Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej w zbiorniczku wyrównawczym

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od 15tys. km. mam w zb. wyrów. tylko na powierzchni cieniutką warstwę oleju, głębiej w płynie jest czysto.Ukł. chłodz. płukalem ale dalej jest to samo.Oleju w silniku nie ubywa, korek wlewu oleju czysty, na korku zb. wyrów. mazi olejowej nie ma tylko trochę zatłuszczony.Silnik nie dymi i ma normalne osiagi i zużycia płynów eksploatacyjnych.Z tego co zorientowałem się na innych forach przyczyną tego stanu rzeczy mogą być:

-dobrze nie wypłukany ukł. chlodz. po wcześniejszej naprawie ( mam ten wózek od 160tys.km. ), był płukany kilkakrotnie między innymi Prestone.

-nieszczelność chłodniczki oleju ( należałoby zrobić obejście ale wówczas silnik ponoć głośniej pracuje ) - nie robiłem.

-uszczelka pod głowicą ( przy 4 cyl. jest mała odległość miedzy kanałami olejowym i wodnym i to może być miejscem przecieku w uszczelce ) bo sama uszczelka jest metalowa i jako taka nie przepala się.

-pora w głowicy

-pęknięty blok

-przedmuchy spalin przy małych dziennych przebiegach ( tak jest w moim przypadku ) nie wiem dokładnie o co chodzi.

-uszczelnienie wtryskiwacza, który jest pod pokrywą zaworów w jakiejś tulei. chłodzonej płynem chłodz. ( nie wiem o co chodzi )

Co o tym myślicie ?

Napisano

Napisałeś posta i od razu na niego odpowiedziałeś wink.gif.

Wg mnie chłodnica oleju, albo UPG. Pierwsze łatwiej sprawdzić.

Napisano

Ostatnio przerabiałem ten sam temat. Po wymianie uszczelki pod głowicą jak dotad jest OK. Objawy były identyczne jak u Ciebie. Niestety jesli to uszczelka to jest to kosztowne. U mnie za same części (usczelki, uszczelniacze, oringi itd. ) ponad 1000 zł do tego robocizna i naprawa głowicy (była krzywa) i wyszło prawie 2 tys. Układ był dwa razy płukany i jak narazie czysciutko.

Mechanicy sprawdzali chłodniczkę w pierwszej kolejności. Robią tylko ople i jeszcze się im nie zdarzyło aby była nieszczelna. Jak orientowałem się w cenie tej chłodniczki to nigdzie jej nie mieli na jej półce. To chyba świadczy o tym że nieczęsto zdarza się jej awaria.

Napisano

W silniku 1.7 CDTI jest ta sama chłodniczka oleju i jakoś nie słychać żeby przepuszczała olej...

chyba, że się mylę...

Napisano

Ja u siebie też miałem taki problem. Wykonałem obejście chłodniczki, okazała się sprawna. Sprawdziłem więc uszczelkę pod głowicą i okazało się że silnik był wcześniej przegrzany na pierwszym cylindrze, prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela. Wymiana uszczelki pod głowicą wraz ze sprawdzeniem głowicy i zakupem potrzebnych części kosztowało mnie 1000 zł. Robota we własnym zakresie więc to nic mnie nie kosztowało. Włożyłem 1000 zł a olej nadal się pojawiał więc został pęknięty blok. Wymieniłem silnik i moje kłopoty się skończyły. Winy za taką sytuacje nie zwalam na ten silnik ale na poprzedniego właściciela który nie zauważył że ma przeciek na pompie wodnej i przegrzał silnik(a te silniki są na to bardzo wrażliwe a samo umiejscowienie czujnika temperatury powoduje że nie jesteśmy w stanie dość wcześnie sprawdzić że w układzie brak cieczy chłodzącej). Zamontowałem sobie więc czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym żeby w przyszłości uniknąć podobnych kłopotów.

Napisano

Gdzie zdobyłeś taki czujnik ? Od czego ? Pod co podłączyłeś ?

Napisano

> Gdzie zdobyłeś taki czujnik ? Od czego ? Pod co podłączyłeś ?

Zanim zabierzesz się za szukanie czujnika, najpierw przeczytaj tego posta: KLIK wink.gif

Potem daj sobie na "blat" i przeczytaj cały watek.

