Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wszystko o bioON

Featured Replies

Napisano

Dorzucę swoje

> o dłuższych skutkach lania takiego paliwa to w

> ogóle nie chcą sie wypowiadać.

Pic na wodę producenci nie chcą sie wypowiadać bo za tym stoją koncerny naftowe ludzie nie zdają sobie sprawy jak biodisel wpływa na silnik! bo tak naprawdę jest paliwem znacznie lepszym pod wielu względami dla silnika niż zwykły disel

> tylko 20% (!!!) emisji CO2 . Powołuje się na AŚ z tym zdaniem.

> Zszokowało mnie to...

tak ale panowie redaktorzy z AŚ mają niski poziom wiedzy po za przepisywaniem Auto Bilda! emisja jest większa ale CO2 wyemitowany z z Biopaliw nie jest zaliczany jako zanieczyszczenie uwalniane do środowiska gdyż jest w naturalnym obiegu. CO2 uwalniane z samej ropy jest zanieczyszczeniem gdyż nie było w obiegu i wpływa na środowisko!

Napisano

" bo tak naprawdę jest paliwem znacznie lepszym pod wielu względami dla silnika niż zwykły disel"

Ale ma inne właściwośći fizyko-chemiczne. No i krzepnie poniżej zera szybciej niż normalny ON.

Wiesz , ja nie jestem przeciwnikiem biodiesla - problem w tym ,że skoro "nafciarze" tak kierują gospodarką ,że biodiesel nie nadaje się do stosowania no to nie bedę go stosował. Te silniki co teraz jeżdzą są projektowane pod ON a nie biodiesla. Tylko niektórzy producenci traktorów zezwalają na ich stosowanie pod pewnymi warunkami.

A jeszcze jest pełno aut z fitrami cząstek stałych do których w ogóle nie można nalać bioD

I bądź tu mądry smile.gif

No i mamy OT zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> skoro "nafciarze" tak kierują gospodarką ,że biodiesel nie

> nadaje się do stosowania no to nie bedę go stosował. Te silniki

> co teraz jeżdzą są projektowane pod ON a nie biodiesla

ja uważam że bio paliwa są idealnym dodatkiem do diesla

nie mówie tego od tak studiowałem kończąc specjalnoscią na wydziale paliw i wiem jak wielkie plusy ma bio paliwo!

heh pozatym proste czy bio paliwo czy ropa jedno i drugie jest tego samego pochodzenia! wink.gif

Napisano

> i wiem jak wielkie plusy ma bio paliwo!

Skoro kolega uczył się na ten temat na uczelni wyższej to koniecznie niech się z kącikowiczami podzieli tymi informacjami. Myślę ze wszyscy użytkownicy dieselkow (i nie tylko) będą bardzo zainteresowani informacjami "z pierwszej ręki" hmm.gif

Napisano

cytując Wolframiq-a

> Myślę ze wszyscy użytkownicy dieselkow (i nie tylko) będą bardzo

> zainteresowani informacjami "z pierwszej ręki"

Zwłaszcza w odniesieniu do wpływu bio paliwa na podzespoły silnika, m.in. elementów gumowych oraz różnych tworzyw/metali z którymi styczność ma paliwo, bo o negatywnym wpływie na nie najczęściej słyszy się z ust krytyków (a stąd być może wynikają dopłaty do przystosowania auta do spalania bio paliwa -vide np. Ford).

Napisano
  • Autor

> słyszy się z ust krytyków (a stąd być może wynikają dopłaty do

> przystosowania auta do spalania bio paliwa -vide np. Ford).

Ford przystosowuje ale są to "flexi fuels" czyli na benzynę są to standardowe silniki 1.8 poza tym że mają dostosowany system zapłonowy gdyż benzyna z dodatkiem bioetanolu ma mniejszą wartość oktanową poza tym te fordy mają takie rzeczy typu dodatkowe wtyczki na grillach i np osobne cefki zapłonowe na cylinder a niżeli standardowa w fordzie jedna cefka itp. różnica w cenie pomiędzy zwykłym a tym dostosowanym jest 4 tyś.złotych

Napisano
  • Autor

> wszyscy użytkownicy dieslowski (i nie tylko) będą bardzo

> zainteresowani informacjami "z pierwszej ręki"

myślę że wystarczająco dużo tego typu literatury w internecie ale dam dwa przykłady pozytywny i negatywny :

negatyw biodisel otrzymuje się naprawdę stosunkowo prosto jego wadą jest mydło które się wytrąca z oleju roślinnego one jest powodem tego że istnieje ryzyko awarii i koszty czyszczenia takiego biodisla są wysokie ale i tak tanie!

pozytyw tak czy inaczej w każdym sprzedawanym na świecie zwykłym ON znajduje sie dodatek biopaliw musi być! dlaczego?

Silnik pracujący na ON musi być również smarowany przez to paliwo prosta kalkulacja zwykłe czyste ON ma współczynnik smarowanie coś na poziomie 660 ( bez zagłębiania się w jednostki) silnik dieslowski wymaga tego na poziomie min 690 biodisel ma ten współczynnik na poziomie 5420 co powoduje że biodisel jest dużo lepszy dla silnika od czystego ON

Temat jest naprawdę obszerny dla mnie powinno się produkować samego biodiesla bo bioetanol do benzynowych silników jest gorszy ze względu jego gorszą energetyczność co idzie za większym zużyciem co powoduje wzrost plantacji na świecie co niszczy uprawy żywności ...

Napisano

A czy to prawda,że sam biodiesel (ester) ma mniejszą liczbę cetanową ? i jak to się przedstawia w porównaniu zwykły ON i BioD ON (liczba cetanowa) ?

beret - będziesz guru od pytań na temat biodiesla:)

Napisano

I się rozpętało wink.gif sorry Mar_Co

P.s.

Nie da się odciąć kilku postów i rozpocząć nowego wątku ? Wszystko o bioON byłoby w jednym miejscu.

Napisano

> Nie da się odciąć kilku postów i rozpocząć nowego wątku ? Wszystko o

> bioON byłoby w jednym miejscu.

Prosze bardzo ,tylko pilnujcie meritum dyskusji ! ok.gifwink.gif

Napisano

To jak panowie. Lać czy nie lać, Bo u mnie w mieście BioDiesel jest tańszy o kilkadziesiąt groszy na litrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.