Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygasanie kontrolek w licznku podczas rozruchu

Featured Replies

Napisano

Witajcie

ASO twierdzi, że coś jest nie tak, zalecają żeby rozebrać body komputer i zobaczyć czy nie zbiera się tam wilgoć, być może jest to także rozwiązanie gaśnięcia silnika. Miesiąc temu dało połączyć się z body komputerem żeby dojść np do opcji hodometr dzisiaj już się nie udaje. Spotkaliście się z takim problemem? Na obecną chwile jedyne co się da zrobić to sczytać błędy ze sterownika które odpowiedzialne są tylko za silnik.

Napisano

> Witajcie

> ASO twierdzi, że coś jest nie tak, zalecają żeby rozebrać body

> komputer i zobaczyć czy nie zbiera się tam wilgoć, być może jest

> to także rozwiązanie gaśnięcia silnika. Miesiąc temu dało

> połączyć się z body komputerem żeby dojść np do opcji hodometr

> dzisiaj już się nie udaje. Spotkaliście się z takim problemem?

> Na obecną chwile jedyne co się da zrobić to sczytać błędy ze

> sterownika które odpowiedzialne są tylko za silnik.

Może ktoś wyjął wtyczkę od kompa diagnostycznego na pracującym silniku auta ? frown.gif

Napisano
  • Autor

Nie nigdy tak nie było, bo zawsze przy tym byłem, kilka razy był podłączany examiner a kilka razy inne urządzenie które nawiązywało raczej połączenie bo znalazło nawet błąd can który po usunięciu nie występuje a pewnie związany jest z montażem alarmu.

Napisano

Witam.

U mnie przygasały kontrolki na mrozie, kiedy aku był słaby. Prz bardzo słabym aku, kontrolki mi zgasły na chwilę, zresetował się licznik i zaświeciły się ponownie. Może coś z aku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

U mnie licznik się nie resetuje podczas uruchamiania silnika, natomiast podczas próby połączenia examinera z body kompem licznik się zresetował. Akumulator mam sprawny bo był sprawdzany. Martwi mnie problem połączenia się z body kompem frown.gif

Dzisiaj będę chciał wykręcić body kompa i zobaczyć czy gdzieś wilgoć się do niego nie dostała. Pytanie czy on trzyma się na 4 śrubach i na złączach czy jeszcze gdzieś?

Napisano

Body przykręcony jest tylko na 3 lub 4 śruby, musisz odpiąć kilka kostek min. od tablicy bezpieczników i od body, zlosnik.gif Ja bym na twoim miejscu sprawdził mase na silniku i na budzie, bo to może być tego wina (najprędzej) a co do przygasania u mnie też przygasało ale to wina akumulatora, według mnie Body nie ma nic do tego (jeśli tylko przygasają przy rozruchu) ok.gif

Widze że nie tylko ja mam problemy z elektroniką w Punto crazy.gif a co najgorsze serwisy fiata nie mają w swojej ekipie żdanego elektronika który się zna na kompach, u nich pole popisu ogranicza siedo podpięcia Egzaminera pokarze coś to się robi jak nie to musi być dobrze oslabiony.gif

A tak po za tematem mojego samochodu nie moze już naprawic 4 mechanik (w tym aso) obstawiają prawdopodobnie centralkę wtrysku ale nikt nie ma pewności i boją się na siebie wziąśc odpowiedzialnośc, i tak już upłyną grubo ponad miesiąc jak nie mam w 100 % sprawnego samochodu tongue.gif

Napisano
  • Autor

To widzę kolego, że masz dokładnie taki sam problem, ja mam aku o ile się nie mule 54Ah ale to chyba wystarczająca pojemność do punto?

Rozebrałem body kompa i na płytce jest jakiś dziwny nalot, rozbieraliście może ten element jak to u Was wygląda?

a28308306b5f9da7m.jpg

Napisano

> To widzę kolego, że masz dokładnie taki sam problem, ja mam aku o ile

> się nie mule 54Ah ale to chyba wystarczająca pojemność do punto?

> Rozebrałem body kompa i na płytce jest jakiś dziwny nalot,

> rozbieraliście może ten element jak to u Was wygląda?

powinien być wystarczający, spróbuj podładować dłużej akumulator i wtedy zapalić jak nie będzie mrygało to wina aku. A co do nalotu przemyj go spirytusem denaturatem czy jakimś podobnym środkiem, aczkolwiek to raczej nie ma nic do tego oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Oddam go do znajomego w aso, oni wiedzą gdzie się pojawiają często zimne luty i usuną ewentualne usterki. Mam nadzieje, że to pomoże a jak nie to zawsze nie zaszkodzi smile.gif

Napisano

> Rozebrałem body kompa i na płytce jest jakiś dziwny nalot,

> rozbieraliście może ten element jak to u Was wygląda?

Ten nalot to ewidentnie slady obecnosci wilgoci.

Tak jak ktos wczesniej radzil przemyj spirytem, zadbaj o osuszenie elementu i izolacje od wilgoci.