Jako lektura dodatkowa moze być ten wątek: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Gdzie zdobyłeś taki czujnik ? Od czego ? Pod co podłączyłeś ?

Robiąc ten czujnik skorzystałem z pomysłu kolegi azji i lelka. Czujnik zaadaptowałem z vectry A. Jest on umieszczony w korku zbiorniczka wyrównawczego, musiałem trochę skrócić trzpień na którym jest pływak bo był za długi. Czujnik jest wpięty pod kontrolkę hamulca postojowego(lub zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego). Układ spełnia swoje zadanie i jest bardzo czuły, nieznaczny spadek poziomu płynu poniżej kreski CALT powoduje błyski kontrolki a później zapalenie jej na stałe smile.gif . Za pomysł dziękuje lelkowi i azji 20.GIF

Napisano

Ile dałeś za ten czujnik ? Gdzie ?

Z elektroniką sobie poradze, niema problemu.

Napisano

> Ile dałeś za ten czujnik ? Gdzie ?

> Z elektroniką sobie poradze, niema problemu.

Czujnik kupiłem na szrocie, dałem za niego 30 zł tylko że troszkę musiałem się nachodzić bo rzadko kiedy są. Możesz też tu kupić tylko ceny troszkę wysokie.

LINK

• 2 miesiące później...
Napisano

U mnie skończyło się na spawaniu głowicy - była pęknięta przy tulejach, w które wchodzę wtryski. Dlatego teraz chcąc chronić się przed przegrzaniem silnika (wcześniej wiele razy udało mi się zastać pusty zbiorniczek)zanabyłem zbiorniczek z czujnikiem.

Czy ktoś jest w stanie podać linka do postu o odwracaniu działania oryginalnego czujnika poziomu płynu chłodniczego tzn. ma zapalić kontrolkę na desce w momencie przerwania obwodu.

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie podać linka do postu o odwracaniu działania

> oryginalnego czujnika poziomu płynu chłodniczego tzn. ma zapalić

> kontrolkę na desce w momencie przerwania obwodu.

Np TUTAJ

Napisano

Niestety nie będzie mi to przydatne. Autor opisu zastosował inny rodzaj czujnika (na korku), a ponadto przerobił go aby działał odwrotnie. U mnie (Astra G) czujnik jest zamontowany wewnątrz zbiorniczka i jest raczej nierozbieralny. Chodziło mi raczej o jakiś układzik elektryczny (wydaje mi się, że było kiedyś na forum ale nie mogę znaleźć), który pozostawia żarówkę kontrolki wygaszoną kiedy prąd płynie, a zapala ją po przerwaniu obwodu. Oryginalnie takie działanie czujnika jest potrzebne do MIDa. Ja nie zamierzam go montować i chcę czujnik podpiąć bezpośrednio do kontrolki w liczniku.

Napisano

> wydaje mi się, że było kiedyś na forum ale nie mogę znaleźć

Dobrze ci się wydaje wink.gif Jakiś lelek podawał schemat czy jak mu tam... wink.gif

282220794-czuj_przek.JPG

Kiedy czujnik jest rozwarty, przekaźnik nie działa i i prąd płynie przez zwarte w stanie spoczynku styki 87-30 - żarówka swieci. Kiedy czujnik się zamknie, uruchomi przekaźnik i rozewrze styki 87-30 gasząc żarówkę. Przekaźnik może być jak najmniejszy byle styki wytrzymały prąd kontrolki 0,1A czyli tyle co nic. Moze być kontaktronowy.

Zwróć uwagę, że po włączeniu stacyjki przekaźnik się załącza i jest w takim stanie dopóki jej nie wyłączysz (zakładam, że płynu będziesz miał zawsze dość wink.gif ) W związku z tym będzie pobierał prąd, około 0,02A - 0,2A w zależności o rezystancji cewki przekaźnika. To żadna tragedia biorąc pod uwagę fakt, że wtedy alternator pracuje. Gorzej jakby pobierał po wyłączeniu stacyjki wink.gif

Jak Ci się chce lutować, to taki sam układ możesz zrobić na kluczu tranzystorowym.

Pozdroofka

post-36940-14352501329012_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.