Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 DTI czy 2.2 DTI

Featured Replies

Napisano
Witajcie Mam zamiar kupic Zafirke ale zastanawiam sie z jakim silniczkiem?Ktory jest mniej awaryjny, mniej pali paliwa itd Pomozcie mi przy wyborze Dzieki wielkie za pomoc Pozdrawiam
Napisano

> Witajcie Mam zamiar kupic Zafirke ale zastanawiam sie z jakim

> silniczkiem?Ktory jest mniej awaryjny, mniej pali paliwa itd

tyle wiem, że oba na łańcuszku ok.gif

w obydwu słynna pompa VP44, spalanie ponoć podobne...

no i obiło mi sie o uszy, że do 2.0 łatwiej o części w przypadku awarii (więcej ich na rynku)

Napisano

Na pewno więcej frajdy z jazdy daje 2.2 DTI natomiast miałem okazję jechać (jako pasażer ) 2.0 DTI i auto było dosyć żwawe zlosnik.gif Więc myślę że do normalnej eksploatacji starcza. Resztę napisał kolega azja wyżej.

Napisano

> Witajcie Mam zamiar kupic Zafirke ale zastanawiam sie z jakim

> silniczkiem?Ktory jest mniej awaryjny, mniej pali paliwa itd

> Pomozcie mi przy wyborze Dzieki wielkie za pomoc Pozdrawiam

Silniki podobne konstrukcyjnie, spalanie pewnie w 2.0 mniejsze ale Zafira to spore auto i moze czasami dynamiki w 2.0 zabraknąć jesli oczekujesz lepszych osiągów.

Miałem 2.0 w astrze G kombi i było super, będąc na Twoim miejscu brałbym taką zafirkę, ktora będzie ogolnie w lepszym stanie itp obojętnie czy będzie to 2.0 czy 2.2

Napisano

2.0 latwiej o czesci, pompa jest troszke inna mimo ze w obu silnikach jest to vp44. w 2.2 nie daje sie chipowac i pozostaje box- bynajmniej w AG oraz zafirach bo w viki niektorych jeszcze sie dawalo chipowac. Zbytniej roznicy w mocach nie widac 2.2 ma takiej samej srednicy tloki ale wiekszy skok dlatego moc max jest przy 4000 obr a w 2.0 jest przy 4300. W 2.2 jest zmienna geometria na turbinie aw 2.0 na WG (2.2 ma GT 184 a 2.0 GT154)

Napisano

mysle ze jezeli chodzi o awaryjnosc to i tak zalezy od szczescia, jedni beda narzekac na pompy drudzy na co innego, zależy jak trafisz, tylko chciałbym ci zwrocic uwage bo jak czytam wypowiedzi nie których panów, że silnik 100konny do auta o takich gabarytach wystarczy, to ci powiem ze ktoś ci bzdury wciska i zamiast ci pomóc to ci tylko chce zaszkodzić....pozdro

Napisano

> trafisz, tylko chciałbym ci zwrocic uwage bo jak czytam

> wypowiedzi nie których panów, że silnik 100konny do auta o

> takich gabarytach wystarczy, to ci powiem ze ktoś ci bzdury

> wciska i zamiast ci pomóc to ci tylko chce zaszkodzić....pozdro

możesz jaśniej hmm.gif ?

Napisano

Cześć. 2.0 +chip- jest tańszym rozwiązaniem bo opłaty mniejśze a za 1 kzł zrobisz modyfikację a różnica w kieszeki. Jak pisali koledzy o cześci w 2,2 trzeba szukać (mało) . Pzdr

Napisano

> Cześć. 2.0 +chip- jest tańszym rozwiązaniem bo opłaty mniejśze a za 1

> kzł zrobisz modyfikację a różnica w kieszeki. Jak pisali

> koledzy o cześci w 2,2 trzeba szukać (mało) . Pzdr

A jaki to ogrom tych części w 2.2 jest, których jest mało i są INNE niż w 2.0 DTI?

ps. A 2.2 to juz nie mozna podniesc mocy? 275123014-zielony.gif

Napisano

> wypowiedzi nie których panów, że silnik 100konny do auta o

> takich gabarytach wystarczy, to ci powiem ze ktoś ci bzdury

> wciska i zamiast ci pomóc to ci tylko chce zaszkodzić....pozdro

Herezje piszesz.

