Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sprawa z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Mam problem z układem hamulcowym. Auto stało tydzień ze zdjętymi zaciskami z przodu. Wczoraj wyjechałem na drogę i hamulec słabo łapał, tzn. późno. Oczywiście zabraliśmy się do odpowietrzania. Dodam, że lewe tylne koło hamowało bardzo mocno, aż opona piszczała. Po 2 h "pompowania" hamulec już lepiej pracuje, ale wciąż lewa strona jest słabsza od prawej. Tylne koło nadal blokuje. Cylinderki z tyłu są nowe, szczęki też. Macie jakiś pomysł? Czy to może być awaria pompy?

Napisano
  • Autor

płyn ma może z miesiąc... Chyba dzisiaj spuścimy go z całego układu, może to coś da.

Napisano

A w jakim stanie są elastyczne przewody? były wymieniane?

Napisano
  • Autor

Tak, były wymieniane niedawno, kilka tys. temu. Właśnie wróciłem od kumpla, przepompowaliśmy znowu sporo płynu i jest dobrze odpowietrzony. Przednie koła łapią równo, ale tylne prawe łapie najmocniej ze wszystkich. Tylne lewe słabo, jako jedyne się kręciło podczas testu na piachu. Nasze podejrzenie padło teraz na korektor siły hamowania. Co wy na to? Czy ten element może być za takie coś odpowiedzialny?

Napisano
  • Autor

Nic nikt nie napisze? Nie mieliście takiego przypadku? Niebezpiecznie jest tak jeździć. W ogóle jakoś ciężko o odpowiedzi ostatnio na AK...

Napisano

> Nic nikt nie napisze?

może warto rozkrecić bęben i ustawić rozpierak szczęk na minimalny luz, może ma za duży i wtedy poprostu nie hamuje pomimo prawidłowej pracy układu hydraulicznego

Napisano
  • Autor

> może warto rozkrecić bęben i ustawić rozpierak szczęk na minimalny

> luz, może ma za duży i wtedy poprostu nie hamuje pomimo

> prawidłowej pracy układu hydraulicznego

również tak robiłem. Chwilę było ok, ale po kilku hamowaniach to samo.

Napisano

> również tak robiłem. Chwilę było ok, ale po kilku hamowaniach to

> samo.

Srawdź samoregulatory tylnych szczęk.

Napisano
  • Autor

Samoregulatory popuściłem, założyłem bębny i nacisnąłem hamulec. Przez kilka hamowań było ok, potem znowu prawe staje w miejscu. Jedyną trafną diagnozą wydaje się być regulator siły hamowania. Czy można wymienić jeden czy koniecznie dwa?

Napisano

Jeżeli poluzowałeś samoregulatory i z początku było OK, to chyba ich wina. Sprawdź je teraz czy znowu się "nakręciły". Ja mam podobny przypadek, z tym że u mnie były zapieczone korektory. Udało mi się je ruszyć, zdjąłem sprężynę i próbowałem hamulce w dwóch skrajnych położeniach korektora. Efekt - tylne lewe koło nadal hamuje zbyt wcześnie. Pewien sprzedawca "poprawiał" moje samoregulatory, ale się obawiam że po kilku zgięciach tamtych blaszek to już nie spełniją swojej roli. frown.gif

Napisano

> Samoregulatory popuściłem, założyłem bębny i nacisnąłem hamulec.

> Przez kilka hamowań było ok, potem znowu prawe staje w miejscu.

> Jedyną trafną diagnozą wydaje się być regulator siły hamowania.

> Czy można wymienić jeden czy koniecznie dwa?

Na 100% samoregulator siły hamowania, miałem taki przypadek że jeden zardzewiał w pozycji na maxa otwarty i hamował z siła 1,5 a drugi pracujący właściwie 0,8 . Po wymianie jednego problem z głowy.

Napisano
  • Autor

> Na 100% samoregulator siły hamowania, miałem taki przypadek że jeden

> zardzewiał w pozycji na maxa otwarty i hamował z siła 1,5 a

> drugi pracujący właściwie 0,8 . Po wymianie jednego problem z

> głowy.

Samoregulator już dawno kupiony tylko brak czasu na wyminę frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.