Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ładowania pilne

Featured Replies

Napisano

Bradzo prosze o pomoc bo mam problem tzn. gdy naładuje aku i pojezdze nim nawet 40 minut(bez radia bo dzis wyjalem) i go zgasze to przy ponownym rozruchu jest kiszka bo autko nie odpala aku jest padniety, podejrzewam, ze cos pobiera prad bo podczas jazdy nie swieci mi sie kontrolka od ladowania, czy moze sie myle i wystarczy wymienic regulator napiecia ze szczotkami??? Jezeli to drugie to podpowiedzcie jak to zrobic, czy musze altka wyjac czy bez wyjecuia sie da?? Bardzo prosze o pomoc!! Dodam, ze autklo na pych pali od razu.

Napisano

> Bradzo prosze o pomoc bo mam problem tzn. gdy naładuje aku i pojezdze

> nim nawet 40 minut(bez radia bo dzis wyjalem) i go zgasze to

> przy ponownym rozruchu jest kiszka bo autko nie odpala aku jest

> padniety, podejrzewam, ze cos pobiera prad bo podczas jazdy nie

> swieci mi sie kontrolka od ladowania, czy moze sie myle i

> wystarczy wymienic regulator napiecia ze szczotkami??? Jezeli to

> drugie to podpowiedzcie jak to zrobic, czy musze altka wyjac czy

> bez wyjecuia sie da?? Bardzo prosze o pomoc!! Dodam, ze autklo

> na pych pali od razu.

A sprawdzałeś wpierw ładowanie?

Napisano
  • Autor

wyszedlem teraz do autka i odpalilo bez problemu.... (ale nie dzialaja lampki nad lusterkiem...... )moze to cos z rozrusznikiem??? szczotki w nim czy bindex bo jak mi nie chcial odpalic to straszne opory mial zeby przekrecik rozrusznik i po tym wnioskowalem ze aku padl...

Juz sam treraz nie wiem ocb jakies pomysly????

Napisano

To jak będziesz miał dostęp do miernika to sprawdź ładowanie przy tam ok. 3tys obr/min bez obciążenia i pod obciążeniem czyli światła nawiew ew. radio - musi być >13,8V pod obciążeniem. I sprawdź pobór prądu w spoczynku miernik między klema + a bolec + akumulatora

- max do 40-50mA.

Napisano

Wycieraczki chodzą podczas pracy silnika normalnie czy dziwnie wolno?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Juz sam treraz nie wiem ocb jakies pomysly????

A zwarcie masz jakieś w instalacji !!

Oby nie bezpośredni na obwodzie ładowania

Zrób jak dobrzy ludzie pisali - wpierw sprawdz ładowanie

Potem grzeb dalej !!

Napisano
  • Autor

> Wycieraczki chodzą podczas pracy silnika normalnie czy dziwnie wolno?

> Pozdrawiam BAS

normalnie, jakies mam dziwne przeczucia ze to wina rozrusznika, (ze sie zacina, i dlatego nie ma sily krecic) jak wstane to sie tym zajme bo dopiero wrocilem,

Napisano
  • Autor

ładowanie jest, tylko jak go zgasze to prąd zaczął spadać,

na aku po pelnym naladowaniu bylo cos ok 13.4V a jak uruchomilem to zaczelo powoli rosnac przy obciazeniu bylo 13.4V(wlaczone swiatla i przeciw mgielne) jak dodawalem gazu (ok 2300 obr.)to nie zauwazylem roznicy w szybkosci wzrostu pradu jak byl np na 1400obr. czyzby szczotki w alternatorze??? aku mam 46mAh jak dobrze pamietam, problem pojawil sie wczoraj rano wczesniej bylo ok.

EDIT

poszedlem mierzyc prad teraz i na aku przy wylaczonym jest 12.6V... czyzby regulator napiecia???

Napisano

> ładowanie jest, tylko jak go zgasze to prąd zaczął spadać,

> na aku po pelnym naladowaniu bylo cos ok 13.4V a jak uruchomilem to

> zaczelo powoli rosnac przy obciazeniu bylo 13.4V(wlaczone

> swiatla i przeciw mgielne) jak dodawalem gazu (ok 2300 obr.)to

> nie zauwazylem roznicy w szybkosci wzrostu pradu jak byl np na

> 1400obr. czyzby szczotki w alternatorze???

