Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skuterowa chińszczyzna

Featured Replies

Napisano

Dzieńdobry:-)

Jako że zapowiada sie armagedon komunikacyjny coraz poważniej zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś skuterka.

Wymagania.

- jechac ma z 60km/h

- mam 187 cm wzrostu, nie chce wygladac jak bym jechał na wrotce

- ma wytrzymac 3 sezony

- cena jak najmniejsza

i dodatkowe pytania

- jak bardzo to kradną, moge postawić pod blokiem na osiedlu i przypiąc łańcuchem do latarni?

- ubezpieczenie AC? jakie stawki

- chinole dają wybór przy silnikach są 2 sówy lub 4 takty :-) co lepsze?

Prosił bym o konkretne modele i wypowiedzi osób które miały styczność z w/w produktem.

Napisano

> Dzieńdobry:-)

> Jako że zapowiada sie armagedon komunikacyjny coraz poważniej

> zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś skuterka.

> Wymagania.

> - jechac ma z 60km/h

> - mam 187 cm wzrostu, nie chce wygladac jak bym jechał na wrotce

> - ma wytrzymac 3 sezony

> - cena jak najmniejsza

> i dodatkowe pytania

> - jak bardzo to kradną, moge postawić pod blokiem na osiedlu i

> przypiąc łańcuchem do latarni?

> - ubezpieczenie AC? jakie stawki

> - chinole dają wybór przy silnikach są 2 sówy lub 4 takty :-) co

> lepsze?

> Prosił bym o konkretne modele i wypowiedzi osób które miały styczność

> z w/w produktem.

Jeśli ma jechać 60km/h, to musisz miec kategorię prawa jazdy przynajmniej A1.

Legalne motorowery mogą osiągać max. 40km/h.

Można to tuningowac, ale ja bym się bał icon_rolleyes.gif

Napisano

> Wymagania.

> - jechac ma z 60km/h

chyba kazdy odblokowany da rade. chociaz z chinczykami cholera wie.

ja mam 174 i nie mialem problemu, ale Tobie moze byc ciasno. no i na skucie reprezentacyjnie raczej nie bedziesz wygladal wink.gif

moj pug dal rade bez najmniejszego problemu. Chinskie to nawet temperowki czasami nie daja rady wytrzymac sezonu. Z drugiej strony w okolicy czesto widze dwa romety i wyglada ze tez jezdza wink.gif to juz troche kwestia szczescia, moze chinczyk Ci wytrzymac te 3 lata, a moze nowa yamaha sie posypac za progiem salonu.

> - cena jak najmniejsza

> i dodatkowe pytania

jesli nie masz zbyt daleko, to radzilbym jednak zainwestowac conajmniej w parking strzezony. ale znowu, to kwestia szczescia i okolicy. kolo mnie czesto staly wspomniane romety i jeszcze jeden pug i chyba nie zniknely.

% sumy ubezpieczenia. W przypadku chinola za 2-3 tysiace pewnie 150-350pln, o ile ktos w ogole ubezpieczy. tutaj najlepiej tel. do PZU lub jakiegos brokera - dowiesz sie najdokladniej.

> lepsze?

2 suwy sa ciut mocniejsze ale pala wiecej. i glosniej pracuja.

> z w/w produktem.

z nowych chinek tutaj nie pomoge, mar00ha_ ma cos z czego jest zadowolony i mozna go zapytac wink.gif

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> Jeśli ma jechać 60km/h, to musisz miec kategorię prawa jazdy

> przynajmniej A1.

> Legalne motorowery mogą osiągać max. 40km/h.

tak naprawde 45 kph.

> Można to tuningowac, ale ja bym się bał

dlaczego? pug po zdjeciu blokady jechal 80 po plaskim. 40 po miescie jest nieporozumieniem i bardzo nieprzyjemnym doswiadczeniem (wszyscy mijaja Cie na centymetry, nawet autobusy i jest niebezpieczenie).

