Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy warto?:)

Featured Replies

Napisano

Zwracam sie do Was uzytkownikow "francuzow" o porade , gdyz jestem skory do kupna renault kangu 1.5 dci z 2006 roku, jakos wpadlo mi w oko. Dotychczas jezdzilem niemieckimi , oplem, skoda i nie mam calkowicie pojecia o autach francuskich,a tym bardziej dieslach. Na co zwrocic uwage przy ogledzinach?:) Jedyne co slyszalem o autach francuskich to to ,ze sa kiepskie technicznie( tylko slyszalem) i ze maja wlasnie dobre diesle. Spodobal mi sie ten francuz i chcialbym sie zapytac uzytkownikow:) dzieki za reakcje:)

Napisano

Franowate silniki diesela są bardzo dobre, mocne i dużo niepalą. Jeżeli chodzi o oględziny to przedewszystkim sprawdź dobrze blachy bo jak był klepany to szybko ci rdza pójdzie. Warto też sprawdzić takie droższe niuanse jak:

- silniczek krokowy - czy równo trzyma

- łożyska górne na mcpersonach - czy sie dobrze kieronicą kręci - ich stan może dużo powiedzieć o jakości użytkowania pojazdu.

- stan całego zawieszenia - mogą to być pierdołki ale w sumie moga nieźle kosztować.

- stan katalizatora - czy jest wogóle - ludzie lubią wyciągać z niego bebechy

- sprawdzić hamując z dużej prędkości czy hamulce nie biją (we francuzach lubią się tarcze krzywić)

- i pamiętaj lepiej wydać pare groszy więcej i kupić ŁĄDNY samochód - jak to sie mówi - dba sie, ma sie smile.gif

Napisano

W mojej miejscowości takie na Taxi jeździ i to do tego kobieta tongue.gif 2 razy już je rozbiła, naprawia i dalej jeździ, więc wnioskuje, że to musi być jednak mocny wóz i jednak trwały ten silnik.

Napisano

uwierz mi, francowate diesle sporo pala a co do trwalosci o ile sam silnik jest trwaly to osprzet jest tragedia

Napisano

> uwierz mi, francowate diesle sporo pala a co do trwalosci o ile sam

> silnik jest trwaly to osprzet jest tragedia

O osprzęcie się nie wypowiem bo nie wiem, ale jeśli chodzi o spalanie to francuskie akurat są ekonomiczne i trwałe,wsadzają je m.in do Nissanów co o czymś świadczy. Japońce nie pozwolili by sobie strzelić gola z kiepskimi silnikami.

Napisano

Japońce nie pozwolili by sobie

> strzelić gola z kiepskimi silnikami.

Pod warunkiem że mieli coś do powiedzenia.Przecież wykupiło ich Renault.Co nie zmienia faktu że diesle francuskie są ok.

Napisano

> uwierz mi, francowate diesle sporo pala

Nie wiem jakim samochodem z francuskim dieselkiem jeździłeś ale w porównaniu do niemców jest około litra na 100km na korzyść dla francuzów

Napisano

> Nie wiem jakim samochodem z francuskim dieselkiem jeździłeś ale w

> porównaniu do niemców jest około litra na 100km na korzyść dla

> francuzów

oraz inni wpisujący swoje uwagi

Proszę Was bardzo, skończcie jałową dyskusję, który pali więcej (mniej). Największy wpływ na spalanie ma sposób jazdy kierowcy (piszę oczywiście o porównywalnych samochodach). Nie można twierdzić, że "francuz pali mniej", albo "francuz pali więcej", bo takie twierdzenie powinno być poparte testami takich samych aut z różnymi silnikami, w takich samych warunkach atmosferycznych i drogowych oraz prowadzonych przez tego samego kierowcę, który testowane auta prowadzi w ten sam sposób. Porównanie dwóch różnych aut, nawet z takimi samymi silnika, wg mnie nie ma sensu. Może być różny ciężar, współczynnik oporu a przede wszystkim sposób jazdy.

