Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie 23 L / 100km ???

Featured Replies

Napisano

Mój znajomy ma nie bogaty problem 23l/100 km, silnik dogrzany, sonda sprawna, bak nowy, zero wycieków, czujniki temperatur sprawne, co polecacie jest to Fiat Uno 1.4 96 r. 20.GIF

Napisano

> Mój znajomy ma nie bogaty problem 23l/100 km, silnik dogrzany, sonda

> sprawna, bak nowy, zero wycieków, czujniki temperatur sprawne,

> co polecacie jest to Fiat Uno 1.4 96 r.

WYCIEK Z BAKU ?! lol niezle spalanko

Napisano

Nie ma wycieków, silnik dogrzany, sonda sprawna - czyli główne elementy powodujące tak bardzo wysokie spalanie są ok. Może hamulce ale to było było czuć...

Pytanie brzmi... w jaki sposób zostało sprawdzone spalanie, jaka jakość paliwa, jakie dystanse pokonywane i w jaki sposób.

Napisano
  • Autor

> Nie ma wycieków, silnik dogrzany, sonda sprawna - czyli główne

> elementy powodujące tak bardzo wysokie spalanie są ok. Może

> hamulce ale to było było czuć...

> Pytanie brzmi... w jaki sposób zostało sprawdzone spalanie, jaka

> jakość paliwa, jakie dystanse pokonywane i w jaki sposób.

Cały bak Zalany przejechane 100km i znów do pełna, kilka razy tak, jakość paliwa dobra bo w różnych miejscach tankowane zawsze markowe stacje

Napisano

zakładając że hamulce, zbieżność i tym podobne sprawy są ok to niech podjedzie na analize spalin

jak pokażesz wyniki to może coś wiecej sie doradzi

pozdr

aaa i skad wiadomo że sonda sprawna?

Napisano

No to jest problem... Bo taniej taxi wychodzi niż takie uno.

Zrób jak mówi Paweł, on jak zwykle potrafi fachowo poradzić. Chwałą mu za to! bow.gif

Napisano

> Cały bak Zalany przejechane 100km i znów do pełna, kilka razy tak,

> jakość paliwa dobra bo w różnych miejscach tankowane zawsze

> markowe stacje

Jak odpalił przejechał 100km,korków nie było,wyłączył silnik po przejechaniu 100km(znaczy się nie rozłożył te 100km na raty wink.gif)

to znaczy,że splił dużo jeżeli ubyło więcej jak 7,5 litra.Jak jednak rozłożył te 100 km na ileś jazd to napisz na ile i jak były korki to też napisz,a jak było -18 stopni Celsjusza to tez napisz jak tak było.

Napisano

Jak z mocą autka? -

Może wałek(a raczej krzywki na nim) się skończył(y) i stąd takie efekty icon_rolleyes.gif

Napisano

> aaa i skad wiadomo że sonda sprawna?

Kurcze, mój nawet przy zwarciu na sądzie tak nie jarał- fakt, ze jak depłem - to jak ze starego ikarusa zostawała smuga dymu 893goodvibes.gif

Napisano

> Kurcze, mój nawet przy zwarciu na sądzie tak nie jarał- fakt, ze jak

> depłem - to jak ze starego ikarusa zostawała smuga dymu

łod ikarusów proszę się łodczepić - jak znajdziesz mi osobówkę co ma 18,5KM na 1600kg i bedzie lepiej przyspieszać i mniej kopcić to litra stawiam zeby.GIF

pozdr

Napisano

> łod ikarusów proszę się łodczepić - jak znajdziesz mi osobówkę co ma

> 18,5KM na 1600kg i bedzie lepiej przyspieszać i mniej kopcić to

> litra stawiam

> pozdr

hehe.gif dobra mykam do jamki , a co to miałby byc za litr hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Podłącze się do tematu...

Moje Uno (jak w podpisie) na pełnym baku przejechało około 375km i zakładam, że paliwa starczy jeszcze na jakieś 50, ale wolę tego nie sprawdzać.

Rachunkowo wynika, że dycha spali lekko.

Trasy robię nieregularnie... 4-5 razy w tygodniu, po 9km w jedną stronę + powrót i raz w tygodniu robię 20km w jedną stronę i powrót.

