Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowy problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Drodzy koledzy zawsze staram się nie zaśmiecać forum, ale rozwiązania mojego problemu nie znalazłem ani tu, ani w warsztacie.

Problem, który dopadł moje CC 900 z 93roku jest następujący:

po przejechaniu kilku km i użyciu hamulca oba przednie koła blokują się do tego stopnia, że autem nie da się jechać. Wówczas pedał hamulca robi się bardzo twardy. W tej sytuacji, aby dojechać do domu ratuję się poluzowaniem odpowietrznika jednego z kół przednich i wypuszczeniem trochę płynu hamulcowego. Efekt-hamulce odpuszczają-auto ma siłę odjechać. O dziwo, gdy auto postoi przez noc z uprzednio zakleszczonymi hamulcami, to rano okazuje się, że hamulce już nie trzymają i mogę spokojnie odjechać, aż znów użyję kilkakrotnie hamulca i ponownie zablokują się koła, a pedał zrobi się twardy.

Wykluczyłem możliwość zepsutego serwa, bo to samo dzieje się, gdy jadę z odłączonym.

Proszę o pomoc doświadczonych kolegów, bo w warsztacie rozkładają ręce, a chciałbym uniknąć wymiany poszczególnych podzespołów metodą chybił trafił.

Napisano

czyli z tego co napisales wynika ze plyn nie wraca do zbiorniczka, cos musi blokowac powrót plynu

Napisano

a kiedy ostatni raz był wymieniany płyn hamulcowy i odpowietrzany układ ?

Napisano
  • Autor

Auto mam od roku i za mojej kadencji płyn nie był wymieniany, czyli może być stary, lecz wydaje mi się że konsekwencją tego może być jedynie słabe działanie hamulców. To samo dotyczy zapowietrzonego układu. No chyba, że jestem w błędzie. Dodam tylko, że przed awarią nie narzekałem na słabe działanie hamulców.

Napisano
kiedys byla mowa o wezach, ktore sie rozwarstwily. w jedna strone byl przeplywa, a przy powrocie sie blokowalo...
Napisano

> kiedys byla mowa o wezach, ktore sie rozwarstwily. w jedna strone byl

> przeplywa, a przy powrocie sie blokowalo...

tak jak tu kolega pisze zobacz te wężę tu raczej będzie przyczyna

Napisano

Najbardziej prawdopodobna przyczyna jak juz koledzy wpomnieli sa przewody hamulcowe gietkie przy kolach to czesta przypadlosc w fiatach ale nie tylko w nich

Napisano

mialem kiedys taka akcje w maluchu-pomogla dopiero wymiana pompy

Napisano

> Proszę o pomoc doświadczonych kolegów, bo w warsztacie rozkładają

> ręce, a chciałbym uniknąć wymiany poszczególnych podzespołów

> metodą chybił trafił.

Zacznij od wyczyszczenia zacisków hamulcowych. Często zdarza się, że po naciśnięciu hamulca, klocki z powodu zanieczyszczeń w prowadnicach, nie wracają na swoje miejsce i cały czas lekko dotykają tarczy. W efekcie tarcze rozgrzewają się coraz mocniej, nawet do czerwoności, rozszerzają i coraz bardziej dociskają do klocków. Po chwili już nie da się jechać, bo silnik nie jest w stanie pokonać oporów z hamulców. Po czasie potrzebnym do ostygnięcia tarcz, wszystko wraca do normy, aż do następnego kilkukrotnego naciśnięcia pedału hamulca.

Druga możliwość jest taka, że trzpień popychający pompę hamulcową jest za mocno wykręcony i jest ustawiony za mały luz między nim a pompą. Podobnie jak z klockami, po użyciu hamulców, luz się robi coraz mniejszy, ciśnienie płynu na pompie rośnie i naciska na klocki, które blokują koła. Po ostudzeniu wszystko wraca do normy.

Przerabiałem to na trzech samochodach w tym SC.

