Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LAmbda??? EGR?????

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Zaczęło się od tego ze na wolnych obrotach sporadycznie zapalała się kontrolka serwisowa silnika i delikatnie spadały wolne obroty było czuć lekkie szarpanie silnika. błąd skasowałem wymieniłem sondę lambda bo jej błąd się wczytywał ( P0130) i nic poprawy.

Autko jest po czyszczeniu EGR pomogło przez słownie 1 dzień.

Wywala cały czas błąd P0130. Sonda nowa przewody elektr.. sprawdzone i jak było tak jest :?: :?: :?: :?: :?: :?: :!: :!: :!: :!: :!:

pomocyyyyy

AstraG 1.8 16v 98r frown.gifmlot.gif

Napisano

Zrób pomiary sondy na wolnych obrotach i przy podwyższonych. Zamelduj o wynikach.

Napisano

Rozumiem że nie ma LPG?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że nie ma LPG?

Nie nie ma tylko benzin

Na razie nie mogę zrobić pomiarów bo nie mam dojścia do sprzętu, a szczerze mówiąc to tyle razy było sprawdzane na skanerach i komputerach, że....

ostatnia wersja mechaniora brzmiała sonda jest ok pracuje bez zarzutu. i rozłożył łapy.

Miałem nadzieje,że to EGR ale zdaje się ....... nie

Napisano

> Miałem nadzieje,że to EGR ale zdaje się ....... nie

Dlaczego uważasz, że to nie EGR?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego uważasz, że to nie EGR?

No szczerz.. to bym bardzo chciał bo się z tym bujam od września 2008

Zobaczę jutro jadę sprawdzić tzn. podmienię na jakiś dobry. Na szrocie stoi pełno anglików może akurat too........

Napiszę na pewno może inni też się tak bujają jak ja.

to im skrócę męki crazy.gif

Napisano

> No szczerz.. to bym bardzo chciał

Przecież napisałeś, że wyczyszczenie pomogło. To nic, że na jeden dzień, ważne jest ze pomogło i wskazało przyczynę.

Niestety, EGR to nie buty, ze wyczyścisz i są jak nówki sztuki.

> Zobaczę jutro jadę sprawdzić tzn. podmienię na jakiś dobry.

I to jest najlepszy pomysł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich

dołączam się do postu. Mam podobne objawy:- spadek mocy, szarpanie silnikiem, praca silnika jakby na 3gary (ale tylko na zimnym). Gdy zapala się kontrolka check engine od razu odczuwalne jest pogorszenie pracy silnika, i praktyczna niemożliwość utrzymania stałej prędkości i obrotów silnika. Trzymając gaz wciśnięty na stałym poziomie dobrze odczówalne są spadki obrotów i predkości nawet o 5 km/h ( bez jazdy pod górke smile.gif).

Check przeważnie sie swieci ale czasem jednak gaśnie i wtedy wszystko po staremu.

Napisz czy wymiana EGRu zamknęła sprawe na dobre, bo to szarpanie mnie już do szału doprowadza.

Autko to Astra G 1.8 16v X18xe1 99r.

AS napomknę jeszcze że gdy kupiłem Astre check właczał się odczasu do czasu. I wtedy ( 8miesięcy temu) w diagnostyce zczytali dokładnie ten sam bład: p0130. Zastrzegali jednak żeby najpierw sprawdzic przepływkę bo bez niej sonda lambda wykazywała poprawne działanie.

Pozdrawiam

Napisano

Kolega ma zafire z silnikem X18XE1 i dokładnie te same objawy czyli lambda i egr i tak jakby chodził na 3gary. Meczylismy sie długo z tym az ktos podpowiedział zeby zajrzec w przepustnice i kolektor.Patrzymy a tam 2cm syfu zalega wiec wyczyscilismy i jak reka odjał. Polecam to samo smile.gif

Napisano

> Kolega ma zafire z silnikem X18XE1 i dokładnie te same objawy czyli

> lambda i egr i tak jakby chodził na 3gary. Meczylismy sie długo

> z tym az ktos podpowiedział zeby zajrzec w przepustnice i

> kolektor.Patrzymy a tam 2cm syfu zalega wiec wyczyscilismy i jak

> reka odjał. Polecam to samo

No u mnie odpada... dwa tygodnie temu czyściłem przepustke... ale na wszelki wypadek tam zajrze..

Napisano

Sprawdziłem raz jeszcze przepustnice.. czysto( oczywiście na dnie w kolekt. syfu pełno ale sama przepustnica błyszczy.

Natomiast kolejne spostrzeżenie to podwyższone obroty biegu jałowego- 1000-1100 rpm i spalanie...niestety...

frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

No teraz to już zwariowało, na zimnym obroty do 500 szarpie i dławi cięzko wchodzi na obroty. Nie jest praktycznie w stanie utrzymać równych obrotów. W trasie przy wyższych prędkościach tyko przyśpieszanie i zwalnianie, nie da się jechać równym tempem.

Ruszyłem więc w końcu na diagnostyke...