Czy mam uszkodzoną którą z części układu paliwowego, skoro tyle pali?

W wakacje spalił mi na trasie do Warszawy czyli 350 km niecałe pół zbiornika, a teraz dwa razy więcej :|

Paliwo tankowane na Shell'u 95 ostatnio w związku że było tanie to nawet Vpower...

Mrozy jak u każdego.

Dodam, że napływ powietrza z zewnątrz całkowicie zamknięty (uszkodzona linka - brak nawiewu na szybę) i jeżdżę praktycznie na maksymalnie włączanym ogrzewaniu + opcja druga w przesuwakach czyli góra + dół...

Opony zimowe szerokość 145, cały układ hamulcowy wymieniany jakieś 10 000 km temu. Zbieżność raczej w porządku.

Codo jazdy to owszem, lubię sobie czasem przeciągnąć, ale często jeżdżę na dziadka czyli na 1biegu do 20km, na drugim do 35, trzeci do 60, czwarty 75.. piątkę rzadko wrzucam... Zazwyczaj staram się hamować silnikiem...

Ponawiam pytanie: Czy to spalanie jest normalne?

Co zrobić żeby ograniczyć?

Napisano

> W wakacje spalił mi na trasie do Warszawy czyli 350 km niecałe pół

> zbiornika, a teraz dwa razy więcej :|

Tzn. na tej samej trasie spalił więcej czy w odniesieniu do miasta?

> jeżdżę na dziadka czyli na 1biegu do 20km, na drugim do 35,

> trzeci do 60, czwarty 75.. piątkę rzadko wrzucam...

Proponuje jednak używać V. Jazda 75-80 na V jest bardzo ekonomiczna.

Napisano

> Podłącze się do tematu...

> Moje Uno (jak w podpisie) na pełnym baku przejechało około 375km i

> zakładam, że paliwa starczy jeszcze na jakieś 50, ale wolę tego

> nie sprawdzać.

> Rachunkowo wynika, że dycha spali lekko.

> Trasy robię nieregularnie... 4-5 razy w tygodniu, po 9km w jedną

> stronę + powrót i raz w tygodniu robię 20km w jedną stronę i

> powrót.

> Czy mam uszkodzoną którą z części układu paliwowego, skoro tyle pali?

> W wakacje spalił mi na trasie do Warszawy czyli 350 km niecałe pół

> zbiornika, a teraz dwa razy więcej :|

> Paliwo tankowane na Shell'u 95 ostatnio w związku że było tanie to

> nawet Vpower...

> Mrozy jak u każdego.

> Dodam, że napływ powietrza z zewnątrz całkowicie zamknięty

> (uszkodzona linka - brak nawiewu na szybę) i jeżdżę praktycznie

> na maksymalnie włączanym ogrzewaniu + opcja druga w przesuwakach

> czyli góra + dół...

> Opony zimowe szerokość 145, cały układ hamulcowy wymieniany jakieś 10

> 000 km temu. Zbieżność raczej w porządku.

> Codo jazdy to owszem, lubię sobie czasem przeciągnąć, ale często

> jeżdżę na dziadka czyli na 1biegu do 20km, na drugim do 35,

> trzeci do 60, czwarty 75.. piątkę rzadko wrzucam... Zazwyczaj

> staram się hamować silnikiem...

> Ponawiam pytanie: Czy to spalanie jest normalne?

> Co zrobić żeby ograniczyć?

Normalka, zauważ że jest zimno a w te 9 km się nawet dobrze nie nagrzeje i mu wali paliwa a jeszcze jak go ciągniesz to tym bardziej. Mi 1.0 na trasie też malutko palił a po mieście więcej, w zimę co prawda jarał mniej niż wtryskowce bo to był gaźnik ale 1.4 teraz tez mi kurzy dyche

Napisano

> Normalka, zauważ że jest zimno a w te 9 km się nawet dobrze nie

> nagrzeje i mu wali paliwa a jeszcze jak go ciągniesz to tym

> bardziej. Mi 1.0 na trasie też malutko palił a po mieście

> więcej, w zimę co prawda jarał mniej niż wtryskowce bo to był

> gaźnik ale 1.4 teraz tez mi kurzy dyche

Trochę się pocieszyłem, ale i tak zamierzam parę rzeczy dać do sprawdzenia i wymiany m.in termostat i świece.