Napisano
  • Autor

Odnośnie wyczyszczenia zacisków hamulcowych to jakieś 3miesiące temu było to robione. Wydaje mi się, że gdyby przyczyną blokowania kół były zanieczyszczenia w prowadnicach klocków lub nawet zatarty tłoczek, to na skutek odkręcenia odpowietrznika i tryśnięcia płynem nie wracałoby wszystko do normy, a u mnie tak jest.

Jeśli chodzi o trzpień popychający pompę hamulcową, to ponoć jeśli jest zbyt mocno wysunięty, to na pedale hamulca nie ma luzu lub jest niewielki, a u mnie to jest w normie.

W poniedziałek planuję wymianę giętkich przewodów. Naturalnie dam znać z jakim skutkiem.

Napisano
  • Autor

Rezultaty moich zmagań:

1) Zrezygnowałem z wymiany przewodów elastycznych-brak możliwości odkręcenia wszelkimi sposobami na połączeniu z przewodem sztywnym.

2) Po zdjęciu zacisku ham. stwierdziłem, że tłoczek prawie nie daje się wcisnąć-wymiana uszczelki i polerka tłoczka(gładź była w bdb stanie).

3) Dolanie świeżego płynu hamulcowego.

4) Odpowietrzenie obu stron

EFEKT: póki co wszystko wróciło do normy i hamulce nie blokują

Napisano

> 2) Po zdjęciu zacisku ham. stwierdziłem, że tłoczek prawie nie daje

> się wcisnąć-wymiana uszczelki i polerka tłoczka(gładź była w bdb

> stanie).

> EFEKT: póki co wszystko wróciło do normy i hamulce nie blokują

Takie coś miałem w starym Poldku. Tłoczek się zapiekł i nie odbijał. Wieczorem jak ledwo dotoczyłem się do domu, było widać tarczę rozgrzana do białości. Rano jak ostygło, bez problemu dojechałem na pobliski warsztat.

Napisano

A jak tak zapytam nie zakladajac nowego tematu przy hamowaniu strasznie sprzepie kiera czy to krzywe tarcze i nowe kupic oryginal czy jakies brembo ?

Napisano

> Drodzy koledzy zawsze staram się nie zaśmiecać forum, ale rozwiązania

> mojego problemu nie znalazłem ani tu, ani w warsztacie.

> Problem, który dopadł moje CC 900 z 93roku jest następujący:

> po przejechaniu kilku km i użyciu hamulca oba przednie koła blokują

> się do tego stopnia, że autem nie da się jechać. Wówczas pedał

> hamulca robi się bardzo twardy. W tej sytuacji, aby dojechać do

> domu ratuję się poluzowaniem odpowietrznika jednego z kół

> przednich i wypuszczeniem trochę płynu hamulcowego.

> Efekt-hamulce odpuszczają-auto ma siłę odjechać. O dziwo, gdy

> auto postoi przez noc z uprzednio zakleszczonymi hamulcami, to

> rano okazuje się, że hamulce już nie trzymają i mogę spokojnie

> odjechać, aż znów użyję kilkakrotnie hamulca i ponownie

> zablokują się koła, a pedał zrobi się twardy.

> Wykluczyłem możliwość zepsutego serwa, bo to samo dzieje się, gdy

> jadę z odłączonym.

> Proszę o pomoc doświadczonych kolegów, bo w warsztacie rozkładają

> ręce, a chciałbym uniknąć wymiany poszczególnych podzespołów

> metodą chybił trafił.

mam dokładnie taki sam problem w SC 1.1, po kilkukrotnym użyciu hamulca zwłaszcza w dni gdy temperatura jest wysoka, koła blokują a pedał hamulca unosi sie do góry (twardnieje). Dwa razy hamulce przednie zablokowały tak, że nie mogłem ruszyć na jedynce. Jedyne co wtedy skutkuje to odczekanie aż ostygną.

