Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V max a obroty silnika w DTI

Featured Replies

Napisano

Megane DTI 80KM 2001.

Moja Megi jakoś dziwnie się zachowuje.

V max to niecałe 160 km/h przy ponad 4 tys.obr/min. ( katalogowo i w identycznej meganie 170km/h)

Sprzęgło sie nie ślizga na 100% ( jest nowe a na starym było identycznie) Wyrywa po naciśnięciu gazu i nie ma żadnych problemów ze sprzęgłem. Przy tych 160 w Meganie znajomego ( identyczna) jest 3500obr a u mnie grubo ponad 4 tys obr.

Do tych 150 idzie jak wściekła ale obroty jak w benzyniaku icon_eek.gif no i zaraz jedzie na odcince ( co w dieslu na 5 biegu jest conajmniej dziwne yikes.gif) a na zegarze 158km/h

Co może mieć taki wpływ na dziwne zachowanei się silnika? Przestawiony rozrząd, ustawienie pompy ? Prosiłbym o rade kogoś obeznanego w dieslach.

Napisano

> Megane DTI 80KM 2001.

> Moja Megi jakoś dziwnie się zachowuje.

> V max to niecałe 160 km/h przy ponad 4 tys.obr/min. ( katalogowo i w

> identycznej meganie 170km/h)

> Sprzęgło sie nie ślizga na 100% ( jest nowe a na starym było

> identycznie) Wyrywa po naciśnięciu gazu i nie ma żadnych

> problemów ze sprzęgłem. Przy tych 160 w Meganie znajomego (

> identyczna) jest 3500obr a u mnie grubo ponad 4 tys obr.

> Do tych 150 idzie jak wściekła ale obroty jak w benzyniaku no i

> zaraz jedzie na odcince ( co w dieslu na 5 biegu jest conajmniej

> dziwne ) a na zegarze 158km/h

> Co może mieć taki wpływ na dziwne zachowanei się silnika?

> Przestawiony rozrząd, ustawienie pompy ? Prosiłbym o rade kogoś

> obeznanego w dieslach.

a Auto kupowane nówka?

Moze komuś skrzynia padła i wsadził z jakiejś benzyny albo innego diesla...?

Napisano
  • Autor

zlosnik.gifzlosnik.gifSkrzynie to ja kiedyś załatwiłem i kupiłęm używkę ze skasowanej Megi ale na tamtej starej było identycznie niewiem.gif Skrzynia jest właściwa waytogo.gif

Tak to śmiga elegancko. Odpala na mrozie bez problemu, spalanie w normie , wolne obroty też. śmigając po mieście tego nie czuć ale na trasie jest głośno i ciśnie na wysokich obrotach. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Odpala na mrozie bez problemu, spalanie w normie , wolne obroty też.

A co to ma wspólnego?

> śmigając po mieście tego nie czuć ale na trasie jest głośno i ciśnie na wysokich obrotach.

Jak odpuścisz gaz i zaczniesz hamować silnikiem, to obroty spadają płynnie, czy na początku spadają bardzo gwałtownie? Jeśli nie ma gwałtownych zachowań, to skrzynia jest ewidentnie za krótka i tyle...

A może... Masz VI bieg i o tym nie wiesz?? ;-) A może... licznik jest rozkalibrowany i faktycznie jedziesz szybciej?? Albo ta znajomego jedzie wolniej??

Napisano

> A może zwyczajnie ci ręczny trzyma

za tego posta powieneś dostać bana ... ale przeciez nikogo on nie obraża ... jest tylko zwykłą brednią oslabiony.gif

Napisano

[ciach]

w 307 taka werwa to objawy padniętego EGR ... w megane nie mam pojęcia co by powodowało różnice w obrotach vs. prędkość jazdy jeśli sprzęgło sie nie ślizga

- błąd pomiarów zegarów ... spróbuj jazdy "równoległej" z kolegą i wtedy skonfrontuj wskazania

- inny model skrzyni biegów ... to mnie wogóle nie zdziwi ... w Renault to normalka ... np. skrzynia od 1.4 8V Clio pasuje do Megane Scenic 2002 r. 1.6 16V ...

i praktycznie to tylko te dwie sytuacje

Napisano

> za tego posta powieneś dostać bana ... ale przeciez nikogo on nie obraża ... jest tylko zwykłą brednią

Nie obraża, ale widać "dotyka" zlosnik.gif

Wyluzuj coffin, u orłów być może palce po klawiaturze skaczą szybciej, niż zachodzą procesy myślowe ... zobaczymy jak "orzeł" skomentuje ok.gif

PeeS

Tnij cytaty Bitte.