Zwracam uwage ze 'zdjecie blokad' a nie 'zmiana wydechu' czy 'wiekszy cylinder'. skuterek przy 60-70 prowadzil sie calkiem znosnie. nie wiem czy nie lepiej niz dobity gn 250 z kursu zeby.GIF

pozdro

Napisano

> tak naprawde 45 kph.

> dlaczego? pug po zdjeciu blokady jechal 80 po plaskim. 40 po miescie

> jest nieporozumieniem i bardzo nieprzyjemnym doswiadczeniem

> (wszyscy mijaja Cie na centymetry, nawet autobusy i jest

> niebezpieczenie).

Ja bym się bał i tyle. Takie sprzęty kompletnie nie wzbudzają mojego zaufania. Projektowane są na "styk". Jeśli coś nie jest wymagane przepisami, to tego nie ma.

Kiedyś myślałem o zakupie jakiegoś Rometa 125ccm, ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Nie wzbudzają mojego zaufania takie wynalazki z Chin Ludowych. Wyglądają ładnie ale tylko z daleka. Po bliższym przy przyjrzeniu się, sprawiają wrażenie zabawek z odpustu.

> Zwracam uwage ze 'zdjecie blokad' a nie 'zmiana wydechu' czy 'wiekszy

> cylinder'. skuterek przy 60-70 prowadzil sie calkiem znosnie.

Być może silnik wytrzyma, ale co do pozostałych podzespołów, miałbym pewne wątpliwości. Generalnie takie maszyny nie budzą mojego zaufania.

> nie wiem czy nie lepiej niz dobity gn 250 z kursu

Ja na kursie jeżdżę GN125 palacz.gif

> pozdro

No cze palacz.gif

Napisano

> Ja bym się bał i tyle. Takie sprzęty kompletnie nie wzbudzają mojego

> zaufania. Projektowane są na "styk". Jeśli coś nie jest wymagane

> przepisami, to tego nie ma.

elektryczny starter 270751858-jezyk.gif

> Być może silnik wytrzyma, ale co do pozostałych podzespołów, miałbym

> pewne wątpliwości. Generalnie takie maszyny nie budzą mojego

> zaufania.

moj pug z chin nie byl wink.gif na chinczyku nie jezdzilem, ciezko mi powiedziec jakby bylo.

> Ja na kursie jeżdżę GN125

A1 robisz?

> No cze

pozdrawiam wink.gif

Napisano

> elektryczny starter

> moj pug z chin nie byl na chinczyku nie jezdzilem, ciezko mi

> powiedziec jakby bylo.

> A1 robisz?

> pozdrawiam

A0 270751858-jezyk.gif

Zwykłe A robię.

Po co mi A1, kiedy spełniam już wymagania wszystkie i otrzymać mogę zwykłe A?

GN125 jest malutki. Gdybym miał takim motorkiem jeździć, to wolałbym zwykły rower. Chodzi może nie tyle o silnik i jego parametry, ale o wymiary (mam 193 cm wzrostu).

Przy dłuższej jęździe bolą nogi frown.gif

Napisano

> A0

> Zwykłe A robię.

> Po co mi A1, kiedy spełniam już wymagania wszystkie i otrzymać mogę

> zwykłe A?

nie wiem, zdziwilem sie wlasnie ze na 125 jezdzisz.

> GN125 jest malutki. Gdybym miał takim motorkiem jeździć, to wolałbym

> zwykły rower. Chodzi może nie tyle o silnik i jego parametry,

> ale o wymiary (mam 193 cm wzrostu).

