Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pływanie obrotów i szarpanie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem posiadaczem stilo od niedawna (3 miesiące) i od tego czasu jeszcze się nie zdarzyło, żeby mój samochód był w pełni sprawny. Cały czas coś się psuje frown.gif

Po przebrnięciu przez problemy z zaworem regulacji ciśnienia turbiny mam teraz kolejny problem, którego objawami są:

- "pływanie" obrotów zimnego silnika na biegu jałowym. Kreska obrotomierza nagle opada i podnosi się (na oko od 800 do prawie 1000 obrotów). Zmiana obrotów na pewno występuje, bo słychać ją bardzo dobrze. Po rozgrzaniu silnika problem ustępuje.

- szarpanie silnika podczas nagłego przyspieszania. Zdarza się tylko czasami i nie zależy od temperatury silnika.

- czarny dym (sadza) z rury wydechowej przy nagłym dodaniu gazu.

Zauważyłem, że po zalaniu silnika lepszym paliwem (Diesel Ultimate na stacji BP - wcześniej lałem zwykły ON na stacjach BP) problemy z szarpaniem występują rzadziej, ale nie znikły całkowicie. Silnik wchodzi na obroty powyżej 3000 bez problemu (wcześniej nie mógł wejść ze względu na zepsuty zawór regulacji ciśnienia turbiny, ale zostało to naprawione). Nie świeci się żaden błąd na konsolce samochodu. Po podłączeniu do komputera mechanik również nie znalazł żadnych nieprawidłowości.

To pewnie szukanie igły w stogu siana, ale może ma ktoś jakieś sugestie?

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano
  • Autor

Diagnostyka komputerowa przeprowadzana u mechanika (nie w ASO) nic nie wykazała. Pojechaliśmy nawet na jazdę próbną z podłączonym do samochodu komputerem i akurat wszystko było dobrze (nie szarpało). Tak więc komputer nie pokazał nic.

Napisano

> Diagnostyka komputerowa przeprowadzana u mechanika (nie w ASO) nic

> nie wykazała.

Proponuje jednak udac sie jeszcze do ASO

niech sprawdzą poprawność pracy:

- Przepływki

- zaworu recyrkulacji spalin ( może jest do czyszczenia a może go zatkaj i zobacz czy się to pojawi )

- zazwyczaj pływanie obrotów to problem albo z zaworem recyrkulacji spalin albo układem paliwowym.... ( filtr paliwa / pompa niskiego ciśnienia / i zawór na pompie wysokiego ciśnienia )

Ja obstawiam recyrkulacje spalin..... zacina sie i czasami blokuje ...

Napisano
  • Autor

> Ja obstawiam recyrkulacje spalin..... zacina sie i czasami blokuje

Hmm, a czy problemy z zaworem recyrkulacji spalin (czyli EGR-em, jeśli dobrze się orientuję) nie są pokazywane jako błędy na konsolce komputera samochodu?

Napisano

> konsolce komputera samochodu?

w silniku 115 JTD nie... a ty masz taki ?

Napisano

> - zazwyczaj pływanie obrotów to problem albo z zaworem recyrkulacji

> spalin albo układem paliwowym.... ( filtr paliwa / pompa

> niskiego ciśnienia / i zawór na pompie wysokiego ciśnienia )

> Ja obstawiam recyrkulacje spalin..... zacina sie i czasami blokuje

> ...

lisek ale jemu buja na wolnych... ja to bym pare razy sie obejrzal na cpn gdzie tankuje , zalac ze 2-3 razy czegos pewnego z innej stacji - niech wyplucze/wypali stare paliwo i filtr ewentualnie paliwowy do wymiany..

Napisano

> - "pływanie" obrotów zimnego silnika na biegu jałowym. Kreska

> obrotomierza nagle opada i podnosi się (na oko od 800 do prawie

> 1000 obrotów). Zmiana obrotów na pewno występuje, bo słychać ją

> bardzo dobrze.