Napisano

To ze wymieniłeś skrzynie nie ma nic do rzeczy. Po pewnie kupiłeś taką samą jak poprzednia.

Pytanie o to czy auto masz od nowości jest nadal aktualne.

Inna możliwość to że sie obrotomierzowi coś porobiło przy okazji jakiejś awarii silnika.

Krawiec

Napisano

Fakty, które podałeś wskazują na nieprawidłową skrzynię biegów, lub przekłamania zegarów. To drugie jest mało prawdopodobne, ponieważ oba pokazują proporcjonalnie nieprawidłowo. Sprawdź także czy nie masz przypadkiem 6 cio biegowej skrzyni. Miałem podobna sytuacje w Renault 9 1.4, skrzynia była ewidentnie za krótka. Auto miało naprawdę fejnego kopa, za to prędkość maksymalna kończyła się na licznikowych 145.

Napisano

A robiłeś porównania z tą megi od kolegi na niższych prędkościach i biegach? a jeżeli tak to też były takie różnice.

Napisano
  • Autor

> - błąd pomiarów zegarów ... spróbuj jazdy "równoległej" z kolegą i

>

Tak tez zrobiełm bo ktoś z pierwszej strony wspomniał cos o przekłąmaniu licznika.

No i wyszło szydło z worka.

Komórka w łapę , dwa autka na testy i na ekspresówkę smile.gif

Do testów zaprosiłem kumpla z wcześniej wspominaną Meganką i Passata.

Wyszło,że powyżej 80km/h mój licznik zaniża o ok 20km/h icon_eek.gif

Prędkościomierz mam w takim razie o kant dupy rozbić. furious.gif

Aha. Moja Megi ma minimalnie wyższą prędkośc max niż ta znajomego grinser006.gif Zacząłem go minimalnie wyprzedzać ze 160km/h na blacie a on miał prawie 180 i tak jak ja kończący sie obrotomierz spineyes.gif

Czyli wszystko z nią OK zakrecony.gif

Dziękuję za rady i pomysły waytogo.gif

Napisano

A czy rozmiar opon masz standardowy? Tzn. taki, jak przewidział producent samochodu?

Wtedy mogą być przekłamane dane o prędkości...

Jak masz dostęp do GPS, to sprawdź ile u Ciebie wskazuje na Vmax na GPS i u kumpla i wtedy porównaj. Wykluczysz, bądź potwierdzisz błędne wskazania licznika.

Napisano

> A czy rozmiar opon masz standardowy? Tzn. taki, jak przewidział

> producent samochodu?

tylko ze wtedy musial by miec zalozone wyzsze opony niz w seri, bo liczony jest pelen obrot kola, jak by mial mniejsze to wtedy by jechal pewnie 200km/h hehe.gif (mowie o vmax)

Napisano

> Wyszło,że powyżej 80km/h mój licznik zaniża o ok 20km/h

> Prędkościomierz mam w takim razie o kant dupy rozbić.

sorki że pytam, ale nie zauważyłeś że jadąc swoje licznikowo np 90 km/h wszyscy na około się wloką?? Nie zauważyłeś ,że ma aż taki wielkie przekłamania wcześniej?

Napisano

> tylko ze wtedy musial by miec zalozone wyzsze opony niz w seri, bo

> liczony jest pelen obrot kola, jak by mial mniejsze to wtedy by

> jechal pewnie 200km/h (mowie o vmax)

Większość osób zmienia jednak na większe felgi i opony, więc może to właściwy trop zlosnik.gif

Edit: Widzę, że sprawa już wyjaśniona. Przekłamania licznika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.