Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawianie zaworów 1.7 isuzu

Featured Replies

Napisano

sillik zaczyna mi głośniej pracowac wydaje mi sie ze trzeba przeregulowac zawory co ile km jest wymagana regulacja

Napisano

> sillik zaczyna mi głośniej pracowac wydaje mi sie ze trzeba

> przeregulowac zawory co ile km jest wymagana regulacja

Regulacja nie jest wymagana jeśli nie zachodzi taka potrzeba. Natomiast gdzieś czytałem, że co 100kkm należy sprawdzić luzy zaworowe i ewentualnie wyregulować jeśli zachodzi taka potrzeba.

Osobiście regulowałem wtedy jak miałem problemy z paleniem, od ok. 80kkm nie zaglądałem i nie zamierzam zaglądać dopóki znowu nie zauważę, że gorzej jest go na zimno uruchomić. Tej zimy przy ponad -20 stopniach palił jak dziecko więc nie widzę potrzeby ingerencji.

Napisano
  • Autor

> Regulacja nie jest wymagana jeśli nie zachodzi taka potrzeba.

> Natomiast gdzieś czytałem, że co 100kkm należy sprawdzić luzy

> zaworowe i ewentualnie wyregulować jeśli zachodzi taka potrzeba.

> Osobiście regulowałem wtedy jak miałem problemy z paleniem, od ok.

> 80kkm nie zaglądałem i nie zamierzam zaglądać dopóki znowu nie

> zauważę, że gorzej jest go na zimno uruchomić. Tej zimy przy

> ponad -20 stopniach palił jak dziecko więc nie widzę potrzeby

> ingerencji.

luz zaworów nieprawidłowy objawia sie sie złym paleniem auto zimnego

Napisano

> luz zaworów nieprawidłowy objawia sie sie złym paleniem auto zimnego

Tak, może być taki objaw który wraz z rozgrzaniem silnika będzie się nasilał. Po prostu zawór nie ma luzu i jest delikatnie uchylony przez co mamy gorszą kompresję, a jak gorszą kompresję to i gorzej nam silnik pali. w 1.7 DTI(też silnik ISUZU) zawory zalecają regulować co 150 kkm. Koszt jednej płytki to w ASO koło 50 zł a w tym silniku mamy aż 16 takich płytek. U kolegi jest tylko 8.

Napisano

> Koszt jednej płytki to w ASO koło

> 50 zł a w tym silniku mamy aż 16 takich płytek. U kolegi jest

> tylko 8

W zdecydowanej wiekszosci przypadkow wymienic trzeba wymienic tylko kilka plytek. Wszystko zalezy od dokladnych pomiarow luzu (warto zmierzyc 2 razy), nastepnie pomiarze samych plytek. Odpowiednio do wynikow najczesciej plytki zamienia sie miejscami (aby otrzymac luz w odpowiednich granicach), niektore trzeba wymienic lub przeszlifowac na szlifierce magnesowej. Wszystko zalezy od precyzji pomiaru.

Na kilka samochodow, w ktorych robilem regulacje zaworow plytkami, ilosc kupionych nowych plytek moglbym na palcach jednej reki policzyc, a luzy zaworowe byly bliskie idealowi.

Pozdrawiam

Napisano

> W zdecydowanej wiekszosci przypadkow wymienic trzeba wymienic tylko

> kilka plytek. Wszystko zalezy od dokladnych pomiarow luzu (warto

> zmierzyc 2 razy), nastepnie pomiarze samych plytek. Odpowiednio

> do wynikow najczesciej plytki zamienia sie miejscami (aby

> otrzymac luz w odpowiednich granicach), niektore trzeba wymienic

> lub przeszlifowac na szlifierce magnesowej. Wszystko zalezy od

> precyzji pomiaru.

> Na kilka samochodow, w ktorych robilem regulacje zaworow plytkami,

> ilosc kupionych nowych plytek moglbym na palcach jednej reki

> policzyc, a luzy zaworowe byly bliskie idealowi.

> Pozdrawiam

Ja jak robiłem u siebie zawory to nie kupiłem ani jednej płytki. Wszystko załatwiła szlifierka.

