Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiatła doświetlające zakrety

Featured Replies

Napisano

Ostatnio miałem okazję widzieć kilka nowych (chyba francuskich?)

aut ze światłami doświetlającymi zakręty. Nie były to jednak lampy główne zmieniające kierunek świecenia wraz ze skrętem kół. One włączały się w momencie skręcenia kół. Oczywiście zapalał się tylko jeden reflektor (zgodnie z kierunkiem skrętu). I tu mam wątpliwości:

1. co to za reflektory?

2. czy to jest zgodne z przepisami (może ostatnio coś się w tej materii zmieniło, a ja to przeoczyłem)?

3. czy można to przeszczepić do naszych opelków:

Napisano

> Ostatnio miałem okazję widzieć kilka nowych (chyba francuskich?)

> aut ze światłami doświetlającymi zakręty. Nie były to jednak lampy

> główne zmieniające kierunek świecenia wraz ze skrętem kół. One

> włączały się w momencie skręcenia kół. Oczywiście zapalał się

> tylko jeden reflektor (zgodnie z kierunkiem skrętu). I tu mam

> wątpliwości:

> 1. co to za reflektory?

Przeważnie halogeny. Jest to opcja doświetlania zakrętów, świetna sprawa ale dopiero nowość od pewnego czasu i tylko najnowsze samochody mają to w opcji.

> 2. czy to jest zgodne z przepisami (może ostatnio coś się w tej

> materii zmieniło, a ja to przeoczyłem)?

Tak jak najbardziej

> 3. czy można to przeszczepić do naszych opelków:

Pewnie tak ale jestem ciekaw kto by się tego podjął i jak by to się miało do przeglądu/

Napisano
  • Autor

> Przeważnie halogeny. Jest to opcja doświetlania zakrętów, świetna

> sprawa

Że świetna spraw to się zgodzę. Ale halogeny można używać tylko w okreslonych sytuacjach. Dlatego pytałem się o stan prawny.

Napisano

> Że świetna spraw to się zgodzę. Ale halogeny można używać tylko w

> okreslonych sytuacjach. Dlatego pytałem się o stan prawny.

Czy swietna to nie wiem. Bardziej do gustu przypadly mi reflektory skretne.

Napisano

> Że świetna spraw to się zgodzę. Ale halogeny można używać tylko w

Wszystko jest zgodne z przepisami. Poszukaj w necie, jest to dość jasno i dokładnie opisane.

Zresztą jak by to było niezgodne z prawem to sprzedaż takich samochodów byłaby zakazana bo by nie przeszły homologacji.

Napisano

> Czy swietna to nie wiem. Bardziej do gustu przypadly mi reflektory

> skretne.

Wiesz reflektory skrętne to dobry wynalazek. Zresztą halogeny też mają soczewkę skrętną, przynajmniej tak widziałem w Grande Punto kolegi.

Napisano
  • Autor

> Czy swietna to nie wiem. Bardziej do gustu przypadly mi reflektory

> skretne.

Czy reflektor skreca się, czy włacza w momencie skrętu - to tylko techniczna realizacja tej samej funkcji - doświetlania zakrętu. A chyba przyznasz, że łatwiej włączyć niż skręcić.

Napisano

> Czy reflektor skreca się, czy włacza w momencie skrętu - to tylko

> techniczna realizacja tej samej funkcji - doświetlania zakrętu.

> A chyba przyznasz, że łatwiej włączyć niż skręcić.

Wlasnie ze nie, bo tutaj jak skrecassz i wrzucasz kierunek wlaczy sie halogen. A w tamtym rozwiazaniu reflektor idzie jakgdyby za ruchem kola kierownicy. jadac gorska kreta droga efekt jest dosc dobry.

Napisano
  • Autor

> Wlasnie ze nie, bo tutaj jak skrecassz i wrzucasz kierunek wlaczy sie

> halogen.

Jeżeli do właczenia reflektora potrzebne są i skręt i kierunkowskaz to masz rację

> A w tamtym rozwiazaniu reflektor idzie jakgdyby za ruchem kola kierownicy. jadac gorska kreta droga efekt jest dosc

> dobry.

Generalnie to rozwiązanie bardziej mi się podoba. Ale na pewno jest droższe i bardziej skomplikowane. Szczególnie jest to istotne w aspekcie ew. przeszczepu na nasze podwórko.

Napisano

> Wlasnie ze nie, bo tutaj jak skrecassz i wrzucasz kierunek wlaczy sie

> halogen. A w tamtym rozwiazaniu reflektor idzie jakgdyby za

> ruchem kola kierownicy. jadac gorska kreta droga efekt jest dosc

> dobry.

Głowy nie dam, ale chyba w kumpla Grande Punto nie trzeba było włączać kierunku, halogen włączał się też gdy skręciło się mocniej kierownicą.

Bo tak myślę że z kierunkiem to by było niedobre rozwiązanie, bo w mieście akurat doświetlanie nie jest aż tak potrzebne (np. przy parkowaniu), a przecież nie będę jeździł na trasie i włączał kierunku przy każdym zakręcie (nie mówiąc już o niebezpieczeństwie odczytania przez innych kierowców tego znaku).

Napisano

> Ale halogeny można używać tylko w

Tylne. O przednich przepisy nic nie mówią.