Muł to nie jest, ale i rakieta też nie.

Zależy kto czego oczekuje.

Moje odczucie jest takie że mógł by być silniejszy, ale do normalnej eksploatacji wystarczy, a jak się większe obroty trzyma to też potrafi coś pokazać.

Napisano

> Cześć. 2.0 +chip- jest tańszym rozwiązaniem bo opłaty mniejśze a za 1

> kzł zrobisz modyfikację a różnica w kieszeki. Jak pisali

> koledzy o cześci w 2,2 trzeba szukać (mało) . Pzdr

A właściwie to jakie są sprawdzone sposoby zwiększenia mocy w 2.0 DTH?

Napisano

> Herezje piszesz.

> Muł to nie jest, ale i rakieta też nie.

> Zależy kto czego oczekuje.

> Moje odczucie jest takie że mógł by być silniejszy, ale do normalnej

> eksploatacji wystarczy, a jak się większe obroty trzyma to też

> potrafi coś pokazać.

chyba sam piszesz herezje i twoje doswiadczenie oparło sie tylko na tym modelu i jezdzisz z pukntu A do B dziennie jak stary Kowalski, jezeli dla ciebie auto ktore robi 15 do setki na pusto nie jest mulem hehe.gif to chyba jest jakies nie porozumienie, wystarczy prosty przyklad jadac z 4 osobami sprobuj cos wyprzedzic swobodnie, sam posiadam astre ze slabym silnikem i juz nie raz pewne manewry konczyły sie inaczej ze wzgledu na to ze braklo mocy, a przy wyprzedzaniu trzeba sie niestety zastanowic czasem 20 razy czy dam rade, wiesz wg mnie auto ma sprawiac frajde i ma byc bezpieczne a nie sie non stop meczyc....przekonalem sie na własnej skórze i wiecej tego bledu nie popelnie do tej masy i budy tylko 2.2 i koniec

Napisano

> możesz jaśniej ?

wytłumaczenie jest proste, to tak jakby do twojej vectry wsadzic motor 90konny i wmawiac ci ze to wystarczy, a po pierwszym 1000km stwierdzisz sam, ze to małe nieporozumienie....

Napisano

> Każdy ma inne wymagania wobec samochodu, więc niech sam decyduje -

> EOT.

zgodze sie z tym, ale chyba jest miec lepiej......po to padło pytanie........

Napisano

> chyba sam piszesz herezje i twoje doswiadczenie oparło sie tylko na

> tym modelu i jezdzisz z pukntu A do B dziennie jak stary

> Kowalski,

120 - 300 km dziennie. Jak normalny kierowca.

Wytłumaczę. Nie zawalam drogi, ale i ruszając nie muszę być pierwszy za wszelką cenę.

jezeli dla ciebie auto ktore robi 15 do setki na pusto

> nie jest mulem to chyba jest jakies nie porozumienie,

Nie mierzyłem, ale te 15 sekund o ile tak jest to faktycznie, bardzo wolny...... , dla kloesia co od świateł do świateł w mieście musi mieć 140 na liczniku

> wystarczy prosty przyklad jadac z 4 osobami sprobuj cos

> wyprzedzic swobodnie,

Bez najmniejszego problemu, nawet TIR-y.

Trzeba znać swoje auto, moment obrotowy, wiedzieć kiedy biegi redukować, kiedy zmieniać na wyższe itp.

sam posiadam astre ze slabym silnikem i

> juz nie raz pewne manewry konczyły sie inaczej ze wzgledu na to

> ze braklo mocy, a przy wyprzedzaniu trzeba sie niestety

> zastanowic czasem 20 razy czy dam rade,

Na drodze dwukierunkowej i ruchliwej, nawet mając 200 KM pod maską trzeba się zastanowić czy dasz radę.

wiesz wg mnie auto ma

> sprawiac frajde i ma byc bezpieczne a nie sie non stop

> meczyc....przekonalem sie na własnej skórze i wiecej tego bledu

> nie popelnie do tej masy i budy tylko 2.2 i koniec

Obawiam się, że jak masz takie wymagania to i 2.2 będzie za słaby do tej masy.

Zależy kto co potrzebuje.

Nikt mi nie powie że 2.0 DTH w Vectrze B to muł straszny.

Nie jest on super dynamiczny zwłaszcza do momentu załączenia turbiny, ale bez przesady, są wolniejsze.

