Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa zamek centralny tył (A II)

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu nie działa mi centralny w tylnych drzwiach( najpierw strona prawa, jakiś rok później lewa). Po rozłączeniu kostki i osunięciu osłony gumowej ukazało mi się mnóstwo kabli. Które są z centralnego? Te dwa najgrubsze (czerwony i brązowy)? Brązowy jest uszkodzony ale tylko osłonka ( co widać na zdjęciu w załączniku) z drugiej strony na oko wszystko jest w porządku. I drugie pytanie. Czy da się jakoś przemierzyć na kostce czy dochodzi jakiś impuls (jaki tam ma być wtedy napięcie)?

post-81202-14352500576878_thumb.jpg

Napisano

Od zamka są trzy przewody:

1. czarno-niebieski

2. czarno-żółty

3. czarno-czerwony.

Siłownik jest załączany w jedną stronę przewodami 1 i 3, a w drugą stronę 2 i 3.

Napisano

> Brązowy jest uszkodzony ale tylko osłonka

Z powodu pęknięcia tej osłonki wdała się korozja i przewód zgnił, w efekcie czego przestała działać mi elektryczna szyba. Zrób coś z tym, bo wimiana całego przewodu do dużo roboty...

Co do zamków - miałem z nimi przeboje, nie chciały się w zimie otwierać - winne były cięgna od zamków do rygli, po wymianie spokój. Natomiast jedna z tylnych kaset czasami się nie zamykała - rozebrałem ją sądząc, że winny jest mikroprzełacznik, ale okazał się sprawny - winny był silniczek, który raz działał, raz nie. Musiałem wymienić cały zamek i mam spokój.

Pozdr.

Napisano

Miałem podobny problem w swojej Astrze, nie działały obydwa tylne siłowniki, które tworzyły jedną całoś z zamkiem. Najpierw sprawdziłem kable, które były OK. Pomogło rozebranie zamków na części pierwsze i przesmarowanie wazeliną wszystkich plastikowych części ruchomych (głównie zębatek). cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

A da sie przemierzyć jakoś na kostce, bo kable wyglądają ok.

Napisano

Zamka z zewnątrz nie zmierzysz ze względu na jego konstrukcję i wbudowany mikroprzełacznik, trzeba rozebrać kasetę i sprawdzić mikroprzełacznik - on najczęściej się psuje lub jego lutowanie. Jak rozebrać: klik. Tylko uważaj, żeby wszystkie dźwigienki weszły na miejsce podczas składania...

PS. Nie rozwiercaj nita tylko podgrzewaj go mocno rozgrzaną lutownicą jednocześnie podważając pokrywkę, w razie potrzeby od wewnątrz płaskim wkrętakiem.

PS. Czasem padnie silniczek (jak u mnie: raz działał, raz nie) wtedy pozostaje allegro... ostatnio zakupiłem sobie 3 zamki po 25 zł/szt. w stanie idealnym z ciędnami - jeden już wykorzystałem. Obecnie można kupić od ok. 30 zł, np. klik, klik.

Pozdr.

Napisano

Mam pytanie - czy oryginalne zamki drzwiowe (z silniczkami od c.z.) da sie sterowac uniwersalnym sterownikiem c.z. Chce u siebie zalozyc c.z. (nie mam czesci wiazek) i stad moje pytanie - jak wiadomo uniwersalne silowniki jest ciezko dolozyc w Astrze G.

Napisano
  • Autor

> Zamka z zewnątrz nie zmierzysz ze względu na jego konstrukcję

Chodziło mi o zmierzenie na kostce wiązki kabli, żeby na 100% wykluczyć winę kabli - być pewnym, że to padł zamek a nie kable.

Napisano

> Chodziło mi o zmierzenie na kostce wiązki kabli, żeby na 100%

> wykluczyć winę kabli - być pewnym, że to padł zamek a nie kable.

Nie jestem elektrykiem,

ale pomierzylem biglaugh.gif.

Tez chcialem sprawdzic,

pociagnelem mase z aku do minus miernika,

miernik ustawilem na DC 20V,

plusowym dotykalem pinow i bawilem sie pilotem.

W moim przypadku nie musialem rozbierac, a tylko przesmarowac

wszystkie placzenia ciegiel.

Z pilota szedl bardzo krotki sygnal na zamek,

mam key-locka i on zamykal mi tylne lewe drzwi.

Z niego sygnal na zamek szedl duzo dluzej,

co wykazal miernik a to wystarczylo na zamkniecie dzyndla i zamkniecie.

Napisano

> Chodziło mi o zmierzenie na kostce wiązki kabli, żeby na 100%

> wykluczyć winę kabli - być pewnym, że to padł zamek a nie kable.

Mierząc napięcie na kostce bez zamka nie będziesz miał pewności 100%: jeśli miernik wykaże na kostce prawidłowe impulsy, to i tak zamek może nie działać z powodu np. niepożądanych rezystancji (brudne styki, częściowo przerwany przewód i dodatkowo zaśniedziały), które spowodują, że podczas poboru przez zamek dużego prądu nastąpi duży spadek napięcia, w rezultacie czego zamek nie będzie wystarczająco zasilany.

Aby mieć pewność musisz mierzyć napięcia (impulsy) podczas pracy sterownika z podłaczonym zamkiem.

Pozdr.

Napisano

Wątpię, czyba, że uniwersalny sterownik zrealizuje swoje zadania następująco:

pin 2 - A10 - czarno-niebieski

pin 3 - B7 - czarno-żółty

pin 6 - B8 - czarno-czerwony

- zamykanie: masa na B8, impuls +12V na B7

- ryglowanie: masa na B8, impuls +12V na B7 oraz jednocześnie na A10

- otwieranie: masa jednocześnie na B7 i A10, impuls +12V na B8

Numery pinów dotyczą kostek zamków z tyłu.

B7, B8, A10 - numery pinów na złaczu sterownika CZ.

Pozdr.

Napisano

Dzieki za informacje. A mozesz mi podac, jaka centralke musze nabyc do sterowania c.z.? Widzialem, ze sa z jakimis roznymi koncowkami w nazwie.

Napisano

Teraz są takie:

UKŁAD STEROWANIA, CENTRALNE ZAMYKANIE DRZWI (IDENT KF) (433MHZ)

nr GM 9199889

nr katal. 62 35 059,

ale wcześniej były inne numery, trzeba każdy zakup sprawdzać w ASO lub EPC, czy pasuje jako zamiennik.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.