W moim przypadku nie pomogła zalecana przez mechaników wymiana klocków hamulcowych a w zeszlym roku tarcz. Nie pomoglo rozebranie zaciskow i czyszczenie powierzchni tłoczków papierem ściernym na mokro, czyszczenie uszczelek i wymiana przewodów hamulcowych giętkich. Jedyne co skutkuje to coroczna wymiana płynu hamulcowego i jak najżadsze używanie pedału hamulca (hamowanie skrzynią itd) chociaż nie zawsze jest to mozliwe zwłaszcza w korkach i niestety niebezpieczne.

Zastanawiam sie nad wymianą calych zacisków, ostatecznie pompy

Napisano

Obstawiam w powyższych przypadkach wężyki gumowe od przewodów ham, do zacisku. W starym uno miałem taki przypadek ,że podczas jazdy przewód tak spęczniał od środka że tarczę prawą rozgrzałem do czerwoności!. Byłą noc i z minus 15. Jadę sobie ,coś blokuje .Wysiadam oglądam auto ..coś się swieci pod kołem (kurcze żarówka czy coś?) a to świeciła tarcza. Po wymianie wężyka nie byłem go w stanie przedmuchać ustami! teraz w obu autach przeczuwam że są do wymiany.

W jednym po rozgrzaniu płynu nie cofają się chyba tłoki do końca i szura a w drugim przy skręconych na max kołach sam hamuje.

kupiłem więc 4 i szykuję sie na wymianę smile.gif

Napisano

> A jak tak zapytam nie zakladajac nowego tematu przy hamowaniu

> strasznie sprzepie kiera czy to krzywe tarcze i nowe kupic

> oryginal czy jakies brembo ?

tarcze krzywe kup brembo lub oryginaly, żadnych podróbek bo bedziesz mial to samo po jakims czasie

Napisano

> tarcze krzywe kup brembo lub oryginaly, żadnych podróbek bo bedziesz

> mial to samo po jakims czasie

Norlmalnie jest masakra jak przyjdize hamowac nagle np ze 100 to kiery nie da sie utrzymac , no wlasnie teraz mam brembo i lipa

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

powracam do opisu problemu i refleksji, bo nadal jest coś nie tak. może komuś się przydadzą wnioski z moich dotychczasowych zmagań:

1) wcześniej nie zwróciłem uwagi ale problemy z hamulcami zaczęły się podobnie jak u kolegi "osi", gdy na dworze zaczęło być gorąco,

2) wymieniłem po obu stronach przewody ham. elastyczne (efekt żaden), stare przewody przy dmuchaniu były drożne,

3) wymieniłem uszczelki tłoczków (obie strony) oraz tłoczek z jednej strony, bo miał lekkie ryski, drugi tłoczek wypolerowany.

Obecnie hamulce już nie blokują się ale po dłuższej jeździe i wielokrotnym hamowaniu pedał hamulca unosi się do góry (twardnieje)

Napisano

Cudów w tym zakresie nie ma, musi być konkretny powód i konkretne jego rozwiązanie. Przy cenach poszczególnych podzespołów do Cento/Seja nie zastanawiał bym się ani chwili, jeśli wymiana przewodów nie pomogła wymieniłbym pompę. Dobrze by bylo sprawdzić połączenia pomiędzy pedałem hamulca a pompą, oraz pompą a serwem, w którymś z tych miejsc powinna znajdować się regulacja umożliwiająca zmianę położenia pedału względem pompy , lub pompy względem serwa, być może ktoś przy tym majstrował i ustawił to wszystko na zbyt ,,ciasną'' wartość. Hamulce się grzeją i w konsekwencji dochodzi do opisywanych efektów.

Pozdrawiam.

Napisano

Quote:

> Obecnie hamulce już nie blokują się ale po dłuższej jeździe i

> wielokrotnym hamowaniu pedał hamulca unosi się do góry

> (twardnieje)

Proponował bym odpowietrzenie układu hamulcowego, bo właśnie objawem tego jest rosnący i twardniejący pedał hamulca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.