Osobiście mam Citroena z silnikiem 2.0 HDi, 110 KM. Na trasie, przy spokojnej jeździe (do 110 km/h) spala 5,2 l/100, przy szybszej jeździe (około 140 km/h) spala 5,6. Powyżej spalanie mocno rośnie. Jeżdżę spokojnie, tzn. powoli rozpędzam, zmieniam biegi przy około 2 100 obr., hamuję silnikiem. Co jakiś czas "przepędzam" auto na trasie, żeby wyczyścić turbinę i katalizator z nagarów i sadz.

Kiedyś bałem się silników HDi ze względu na krążące o nich opinie. Po zakupie auta z tym silnikiem poszperałem trochę w necie i na dzień dzisiejszy wszelkie obawy przeszły do historii. Fajne, oszczędne i dynamiczne silniki. Faktycznie nie ma co oszczędzać na paliwie i lać w miarę możliwości na markowych stacjach. Znam takich co leją paliwo na stacja przy marketach i też jeżdżą, tylko na zbiorniku robią o 40 albo więcej kilometrów mniej i są wyraźnie słabsze. Ja osobiście nie ryzykuję i na takich stacja nie leję.

To tyle.

Pozdrawiam

Napisano

> wszelkie obawy przeszły do historii.

Panowie ale oszczędności to nie wszystko - nas przynajmniej po wyjściu z auta d..a nie boli, a pasażerowi jakcyś tacy uśmiechnięci i wyspani cool.gif

Napisano

> Zwracam sie do Was uzytkownikow "francuzow" o porade , gdyz jestem

> skory do kupna renault kangu 1.5 dci z 2006 roku, jakos wpadlo

> mi w oko. Dotychczas jezdzilem niemieckimi , oplem, skoda i nie

> mam calkowicie pojecia o autach francuskich,a tym bardziej

> dieslach. Na co zwrocic uwage przy ogledzinach?:) Jedyne co

> slyszalem o autach francuskich to to ,ze sa kiepskie

> technicznie( tylko slyszalem) i ze maja wlasnie dobre diesle.

> Spodobal mi sie ten francuz i chcialbym sie zapytac

> uzytkownikow:) dzieki za reakcje:)

Co mogę zarzucić jedynie kangurowi to to że jest głośny, niestety gabaryty i wiatr robią swoje 893goodvibes.gif

Napisano

Mity o dieslach francuskich wynikają z tego żę:

a) są dużo nowocześniejsze niż 20 letnie konstrukcje 1.9TDI które są u nas bardzo popularne

b) lanie syfu na stacji przy auchan taki silnik zabije w kilka miesięcy - a w polsce jakaś taka moda że nawet do e-klassy CDI leje się taki syf screwy.gif

Napisano

> b) lanie syfu na stacji przy auchan taki silnik zabije w kilka

> miesięcy

Masz jakieś dziwne podejście do tematu.Ja leje ten "syf" do kilku aut i jakoś nie mam problemów. grinser006.gif

Napisano

> Masz jakieś dziwne podejście do tematu.Ja leje ten "syf" do kilku aut

> i jakoś nie mam problemów.

Bo masz DTI, a nie DCI, stąd twoje bezstresowe tankowanie.

Napisano

> Bo masz DTI, a nie DCI, stąd twoje bezstresowe tankowanie.

Do dci laguny leje i nie ma problemu.O kilku benzynowych nie będe wspominał.Bo nic się nie dzieje. 893goodvibes.gif

Napisano

> Do dci laguny leje i nie ma problemu.O kilku benzynowych nie będe

> wspominał.Bo nic się nie dzieje.

Ale co syf? Potem szybko Lage sprzedasz, a nabywca potwierdzi jakie to te samochody na "F" to złom screwy.gif

Napisano

> Ale co syf? Potem szybko Lage sprzedasz, a nabywca potwierdzi jakie

> to te samochody na "F" to złom

Żeś się uparł czy jak ?? Jak leją do merców i im silnik siada to problem mercedesa.A jakoś lagi się nie psują.I niczego nie sprzedaję.

Napisano

> Ale co syf? Potem szybko Lage sprzedasz, a nabywca potwierdzi jakie

> to te samochody na "F" to złom

Silniki to szczelniejsze niz w oplu na pewno. No tylko moja renia to jest dośc głosna powyżej 110.Ale jeżdzi jakoś smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.