Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ręcznego - lewe koło

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nagle "zginął" ręczny w lewym kole. Przed awarią hamulec łapał na 3-4 ząbku i było wszystko OK. Teraz nagle skok dźwigni powiększył się do końca i trzyma przy tym prawe koło. Co sprawdziłem:

- klocki są całe ( gr. ok. 6 mm oba koła)

- linka nie jest pęknięta, pancerz cały, sprężyny sprawne

- skok linki w lewym kole wyraźnie mniejszy

- po podniesieniu auta, oba koła na 1,2,3 ząbku dźwigni "łapią" jednakowo (obrót koła ręką)

- nie mam problemów z blokowaniem kół (przy obracaniu kołem słychać tylko delikatne obcieranie klocków - oba koła jednakowo)

- prowadnice, itd nie były czyszczone.

Proszę Kolegów o pomoc:

Dlaczego skok dźwigni hamulca się wydłużył ?

Czy w tunelu przy dźwigni istnieje regulacja ?

Jak rozwiązać problem ?

W historii znalazłem podobny watek ale autor na końcu nie podał przyczyny usterki ani jak ją usunął.

Pozdrawiam

Napisano

regulacja jest w tunelu, dojście po zdjęciu tylnego panelu.tam gdzie nawiew na pasażerów.

jedyne co mi przychodzi na myśl to jednk pekniecie linki, jest ona w otulinie z tworzywa i ta może być cała a sama linka (drut stalowy) mógł pęc, otulina sprawia wrażenie że linka jest cała a gdy dojdzie do zaciągniecia jej uciąg maleje do zera. innego pomysłu nie mam, może coś przy regulacji jeszcze poleciało.

Napisano
  • Autor

> jedyne co mi przychodzi na myśl to jednk pekniecie linki ... <

O tym nie pomyślałem, dzięki.

Obecnie skok linki to ok. 6 mm (lewej tej uszkodzonej), prawa jakieś 12 mm

Jaki jest objaw pękniętej linki jeżeli chodzi o dźwignię ?

Napisano

linka to w zasadzie dwie części (osobne linki z pancerzem) które ciągniete są przez dzwignie poprzez uchwyt na kształt litery T, "nóżka" T jwst połączona z dzwignią za pomocą śruby regulacyjnej, linki podłancza sie do "daszka" T. przy sprawnych linkach ciągnąc dzwignie uchwyt T będzie sie przesuwał równomiernie, gdy jedna z linek szwankuje T będzie sie "przekaszało" będzie się ciągnąc nierówno, jedna strona idzie bardziej do przodu jak druga. w związku z tym dzwignia bedzie miała wiekszy skok

Napisano
  • Autor

> linka to w zasadzie dwie części ......<

Dzięki za wyjaśnienie działania części "tunelowej" 20.GIF

Muszę się zebrać i tam dostać, czy są jakieś "pułapki" przy rozbieraniu tej części tunelu (mam wersję bez klimy, brak na końcu nadmuchu powietrza) ?

Napisano

jeśli linka / skok dzwigni sie nagle zmienił to obstawiam:

- peknięty pancerz lub linka

- nie pracujący poprawnie układ samonapinacza - korekcji luzu klocków ( np: zapieczony cylinderek )

Możesz napiąć linkę ale ona sama z siebie "nagle" sie nie rozciągneła to nie gumka

Napisano
  • Autor

> - nie pracujący poprawnie układ samonapinacza - korekcji luzu klocków

> ( np: zapieczony cylinderek )

Myślę jeszcze podjechać na stację diagnostyczną i sprawdzić hamulec zasadniczy na tylnej osi, jeżeli byłby zapieczony cylinderek lub problem korekcji luzów to skuteczność hamulca lewego koła powinna być słabiutka - czy się mylę ?

Napisano

> powinna być słabiutka - czy się mylę ?

Skrajnie pewnie powinna być mniejsza skuteczność ale z 2-giej strony układ inteligentnie rodziela siłe "hamowania" na koła i w pewnym zakresie pewnie koryguje....

Napisano
  • Autor

> układ inteligentnie rodziela siłe ..... <

O tym nie pomyslałem, dzięki za podpowiedzi ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.