> Przy dłuższej jęździe bolą nogi

mi osobiscie gn 125 sie w ogole nie podoba wink.gifale wiadomo ze sprzet ma swoje lata wink.gif do polatania po polnych drogach czy mniej uczeszczanych szosach i nauki to pewnie calkiem przyjemny.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

tez mam 187cm i ujezdzalem Yamaszke Why 50, ogolnie polecalbym wlasnie cos w ten desen, czyli wysoka kanapa, niska podloga i kola 16, wtedy bez problemu czlowiek sie miesci na sprzecie grinser006.gif

Napisano

> Kiedyś myślałem o zakupie jakiegoś Rometa 125ccm, ale zrezygnowałem z

> tego pomysłu. Nie wzbudzają mojego zaufania takie wynalazki z

> Chin Ludowych. Wyglądają ładnie ale tylko z daleka. Po bliższym

> przy przyjrzeniu się, sprawiają wrażenie zabawek z odpustu.

tymi zabawkami odpustowymi jezdzi kilkadziesiat osob na forum Rometa i jakos nikomu sie zaden nie rozsypal, ale wiadomo chinol to g****

Napisano

> nie wiem, zdziwilem sie wlasnie ze na 125 jezdzisz.

> mi osobiscie gn 125 sie w ogole nie podoba ale wiadomo ze sprzet ma

> swoje lata do polatania po polnych drogach czy mniej

> uczeszczanych szosach i nauki to pewnie calkiem przyjemny.

> pozdrawiam

> fosfor

W szkole, w której się uczę, akurat Suzuki GN125 jest do nauki na placu. Po mieście jeździ się czymś innym. Jakiś tajfun czy coś. Ważne, że kółka się toczą wink.gif

Co do Suzui to myślę, że jest to sympatyczny motorek, ale za mały i nie chciałbym takiego.

Myślałem kiedyś o czymś podobnym - Marauder, ale mimo wszystko 125 ccm to za mało. Wiem, że nie trzeba przecież wykorzystywać całej mocy silnika, ale 11kW to nic nadzwyczajnego i do tego miniaturowe rozmiary motorków... to mnie najbardziej osłabia sick.gif

Będze dobrze. Byle by zdać egzamin i zakupić sprzęt wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kymco Agility

> albo stara sprawdzona kontrukcja bazujaca na hondzie Kymco nexxon

3 powody dlaczego akurat ta marka?

Napisano

> 3 powody dlaczego akurat ta marka?

1. Kymco wg wielu ma doświadczenie w produkcji pierdzikółek, m. in. dla Hondy.

2. Silniczek Kymco Agility to hondziany GY6 - wiekowa ale sprawdzona i trwała machinka. Do tego sklonowana w pierdyliardzie egzemplarzy chińskich wehikułów jako 139QMA/B - pewnie nie bez powodu smile.gif Części zamienne dostępne różnej jakości w mnóstwie miejsc.

3. Sam jeżdżę Agility 50 - mam 185 cm, ważę 105 kg i dojeżdżam nim do pracy codziennie 20 km w jedną stronę, plus ew. zakupy. Przebieg na razie nie za wielki 3200 km, ale bez awaryjny i bezglebny. Gęba Wciąż mi się cieszy w drodze do roboty między puszkami zeby.GIF

Ale i tak prawo jazdy A w drodze...

Źródło:

http://www.motor-land.com.pl/data/pdf/agility_125.pdf (różni się jedynie napędem od 50ccm)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kymco

Napisano

Sam jeżdżę Agility 50 - mam 185 cm, ważę 105 kg i dojeżdżam nim do

> pracy codziennie 20 km w jedną stronę, plus ew. zakupy. Przebieg

> na razie nie za wielki 3200 km, ale bez awaryjny i bezglebny.

> Gęba Wciąż mi się cieszy w drodze do roboty między puszkami

Z tych samych powodów chcę nabyć motocykl. Jazda do pracy zajmuje ok. 30 minut, choć to zaledwie 12km. Droga powrotna wygląda podobnie albo jeszcze gorzej. Wychodzi na to, że szybciej dojedzie się nadrabiając 10km po wiejskich drogach sick.gif

Żeby było śmieszniej - do innej kokalizacji firmy jest ok. 33 km i tam dojazd trwa jakieś 5 minut krócej palacz.gif

Normalny czas podrózy wynosi ok. 10 minut... niespełna 10 minut. Motocyklem powinienem wyrobić się w tym czasie smirk.gif

> Ale i tak prawo jazdy A w drodze...

