Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] dziwne zachowanie hamulców...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

coś ostatnio moja Astra zaczyna grymasić, ostatnio problem z akumulatorem - jak dotąd nie rozwiązany, a ostatnio hamulce,

objaw jest taki że po każdej nocy przy pierwszym i drugim hamowaniu jakby nie było wspomagania, sztywny pedał i dramatycznie mała skuteczność hamulców - to drugie pewnie dlatego że sztywny pedał, wciśnięcie mocno powoduje lekkie zmiękczenie pedału ale dopiero po drugim i trzecim hamowaniu całość normalnieje, niestety nawet po kilkunastu hamowaniach skuteczność hamulców nie jest taka jak wcześniej, pedał jest sztywniejszy i odczucie hamulców jakieś dziwne, deskowate,

hamulce z przodu jakoś zmieniane w ub roku - stan tarcz i klocków OK, płyn hamulcowy również wymieniony przy wymianie tarcz z przodu, z tyłu tarcze są na śmietnik [korozja] ale chciałem jeszcze dojeździć te 10kkm do przeglądu przy 180kkm, klocki z tyłu są prawie nowe,

i pytanie do Was

o sso chozzi niewiem.gif

uwalone serwo? nieszczelność w układzie podciśnienia?

nie mam koncepcji,

dzięki za sugestie

brat

Napisano

Miałem kiedyś uszkodzone serwo, objawy były takie, że po wciśnięciu hamulca serwo się rozszczelniało i spadało podciśnienie oraz spadały obroty silnika z powodu zasysania lewego powietrza.

Test sprawności serwo przechodziło pozytywnie: silnik zgaszony, kilka naciśnięć hamulca, włączenie silnika przy wciśniętym hamulcu: jeśli pedał zapada się lekko to serwo sprawne, jeśli nie, serwo do wymiany. U mnie zapadało się. Dodatkowo podczas hamowania słychać było syczenie z okolic serwa.

Ponieważ w czasie kilku tygodni objawy nasilały się, często gasł mi silnik podczas hamowania, więc abym mógł jeździć, odłaczyłem podciśnienie od serwa, silnik pracował już normalnie, ale serwo nie działało: hamulce działały słabiej, ale pedał był twardy i musiałem często hamować mocno zapierając się oplecami o oparcie fotela.

A teraz Twój przypadek: twardy hamulec wskazuje na brak podciśnienia, ja bym sprawdził plastykową rurkę z zaworkiem zwrotnym, może jest zatkana, bo gdyby była dziurawa, byłyby problemy z pracą silnika na wolnych obrotach i syczenie z okolic rurki. No, chyba, że nie zauważyłeś tych objawów...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A teraz Twój przypadek: twardy hamulec wskazuje na brak podciśnienia,

> ja bym sprawdził plastykową rurkę z zaworkiem zwrotnym, może

> jest zatkana, bo gdyby była dziurawa, byłyby problemy z pracą

> silnika na wolnych obrotach i syczenie z okolic rurki. No,

> chyba, że nie zauważyłeś tych objawów...

hmm, są pewne zawahania obrotów biegu jałowego ale wiążę je raczej z zabrudzoną przepustnicą lub krokowym, chociaż teraz to już nie wiem, muszę prześledzić drogę postępowania którą napisałeś i spróbować coś wykombinować,

dzięki,

brat

Napisano

Chwilowy spadek obrotów następował dokładnie PO wciśnięciu pedału hamulca. Potem ECM obroty już wyrównywało... To zjawisko jest powtarzalne 100/100. Tak było u mnie. U ciebie może padło inaczej - brak wspomagania.

Może brak wspomagania jest spowodowany uszkodzeniem pompy? Serwo działa, ale tłok pompy nie porusza się...?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Chwilowy spadek obrotów następował dokładnie PO wciśnięciu pedału

> hamulca. Potem ECM obroty już wyrównywało... To zjawisko jest

> powtarzalne 100/100.

nie skojarzyłem tego z wciskaniem pedału hamulca, jutro porobię trochę testów, po odpaleniu, później na zgaszonym itd.

> Tak było u mnie. U ciebie może padło

> inaczej - brak wspomagania.

> Może brak wspomagania jest spowodowany uszkodzeniem pompy? Serwo

> działa, ale tłok pompy nie porusza się...?

hmm, zdaje się będę w serwisie w przyszłym tygodniu a nie za 10kkm sic!

brat

Napisano

> Chwilowy spadek obrotów następował dokładnie PO wciśnięciu pedału

> hamulca. Potem ECM obroty już wyrównywało... To zjawisko jest

> powtarzalne 100/100. Tak było u mnie.

