Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

budowa "zabawki"

Featured Replies

Napisano

Wpadłem jakiś czas temu na pomysł zbudowania sobie "zabawki". Teraz mam ku temu sposobność i środki, więc postanowiłem ruszyć z tematem.

Plan jest prosty: lekkia buda, duży silnik, wytrzymała konstrukcja, stosunkowo tani i bezproblemowy dostęp do części.

Wstępny wybór padł na e30 coupe - wydaje mi się to dobry pomysł na start w tej przygodzie wink.gif

Przepis jest prosty: silnik 2.5 lub większy, wyprute wnętrze, twardy zawias, klatka, wolny wydech, dwa kubełki... Z założenia nie będzie to maszyna ukierunkowana na wyścigi równoległe lub drift. Ma tak samo dobrze jeździć prosto jak i skręcać.

Trzy pytania jakie się pojawiły na początku:

-czy e30 jest dobrym wyborem?

- jakiej grubości powinny być ścianki prętów w klatce?

- gdzie można znaleźć "know-how" podstaw budowy klatki i doboru podzespołów do reszty

Od razu zaznaczam, że chciałbym uniknąć stwierdzeń: "klatka to Twoje bezpieczeństwo - zleć budowę wyspecjalizowanej firmie" 270751858-jezyk.gif Projekt będzie dla mnie odskocznią od pracy, sposobem na konstruktywne spędzenie wolnego czasu i przede wszystkim ma dawać frajdę.

Wszystko chcę robić samemu - jest garaż, większość narzędzi i jakaś tam podstawowa wiedza.

Silnik bedzie rozbierany na części pierwsze i składany na nowo, to samo spotka resztę samochodu zlosnik.gif

Z wdzięcznością i otwartym umysłem przyjmę wszelkie opinie i zdanie każdego na w/w temat 20.GIF

Napisano

Jesli masz zamiar startowac w imprezach organizowanych przez pzm, to rob klatke zgodna z zalacznikiem "J", bo inaczej Cie nie dopuszcza do startu. Na www.pzm.pl znajdziesz zalacznik w ktorym masz wytyczne odnosnie budowy klatki i jej mocowania.

Napisano
Nigdy nie dachowałem z klatką, ale mówią, że źle zrobiona klatka może dużo zdrowia napsuć, więc może zastanów się czy masz na tyle doświadczenia, żeby to zrobić dobrze.
Napisano
  • Autor

dzięki, przejrzę ok.gif nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale chcę zrobić "pełną" klatkę

raczej nie zamierzam startować w zawodach, ale -jak wiadomo- zobaczymy wink.gif

Napisano
  • Autor

biorę pod uwagę, że jeśli coś spartolę to pręt urwie mi głowę przy najmniejszej stłuczce, ale na całe szczęście mam bardzo perfekcjonistyczne podejście do tego co robię ok.gif

Napisano

> Wstępny wybór padł na e30 coupe - wydaje mi się to dobry pomysł na

> start w tej przygodzie

> Przepis jest prosty: silnik 2.5 lub większy, wyprute wnętrze, twardy

> zawias, klatka, wolny wydech, dwa kubełki... Z założenia nie

> będzie to maszyna ukierunkowana na wyścigi równoległe lub drift.

Jeśli ma skręcać to do e30 tylko silnik 1.8is i do tego dobra szpera i skrócone przełożenie główne. 2,5 litra już jest za ciężie i auto poi wypruciu będzie miało kiepski rozkład masy.

Polecam kupić używaną rajdówkę ze zdrową budą i klatką (śmieszna kasa) i ewentualnie dopieścić silnik. Już 160-170 kucy w takiej lekkiej tylnonapędówce może sprawić dużo frajdy. Zobacz na załogę Klementowicz/Klementowicz. Oni tak przy okazji mimo tego że mieli i tak lekki 1,8 przenieśli go na mocowaniach kilka centymetrów do tyłu żeby poprawić prowadzenie.

Napisano

Koyot, ale kolega chce zabawke, nei rajdówke, wiec 1,8 to wolne bedzie... jak ma byc bez limitów to pakuj pod maske najmocniejsze co sie da, jesli nie planujesz brac udziału w imprezach, gdzie auto wymaga jakichś homologacji bądź przeróbki sa nieograniczone przepisami to pakuj tam jakieś 4.0 V8 z M5 czy inne ustrosjtwo.. i tak bedzie wiecj bokiem bemka jechac, niz skrecać tak jak bozia przykazała...

Co do klatki, to najwiecej wytycznych masz w załączniku J na stonach PZM, jest tam artykuł o bezpieczeństwie.. polecam..

