Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wlasciciel/wspolwlasciciel a ubezpieczenie autka

Featured Replies

Napisano

jest sobie autko. W dowodzie rejestracyjnym w rubryce wlasciciel widnieje kobieta (zona), w rubryce wspolwlasciciel - facet (maz).

Ubezpieczamy autko np w Allianz Direct. Jest tam pole własciciel, gdzie podaje sie wiek oraz plec. W zaleznosci od podanej plci zmienia sie skladka, nawet o kilkaset PLN, w zaleznosci od auta (kobieta płaci wiecej).

Zgodnie z prawem samochod zakupiony w czasie trwania malzenstwa (o ile nie ma intercyzy) nalezy do obojga malzonkow. Oboje sa WLASCICIELAMI niezaleznie kto jest wymieniony na pierwszym miejscu w dowodzie rejestracyjnym. Mało tego, mąż nawet nie musi byc wpisany do dowodu. I tak jest na równi z zoną włascicielem samochodu.

Czyli teoretycznie ubezpieczajac autko moznaby jako wlasciciela podac meza, mimo ze w dowodzie widnieje jako wspolwlasciciel lub wogole nie jest wymieniony w DR.

Zalozmy, ze ubezpiecze w ten sposob autko i zaoszczedze 200PLN, czy w przypadku dzwona moge miec jakies nieprzyjemnosci ze strony ubezpieczyciela? Nie podajemy falszywych danych - przeciez zgodnie z prawem, podobnie jak zona, maz jest WlASCICIELEM auta hmm.gif Czy dobrze mysle?

Napisano

IMO nie za bardzo cfaniaczek.gif

troche naciągana ta teroria wink.gif

Napisano

nie do konca.

sprawdz jak jest to ujete we wniosku o polise - np. w axa jest "dane glownego kierowcy".

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> IMO nie za bardzo

> troche naciągana ta teroria

ale przeciez wszystko zgodne z prawem.

Podobnie ze znizkami. Jest jedno autko w rodzinie, kupione w trakcie trwania malzenstwa. Zarejestrowane np. na meza. Z razji bezszkodowej jazdy wlascicielowi autka przysluguje np 60% znizki. Malzenstwo kupuje drugie auto. Rejestruje je na tylko na zone. Teoretycznie, w zwiazku z bezszkodowa jazda zonie przysluguja te same znizki co mezowi.

Napisano
  • Autor

> nie do konca.

> sprawdz jak jest to ujete we wniosku o polise - np. w axa jest "dane

> glownego kierowcy".

> pozdrawiam

mam przed soba wniosek z Allianz (nie Direct a zwykly). Na wniosku sa dwie rubryki: dane właściciela, dane współwłaściciela. Ale jak pisałem - zgodnie z prawem nie ma jednego właściciela. Jest tylko dwóch współwłaścicieli... 50-50.

Czyli teoretycznie zapis nie jest poprawny. hmm.gif Caly czas sobie teoretyzuje zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, ale jak sie pytalem kiedys, to powiedzieli mi, ze jak jest dwoch (wspol)wlascicieli, to maja takie same prawa bez wzgledu na to, ktory jest wymieniony w dowodzie jako pierwszy - a w koncu ktos jako pierwszy wymieniony byc musi.

Napisano

> Czy dobrze mysle?

Teoretycznie tak. Jednak w praktyce wszystko zależy od urzędnika i jego interpretacji przepisów.

Mi zniżki w OC zaczęły się liczyc dopiero po zakupie pojazdu jak współwłaściciel z tatem. Mimo, że mieszkaliśmy razem czyli jedno auto w rodzinie jak w kolegi teorii.

Napisano

> Mi zniżki w OC zaczęły się liczyc dopiero po zakupie pojazdu jak współwłaściciel z tatem. Mimo, że mieszkaliśmy razem czyli jedno auto w rodzinie jak w kolegi teorii.

z małżonką masz wspólność majątkową ...... (chyba że intercyza jest)

po tacie możesz dziedziczyć....

w tym jest różnica.....

rodzina to rodzina.....

a majatek to inna inszość....

Napisano

Ja jak zawsze ubezpieczam bo jestem w dowodzie z tatą bo ma max zniżek to gośc w agencji ubezpieczeniowej mi tłumaczył że nieważne kto jest w dowodzie,każdy współwłaściciel ma równe prawa i liczą się zawsze korzystniejsze zniźki więc nie ma czegoś takiego jak "ważniejszy" współwłaściciel...

Napisano

nie wiem czy problem nie lezy po drugiej stronie...

tak mi się wydaje....

jesli autko w DR masz wpisane na dwóch właścicieli (Ty i małżonka)

to przy wypłacie odszkodowania, każdy z włascicieli musi wypisać stosowne druki....

gdy w DR jesteś wpisany jako jeden właściciel (chociaż majątkowo żony jest połowa) to sam określasz pewne sprawy i podpisujesz druki.....

IMO kwestia wspólnoty majatkowej....jest istotna w wielu innych sprawach dotyczących chociażby podziału majątku w sytuacji gdy został juz nabyty w trakcie zwiazku....

ubezpieczenie i kwestia rejestracji pojazdu, a takze ubezpieczenia OC.....to odrębny temat....i istotny w chwili wypłaty odszkodowania......

Napisano

> Ja jak zawsze ubezpieczam bo jestem w dowodzie z tatą bo ma max

> zniżek to gośc w agencji ubezpieczeniowej mi tłumaczył że

> nieważne kto jest w dowodzie,każdy współwłaściciel ma równe

> prawa i liczą się zawsze korzystniejsze zniźki więc nie ma

> czegoś takiego jak "ważniejszy" współwłaściciel...

Przy OC na szczęście dla nas nie ma to znaczenia. Jednak przy zmianie miejsca zamieszkania już tak. Bedę musiał przerejestrowac auto bo przeprowadziłem się do innego powiatu i jestem wpisany w DR jako pierwszy. Tu jest ważniejszy i mniej ważny.

Napisano

> Czy dobrze mysle?

IMO, źle myślisz, jak sam zaznaczyłeś bez względu na to kto będzie na pierwszym miejscu wg. prawa jest wspólnota (zona - mąż itd).

Teraz jeżeli ubezpieczasz samochód, we wszystkich wnioskach z jakimi się spotkałem podajesz jeszcze kto użytkuje auto (współwłaściciele) i jak dana firma ma taką politykę, że jak kobieta to należy dowalić, to jak wykażesz że zona też użytkuje auto, to kolejność wpisów we wniosku nie ma znaczenia, to i tak niejako "was obciąża" tak samo jak wiek użytkownika pojazdu, bodajże poniżej 26lat też praktykują zwyżki.

Poszukać innej firmy ubezpieczeniowej, słyszałem że kobiety pod tym względem przestały być dyskryminowane (nie uzasadnione zwyżki) i mają nawet dodatkowe zniżki, wg. badań kobiety powodują mniej wypadków.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.