Objaw jak przy załączaniu i wyłączaniu klimy, gdy sterowanie nie wie, czy jest już na tyle ciepło, że można ją bezpiecznie włączyć ;P

Z tego co mogę poradzić (w sumie nic ponad to, co zaproponowali już inni), to wymień filtry (paliwa i powietrza), przeczyść EGR i zatankuj (pełny bak) na innej stacji o dobrej renomie (chodzi o stację jako taką, nie markę pod którą występuje), i "przedmuchaj" autko na trasie przez chwilę na wyższych obrotach i większej prędkości hehe.gif Koszty niezbyt wysokie (zwłaszcza jeśli czyszczenie i wymianę zrobisz we własnym zakresie), a pozwoli to wykluczyć najczęstsze i najbardziej prawdopodobne przyczyny. W następnej kolejności "przepływka" i układ paliwowo-wtryskowy.

Powodzenia!

Napisano

> lisek ale jemu buja na wolnych...

zaciety zawór / zacinający EGR może to powodować... paliwo niby tankuje dobre .... niech kolega wymieni filtry i sprawdzi / przeczyści EGR .... czy czpień elektrozaworu lekko pracuje?

W 115 KM załaczenie klimy i nagrzewnicy dodatkowej nie wpływa na zmiane obrotów... silnik i owszem inaczej pracuje ale wskazówka nie lata 200 obr/min

Napisano

> W 115 KM załaczenie klimy i nagrzewnicy dodatkowej nie wpływa na

> zmiane obrotów... silnik i owszem inaczej pracuje ale wskazówka

> nie lata 200 obr/min

musze zaprotestowac . wlaczenie klimy zmienia obroty jalowe silnika ALE NIE o 200 wink.gif nie chce podawac cyfr ... ale sprobojmy

C6408407_5.jpg

to tak o 50-100 obr podnosi . Nooo... o grubosc wskazowki.. moze dwie wink.gif

Napisano

> musze zaprotestowac . wlaczenie klimy zmienia obroty jalowe silnika

No dobra hehe.gif zmienia no bo i musi zmienić / zmienia sie obciążenie silnika i centralka M10 silnika dostaje info.... ale to nie są widoczne zmiany.... bynajmniej ja nie widze tego na obr. może jest to kilkadziesiąt obr/min

Napisano

abo ty jakis nieczuly wink.gif CITY nie czujesz pod butem to i moze klimy na obrotomierzu tez nie widzisz wink.gif20.GIF

Napisano

> abo ty jakis nieczuly CITY nie czujesz pod butem to i moze klimy na

> obrotomierzu tez nie widzisz

hehe.gifhehe.gif już nic nie czuje wink.gif

Napisano

Miałem to samo wyczyściłem ERG ( brudna robota ) obroty stabilne, lekko spadły ( do wartości fabrycznej ) i nie szarpie przy przyspieszaniu .

Dzięki Liskowi za manual bardzo pomocny ok.gif Pozdrawiam.

Napisano

> [...] ale to nie są

> widoczne zmiany.... bynajmniej ja nie widze tego na obr.

Rację masz, że raczej nie jest to delta=200obr/min (w sumie nigdy nie przyglądałem się ile wg wskazówki wink.gif ), ale przynajmniej u mnie -jeśli podczas włączania/wyłączania klimy cały czas patrzy się na wskazówkę- bardzo wyraźnie widać na obrotomierzu i "na słuch", że obroty się zmieniają. Jeśli zbytnio się na "zegary" nie patrzy, można nie dostrzec tego wahnięcia, a jak jest radyjko włączone, to i nie usłyszeć swieca.gif

Napisano

> Rację masz, że raczej nie jest to delta=200obr/min

Dzisiaj było ciepło i sprawdziłem... faktycznie po włączeniu klimy obroty zmieniają się o grubość wskazówki obrotomierza.. ale ile to jest dokładnie to nie wiem wink.gif muszę kompa podłączyć aby to sprawdzić...

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo wszystkim za zainteresowanie tematem smile.gif

Wszystkie filtry miałem wymieniane przy okazji wymiany rozrządu, więc na razie filtra paliwa nie będę ruszał. Zrobię tak: kilka razy zatankuję lepsze paliwo (Ultimate, które ponoć rozpuszcza zanieczyszczenia) oraz odłączę EGR i zobaczę, co się stanie. Jeśli będzie lepiej, to przeczyszczę EGR i znowu go podłączę.