Weź tylkopod uwagę, ze jak bierzesz sie za budowe czegoś takeigko, to warto by budowac cos opierajace sie o jakiekolwiek przepisy, np wyścigów górskich..mzoe kiedys najdzie Ciebei chec startu w zawodach, a wtedy będzie kłopot, bo będziesz musiał cos zmieniać, przerabiac i dopasowywac do rpzepisów.. lepiej za wczasu o tym pomyśleć...

Napisano

E30 jest dobrym wyborem waytogo.gif

Tylko jest pare niuansów:

1) Cieżko o zdrową budę ( sypią się progi przy nadkolach i podłoga w miejscu gdzie spawa się stópki, pod przednie zastrzały klatki )

2) Silników 2.5 było kilka rodzajów ( najgorzej jak trafisz na silnik ETA, który miał zaledwie 120 koni )

3) Faktycznie 1.8 iS jest najrozsądniejszym wyborem ale ciężko trafić na nie zapałowany motor, dodatkowo dłubanie iS`a nie jest tanie. Budowa A grupowego silnika pochłonęła 10 kpln.

4) Klatka, a właściwie jej budowa, nie jest prostą sprawą. Dodatkowo sam materiał ( rury bezszwowe precyzyjne ) są drogie w zakupie. Dodaj do tego giętarkę do rur ( 500 pln ) i zaślepki do wyginania, ponieważ trzeba napakować w rure piasku, co by się nie płaszczyła. Jeżeli będziesz wyginał pierwszy raz, gwarantuję że na pałąk główny zmarnujesz sporo materiału zlosnik.gif

5) Obowiązkowo szpera z jak najkrótszym przełożeniem

Ogólnie projekt długoterminowy, nawet jak skończysz zawsze znajdziesz coś co można poprawić, polepszyć i tym sposobem będzie to niezła skarbonka, która przy odsprzedaży nigdy się nie zwróci.

Napisano

Wlasnie, jak juz koledzy wspomnieli o silniku, to lepiej bedzie Ci kupic zajechane 2.0 czy 2.5 i swapowac. Kolega teraz wsadzil 3.5 z e34, 211km w serii, do tego silnik na mocowaniach poszedl maksymalnie w tyl.

Najkrotsze seryjne przelozenie to 4,55 montowane np. w 316 touring, mozna znalezc takie z fabryczna szpera, ale graniczy to z cudem. Troche dluzsze 4,27 jest juz czesciej spotykane, chocby w 318 touring, ktorych jezdzi duzo i latwiej trafic ze szpera. Fabryczna szpera ma 25%.

Niedawno na ebay widzialem przelozenie z pucharu 318is - 5,44 ze szpera 60% biglaugh.gif

Napisano

> Koyot, ale kolega chce zabawke, nei rajdówke, wiec 1,8 to wolne

> bedzie...

Powiedz mi teraz, że to jest wolne i daje mało frajdy cool.gif

A to jeszcze z czasów kiedy Klementowicze w KJSach startowali. Mogę się założyć, że da się z tego silniczka jeszcze dużo wycisnąć.

Kolejny dobry pomysł to konstrukcja podobna do beemki Zolla z RallyCrossu, ale to już e36

Napisano

>

> Powiedz mi teraz, że to jest wolne i daje mało frajdy

> A to jeszcze z czasów kiedy Klementowicze w KJSach startowali. Mogę

> się założyć, że da się z tego silniczka jeszcze dużo wycisnąć.

H grupowy iS bez problemu podchodzi pod 200 KM i więcej tylko że SMT już nie daje rady tego wysterować oslabiony.gif

> Kolejny dobry pomysł to konstrukcja podobna do beemki Zolla z

> RallyCrossu, ale to już e36

Zoll jeździł E36 tylko dlatego, że miała aktualną homologację do MERC ( w tym roku już nie ma i dlatego zbudował BMW 1 ).

E36 ma spore problemy z wyważeniem, lepiej już dłubać sierrę jeżeli to ma być RWD. zlosnik.gif

Napisano

> ( w tym roku już nie ma i dlatego zbudował BMW 1 ).

A to juz powstało?? Bo ja ostatnio widzałem ją tylko na papierze..