Za dwa tygodnie jadę do Krakowa.

2 odcinki autostrady będą także zobaczymy jak to wyjdzie na trasie bo teraz to tylko i wyłącznie po mieście jeżdżę.

Napisano

> Trochę się pocieszyłem, ale i tak zamierzam parę rzeczy dać do

> sprawdzenia i wymiany m.in termostat i świece.

> Za dwa tygodnie jadę do Krakowa.

> 2 odcinki autostrady będą także zobaczymy jak to wyjdzie na trasie bo

> teraz to tylko i wyłącznie po mieście jeżdżę.

moj na trasie przy mrozach i rozwalonym termostatcie spalil 5,5 a w miescie zlopie ok 9, latem palil na trasie ok 5,2 a w miesicie 7

Napisano
  • Autor

więc tak :

Sonda sprawdzana u dwóch mechaników, czujniki temperatur to samo, żadnych wycieków tak jak pisałem wcześniej hamulce itp. dobre, trasa pokonywana dziennie rano do pracy 6km 8 godzin odpoczynku i 10 km do domu bo zawsze coś jeszcze kumpel załatwia po drodze jak by nie patrząc to 23 L nie wiadomo jak by chciał jeździć to i tak duże spalanie moja hiena przy silniku 1.6 w gazie pali w te same mrozy 13L max

Napisano

> więc tak :

> Sonda sprawdzana u dwóch mechaników, czujniki temperatur to samo,

> żadnych wycieków tak jak pisałem wcześniej hamulce itp. dobre,

> trasa pokonywana dziennie rano do pracy 6km 8 godzin odpoczynku

> i 10 km do domu bo zawsze coś jeszcze kumpel załatwia po drodze

> jak by nie patrząc to 23 L nie wiadomo jak by chciał jeździć to

> i tak duże spalanie moja hiena przy silniku 1.6 w gazie pali w

> te same mrozy 13L max

A może pompa za dużo paliwa podaje i dlatego jest tak? hmm.gifniewiem.gifok.gif

Napisano

> trasa pokonywana dziennie rano do pracy 6km 8 godzin odpoczynku

> i 10 km do domu bo zawsze coś jeszcze kumpel załatwia po drodze

> jak by nie patrząc to 23 L nie wiadomo jak by chciał jeździć to

> i tak duże spalanie moja hiena przy silniku 1.6 w gazie pali w

> te same mrozy 13L max

Policzmy ile powinien spalić. Rano na odpalenie 0,35 litra,po robocie 0,35 litra,w drodze powrotnej jeden postój to 0,15 litra razem to na odpalenie idzie 0,35+0,35+0,15=0,85 litra.Teraz sama jazda to:5 litrów/100km,6+10km=16km,16/100*5=0,8 litra spalone na jazdę.Teraz dodać odpalenie 0,85 L+jazda 0,8 L=spalone 1,65 litra.Obliczenie spalania w litrach na sto km: 1,65/16*100=10,31 litrów/100km.Ewentualnie jak jeszcze dojdą korki takie na 15 minut stania to 15/60*0,75 L/h=0,18 litra/16km a to po przeliczeniu na L/100km: 0,18/16*100=1,17L/100km.Po dodaniu korków mamy:10,31+1,17=11,48 litra/100km.

Napisano
  • Autor

> A może pompa za dużo paliwa podaje i dlatego jest tak?

to od razu by źle wyszły spaliny

Napisano

> Policzmy ile powinien spalić. Rano na odpalenie 0,35 litra,po robocie

> 0,35 litra,w drodze powrotnej jeden postój to 0,15 litra razem

> to na odpalenie idzie 0,35+0,35+0,15=0,85 litra.Teraz sama jazda

> to:5 litrów/100km,6+10km=16km,16/100*5=0,8 litra spalone na

> jazdę.Teraz dodać odpalenie 0,85 L+jazda 0,8 L=spalone 1,65

> litra.Obliczenie spalania w litrach na sto km: 1,65/16*100=10,31

> litrów/100km.Ewentualnie jak jeszcze dojdą korki takie na 15

> minut stania to 15/60*0,75 L/h=0,18 litra/16km a to po

> przeliczeniu na L/100km: 0,18/16*100=1,17L/100km.Po dodaniu

> korków mamy:10,31+1,17=11,48 litra/100km.