Tak samo, jak u mnie smirk.gif

No i motorek się szuka, kombinuje, wybiera... smirk.gif

Napisano

> 3 powody dlaczego akurat ta marka?

1. dobra jakosc

2. dobra cena

3. sprawdzone modele

Napisano

> Po zastaniowieniu, nie lepiej jest qpić np gilere runner uzywkę w tej

> cenie?

> Wygląda mi na bardziej zacny sprzęcik

ja tam bym wolal nooofke Kymco ale zrobisz jak chcesz.

Kymco to te lepsze Chiny.

Napisano
  • Autor

> ja tam bym wolal nooofke Kymco ale zrobisz jak chcesz.

> Kymco to te lepsze Chiny.

To jeszcze jedno pytanie, te KYMCO to silniki 50 mają w kazdym skuterze takie same?

Napisano

> To jeszcze jedno pytanie, te KYMCO to silniki 50 mają w kazdym

> skuterze takie same?

nie, nexxon ma inny silnik, konstrukcja sprawdzona od 50 lat, skrzynia biegow nie jest bezstopniowa.

Napisano

> To jeszcze jedno pytanie, te KYMCO to silniki 50 mają w kazdym

> skuterze takie same?

W KYMCO występuje kilka silników, akurat Agility na silnik 4T a są też modele z silnikami 2T.

Ale wracając do wyboru modelu i marki, ja też kupiłem w tym roku Kymco Agility 50 tyle że dla żony smile.gif , dla siebie wziąłem Dinka 200i bo mam prawko A.

Nie mogę się jeszcze zbyt wiele wypowiadać na temat awaryjności itp, ale spędziłem sporo czasu czytając różne opinie oraz fora internetowe i nie znalazłem innej marki która miała by tak dobry współczynnik cena/jakość, mam nadzieję że dobrze wybrałem.

Ja za Agility 50 2009r dałem 3600 zł więc myślę że za te pieniądze innej nowej maszyny w tej klasie nie znajdziesz, typowe chinole nie są wiele tańsze a jakość i gwarancja jest baaaaardzo różna. Kymco daje 2 lata gwarancji we wszystkich swoich serwisach (w chińczykach gwarancja jest często tylko tam gdzie kupujesz), do tego za free jest zestaw do odblokowania którego montaż w ASO kosztuje ok 100 zł i nie tracisz gwarancji po jego zamontowaniu.

Jak będę miał nalatane jakieś większe kilometry to będę mógł się wypowiadać do awaryjności, mam nadzieję że nie będzie za wiele do powiedzenia

Koszty:

Agility 3600

rejestracja 102,5

pakiet OC+AC+NW w PZU 425 zł bez zniżek

kufer 80

kaski ok 200-300 zł

immobilaizer (potrzebny do AC) - 200-300 zł

Napisano

> ja tam bym wolal nooofke Kymco ale zrobisz jak chcesz.

> Kymco to te lepsze Chiny.

to nawet nie Chiny...

Napisano

> to nawet nie Chiny...

Tajwan = Republika Chinska

Napisano

> Tajwan = Republika Chinska

czyli niby

made in Taiwan = made in China zlosnik.gif

Napisano

> Tajwan = Republika Chinska

bardzo kontrowersyjna wypowiedź bym powiedział nono.gifgrinser006.gif

Napisano

> Wymagania.

> - jechac ma z 60km/h

> - cena jak najmniejsza

> i dodatkowe pytania

> lepsze?

> z w/w produktem.

W zeszłym roku nabyłem skuter Keeway f-act . To taka lepsza marka z chińszczyzny.

Ponieważ mam 1,9 m wzrostu i 100 kg wagi, szukałem skutera na którym nie będę wyglądał jak przykurcz i miałbym z niego wystawać. Przymierzyłem się do wielu skuterów i do finału doszły trzy i takie oto spostrzeżenia:

1. Kymco Agility - fajnie wykonany, najmniejszy z trójki. Kolana przy głebokim skręcie kierownicy haczyły o nią. Musiałem rozstawiać bardzo szeroko kolana żeby mocniej skręcić. Z całej trójki najwęższy skuterek.