Zczytano 3 błędy:

1.usterka biegu jałowego

2. sonda

3. sonda

Po całodniowych mękach elektromechanika padła diagnoza:

... Komputer padnięty...

I co wy na to?!?!

Napisano

> No teraz to już zwariowało, na zimnym obroty do 500 szarpie i dławi

> cięzko wchodzi na obroty. Nie jest praktycznie w stanie utrzymać

> równych obrotów. W trasie przy wyższych prędkościach tyko

> przyśpieszanie i zwalnianie, nie da się jechać równym tempem.

> Ruszyłem więc w końcu na diagnostyke...

> Zczytano 3 błędy:

> 1.usterka biegu jałowego

> 2. sonda

> 3. sonda

> Po całodniowych mękach elektromechanika padła diagnoza:

> ... Komputer padnięty...

> I co wy na to?!?!

W sumie to tylko corsa i inny silnik ale przy takich samych objawach diagnosta polecil wymienic silnik krokowy. Tez auto na jalowym mielilo obrotami nie dalo sie utrzymac stalego tempa jazdy.

Napisano

Ja po takich błędach powiedziałbym, że to lewe powietrze. Komp jest trochę za drogi, żeby go od tak wymieniać bez konsultacji.

Napisano

Po robocie...póki co.

Teoretycznie zakład naprawił komputer(wszystkie piny podobno zerwane) i wymieniony EGR.

Znaczna poprawa, ale...

- Wciąż czuje małe szarpnięcia i zadławienia- ale naprawde Duużżo

słabsze niż wcześniej.

- Na jałowym chodzi perfekt - wahania wskazówki obrotomierza

minimalne.

- Mam wrażenie czasem, zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu gazu przy niskich prędkościach( np. włączanie się z podporządkowanej w godzinach szczytu... ech te korki), że przy małym zadławieniu, słychać tak jakby prace na 3gary, mało mocy a po chwili szarpniecie i wszystko ok... Cholera, czepiam się bo zapomniałem że TTTM, czy nie jestem w błędzie, że się czepiam? hehe zakrecony.gif

Błędy wszystkie skasowane.

Czy w takim razie moge podejrzewać DISa?

Tylko pytanie czy skoro coś jeszcze szwankuje to czemu nie wyskakują żadne błędy. A może to kwestia jakiejś autoregulacji komputera po naprawie...??:)

Napisano
  • Autor

No i po zamianach - egr wymieniony- sonda lambda nówka -przepustnica jest po czyszczeniu ---- frown.gif łapy mi opadają kontrolka się zapala nadal i jest cały czas tak samo jakbym nic nie robił confused.gifconfused.gifconfused.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ja po takich błędach powiedziałbym, że to lewe powietrze.

No teoretycznie masz racje.. w warsztacie twierdzili że EGR gdzieś był nieszczelny więc go wymienili, równolegle z naprawą kompa.

Reasumując faktycznie naprawa dała dużą poprawe, wolne obroty stoją równiutko...

po ponownych oględzinach , zczytaniu błędów ( wynik 0) i przeprowadzeniu Testu cewki zapłonowej mechanik orzekł że DIS nie "nadąża" na 1 cylindrze.... ciekawe co po wymianie DISa wyskoczy następnego. Chyba musze zmienić mechanika.... Szukam wrocłąw... zlosnik.gif

Napisano

> DIS nie "nadąża" na 1 cylindrze....

To tak jakby powiedział, że koło nie nadąża za asfaltem, albo że iskra zwalnia na zakręcie przewodu wink.gif.

DIS tylko wykonuje to co mu nakaże sterownik. W dodatku jedna cewka obsługuje dwa cylindry. Nie daj się naciągnąć na wymianę, chyba że z gwarancją zwrotu kasy gdy nie przyniesie ona efektu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> To tak jakby powiedział, że koło nie nadąża za asfaltem, albo że

> iskra zwalnia na zakręcie przewodu .

HEHE... dobry tekst...

No z tym mechanikiem sie pożegnałem...

Ale czytając kącikowe posty postanowiłem zaryzykować dodatkowe koszty i wymienić cewkę (tym razem samemu)... i w końcu dowiedziałem się, jak cicho, ładnie i zwinnie może ten silniczek pracować!! Po bulach i dość dużych kosztach:

- Diagnostyka+Naprawa Kompa+Wymiana EGRa= 1000zł

- DIS 200zł

mam auto w b.dobrym stanie i przyjemność z jazdy.

Wygląda na to że DIS niedomagał już od czasu zakupu Astry.

Polecam wszystkim przy podobnych objawach sprawdzić Cewkę Zapłonową, najlepiej na próbę podmienić od znajomego szwagra... grinser006.gif

Problemy z biegiem jałowym... -to nadal pozostanie dla mnie tajemnicą , tajemniczo brzmiąca naprawa komputera pozostawia dużą pustkę w portfelu i posmak niedowierzania.

Naprawę uznaję za zakończoną. Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za porady i zainteresowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.