To liczenie to dla 1,0L,niezauważyłem że to 1,4L ma być yikes.gif.1,4L na jałowych pali 0,9-1,0 litra/h a jazda to 5,0*1,2 czyli 6,0L/100km(50 procentowy wzrost pojemności to najczęściej 25 procent większe spalanie w jezdzie z rozgrzanym silnikiem).Do rozruchu silniki o większej pojemności często potrzebują mniej paliwa od silników o mniejszej pojemności ale to SPI więc może palić tyle samo.To by było tak: odpalenie 0,85L+jazda 0,96L+korki 0,22L(dla 16km)=2,03L/16km. Dla 100km to będzie 2,03/16*100=12,71 litra/100km.

Napisano

Przyznaj się.... ty masz chyba lekkiego bzika na punkcie splania, co?

Co powiesz na to, ze mój pali mniej niź powinien?

A co to, ze ojca pali więcej niź powinien?

20.GIF

Napisano

> Przyznaj się.... ty masz chyba lekkiego bzika na punkcie splania, co?

> Co powiesz na to, ze mój pali mniej niź powinien?

> A co to, ze ojca pali więcej niź powinien?

To chyba zależy jak został silnik dotarty jak lepiej to będzie palił mniej ,jak zle to więcej. Te spalanie to również pieniądz za sprzedaż patentów,niedawno francuz za swój wynalazek(podobno 15 lat nad tym pracował) obniżający spalanie o 15 procent,ale technicznie nie nadający sie za bardzo do produkcji dostał 800 tys.euro od firmy zagranicznej,a od kilku firm francuskich po 200 tys.euro,o nim też powiesz ,że ma bzika ?

Napisano

> To chyba zależy jak został silnik dotarty jak lepiej to będzie palił

> mniej ,jak zle to więcej.

No i tutaj strzelasz sobie sam gola.... Nie jest możliwe wyliczenie ile dany silnik spali/ powinien spalać etc.

(Można tylko porównywać z innymi czy spalanie mieści się w normie. A spalanie 23/100 przy zwykłym 1.4 w takiej normie na pewno nie jest).

W szczególności takie wróżenie na odległość i przyjmując ogólniki.

A takie czynniki których nie można przewidzieć? Zaczynając od stanu samochodu (temat rzeka), poprzez pogodę i na stylu jazdy kończąc?

Te spalanie to również pieniądz za

> sprzedaż patentów,niedawno francuz za swój wynalazek(podobno 15

> lat nad tym pracował) obniżający spalanie o 15 procent,ale

> technicznie nie nadający sie za bardzo do produkcji dostał 800

> tys.euro od firmy zagranicznej,a od kilku firm francuskich po

> 200 tys.euro,o nim też powiesz ,że ma bzika ?

Przecież ja nie mam nic przeciwko badaniom naukowym... Tylko, ze badania naukowe są podparte wieloma, podkreślam wieloma badaniami to primo.

Secundo badania są na ogól prowadzone w warunkach laboratoryjnych - czyli za każdym razem panują takie same czynniki zewnętrzne. Ot chociażby temperatura.

A tak w ogóle to temat badań zostawiłbym naukowcom - zresztą nie o nich tu mowa.

Reasumując:

1. Takie wyliczanie na oko jest nic ni warte.

2. Badania naukowe zostawmy w spokoju.

3. Nie mam nic przeciwko redukcji spalania samochodu poprzez jego świadome użytkowania - nie tylko zaleta widoczna jest w portfelu ale i stajemy się bardziej "zieloni" - prze mniejszą emisję szkodliwych gazów to atmosfery.

Pozdrawiam![

Napisano

> No i tutaj strzelasz sobie sam gola.... Nie jest możliwe wyliczenie

> ile dany silnik spali/ powinien spalać etc.