Przecież to tak powinno być... To jest siłownik pneumatyczny. Podciśnienie z silnika pomaga wciskać tłok do pompy hamulcowej, a w czasie powrotu aby powrócić w położenie pierwotne musi wyrównać ciśnienia wpuszczając powietrze. Przy następnym hamowaniu znów część podciśnienia idzie na pracę serwa. Przy szybkim pompowaniu hamulcem na biegu jałowym dosyć sporo tego "lewego" powietrza potrafi nawet dość wysoko podnieść obroty. Co do twardego hamulca. Rano wdepnij mocno hamulec i dopiero wtedy odpal silnik. Pedał powinien wpaść głębiej, jeżeli tak się nie stanie (a prawdopodobnie nie) to masz:

1 albo - brak podciśnienia w serwie - zatkany przewód, ale jak by się potem odtykał?, albo uszkodzony zawór zwrotny który otwiera się przy zbyt dużym podciśnieniu.

2 albo - uszkodzony zawór sterujący serwa.

Pierwsze do sprawdzenia, w drugim przypadku ja wymienił bym serwo, wożę czasami dziecko...

Napisano
  • Autor

posprawdzałem conieco dzisiaj i zgłupiałem,

przy odpalonym silniku i wdepnięciu w pedał hamulca trzymając go bardzo wolno pedał 'wpada w podłogę' trwa to około 5min,

teraz lepsze: przy wciśniętym pedale hamulca MID wskazuje na biegu jałowym spalanie 0,7l/h a jak puszczę pedał 0,8l/h, powtarzalność 100/100, wahają się też jakoś dziwnie obroty może nie bardzo ale tak +/- 100 obr/min, na wyłączonym silniku wciśnięty pedał nie powoduje zapadania w podłogę, sztywnieje i tyle,

acha po tym wciskaniu pedału na wyłączonym silniku mam wrażenie że odpalenie właściwie nie powoduje 'zmiękczenia' pedału sic!

co jest? sciana.gif

brat

Napisano

> przy wciśniętym pedale hamulca MID wskazuje na biegu

> jałowym spalanie 0,7l/h a jak puszczę pedał 0,8l/h,

> powtarzalność 100/100, wahają się też jakoś dziwnie obroty może

> nie bardzo ale tak +/- 100 obr/min, na wyłączonym silniku

> wciśnięty pedał nie powoduje zapadania w podłogę, sztywnieje i

> tyle,

> acha po tym wciskaniu pedału na wyłączonym silniku mam wrażenie że

> odpalenie właściwie nie powoduje 'zmiękczenia' pedału sic!

> co jest?

Ciągnie lewe powietrze przez serwo lub wężyki itd. Jeżeli przewód od serwa da się zdjąć zatkaj palcem króciec przy kolektorze i dopuszczaj delikatnie powietrze - niech ktoś obserwuje zużycie paliwa - powinien być ten sam objaw ze spalaniem na postoju. Drugie - zapodaj ustnie na serwo podciśnienie na tyle ile się da (z reguły przy wprawie da się do -0,25 atm) i jak już zaczną Ci wychodzić gałki zatkaj wlot językiem. Powinno dosyć długo trzymać podciśnienie. Jeżeli spada po chwili lub wogóle nie możesz wytworzyć podciśnienia (może wogóle będzie syczeć) - serwo. Wg mnie będzie do wymiany jeżeli nie ma nieszczelności na przewodach. Jeżeli jest zawór (powinien być choć nie znam G) i jest sprawny nie powinno się dać nic wdmuchnąć do środka.

Problemem może być zdjęcie ( nie foto) przewodu...

Napisano

W Astrze G na wężyku podciśnienia serwa jest zaworek zwrotny. Wciskam hamulec -> powietrze z serwa idzie do silnika, w serwie jest podciśnienie wywołujące ruch tłoka serwa. Puszczam hamulec -> serwo wyrównuje ciśnienie, aby tłok wrócił na swoje miejsce, ale serwo zaciąga powietrze nie z silnika tylko z zewnątrz, a może zaworek ma jakieś obejście, to z zaworka "z boku", dokładnie nie wiem. W związku z tym, wciśnięcie hamulca teoretycznie powoduje zmniejszenie podciśnienia, ale niedostrzegalne. Przy uszkodzonym u mnie serwie, po wciśnięciu hamulca i trzymaniu w podłodze, obroty spadały do 500 i potem niżej, a silnik terkotał jak traktor!