Napisano

wielu pisze ze 1.8 is super swietny i 170 km czy 200 mozna zrobic.. nie zaprzeczam pewnie tak jest smile.gif nikt z was nie napisal ile to kosztuje a zapewne tanie nie jest.

jedna osoba napisala ze 10 tys zł za jakas tam moc. a za 10 tys mozna miec 1.5-2 takie beemki wiec trzeba sobie przemyslec co sie chce uzyskac i jaka ma sie kase.

tak jak ktos pisal jak ma byc auto do zabawy gdzie nie bedzie miala znaczenia homologacja bralbym 2.5 ewentualnie jakas inna sztuke i swapowal. koszty tez nie male ale silnik bedzie seria i moment bedzie wiekszy

a taniej i tak pewnie wyjdzie kupic auto juz zrobione lub nie skonczone smile.gif

a jak nie to e28, nie jest jakos mega ciezkie ale ma lepiej rozlozona mase. ceny aut smieszne. byda najwazniejsza reszta wiadomo i tak bedzie zmieniana tak jak w e30

Napisano

problem w tym, że taki swapik to dopiero początek. musisz zrobić zawias, dać szperę, wspawać klatkę (ja bym bez klatki w mocnym aucie nie zaczynał zabawy). W takim wypadku koszty samego silnika (swap bądź dłubanie) to może 50% (może mniej) zależy ile chcesz z tego wyciągnąć. Na twoim miejscu kupiłbym 1.8 IS, nie dłubałbym nic tylko wymieniłbym most wsadził dobry zawias, klatkę i dopiero można się wtedy zastanowić co dalej jak się ogarnie te "biedne" 140 kucy na tylnym napędzie.

Napisano
  • Autor

dziękuję za rady (zapewne trafne) ale mam kilka pytań płynących z mojej niefachowej wiedzy:

- czy 1.8 jest na łańcuchu?

- czy 1.8 będzie brzmiał jak rzędowa 6

- czy 1.8 będzie z taką samą "lekkością" zamiatał autem jak dobrze zrobione 2.5

- czy koszty kręcenia+doprowadzenia do idealnego stanu+wymiany wszystkich ważniejszych podzespołów przeniesiena mocy i zawieszenia przy1.8 będą niższe i mniej problemowe niż odremontowanie farbycznej 2.5 i wszystkich farbycznie zamontowanych w niej części?

Byś może jest to prosta operacja, ale chciałbym uniknąć przenoszenia mocowań silnika i wymiany części na niefabryczne - wydaje mi się, że dobrze zrobione 2.5 będzie tańsze i przede wszystkim mniej problematyczne w eksploatacji i naprawach niż wyśrubowana 1.8

ale może tylko mi się wydaje wink.gif

Napisano

> problem w tym, że taki swapik to dopiero początek. musisz zrobić

> zawias, dać szperę, wspawać klatkę (ja bym bez klatki w mocnym

> aucie nie zaczynał zabawy).

nikt nie mowil ze zabawka ma byc tania. zawias klatke szpere to i tak trzeba zrobic nawet w 1.8

> W takim wypadku koszty samego

> silnika (swap bądź dłubanie) to może 50% (może mniej) zależy ile

> chcesz z tego wyciągnąć.

swap droga zabawa dlatego moze lepiej kupic fabryczne 2.5 ktore daje rade i nie trzeba dlubac przy 1.8 co generuje koszty

> Na twoim miejscu kupiłbym 1.8 IS, nie

> dłubałbym nic tylko wymieniłbym most wsadził dobry zawias,

> klatkę i dopiero można się wtedy zastanowić co dalej jak się

> ogarnie te "biedne" 140 kucy na tylnym napędzie.

wiec jak sam piszesz zawias klatka most do zmiany wiec tak jak pisalem wyzej i tak sie to zmienia smile.gif wiec lepiej miec na starcie wiecej kucy lub brac pod uwage ze skoro mam tak bude zrobiona to silnik odpowiedni tez moge wrzucic.

takie troche gdybanie co bylo pierwsze kura czy jajko

mniejsza z tym kazda droga ma swoje wady zalety.

Napisano

> dziękuję za rady (zapewne trafne) ale mam kilka pytań płynących z

> mojej niefachowej wiedzy:

> - czy 1.8 jest na łańcuchu?

IS tak

nie IS nie smile.gif

> - czy 1.8 będzie brzmiał jak rzędowa 6

nigdy

> - czy 1.8 będzie z taką samą "lekkością" zamiatał autem jak dobrze

> zrobione 2.5

porownujac seryjne silniki, nie, 1.8 ma lepsze rozlozenie masy.

w IS jest kilka patentow na polepszenie dynamiki poza mostem z innym przelozeniem jest jeszcze sprzeglo ktore sie zmienia na jednomasowe bo seryjne zabija pierwsze 3 biegi (sprzeglo zmienia sie bioroc kilka czesci z seryjnych innych beemek). wieksza przepustnica, podkladka pod kolektor dolotowy, i kilka innych rzeczy ktorych nie pamietam.

is jest jedynym silnikiem 4 cyl. ktory psuje krew wlascicielom 6 cyl szczegolnie tym w gorszym stanie.