Napisałem ile można się spodziewać w jakimś przybliżeniu(wkoncu zmierzyłem metodą odczytu poziomu benzyny w bytelce i stan licznika kilometrów już 4500 razy i porównywałem z innymi samochodami--wniosek mój z tego taki,że można przewidzieć z dokładnościa + - 10 procent )

> (Można tylko porównywać z innymi czy spalanie mieści się w normie.

A co to za norma,moja norma: odpalenie,jazda z rozgrzanym silnikiem,stanie w korkach-to są trzy normy(każdy może sobie je wyliczyć dla swojego samochodu i potem porównywać(każde osobno)-a ja zachęcam do tego.

> A spalanie 23/100 przy zwykłym 1.4 w takiej normie na pewno nie

> jest).

"w takiej normie"a co to za norma?

> W szczególności takie wróżenie na odległość i przyjmując ogólniki.

-Spisz se kilkadziesiąt danych katalogowych spalania poza miastem i porównaj jak się to ma do pojemności silnika.

> A takie czynniki których nie można przewidzieć? Zaczynając od stanu

> samochodu (temat rzeka)

, poprzez pogodę i na stylu jazdy

> kończąc?

wyliczenie jest dla samochodu w dobrym stanie technicznym i uznałem,że kierowca nie jezdzi 50km/h na 2 biegu(są tacy widziałem)

> Te spalanie to również pieniądz za

> Przecież ja nie mam nic przeciwko badaniom naukowym... Tylko, ze

> badania naukowe są podparte wieloma, podkreślam wieloma

> badaniami to primo.

> Secundo badania są na ogól prowadzone w warunkach laboratoryjnych -

> czyli za każdym razem panują takie same czynniki zewnętrzne. Ot

> chociażby temperatura.

Temperatyrę uwzględniłem-dla ok.-10 do 0 st.C.

> A tak w ogóle to temat badań zostawiłbym naukowcom -

-naukowcy pracują dla nauki,nie dla nas

>zresztą nie o

> nich tu mowa.

-naukowcy nie mają za to płacone żeby badać ile powinny spalać kilkunastoletnie samochody.

> Reasumując:

> 1. Takie wyliczanie na oko jest nic ni warte.

> 2. Badania naukowe zostawmy w spokoju.

-jak się wie ile miesięcznie sie wydaje na benzynę to to już sa badania naukowe zrobione

> 3. Nie mam nic przeciwko redukcji spalania samochodu poprzez jego

> świadome użytkowania - nie tylko zaleta widoczna jest w portfelu

> ale i stajemy się bardziej "zieloni" - prze mniejszą emisję

> szkodliwych gazów to atmosfery.

-dzięki temu że wiem ile powinien spalić wiem również ,że więcej spalił a jak więcej niż powinien spali to robię przegląd i zawsze powtarza się ta sama usterka,a właściwie dwie :hamulce nieodhamowują(tarczowe-dzisiaj naprawiłem prawy tłoczek unieruchomiony a na teście na rolkach wypadł dobrze(26zł poszło niepotrzebnie),a przed 3 miesiącami były nowe klocki założone i wszystko wypróbowane),termostat zepsuty(co roku się psuje).

Tak poza tym ja nie szukam oszczędności tylko szukam przepału,ostatnio mi po mieście na rozgrzanym silniku palił 6,6 i niby to nie dużo gdybym nie wiedział,że powinien w takich warunkach spalać 5,0 to bym nie szukał usterki,a tak poszukałem i znalazłem(prawe koło hamowało i wcale się od tego hamowania nie grzało).

Pozdrawiam.

Napisano

> To liczenie to dla 1,0L,niezauważyłem że to 1,4L ma być .1,4L na

> jałowych pali 0,9-1,0 litra/h a jazda to 5,0*1,2 czyli

> 6,0L/100km(50 procentowy wzrost pojemności to najczęściej 25

> procent większe spalanie w jezdzie z rozgrzanym silnikiem).

Dobra wyliczyles to wszystko szacunek ja nie slyszalem nawet o tym, tylko po co??

Palił ci 1,5 L wiecej a nie prawie 10 co wynika z twoich wyliczen?

Po co te sprzeczki skoro sa troche nie na temat?