Za mało, pod pełnym obciążeniem(nadmuch, radio na full, wszystkie światła, ogrzewanie szyby itd.) ma prawo spaść do 13,8V. Normalnie powinno być 14,2V-14,3V(teoretycznie 14,4V, ale TTTM, że jest 14,2V).

> aku mam 46mAh jak

> dobrze pamietam, problem pojawil sie wczoraj rano wczesniej bylo

> ok.

Chyba 46Ah bo 46mAh to bateria w mojej komórce ma 750mAh.

> EDIT

> poszedlem mierzyc prad teraz i na aku przy wylaczonym jest 12.6V...

> czyzby regulator napiecia???

Przy wyłączonym po nocy to jest normalne napięcie na aqu, zaraz po zgaszeniu powinno być około 13V.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Odrazu po zgaszeniu autka napiecie bylo ok 12.2V

silnik byl troche nagrzany 4 kreska od dolu i juz nie udalo sie go ponownie uruchomic rozrusznik straaaaaaaaaaaaasznie ledwo co krecil

EDIT

powlaczalem wszystko co sie dalo (wszystkie swiatla, nawiew, ogrzewanie, radia nie bo wymontowalem wczoraj) i napięcie bylo 12.2V

Napisano

> Odrazu po zgaszeniu autka napiecie bylo ok 12.2V

> silnik byl troche nagrzany 4 kreska od dolu i juz nie udalo sie go

> ponownie uruchomic rozrusznik straaaaaaaaaaaaasznie ledwo co

> krecil

> EDIT

> powlaczalem wszystko co sie dalo (wszystkie swiatla, nawiew,

> ogrzewanie, radia nie bo wymontowalem wczoraj) i napięcie bylo

> 12.2V

Wszystko to wskazuje, że alternator powiedział Ci 30.GIF

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

czyli jednak altek:/ mechanik powiedzial mi ze koszt to 350zl :/

Napisano

> czyli jednak altek:/ mechanik powiedzial mi ze koszt to 350zl :/

Ty się ciesz, że nie masz 1,6 z klimatyzacją i alternatorem Bosch 90A.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ty się ciesz, że nie masz 1,6 z klimatyzacją i alternatorem Bosch

> 90A.

> Pozdrawiam BAS

tez mi tak powiedzial hehe

> http://moto.allegro.pl/item544576472_alternator_fiat_brava_bravo_marea_i_inne.html

> na allegro za 210zł bez przesyłki ciekawe ile sama wymiana by

> wyszła...może by się opłacało nie mam pojęcia

tez o tym wlasnie mysle musze sioe go zapytac ile wymiana i jakiej firmy ma altki

Napisano

sprawdzałeś pobór prądu w spoczynku??

Napisano

> nie pobiera w ogole jest tak 12.5-6

pobór prądu sprawdź tak- odkęć samą kleme + (uważaj żeby przypadkiem podczas tego manewru nie zetknąć jej czymś metalowym =>np kluczem do karoserii) i jedną sonde miernika przytknij do odkręconej klemy a drugą do bolca + akumulatora. Miernik ustaw na początku na zakres 10A (czerwony kabel miernika włóż do dziury przeznaczonej do mierzenia wysokiego natężenia prądu stałego!) a potem - jeśli nie wykaże dużo amperów - tylko np kilka setnych ampera do przełącz miernik na zakres np do 200mA (znów trzeba czerwony kabel miernika przepiąć z powrotem) i zmierzyć pobór dokładnie.

Wszystko chyba teraz już jasne myślę wink.gif

Napisano

> pobór prądu sprawdź tak- odkęć samą kleme + (uważaj żeby przypadkiem

> podczas tego manewru nie zetknąć jej czymś metalowym =Wszystko

> chyba teraz już jasne myślę

Co za partyzantkę opisujesz... Dokładnie ten sam wynik pomiaru uzyskasz wpinając miernik między klemę masową i - akumulatora...

Napisano

> Co za partyzantkę opisujesz... Dokładnie ten sam wynik pomiaru

> uzyskasz wpinając miernik między klemę masową i - akumulatora...

w sumie to tak masz racje ale jakoś tak mi się przyjęło 20.GIF

Napisano

Witam

mam silniczek 1.2 16V miałem podobne problemy z ładowaniem, troszke sie wku... bo kilka dni z rzędu gościa ładowałem ia i tak po kilkunastu godz postoju ledwo kręcił. Co się dowiedziałm ...