Napisano

> Każdy ma inne wymagania wobec samochodu, więc niech sam decyduje -

> EOT.

Kluczowe zdanie.

Jak bym koniecznie chciał auto które ma mieć super osiągi to bym co innego kupił.

Napisano

> zgodze sie z tym, ale chyba jest miec lepiej......po to padło

> pytanie........

Swojego czasu jeździłem trochę Audi 130 KM, przyjemnie, po chipie było prawie 170 KM, czuć było od razu różnicę. Do chwili aż się przyzwyczaiłem i był to już standard a nie super osiągi.

A przyzwyczajenie się trwało z jeden dzień.

Napisano

> bo jak czytam wypowiedzi nie których panów...

Przesadzasz i tyle. Ja mam silnik 82 KM w takim aucie i szału nie ma ale pojeździć się da. Trzeba znać auto jak pisali przedmówcy ok.gif. Uważam, że DTH jest b. dobrym silnikiem do Vectry, miałem okazje zrobic autem z takim silnikiem trochę kilometrów i dynamika była bardzo zadowalająca biglaugh.gif

Napisano

> wytłumaczenie jest proste, to tak jakby do twojej vectry wsadzic

> motor 90konny i wmawiac ci ze to wystarczy, a po pierwszym

> 1000km stwierdzisz sam, ze to małe nieporozumienie....

Chciałem abys wyjaśnił, które to wypowiedzi i których Panów były wg Ciebie bzdurne bo do tamtego Twojego postu nic takiego nikt nie napisał, ze 100KM to rakieta w Zafirze. Każdy pisał ogolne cechy i tyle.

Druga sprawa to czy Twoje wymagania wobec samochodu są wytycznymi do poszukiwań auta prze kolegę Biedronę - autora tematu ? Dla Ciebie moze 100KM w Zafirze będzie mułem ale może jemu wystarczy. Jak Ty wogóle mozesz jeździc tym 75KM w swoim kombi, to dopiero jest muł. Mam wrażenie, ze nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz a już napewno nie miałeś okazji przejechać się żadnym 2.0DTI Opla.

Jeździłem 100KM 2.0DTI w astrze G kombi i kompletnie nie narzekałem na brak dynamiki. Astra warzyła 1360kg, nie wiem ile waży Zafira, z pewnością więcej ,ale kumpel ma signuma ważącego 1600kg z silnikiem 2.0DTI i powiem szczerze, ze myślałem, ze tym nie da się jeździć, jednak jak mnie przewiózł i dal też kierować to zmieniłem zdanie, wcale wiele od astry kombi nie odstepował dynamiką, być może ma tak zestopniowaną skrzynię ,ze całe możliwosci silnika są wykorzystywane.

Piszesz, ze ktoś tu chce autorowi źle doradzić i na minę go wepchnąć. Mnie się wydaje, że to Ty próbujesz mu doradzać przez pryzmat swojego niezadowolenia z posiadania 75KM dti.

Napisano

Piszesz, ze ktoś tu chce autorowi źle doradzić i na minę go wepchnąć. Mnie się wydaje, że to Ty próbujesz mu doradzać przez pryzmat swojego niezadowolenia z posiadania 75KM dti.

cool.gifclaps.gifwinner.gif

Napisano

> Piszesz, ze ktoś tu chce autorowi źle doradzić i na minę go wepchnąć.

> Mnie się wydaje, że to Ty próbujesz mu doradzać przez pryzmat

> swojego niezadowolenia z posiadania 75KM dti.

he he no widzisz akurat tu nie zaprzecze.....

Napisano

> he he no widzisz akurat tu nie zaprzecze.....

skończcie panowie te pyskówki bo nie o to w tej dyskusji chodzi zolta.gif

Napisano

A i tak autor tego wątku kupi autko z jakim On będzie chciał silniczkiem. 20.GIF

Napisano

Ja sam mam Zafirę 2.0 DTi i nie narzekam choć przesiadłem się z laguny 2.2 DCi 150KM

2.0 nie jest mułem ani też rakietą mimo że Zafcia waży 1600kg jak na takie osiągi jest wystarczająca dla mnie.

Spalanie nawet w normie ok 8/100km (zima po mieście) jak bym się postarał to zszedł bym do 7l a w trasie to jakieś 5-6l i mnie to zadowala.

pozdro 4all

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.