Napisano

> najczesciej plytki zamienia sie miejscami (aby

> otrzymac luz w odpowiednich granicach), niektore trzeba wymienic

> lub przeszlifowac na szlifierce magnesowej. Wszystko zalezy od

> precyzji pomiaru.

Z tego co wiem, to nie powinno sie stosowac uzywanych plytek do regulacji innych zaworow. plytki takie moga zniszczyc krzywke walka rozrzadu.

Plytki sa chyba powierzchniowo utwardzane (a moze sie myle) i nie wiem, czy szlifowanie nie usuwa tej twardej warstwy.

Napisano

> Z tego co wiem, to nie powinno sie stosowac uzywanych plytek do

> regulacji innych zaworow. plytki takie moga zniszczyc krzywke

> walka rozrzadu.

> Plytki sa chyba powierzchniowo utwardzane (a moze sie myle) i nie

> wiem, czy szlifowanie nie usuwa tej twardej warstwy.

Nie szlifuje się warstwy współpracującej z wałkiem rozrządu, tylko tą z drugiej strony.

Napisano

> luz zaworów nieprawidłowy objawia sie sie złym paleniem auto zimnego

Czy oznacza to ze jak jest zimne auto to auto dłużej kręci i odpala jak lekko dodam gazu?? Czy cos innego?

Napisano

> Czy oznacza to ze jak jest zimne auto to auto dłużej kręci i odpala

> jak lekko dodam gazu?? Czy cos innego?

Przewarznie odpala na 3 gary (dwa takie przypadki znam z zycia i kilka z tego forum). U mnie silnik startował normalnie (jesli chodzi o czas krecenia rozrusznikiem).

Jak trzeba dlugo krecic to pierwsze co sie sprawdza to swiece.

Napisano

> Nie szlifuje się warstwy współpracującej z wałkiem rozrządu, tylko tą

> z drugiej strony.

Ale wez pod uwage, ze ta druga strona w uzywanej plytce nie jest juz idealnie plaska (wyciera sie w niej wglebienie). Dostosowuje sie ona do konkretnej krzywki walka rozrzadu. Po zmianie jej miejsca moze dojsc do uszkodzenia krzywki w walku.

Napisano

> Czy oznacza to ze jak jest zimne auto to auto dłużej kręci i odpala

> jak lekko dodam gazu?? Czy cos innego?

Moje auto jak miało problem z luzami zaworowymi odpalał na zimnym tak jakby żadna świeca nie grzała. Trzeba go było idłać kilkadziesiąt sekund i to przy temp. 0 na zewnątrz. Przy +10 palił troszkę lepiej ale to nie był ideał. Teraz pai wręcz na dotyk, po 2 - 3 obrotach rozrusznika, czyli 1 - 2 sekundy i pracuje i to niezależnie od temperatury.

> Ale wez pod uwage, ze ta druga strona w uzywanej plytce nie jest juz idealnie plaska (wyciera sie w niej wglebienie). Dostosowuje sie ona do konkretnej krzywki walka rozrzadu. Po zmianie jej miejsca moze dojsc do uszkodzenia krzywki w walku.

Kolega przesadza. Materiał na płytkach i wałku jest tak twardy, że szlifierki mają z nim problem. Przy moich płytkach nie widziałem ani mikrometra wyrobienia płytki pod wałkiem. Dodatkowo jak auto pracuje płytka potrafi obracać się w szklance czyli krzywka nie pracuje w tym samym miejscu płytki nonstop.

A druga sprawa, auto niekiedy ma 15 lat, bierze olej i szkoda 50zł na płytkę skoro i tak za jakiś czas skończy swój żywot.

W tak leciwych autach należy ciąć koszta napraw a nie pakować w nie kasę jak w skarbonkę bez dna. Moje płytki przeleciały już 80kkm po szlifowaniu i niekiedy po zamianie miejscami i nadal nie widzę objawów złego wyrabiania wałka czy też samych płytek. Auto pracuje tak samo jak po zbiegu regulacji zaworów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.