- po wizycie u elektryka dowiedziałem się że notorycznie przy fiatach świruje przewodzik od alternatora ; był dokręcony ale wystarczyło go poluźnić i dokręcić spowrotem i wszystko tyka elegancko.

- okazało się że musze mieć większy aku co wszystkich zaskoczyło bo miałem rekomendowany do tej pojemmności 44Ah a podobno musiałbyć 55Ah wymieniłem i jest znacznie lepiej zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam

> mam silniczek 1.2 16V miałem podobne problemy z ładowaniem, troszke

> sie wku... bo kilka dni z rzędu gościa ładowałem ia i tak po

> kilkunastu godz postoju ledwo kręcił. Co się dowiedziałm ...

> - po wizycie u elektryka dowiedziałem się że notorycznie przy fiatach

> świruje przewodzik od alternatora ; był dokręcony ale

> wystarczyło go poluźnić i dokręcić spowrotem i wszystko tyka

> elegancko.

> - okazało się że musze mieć większy aku co wszystkich zaskoczyło bo

> miałem rekomendowany do tej pojemmności 44Ah a podobno

> musiałbyć 55Ah wymieniłem i jest znacznie lepiej

mi wystraczy godz zeby ponownie odpalic autko nie musze go ladowac tylko chodzi o to ze jest kiszkowate ladowanie i nie da rady odpalic go na cieplym, a poza tym bo mech powiedzial mi ze sie nie wymienia szczotek z regulatorem wymienic w tym altku i ze nawet gdy wyjmie rozwalony altek z auta ktore zrobilo z 200kkm to szczotki sa jak nowe... moim zdaniem g... prawda bo przeciez kazdy altek ma szczotki ktore sie musza w koncu zuzyc...

Napisano

> mi wystraczy godz zeby ponownie odpalic autko

Po takim rozładowaniu musiałem ładować akumulator od piątku wieczór do poniedziałku rano, żeby w pełni się naładował(sprawdzałem aerometrem).

Cały bajer polega na tym, że obecnie(od ładnych kilkunastu lat) produkowane powszechnie dostępne prostowniki ładują akumulator mniej więcej do 50% jego pojemności po czym stwierdzają, że akumulator jest naładowany i go tylko doładowują malutkim(~0,25A) prądem jednocześnie sygnalizując, że go naładowały.

Jak na to wpadłem?

Otóż rok temu mój alternator(Bosch 90A) powiedział 30.GIF i objawy były takie, że najpierw co 2-3 tygodnie musiałem go ładować(oczywiście najpierw zgłosiłem się do serwisu centry na gwarancji a oni uparcie twierdzili, że to nie aqu), aż któregoś pięknego dnia wycieraczki zaczęły bardzooooo wolno chodzić i zaczęła się jazda. Podłączyłem miernik i okazało się, że napięcie przy pracującym silniku to 11,6V, wymieniłem alternator, naładowałem przez noc akumulator i pojechałem do serwisu centry gdzie facet stwierdził, że akumulator jest naładowany, ale tylko w połowie i jak nie chcę, żeby akumulator uległ zasiarczeniu to muszę go podłączyć na weekend.

Żeby naładować akumulator do pełna w powiedzmy noc prądem 1/10 pojemności trzeba by mieć prostownik połówkowy a takiego:

1. nie łatwo kupić,

2. można nim uszkodzić akumulator przez zbyt długie ładowanie.

Generalnie zasada jest taka, że akumulator bardzo pusty przyjmuje prąd w tempie(A) ile fabryka dała, ale im więcej prądu w akumulatorze tym mniejsze natężenie prądu ładowania przy jednoczesnym wzroście napięcia na stykach...(prawo ohma).

Pozdrawiam BAS

ps. Akumulator ładujemy z otwartymi celami(jeśli konstrukcja na to pozwala) i najpierw uzupełniamy wodą demineralizowaną poziom elektrolitu.

Napisano
  • Autor

dzis po odpaleniu i zgaszeniu autka bylo 12.9v a wczoraj 12.5v

czym to moze byc spowodowane?? a co myslicie o cewce czy to moze przez nia te broblemy?? dodam ze autko czaaaaaaasem jak jade to przerywa

Napisano

> dzis po odpaleniu i zgaszeniu autka bylo 12.9v a wczoraj 12.5v

> czym to moze byc spowodowane?? a co myslicie o cewce czy to moze

> przez nia te broblemy?? dodam ze autko czaaaaaaasem jak jade to

> przerywa

Jakie napięcie na pracującym silniku?