Napisano

> Tylne. O przednich przepisy nic nie mówią.

shocked.gifhmm.gif

A wydawało mi się, że przednie można włączać tylko gdy jest ograniczona widoczność hmm.gif

Napisano

Nie wiem jak jest we wszystkich autach ale np. jak we Francji jeździłem clio to po pierwsze niezależnie od włączenia kierunkowskazu doświetlał (co jest słuszne bo bą drogi kręte które też wymagają doświetleń a po drugie to mimo światła "rzucanego przez halogeny to była tam inna "dedykowana" żarówka do tego a i sam reflektor był odpowiednio dobrany do doświetlania czyli halogeny sobie a doświetlanie sobie...

Pozdro

Calv.

Napisano

Doświetlanie tylko przy kierunkowskazie to moim zdaniem najprostszy do wykonania ale najmniej praktyczny sposób rozwiązania problemu.

W bardziej zaawansowanych maszynach elektronika porównuje np. prędkość czy wychylenie kół i odpowiednie algorytmy decydują o tym czy doświetlanie się załączy czy nie.

W innym przypadku zazwyczaj jest połączenie rozwiązania z przełącznikiem kierunkowskazów i/lub wyczucia wychylenia kierownicy.

Co do skuteczności - ogólnie jest ok bo większość halogenów ma szeroki kąt oświetlania...

Napisano
  • Autor

> Tylne. O przednich przepisy nic nie mówią.

A zatem powtórka z kodeksu drogowego.

art.30 ust.1

Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

art.51 ust.5

Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Nie oznacza to, że jestem przeciw doświetlaniu zakrętów w ten sposób. Zadaję tylko pytanie o stan prawny tego rozwiazania.

Napisano
  • Autor

> Wszystko jest zgodne z przepisami.

Powyżej zacytowałem przepisy kodeksu drogowego. Co pominąłem lub przeoczyłem. Bo z cytowanymi przepisami nie jest to rozwiązanie zgodne.

Napisano

> Powyżej zacytowałem przepisy kodeksu drogowego. Co pominąłem lub

> przeoczyłem. Bo z cytowanymi przepisami nie jest to rozwiązanie

> zgodne.

Może się np. okazać, że producent nie nazywa takiego oświetlenia przeciwmgłowym a np. doświetlającym i taka mała 'zmianka' elegancko ominie ew. ograniczenia użycia świateł przeciwmgłowych... palacz.gif

Wiadomo - prawo dla prawników... nie dla ludzi.

Napisano

> A wydawało mi się, że przednie można włączać tylko gdy jest

> ograniczona widoczność

Na 100% to się tyczy tylnych, nie można włączać gdy jest dostateczna widoczność i trzeba włączyć gdy widoczności brak.

Przednie należy włączyć gdy jest słaba widoczność, ale (zgodnie z zacytowanym przez kolegę zbig5705 fragmentem) przepis nic nie mówi o tym że nie wolno włączyć halogenów przednich w normalnych sytuacjach - choćby dlatego że w nocy można doświetlić pobocze.

Reasumując, według mojego stanu wiedzy, jazda na przednich halogenach, nawet w dzień i przy dobrych warunkach, nie łamie przepisów.

Popraw mnie ktoś jeśli się nadal mylę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Reasumując, według mojego stanu wiedzy, jazda na przednich

> halogenach, nawet w dzień i przy dobrych warunkach, nie łamie

> przepisów.

> Popraw mnie ktoś jeśli się nadal mylę

Przeczytaj jeszcze raz cytowane powyżej artykuły KD. Z pierwszego wynika, że niezależnie od pory dnia przednie przeciwgielne można włączyć w sytuacji ograniczonej przejrzystści powietrza. Z drugiego natomiast - że w warunkach normalnej przejrzystości - tylko od zmierzchu do switu, na drogach kretych (dodatkowo specjalnie oznakowanych).

Napisano

Powinno to działać na jakimś bezwładnościowym włączniku, czy czymś takim. Załączającym światła przy określonych wychyłach auta.

W Fiatach jest tak, że nie trzeba włączać kierunków do zapalania się halogenów doświetlających, w przeciwieństwie do tego, co widać na filmiku z linku w którymś poście powyżej.

Napisano

Mi sie wydaje, ze bezwladnosciowy wlacznik wlasnie nie spelnilby zadania, bo np jak ruszalibysmy ze skrzyzowania i skrecali w prawo to by nawet nie zareagowal. Lepszym rozwiazaniem byloby wlasnie sprzegniecie tego z kolem kierownicy.

Napisano

> Mi sie wydaje, ze bezwladnosciowy wlacznik wlasnie nie spelnilby

> zadania, bo np jak ruszalibysmy ze skrzyzowania i skrecali w

> prawo to by nawet nie zareagowal. Lepszym rozwiazaniem byloby

> wlasnie sprzegniecie tego z kolem kierownicy.

I tu się zgadzam. Przecież czujnik obrotu koła kierownicy jest normalnie stosowany przy ESP. Nie wiem, czy przypadkiem EPS nie posiada też informacji o wychyleniu steru.

Napisano
  • Autor

Wrócę do aspektu prawnego tych świateł.

Kodeks drogowy kodeksem. Sprawy techniczne reguluje jeszcze "Rozporządzenie

Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów

oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia" (DzU 03.32.262).

Załącznik nr 6 traktuje o światłach zewnętrznych pojazdów samochodowych. Nie znalazłem w nim niczego nowego na ten temat.

Chyba, że w między czasie pojawiła się jakaś nowelizacja. Może któryś z kolegów wie coś więcej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.