Rozumiem, że EGR na próbę mogę odłączyć tak, jak jest to przedstawione w

http://www.youtube.com/watch?v=LhloGNNaVcs ?? Bo nie rozumiem po ichniejszemu, ale chyba o tym właśnie mówią...

Dam znać co z tego wyszło smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,

Paweł

Napisano

takie odłączenie może spowodować że wyskoczy Ci błąd, zaświeci sie kontrolka silnika i wyświetli komunikat o zakłuceniach w pracy silnika.

prościej jest na wszelki wypadek odkręcic ten grubu elrment do którego wpięta jest wtyczka (4 wkręty na imbus, dwa dolne cieżkie dojście ale da rade zrobić i sprawdzić jak chodzi bolec w elektromagnesie i czy zawór w pozostałej częśći przesuwa sie bez oporów, wyczyścic, przedmuchać, zmontować) Całość traw nie dłużej jak 30 minut, no może na pierwszy raz troche dłużej, ja to robie już w mniej niż kwadrans, uważaj na podkładkę, jest z miki i łatwo ja złamać.

Lisek dał mamuala jak sie za to zbrać jeśli mók opis nie jest jasny.

Napisano

Dokłądnie... nie wyciągaj wtyczki czerwona.gif bo jeśli jest zablokowany w pozycji otwartej to nic to nie da....a jeszcze bład wywali... możesz zasłonić samą rurkę idącą do kolektora blaszką....

Napisano
  • Autor

Udało mi się odkręcić zawór i przeczyścić go - niestety dalej strasznie smrodzi na czarno po dość gwałtownym naciśnięciu pedału przyspieszenia. Dołączam się do podziękowań dla Liska za manuala smile.gif

Czy mógłby ktoś napisać co to jest dokładnie ta "przepływka" i jaka jest nazwa techniczna tego elementu? (pewnie w poniedziałek pojadę do mechanika i poproszę go o jej sprawdzenie)

Czy możliwe jest, że muszę zregenerować końcówki wtrysków?

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

> Czy mógłby ktoś napisać co to jest dokładnie ta "przepływka" i jaka

> jest nazwa techniczna tego elementu?

Normalnie nazywane to jet przepływomierzem lub czujnikiem masy powietrza zasysanego przez silnik, znajduje się w klekocie za filtrem powietrza na przewodzie biegnącym do turbo, jak otworzysz maskę i popatrzysz w szczeline mięczy obudową akumulatora i silnikiem to zobaczysz taką grubą rurę wychodzącą z obudowy filtra (dokładnie pod obudową akumulatora jest filtr powietrza) i umiejscowioną na niej wtyczke, to właśnie ta przepływka.

Napisano
  • Autor

Skończyło się wymianą przepływki. Za diagnozę i naprawę, a także nowy element zapłaciłem niepełne 700 PLN :/ trochę dużo, ale przynajmniej działa. Sama przepływomierz kosztował ponad 500 PLN (wymieniałem w ASO na Połczyńskiej). Po powrocie do domu sprawdziłem na allegro, że nowe przepływomierze Boscha kosztują w granicach 240-250 PLN, ale po zagłębieniu się w temat wyczytałem, że są ludzie, którzy nie polecają tych "oryginalnych" przepływomierzy za pół ceny. Ciekawe, jak to jest w istocie.

W każdym razie auto już nie kopci i póki co nie zauważam też problemów z obrotami.

Dzięki wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

[ciach]

Ja miałem taki przypadek w stilo 1,6 benzyna wyczyściłem przepustnice i wszystko ok

Napisano

Po pierwsze primo:

Witaj i zajrzyj TUTAJ

Po drugie primo:

Tnij cytaty banana-wave.gif

I po trzecie primo:

> Ja miałem taki przypadek w stilo 1,6 benzyna wyczyściłem przepustnice

> i wszystko ok

wszystko to prawda, ale ....

1.6 benzyna to nie JTD 115KM pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.