Pozdr.

Napisano

> W Astrze G na wężyku podciśnienia serwa jest zaworek zwrotny. Wciskam

> hamulec -

> Pozdr.

1. Skąd z zewnątrz weźmie podciśnienie???

2. Przy każdym pełnym hamowaniu serwo musi uzupełnić pełną swoją objętość po stronie podciśnienia.

3. U Ciebie nieszczelność była tak duża, że lewego powietrza zaczynało być więcej niż powietrza z układu biegu jałowego - przecież serwo dopuszcza wtedy powietrze pod przepustnicę.

Napisano
  • Autor

byłem u mechaników w swojej byłej firmie i jest diagnoza,

dziurawe serwo hamulców, okazuje się że każdorazowe naciśnięcie pedału hamulca powoduje wypadanie zapłonów na jednym z cylindrów, co więcej rano gdy jest zimno odpalam na 3 cylindrach sic!

pytanie tylko czy to że serwo jest dziurawe może powodować palenie na 3 cylindry tuż po odpaleniu? czyżby w miejscu w którym biegnie jeden z kanałów kolektora a umiejscowiony jest króciec podciśnienia do serwa działo się coś co powoduje że nie pali na ten cylinder?

brat

Napisano

> byłem u mechaników w swojej byłej firmie i jest diagnoza,

> dziurawe serwo hamulców, okazuje się że każdorazowe naciśnięcie

> pedału hamulca powoduje wypadanie zapłonów na jednym z

> cylindrów, co więcej rano gdy jest zimno odpalam na 3 cylindrach

> sic!

> pytanie tylko czy to że serwo jest dziurawe może powodować palenie na

> 3 cylindry tuż po odpaleniu? czyżby w miejscu w którym biegnie

> jeden z kanałów kolektora a umiejscowiony jest króciec

> podciśnienia do serwa działo się coś co powoduje że nie pali na

> ten cylinder?

> brat

Witam!

Zdarza sie, przetarta guma w serwie i bierze Ci lewe powietrze lub kompresja sie

zmiejsza.

Gdybys zmierzyl cisnienie na czwartym cylindrze, bylo by ponizej normy.

Ma prawo wtedy nie palic.

Napisano

> 1. Skąd z zewnątrz weźmie podciśnienie???

Poprzez wężyk idący do kolektora ssącego

> 2. Przy każdym pełnym hamowaniu serwo musi uzupełnić pełną swoją

> objętość po stronie podciśnienia.

Przecież to napisałem.

> 3. U Ciebie nieszczelność była tak duża, że lewego powietrza

> zaczynało być więcej niż powietrza z układu biegu jałowego -

> przecież serwo dopuszcza wtedy powietrze pod przepustnicę.

Właśnie tak było, ale nie od razu - na początku było tylko lekkie falowanie obrotów, zjawisko to narastało przez kilka tygodni...

Pozdr.

Napisano

> dziurawe serwo hamulców, okazuje się że każdorazowe naciśnięcie

> pedału hamulca powoduje wypadanie zapłonów na jednym z

> cylindrów, co więcej rano gdy jest zimno odpalam na 3 cylindrach

Bo do TEGO cylindra jest podłączony wężyk podciśnienia... pewnie włączając silnik, masz wciśnięty pedał hamulca?

> czyżby w miejscu w którym biegnie

> ten cylinder?

TEN cylinder dostaje za dużo powietrza: z dolotu swoją dawkę oraz dodatkowe podczas hamowania z nieszczelnego serwa.

To jest podobny przypadek jak u mnie - serwo robiło się nieszczelne TYLKO podczas hamowania.

Niestety czeka cię wymiana serwa -> przerabiałem to: 5 godzin spokojnej (jak to u nich) roboty w ASO, o kosztach nie wspomnę, koszt używanego serwa to małe miki.

Jeśli masz ciepły garaż to możesz samemu zrobić, ale roboty jest sporo, w skrócie: trzeba zdemontować m. in. skrzynkę bezpieczników i przekaźników, pompę ABS oraz akumulator, żeby wyjąć stare i włożyć nowe serwo z pompą, potem wlać nowy płyn hamulcowy i odpowietrzyć cały układ, łącznie ze sprzęgłem.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Zdarza sie, przetarta guma w serwie i bierze Ci lewe powietrze lub

> kompresja sie

> zmiejsza.