Zacznij od zrobienia porządku z alternatorem a później ewentualnie resztę diagnozuj.

Jak masz za mało prądu to ECU źle pracuje, mogą być błędne odczyty z czujników, na skutek złych odczytów z czujników może Ci się zapalić poducha itd.

Jak masz mało prądu to cewka też może źle pracować(może dawać za niskie napięcie).

Zamiast tu deliberować wymień alternator, naładuj akumulator tak jak opisałem, zanim coś innego padnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

\> ps. Akumulator ładujemy z otwartymi celami(jeśli konstrukcja na to

> pozwala) i najpierw uzupełniamy wodą demineralizowaną poziom

> elektrolitu.

przy otwartych? koniecznie? tongue.gif bo nie wiedziałem kurde niewiem.gif

Napisano

> \

> przy otwartych? koniecznie? bo nie wiedziałem kurde

Nie jest to super konieczne, ale lepiej tak.

Wyobraź sobie, że gotujesz wodę w czajniku, ale czajnik jest zamkniętą puszką, co się stanie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie jest to super konieczne, ale lepiej tak.

> Wyobraź sobie, że gotujesz wodę w czajniku, ale czajnik jest

> zamkniętą puszką, co się stanie?

> Pozdrawiam BAS

Ale dlaczego gotujesz wodę w czajniku, jak chciałeś tylko zaświecić żarówkę? Akumulator ładujemy tak, żeby się nie gotował!

Napisano

> Ale dlaczego gotujesz wodę w czajniku, jak chciałeś tylko zaświecić

> żarówkę? Akumulator ładujemy tak, żeby się nie gotował!

Wiem, ale licho nie śpi i lepiej się zabezpieczyć jakby coś poszło nie tak jakbyśmy tego chcieli. Zawsze to prostsze rozwiązanie niż sprzątanie kwasu siarkowego z całej piwnicy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

rozmawialem z tesciem ktory kiedys sie tym troche zajmowal, to mowil ze to pewnie rozrusznik, wyrobily sie tulejki i dlatego ma ciezko bo cos tam(zapomnialem co) dotyka o stojan i robi sie elektromagnez i ma wtedy ciezko zapalic a poza tym lampka od ladowania sie nie swieci wiec altek musi byc ok

ale dzis po nagrzaniu jak go chcialem uruchomic to odpalil. Na poczatek sprawdze rozrusznik a pozniej altka.

Napisano

> wyrobily sie tulejki i dlatego ma

> ciezko bo cos tam(zapomnialem co) dotyka o stojan i robi sie

> elektromagnez i ma wtedy ciezko zapalic

Owszem, ale taki objaw byłby zawsze a nie tylko na zimnym.

> a poza tym lampka od

> ladowania sie nie swieci wiec altek musi byc ok

A świstak siedzi i zawija w sreberka...

Ta kontrolka zapala się w 2 przypadkach na 10, jak masz zwarcie w uzwojeniu to się nie zapali(tak było u mnie).

> ale dzis po nagrzaniu jak go chcialem uruchomic to odpalil. Na

> poczatek sprawdze rozrusznik a pozniej altka.

Przecież sprawdziłeś miernikiem, że masz problem z ładowaniem a kombinujesz jak koń pod górę.

Twój czas, Twoje pieniądze, nie moja sprawa.

EDIT: prosty test czy to rozrusznik: akumulator na noc do domu pod prostownik, jak rano odpali bez problemów to wykluczysz rozrusznik a przedłużając te swoje zabawy to zamordujesz akumulator, który nie jest dużo tańszy od altka.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przecież sprawdziłeś miernikiem, że masz problem z ładowaniem a

> kombinujesz jak koń pod górę.

> Twój czas, Twoje pieniądze, nie moja sprawa.

> Pozdrawiam BAS

no wlasnie ale szkoda tak na dzien dobry wywalic 350zl :/ ale jak mus to mus.

EDIT:

jednak rozrusznik auto jest juz naprawiane

Napisano
  • Autor

> no wlasnie ale szkoda tak na dzien dobry wywalic 350zl :/ ale jak

> mus to mus.

> EDIT:

> jednak rozrusznik auto jest juz naprawiane

EDIT:

rozrusznik naprawiony i wszystko nie zapeszajac lotto smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.