Napisano
  • Autor

Znajomy posprawdzał wszystkie połączenia, niektóre poprawił dzisiaj wszystko składam, a jak wymienię w sobotę sprężyny zrobię jazdę próbną, dzisiaj także wstawię nową przepływkę mam nadzieje, że problemy znikną.

Napisano

> Znajomy posprawdzał wszystkie połączenia, niektóre poprawił dzisiaj

> wszystko składam, a jak wymienię w sobotę sprężyny zrobię jazdę

> próbną, dzisiaj także wstawię nową przepływkę mam nadzieje, że

> problemy znikną.

Jak jeszcze nie złożyłeś to mam radę - bierzesz kalafonię, kruszysz na drobne, rozrabiasz w denaturacie ( kilka - naście kropel ) tak, by powstało coś trochę gęstszego od wody. Smarujesz tym płytkę od strony lutów i czekasz aż wyschnie ( można wspomóc suszarką, ale nie ostro bo może popękać ).

Po takim potraktowaniu woda nie dostanie się do połączeń lutowanych.

Napisano
  • Autor

Już złożyłem, ale zawsze można zdemontować bo dostęp bardzo łatwy do tego jest.

Nagrałem filmik z uruchamiania silnika, tak to się wszystko u mnie zachowuje.

www.sentinel.webd.pl/punto.mpg

Napisano

> Już złożyłem, ale zawsze można zdemontować bo dostęp bardzo łatwy do

> tego jest.

> Nagrałem filmik z uruchamiania silnika, tak to się wszystko u mnie

> zachowuje.

> Film z uruchamiania silnika

NOT FOUND...

Napisano
Przecież kontrolki zawsze przygasają podczas rozruchu alien.gif
Napisano
  • Autor

Podobno właśnie nie, tak twierdzi ASO

Napisano

> Podobno właśnie nie, tak twierdzi ASO

pad.gif

Napisano

> Podobno właśnie nie, tak twierdzi ASO

mogę wiedzieć które to aso?

bo u mnie identycznie przygasają - radio przygasa i światła również przygasają...

Napisano
  • Autor

maredi

Napisano

> bo u mnie identycznie przygasają - radio przygasa i światła również

> przygasają...

nie ma samochodu z klasycznym silnikiem tłokowym,w którym kontrolki nie przygasają podczas rozruchu smirk.gif

Nawet w Mercedesach przygasają.

Tylko istotny jest stopień tego "przygasania".

Napisano

> maredi

nie wiem jak ty ale ja im dawno podziękowałem (odstawiłem kiedyś auto do regulacji luzów, czyszczenia krokowca - luzy wyregulowali nie do końca a krokowca jak się okazało nawet nie dotknęli - bo się nie da...) na rzecz właśnie firmy "Robotec" i chyba jak większość tutaj też twierdzę, że aso to zuło...

Napisano

> nie wiem jak ty ale ja im dawno podziękowałem (odstawiłem kiedyś auto

> do regulacji luzów, czyszczenia krokowca - luzy wyregulowali nie

> do końca a krokowca jak się okazało nawet nie dotknęli - bo się

> nie da...) na rzecz właśnie firmy "Robotec" i chyba jak

> większość tutaj też twierdzę, że aso to zuło...

W maredi jak pytałem o osiowanie liczników ze sportinga usłyszałem: "tego sie ni da zrobić..."

Napisano

> Już złożyłem, ale zawsze można zdemontować bo dostęp bardzo łatwy do

> tego jest.

> Nagrałem filmik z uruchamiania silnika, tak to się wszystko u mnie

> zachowuje.

> www.sentinel.webd.pl/punto.mpg

Ulala, toż to norma, tak to zawsze przygasają - od nowości zlosnik.gif

Jak mają nie przygasać jak taki duży pobór mocy idzie na rozrusznik 270635636-JUMP2.gif Jednego w ASO Fiata nie skumam: w jednych ASO się coś da zrobić, a w innych się nie da hmm.gif

Napisano

> Ulala, toż to norma, tak to zawsze przygasają - od nowości

> Jak mają nie przygasać jak taki duży pobór mocy idzie na rozrusznik

> Jednego w ASO Fiata nie skumam: w jednych ASO się coś da zrobić,

> a w innych się nie da

powiem tak niedawno doszedłem do wniosku że w kraju mamy FLACHOWCÓW (jest ich więcej) i FACHOWCÓW...

Napisano

> powiem tak niedawno doszedłem do wniosku że w kraju mamy FLACHOWCÓW

> (jest ich więcej) i FACHOWCÓW...

Zgadza się. Kiedyś obdzwoniłem wiele ASO, zanim w jednym z nich powiedzieli, że potrafią wykonać usługę - co mnie zaskoczyło icon_eek.gif

Napisano

a masz może foto całej płytki z bodykompa? Jak tak to proszę na maila. pozdro 20.GIF

Napisano
  • Autor

Niestety foty całej płytki nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.