> Gdybys zmierzyl cisnienie na czwartym cylindrze, bylo by ponizej

> normy.

> Ma prawo wtedy nie palic.

heh, właśnie tak mi się zdawało - albo raczej miałem nadzieję że tak może być, bo oprócz dziurawego serwa nie chciałbym żeby była inna przyczyna powodująca czasem odpalanie na 3 cylindrach,

póki co czekam na serwo z allegro a później go trzeba wymienić a to ponoć nie jest takie hop,

dzięki za opinię,

brat

Napisano

> czyżby w miejscu w którym biegnie

> ten cylinder?

> brat

Dokładnie tak jest. Kanalik którym serwo pobiera podciśnienie jest umiejscowiony w kolektorze w pobliżu lub w kanale dla któregoś cylindra. Jak widać bardziej reaguje na to lewe powietrze niż inne cylindry. Ten dodatek powietrza z serwa na tyle zubaża mieszankę dla tego cylindra że nie następuje zapłon. Innym widocznie jeszcze starcza...

Napisano
  • Autor

> Bo do TEGO cylindra jest podłączony wężyk podciśnienia... pewnie

> włączając silnik, masz wciśnięty pedał hamulca?

dziś przy -1stC odpalałem bez wciśniętego pedału hamulca a i tak objaw wystąpił, gdy chwilę pochodzi jest OK, natomiast w każdym przypadku na biegu jałowym wciśnięcie pedału powoduje wypadanie zapłonów :/

> TEN cylinder dostaje za dużo powietrza: z dolotu swoją dawkę oraz

> dodatkowe podczas hamowania z nieszczelnego serwa.

> To jest podobny przypadek jak u mnie - serwo robiło się nieszczelne

> TYLKO podczas hamowania.

> Niestety czeka cię wymiana serwa -Jeśli masz ciepły garaż to możesz

> samemu zrobić, ale roboty jest sporo, w skrócie: trzeba

> zdemontować m. in. skrzynkę bezpieczników i przekaźników, pompę

> ABS oraz akumulator, żeby wyjąć stare i włożyć nowe serwo z

> pompą, potem wlać nowy płyn hamulcowy i odpowietrzyć cały układ,

> łącznie ze sprzęgłem.

sam nie będę z tym walczył, mechanik na fuchę mi to zrobi, potwierdził też to co mówisz - na moje pytanie czy 2h starczy zastanowił się i powiedział że mocno wątpi żeby się wyrobić z wymianą tego serwa w tym czasie frown.gif

brat

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i jestem po wymianie serwa wraz z pompą hamulcową i zbiorniczkiem płynu, kupiłem cały nowy komplet Lucasa po okazyjnej cenie na allegro,

różnica kolosalna, hamulec miękki, niewielka siła nacisku na pedał potrzebna do zatrzymania auta, po prostu kosmos, jednak człowiek przyzwyczaja się do stopniowego zużycia pewnych elementów i nie zauważa tego do momentu wymiany danego podzespołu na nowy,

winą całego zła było nieszczelne serwo delphi, pompę wymieniłem awansem bo była w komplecie,

dzięki raz jeszcze za Waszą pomoc i sugestie ok.gif

brat

Napisano

> no i jestem po wymianie serwa wraz z pompą hamulcową i zbiorniczkiem

> płynu, kupiłem cały nowy komplet Lucasa po okazyjnej cenie na

> allegro,

Tzn ile taka przyjemność? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Tzn ile taka przyjemność?

wyobraź sobie że 160zł, nówka, Lucas, data produkcji na częściach bita 2005r, sprzedawał to okazyjnie jakiś sklep który specjalizuje się w koreańcach i japońcach - mieli to źle opisane jako zestaw do...Lanosa, w końcu ktoś sprawdził i okazało się że to cały komplet do G, wystawił za tę cenę i mam zeby.GIF

brat

ps tyle samo wymiana ech :/

Napisano

> to cały komplet do G, wystawił za tę cenę i mam

To nic tylko pogratulować zeby.GIF Jak byście wiedzieli ile ja teraz pakuje ciągle w eFke... wszystko dla kochanek żonki. zeby.GIF

Napisano

>... wszystko dla kochanek żonki.

fiu fiu smile.gif ... się rozumie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> fiu fiu ... się rozumie

Ty się śmiej, wiesz ile musi kosztować utrzymanie żony i jej kochanek? hahaha.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.