2. Zipp Quantum - najsłabiej wykonany jakościowo, natomiast był największy. Plastiki z obudowy trochę go poszerzają w przeciwieństwie do dwóch pozostałych. Skuter jest składany w Polsce przez firmę Kross (rowery). Niestety jest też najcięższy i miał najmniej km, więc zbierał się najgorzej. Wiele osób na forach skarżyło się, że bardzo ciężko staruje się nim pod górkę, ponieważ nie ma siły.

3. Keeway Fact - wykonanie podobne jak w Kymco. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą dla tak dużego człowieka jak ja. Nie mam problemu, że wystaję poza skuter w trakcie jazdy. Z całej trójki keeway ma silnik dwusuwowy, więc trochę głośniejszy ale mniej przy nim roboty. Odpada wymiana olejów i czegoś tam jeszcze. W skucie są dwa zbiorniczki, jeden na benzynę, drugi na olej i silniczek sam dobiera sobie mieszankę, więc nie ma problemu z mieszaniem paliwa.

Aha, kryterium jakie miałem przy zakupie skuterka to 4000 PLN.

Skuter mam w pełni ubezpieczony: OC/AC, przy 60% zniżce płacę za całość około 170zł na rok. 50zł OC, 120zł AC. Dodatkowo kupiłem bardzo dobre zapięcie za około 200zł i przypinam to cholerstwo do każdego słupa bez obawy, że zniknie. Skuter ma też na wyposażeniu alarm, więc kolejne zabezpieczenie.

Czy kradną? Raczej nie, gość u mnie na osiedlu trzyma skuter pod blokiem cały rok, nawet go nie przypina i stoi.

Co do silników: 2-suw będzie na pewno głośniejszy niż 4-suw. Natomiast będzie mocniejszy, co przy mojej wadze ma istotne znaczenie, oraz wymaga mniejszej obsługi. Jak pisałem wcześniej w 4-suwie jest do wymiany olej i inne rzeczy eksploatacyjne, których nie ma 2-suw. Spalanie będzie podobne, czyli około 2,5 litra na 100km.

Napisano

> Ja za Agility 50 2009r dałem 3600 zł więc myślę że za te pieniądze

można wiedzieć, gdzie chodzą w takich cenach modele z 2009?

Napisano
  • Autor

> Co do silników: 2-suw będzie na pewno głośniejszy niż 4-suw.

> Natomiast będzie mocniejszy, co przy mojej wadze ma istotne

> znaczenie, oraz wymaga mniejszej obsługi. Jak pisałem wcześniej

> w 4-suwie jest do wymiany olej i inne rzeczy eksploatacyjne,

> których nie ma 2-suw. Spalanie będzie podobne, czyli około 2,5

> litra na 100km.

Jakie są faktycznie osiągi tego skutera, chodzi mi o bezproblemową do uzyskanie, prędkość podróżną bez wrażenie że tłok wypadnie rurą wydechową?

Napisano

> Jakie są faktycznie osiągi tego skutera, chodzi mi o bezproblemową do

> uzyskanie, prędkość podróżną bez wrażenie że tłok wypadnie rurą

> wydechową?

Skuter jest zablokowany na 45 km/h, oczywiście mozliwości silnika są o wiele wyższe, spokojnie po ściągnięciu blokad taki skuterek może pojechać pod 60 km/h. Ściągnięcie blokad to koszt 120-200zł w zalezności od miasta. Ja mam jeszcze zablokowany i manetka cały czas jest odkręcona na full. Na forach użytkownicy odblokowanych skuterków też racej kręcą manetkę na full i nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś zakatował w ten sposób silnik. Waidomo, że jazda po mieście to śiwatła, pasy, znaki, więc nigdy cały czas nie trzymasz gazu na maksa. Producenci też w instrukcjach nic o tym nie piszą, bardziej wskazują, żeby nie jechać skutem dłużej niż 2 godziny bez przerwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.