Napisano

Czasami poszukiwania niesprawności silnika są niepotrzebne bo usterka jest w innym miejscu.Wystarczy wiedzieć,że jak silnik gdy bedzie rozgrzany dostanie 3 razy więcej paliwa to zgaśnie,a jak dostanie 2 razy więcej benzyny to za samochodem będzie czrna dymówa jak ze starego autobusu.Jeszcze jest możliwość,że będą wypadały zapłony ale żeby 2 razy więcej spalił to by musiał pracować silnik na dwóch cylindrach,a tego trudno nie zauwazyć gdy silnik ma poniżej 2000 obr.na min.Jeszcze można sprawdzic czy opory wewnetrzne silnika sie mocno zwiekszyły-wystarczy wiedzieć z jaką minimalną prędkością można było jechać na 4 biegu na poziomej drodze po dobrym rozgrzaniu silnika.Jak minimalna prędkośc jest większa i to dużo to silnik jest zatarty być może od złego oleju lub za niskiego jego poziomu w misce olejowej.

Napisano

> Palił ci 1,5 L wiecej a nie prawie 10 co wynika z twoich wyliczen?

Wynika to,że te 23/sto to może być całkiem prawidłowe spalanie(wiadomo-mrozy,korki,olej 15w40 z dolanymi zageszczaczami o których dolaniu się zapomniało,albo dolał je handlarz-sprzedawca samochodów).

Napisano

> To liczenie to dla 1,0L,niezauważyłem że to 1,4L ma być .1,4L na

> jałowych pali 0,9-1,0 litra/h .................To by było tak: odpalenie 0,85L+jazda

> 0,96L+korki 0,22L(dla 16km)=2,03L/16km. Dla 100km to będzie

> 2,03/16*100=12,71 litra/100km.

>Wynika to,że te 23/sto to może być całkiem prawidłowe >spalanie(wiadomo-mrozy,korki,olej 15w40 z dolanymi >zageszczaczami o których dolaniu się zapomniało,albo dolał je ?>handlarz-sprzedawca samochodów).

Sam sobie zaprzeczasz wyliczasz 12,71 L i mowisz ze 23 L to moze byc prawidlowe spalanie beksa.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Sam sobie zaprzeczasz wyliczasz 12,71 L i mowisz ze 23 L to moze byc

> prawidlowe spalanie

No bo tak pomyślałem,ze może byc taka droga jak u mnie:skrzyżowanie ze swiatłami 150 metrów od startu,do tego skret w lewo,jazda troche ponad 3km.Jak przejadę bez zatrzymania to mi spali 10/100,jak muszę się zatrzymać i widzę jak gaśnie zielone (maksymalny czas czekania na zielone),ale na pierwszym zielonym zdążę przejechać to spali 15/100.A jak tyle jest samochodów,że na 3 zielonym uda mi się przejechać to spali 20 L/100.Tak miałem przed remontem silnika do tego bez obrotomierza i na nienajlepszych świecach,teraz silnik kręci się na niższych obrotach i jest dużo oszczędniejszy.Sprawdzałem jak to sie ma gaznik do wtrysku i wbrew pozorom że jest całkiem inaczej to tak do konca nie jest.Wystarczy mieć obrotomierz i co chwila korygować obroty na jałowych by miał silnik ciągle te same obroty i efekt jest ten sam co regulacja obrotów przez silnik krokowy (a może nieco inaczej-na kiepskich świecach silnik ma niższe obroty,a jak je się mając gaznik podwyższy to więcej spali;na wtrysku komp.silnikiem krokowym wtedy podwyższa obroty i jezdzi sie niewiedząc o tym ,że ma sie kiepskie świece).Także jak silnik jest zimny i długo się kręci a samochód nie jedzie to od tego mocno spalanie średnie sie zwiększa i może od tego osiagnać poziom dwudziestukilku litrów/sto.