> - czy koszty kręcenia+doprowadzenia do idealnego stanu+wymiany

> wszystkich ważniejszych podzespołów przeniesiena mocy i

> zawieszenia przy1.8 będą niższe i mniej problemowe niż

> odremontowanie farbycznej 2.5 i wszystkich farbycznie

> zamontowanych w niej części?

imo poza samym silnik jesli byc go remontowal reszta bedzie taka sama.

> Byś może jest to prosta operacja, ale chciałbym uniknąć przenoszenia

> mocowań silnika i wymiany części na niefabryczne - wydaje mi

> się, że dobrze zrobione 2.5 będzie tańsze i przede wszystkim

> mniej problematyczne w eksploatacji i naprawach niż wyśrubowana

> 1.8

> ale może tylko mi się wydaje

2.5 tez ma swoje wady np jest czuly na przegrzanie ale sa sposoby wiadomo. wieksza masa.

poogladaj kilka e30 na poczatek zobaczysz w jakim sa stanie czerwona.gif 90% z nich

Napisano

e30 to całkiem dobry wybór, ale warto też pomyśleć nad czymś innym, np.Merc 190, Opel Omega, Poldon z 2.0 DOHC, Nissan 200SX, albo garbus kiler zlosnik2.gif

Napisano

zapomnialem polecic ci jeszcze sierre.

tanio mozna kupic egz. w dobrym stanie blacharskim i mechanicznym.

sam mialem 2.0 dohc i niezle to sie spinalo jak na 120 km to 9.2 do setki.

szpere do tego tanio kupisz (taniej niz do bmw)

dohc mozna przerobic na 16V

ohc maja cr8,5 i az sie prosze o dmuchawke smile.gif a jak nie to tez cos mozna podlubac n/a

czesci do sportu troche gorzej dostepne niz do bmw ale imo warto rozwazyc

Napisano

> zapomnialem polecic ci jeszcze sierre.

> tanio mozna kupic egz. w dobrym stanie blacharskim i mechanicznym.

> sam mialem 2.0 dohc i niezle to sie spinalo jak na 120 km to 9.2 do

> setki.

> szpere do tego tanio kupisz (taniej niz do bmw)

> dohc mozna przerobic na 16V

> ohc maja cr8,5 i az sie prosze o dmuchawke a jak nie to tez cos

> mozna podlubac n/a

> czesci do sportu troche gorzej dostepne niz do bmw ale imo warto

> rozwazyc

Sierra ma 10 do setki ale to szczegol. Te 120KM to troche za malo lepiej kupic z uszkodzonym silnikiem i wrzucic tam silnik Cosortha z Scorpio wink.gif

Napisano

> Sierra ma 10 do setki ale to szczegol.

8,2 wg gtecha

ja mialem takie autko wiec wiem jak jezdzi.

http://pl.youtube.com/watch?v=76HizJ_YfAM

> Te 120KM to troche za malo

> lepiej kupic z uszkodzonym silnikiem i wrzucic tam silnik

> Cosortha z Scorpio

zawsze lepiej gdy jest wiecej smile.gif

Napisano

> Tez mialem i tez wiem jak jezdzi. 8,2 prosze Cie nie rozsmieszaj

> mnie.

> 8,2 to mial silnik 2,9.

8,2 wg gtecha a jak wiadomo przeklamuje i sek trzeba doliczyc.

Napisano

> http://pl.youtube.com/watch?v=76HizJ_YfAM

> zawsze lepiej gdy jest wiecej

Ten filmik nieczego nie dowodzi.

1. Na tym filmiku auto przyspiesza w okolicach 9 do 100.

2, Niewiadomo czy silnik jest seryjny

3. A najwazniejsze to niewiadomo ile licznik przeklamuje.

A Gtecha to mozna tak ustawic ze moje Seicento bedzie mialo 7 sek do 100.

Napisano

> - czy 1.8 będzie brzmiał jak rzędowa 6

Jesli jakims cudem dolozysz mu 2 cylindry to owszem. W przeciwnym wypadku - nie, nie bedzie.

Napisano
www.racingforum.pl - Tam popytaj, bo tutaj widac bardzo wiele roznych wersji z ktorych niektore mijaja sie z prawda.
Napisano

>

> Powiedz mi teraz, że to jest wolne i daje mało frajdy

> A to jeszcze z czasów kiedy Klementowicze w KJSach startowali. Mogę

> się założyć, że da się z tego silniczka jeszcze dużo wycisnąć.

> Kolejny dobry pomysł to konstrukcja podobna do beemki Zolla z

> RallyCrossu, ale to już e36

e tam patrz na to:

Napisano

> e tam patrz na to:

> taki tam Patrick Snijers i jego beemwe

Tylko ze to jest M3 wiec moc troche inna wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.