Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgrzybienie klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam w moim aucie coraz bardziej czuć dziwny zapach... zamierzam w aucie przeprowadzić odgrzybienie klimatyzacji tzn. oddać auto do firmy żeby się tym zajęła. I teraz mam do wyboru ozon, ultra dźwięki czy pianka ??? co polecacie a czego nie smile.gif pozdro

Napisano

> Witam w moim aucie coraz bardziej czuć dziwny zapach... zamierzam w

> aucie przeprowadzić odgrzybienie klimatyzacji tzn. oddać auto do

> firmy żeby się tym zajęła. I teraz mam do wyboru ozon, ultra

> dźwięki czy pianka ??? co polecacie a czego nie pozdro

Ozonator posiadam i jestem z niego zadowolony. Ultradźwięki są na podobno bym poziomie co ozon ale się nie wypowiadam bo nie miałem styczności. Pianka potrafi narobić więcej szkód niż pożytku. Pytanie tylko czy nie masz zagrzybionego parownika zbyt mocno. Jeśli tak to tylko chemia.

Napisano

> Pianka potrafi narobić więcej szkód niż

> pożytku.

Jak się używa z głową to nie ma obaw wink.gif

Np w Octavii zawsze dobierałem się do parownika (wystarczy wyjąć schowek i odkręcić regulator dmuchawy) i nic się nie działo. Jak ktoś ładuje pianke bezpośrednio w dmuchawę to niech później sam do siebie ma pretensję że mu łożyska piszczą zlosnik.gif

Polecam środek Hella Behr service - nr 8FX351212081. Jedną puszką można opędzić 2-3 auta smile.gif

Napisano

> Jak się używa z głową to nie ma obaw

> Np w Octavii zawsze dobierałem się do parownika (wystarczy wyjąć

> schowek i odkręcić regulator dmuchawy) i nic się nie działo.

Mam golfa IV i zastanawiałem się jak doprowadzić piankę bezpośrednio do parownika. Czy mógł byś bardziej obrazowo opisać co trzeba odkręcić, czy jak wyjmę schowek to ten regulator będie jakoś widoczny?

Napisano

> Mam golfa IV i zastanawiałem się jak doprowadzić piankę bezpośrednio

> do parownika. Czy mógł byś bardziej obrazowo opisać co trzeba

> odkręcić, czy jak wyjmę schowek to ten regulator będie jakoś

> widoczny?

Jeśli masz climatronic to po odkręceniu schowka zobaczysz takie czerwone ustrojstwo do którego dochodzą przewody od dmuchawy, wystarczy odkręcić jedną śrubkę i po wyjęciu jesteś przed samym parownikiem.

Jeśli masz klimę manualną to w tym samym miejscu powinna być chyba zaślepka którą również można odkręcić, ale głowy za to nie dam.

Zawsze można też zdemontować dmuchawę, ale pierwszy sposób jest lepszy gdyż środek można zaaplikować na włączonej dmuchawie i "przepchnąć" go przez parownik a nie tylko polać z wierzchu.

Napisano

> Jak się używa z głową to nie ma obaw

klient zazwyczaj nie wie do końca jak tego używać a jak kupi taką pianke w jakims motoryzacyjnym to wpycha gdzie popadnie.

Mi najzwyczajniej w świecie nie chce się używać pianki, skoro sa urządzenia które zrobią to lepiej i sa mniej problemowe.

Napisano

Wielkie dzięki, mam manualną, ale przynajmniej mam punkt zaczepny do dłubania smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Ozonator posiadam i jestem z niego zadowolony. Ultradźwięki są na

> podobno bym poziomie co ozon ale się nie wypowiadam bo nie

> miałem styczności. Pianka potrafi narobić więcej szkód niż

> pożytku. Pytanie tylko czy nie masz zagrzybionego parownika zbyt

> mocno. Jeśli tak to tylko chemia.

a jaki posiadasz ten ozonator ?? jakiej marki ? na allegro można już kupić za 300-400zł i jestem ciekaw czy taki sprzęt da rade

Napisano

Ultradźwięki i pianki służą do mechanicznego oczyszczenia parownika i jego obudowy . Podane bezpośrednio na parownik powinny wystarczyć . Ozonowanie służy właściwej dezynfekcji . Najlepiej więc najpierw mechanicznie oczyścić parownik a potem ewentualnie ozonować . Na zakończenie nowy filtr PP z węglem aktywnym .

Napisano

Takie ozonowanie powinno się robić co najmniej raz w roku, a dla spokoju dwa.

Jak już "czuć mocno" nawiewy, to pomoże trwale tylko porządne oczyszczanie nawiewu.

Napisano

> a jaki posiadasz ten ozonator ?? jakiej marki ? na allegro można już

> kupić za 300-400zł i jestem ciekaw czy taki sprzęt da rade

wątpie że te za 400 zł dadzą radę skoro taki którego uzywam kosztuje ponad 2000 netto.

Napisano

>I teraz mam do wyboru ozon, ultra

> dźwięki czy pianka ???

ozon likwiduje wszystkie zapachy, nawet chonkę jeżeli posiadasz będzesz musia zmienić zeby.GIF

> co polecacie a czego nie pozdro

generalnie polecam odgrzybianie po sezonie, smrod bierze się z powodu hodowania syfa przez niemal pół roku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.