Napisano

> No bo tak pomyślałem,ze może byc taka droga jak u mnie:skrzyżowanie

> ze swiatłami 150 metrów od startu,do tego skret w lewo,jazda

> troche ponad 3km.Jak przejadę bez zatrzymania to mi spali

> 10/100,jak muszę się zatrzymać i widzę jak gaśnie zielone

> (maksymalny czas czekania na zielone),ale na pierwszym zielonym

> zdążę przejechać to spali 15/100.A jak tyle jest samochodów,że

> na 3 zielonym uda mi się przejechać to spali 20 L/100.

Ja tam jezdze tylko w korkach lub tylko na trasie rzadko w trybie mieszanym i roznica nie jest tak ogromna.Wiec moim zdaniem to nie ma co zwalac na korki tylko szukac usterki.

Napisano

> Sam sobie zaprzeczasz wyliczasz 12,71 L i mowisz ze 23 L to moze byc

> prawidlowe spalanie

Ktoś tu jest chyba nawiedzony... I to zdrowo. Lepiej z takimi nie dyskutować.. hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Ktoś tu jest chyba nawiedzony... I to zdrowo. Lepiej z takimi nie

> dyskutować..

Zgadzam sie z Toba zabujczy tok myslenia hahaha.gif

Napisano

Gdybyś tak pojeżdził na próbę aż się silnik rozgrzeje,zatankował do pełna,znowu pojezdził co najmniej 100km(tak na raz bez przerw najlepiej tą samą trasą wkółko tak z 7 razy) i zatankował do pełna to by wiadomo było coś wiecej zwłaszcza jak by sie porównało z wynikiem uzyskanym podczas normalnej jazdy i łatwiej by było znalezć usterkę.

Napisano

Jest jeszcze możliwe,że złodziej kradnie benzyne.Ja miałem takie przygody(kupiłem samochód tej samej nocy złodziej ukradł cała benzynę,nastepnego dnia nie chciał odpalić wiec pomyślałem że się zepsuł,po miesiącu sprzedałem za niski pieniądz a za jakiś czas nowy właciciel mi powiedział"ty wiesz co,wystarczyło tylko nalać benzyny,żeby odpalił i jezdził").

Napisano

> się zepsuł,po miesiącu sprzedałem za niski pieniądz a za jakiś

> czas nowy właciciel mi powiedział"ty wiesz co,wystarczyło tylko

> nalać benzyny,żeby odpalił i jezdził").

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifhehe.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gifyikes.gifyikes.gif

Ale błysnąłeś inteligencją....

Od czego są wskaźniki poziomu paliwa....

I nie gadaj, ze wskaźnik nie działał. Ja przyjmuję, ze każdy wskaźnik zawsze działa, tak samo jak można przyjąć, ze odpalnie zimnego silnika to "strata" 0,35556 l paliwa. hehe.gif

Napisano

Niedawno jak mi sie blokował hamulec(trudno to wyczuć z jednolitrowym silnikiem a jeszcze trudniej na pewno z silnikiem o wiekszej pojemności) to spalanie wyższe odczytałem z licznika impulsów wychodzacych z przepływomierza benzyny,ale zle miałem skalibrowany(stroiłem na biegu jałowym,a w tedy sa przekłamania).Wskazania razy mnożnik dają ilość spalonej benzyny.Mnoznik miałem 24 i wyszło 6,6L/100km.Teraz po dłuższej jezdzie już wiem ,że powinienem mnożyć przez 77 . W sumie z tym zepsutym hamulcem aż tak dużo kilometrów nie zrobiłem (jakieś 20)i tankując po 10 litrów i jeżdżac od rezerwy do rezerwy spalania średniego mocno nie podwyższyło(wyszło ok.12/100).Hamulec nie odhamowywał po lekkim hamowaniu,po mocniejszym odhamowywał.

Napisano

Czytam temat z zaciekawieniem i z każdą kolejną wypowiedzią dochodzę do wniosku że narodził się nam klon usera TunoM zlosnik.gifhehe.gif

Starzy bywalcy, zwłaszcza Pawel_78 będą wiedzieli o co chodzi hahaha.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czytam temat z zaciekawieniem i z każdą kolejną wypowiedzią dochodzę

> do wniosku że narodził się nam klon usera TunoM

> Starzy bywalcy, zwłaszcza Pawel_78 będą wiedzieli o co chodzi

Masz racje kolego.

Kurcze nawet ja go pamiętam. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.