Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł akumulator?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Na przełomie roku wymieniłem aku na nowiutki (marki nie pamiętam), czyli akumulator ma jakieś 2 miesiące. Do tej pory asterka odpalała aż miło, nawet gdy były duże mrozy, a samochód stał na polu. Dziś wychodzę rano do pracy, próbuje odpalić samochód, a on ani dychu, nawet nie zakręcił - padł akumulator. Czy może mi ktoś powiedzieć co mogło załatwić akumulator w 2 miesiące (nie zostawiłem przypadkowo włączonego radia czy ogrzewania na dłuższy czas)? confused.gif

Napisano

> Witam!

> Czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Na

> przełomie roku wymieniłem aku na nowiutki (marki nie pamiętam),

> czyli akumulator ma jakieś 2 miesiące. Do tej pory asterka

> odpalała aż miło, nawet gdy były duże mrozy, a samochód stał na

> polu.

czyli akumulator był sprawny do wczoraj

Dziś wychodzę rano do pracy, próbuje odpalić samochód, a

> on ani dychu, nawet nie zakręcił - padł akumulator. Czy może mi

> ktoś powiedzieć co mogło załatwić akumulator w 2 miesiące

nie w dwa miesiące, a w jedną noc.

najpierw naładuj aq prostownikiem (zalezy jaki masz mocny, ale jeśli aq jest pusty to te 10 godzin minimum). A jak nie masz prostownika, to odpal auto z kabli i niech sobie pochodzi z dobre 20 minut na wolnych obrotach, potem jeszcze gdzieś się przejedź. Następnie sprawdź ładowanie (czy mieści się w granicach 14-14,5V) niezaleznie od obrotów. Daj znać jak tam pomiary wyjdą.

Możesz zmierzyć jeszcze pobór prądu. jest manual, w wyszukiwarce znajdź/

Napisano

> Witam!

> Czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Na

> przełomie roku wymieniłem aku na nowiutki (marki nie pamiętam),

skoro marki nie pamietasz to raczej nie był to jakis markowy aku.... wink.gif

> czyli akumulator ma jakieś 2 miesiące. Do tej pory asterka

> odpalała aż miło, nawet gdy były duże mrozy, a samochód stał na

> polu. Dziś wychodzę rano do pracy, próbuje odpalić samochód, a

> on ani dychu, nawet nie zakręcił - padł akumulator.

padł akumulator czy rozrusznik nie kręcił, bo to jest roznica...

> Czy może mi

> ktoś powiedzieć co mogło załatwić akumulator w 2 miesiące (nie

> zostawiłem przypadkowo włączonego radia czy ogrzewania na

> dłuższy czas)?

zmierzyłes napiecie na aku?

Napisano

>Dziś wychodzę rano do pracy, próbuje odpalić samochód, a

on ani dychu, nawet nie zakręcił - padł akumulator.

Dokładnie przed dwoma laty padł mi fabryczny oryginał OPEL. Rano otwieram drzwi a tu lampka słabawo jarzy, włączyłem postojowe no i przyciemniło, jak w dyskusji polityków o kryzysie na TV. Rozrusznika nie próbowałem włączać. Napięcie bez obciążenia na aku było koło 10V5-11V0. Ale sprawdziłem gęstość: w celi 1 od (+) areometr nawet łebka nie chciał wynurzyć. W pozostałych było 1,23-1,24. Reanimacja ładowaniem nic nie pomogła, a nie chciało mi się zmieniać elektrolitu, więc korzystając z wiosennej promocji kupiłem nowy, markowy CENTRA.

By zdiagnozować musisz wykonać testy wg rad nunu7, ale najlepiej zmierz gęstość, o ile masz przyrząd i nie wiąże się to z rozbiórką Twojego nowego padniętego aku, bo mógłbyś zapomnieć o wyegzekwowaniu praw w reklamacji.

Napisano

> Czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.

No ja się nie dziwię... Bo ten wątek dotyczy:

"W tym wątku umieszczamy zapytania o akumulatory, chwalimy się swoimi oraz dyskutujemy na temat wyższości jednych nad drugimi"

a nie: "Nie mogę odpalić".

Zrobię ci z twojego posta osobny wątek.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Witam. Zrobiłem jak mówiliście, naładowałem aku prostownikiem, to duży akumulator 66AH, więc ładowałem przez cały dzień. PO założeniu odpalił bez problemu za pierwszym razem. Nie znam się na mierzeniu, więc pojechałem do punktu w którym kupiłem aqu żeby oni zmierzyli to profesjonalnie. Wszytko było OK, tzn z tego co się zorientowałem to ładowanie w normie czyli 14.4V i wyszło że aqu sprawny. Mimo to znów ta sama zabawa, pojeździłem 2 dni i znów to samo aqu death. Troszkę zgłupiałem niewiem.gif. A tak po za tym to wiem już jakie jest oznaczenie tego akumulatora: 66AH/360A /AD PLUS firmy Autodistribution Polska (ad)

Napisano

Proponuje zrobic pomiar poboru pradu przy wylaczonym zaplonie. Nie pamietam ile miesci sie w normie, ale w kazdym razie bylo juz na forum, a moze i ktos laskawy przypomnie...

Pozdrawiam

Napisano

> ile miesci sie w normie

50 mA da się wytrzymać wink.gif . Z obserwacji wynika, że dla w miarę nowego akumulatora 100mA też nie stanowi problemu.

Pozdroofka

Napisano

mini manual jak pomierzyć upływność, bo prawdopodobnie tam będzie leżała przyczyna

enjoy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.