zaśniedziałe,jakby nigdy nie były

> wymieniane(256tys przejechane i po remoncie silnik),i wtedy

> miałem taka dyskoteke ze nawet nie mogłem awaryjnych włączyc,bo

> mi przekaźniki wariowały,a auto poprostu nie palilo-nawet

> zapołon nie ruszał,dosłownie jakby nie było napięcia na stacyjce

> czy cos...

> wymieniłem kable i autko dobrze już śmiga,a kupiłem pierwsze lepsze

> tanie kable silikonowe... (co prawda auto juz wlasciwie tylko do

> zajechania ale do wrzesnia planuje pojezdzic,bo wtedy zmieniam

> na seja).

> Choć nie moge zagwarantować że to właśnie to-najlepiej jak Ci to

> wystapi nastepnym razem,odepnij aku, zdejmij i założ kable z

> powrotem ze swiec,poczekaj ze 3minuty,zeby wyzerowac napiecie w

> aucie, podepnij aku i wtedy powinno zapalic,jak nie

> zapali,powtorz operacje raz jeszcze,a jak to nie pomoze to

> jednak nie kable...

> u mnie to skutkowało,ale miałem juz dosc i kable wymienilem,a po

> wymianie nawet wszystko lepiej mi zaczeło pracowac(zaczynajac od

> silnika po wycieraczki,choc nie wiem czemu)

swiece i przewody NGK wymienione 2 tyg temu wie raczej nie to

Napisano
  • Autor

> druga sprawa bo wymianie

> Sprawdz elektro magnes może zasniedział styk do którego przychodzi

> 12v po stacyjce .

ale caly rozrusznik jest nowy nie po regeneracji tylko nowy..

Napisano
  • Autor

> No dobra oki dzięki za wytłumaczenie już kumam...

> Ale w takim razie dlaczego kumpela która też posiada SC899 miała

> problem ogrzewaniem w aucie, nie grzało jej zupełnie, wymienili

> jej termostat i nagle zaczeło grzać... To już tak poza

> konkursem, bo oki dobra zgadzam się z tym co powiedziałeś,

> doczytałem to już, no ale w takim razie co to temu pomogło że

> zaczeło grzać? Zapowietrzony układ mógł być z nagrzewnocy? A że

> to za mały koszt naprawy to jej też termostat wymienili?

bo jak miala zepsuty termostat z tego co mowisz zakladam ze pozostal otwarty a co za tym idzie dzialal non stop duzy obieg a co za tym idzie wolniej auto sie nagrzewalo. a w czasie jazdy to juz bankowo bylo zimno poniewaz chlodnica daje rade zeby.GIF

A MI GOROCO W AUCIE NARAZIE MI TO NIE PRZESZKADZA ALE CO BEDZIE JAK PRZYJDZIE LATO??

Napisano

> No dobra oki dzięki za wytłumaczenie już kumam...

> Ale w takim razie dlaczego kumpela która też posiada SC899 miała

> problem ogrzewaniem w aucie, nie grzało jej zupełnie, wymienili

> jej termostat i nagle zaczeło grzać... To już tak poza

> konkursem, bo oki dobra zgadzam się z tym co powiedziałeś,

> doczytałem to już, no ale w takim razie co to temu pomogło że

> zaczeło grzać? Zapowietrzony układ mógł być z nagrzewnocy? A że

> to za mały koszt naprawy to jej też termostat wymienili?

mogła mieć zacięty że był cały czas otwarty i jej sie wydawało że leci zimne cały czas, moż na krótkich odcinkach smigała że nie zdążyło się wsio nagrzać, zapowietrzenie też jest bardzo prawdopodobne, nawet przy sprawnym termostacie wtedy z nawiewów leci zimne, nie dopływa do nagrzewnicy ciepła woda albo jest jej za mało

Napisano

> mogła mieć zacięty że był cały czas otwarty i jej sie wydawało że

> leci zimne cały czas, moż na krótkich odcinkach smigała że nie

> zdążyło się wsio nagrzać, zapowietrzenie też jest bardzo

> prawdopodobne, nawet przy sprawnym termostacie wtedy z nawiewów

> leci zimne, nie dopływa do nagrzewnicy ciepła woda albo jest jej

> za mało

No i właśnie tutaj jest problem bo ona codziennie z Gliwic jedzie do Katowic, wiec krótkie dystanse to nie były... No nie wiem, ważne że już jest oki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.