Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulec ręczny

Featured Replies

Napisano

Witam, miesiac temu naprawiałem hamulec ręczny w aII. Wszystko było ok a teraz w ogóle nie działa. Łapie na 2-3 ząbku a nie trzyma wcale. Jak dam juz do samej góry to ledwo ledwo cos trzyma ale taK , ze mozna raka pchnac samochód i poleci. Co to moze być. Układ z tylu jest hydrauliczny i byl odpowietrzany, okładziny sa dobre.

Napisano

Witam

Jesli hamulec pomocniczy jest uruchamiany dzwignia na zacisku hamulcowym (tylny hamulec tarczowy), to sprawdz przede wszystkim, jak pracuja dzwignie (czy poruszaja sie w miare lekko, czy sie nie poruszaja). Jesli dzwignie stoja, nalezy zdemontowac zaciski, rozebrac je i zweryfikowac poszczegolne elementy. Czesta awaria jest zatarta os dzwigni w zacisku, co rownie czesto prowadzi do zakupu innego, sprawnego zacisku (czesto stan wewnetrzny lozyskowania dzwigni nie pozwala na przywrocenie go do dawnej sprawnosci, chyba ze rozwiercanie i wstawianie nowych tulei). Jesli dzwignie pracuja, odepnij linki i sprawdz, czy latwo poruszaja sie w pancerzu. Jesli linki poruszaja sie swobodnie oraz dzwignie sa sprawne, uszkodzony jest tlok cylindra zacisku (mechanizm wewnatrz tloka odpowiada za "podstawianie" tloka do klockow). Sprawdz rowniez, czy prowadnice zacisku pracuja bez zbednych oporow.

Pozdrawiam

Napisano

Może najpierw napisz, jakie masz z tyłu hamulce: bębny, czy tarcze, jak tarcze, to czy Bosch, czy Lucas. I napisz jaka była miesiąc temu usterka, jak to naprawiłeś i wtedy mozna coś podpowiedzieć lub naprowadzić. Napisz też, czy opisane objawy dotyczą jednej strony czy całej osi, bo to bardzo istotne i powoduje zupełne inne wstępne podejście do problemu. Jeśli chodzi o hamulce tarczowe Boscha to mam bogate doświadczenia w walce z tymi badziewiami i służę radą. Pozdr.

Napisano

> Jeśli chodzi o hamulce tarczowe Boscha to mam bogate doświadczenia w walce z tymi

> badziewiami i służę radą.

Może mi kolega tak łopatologicznie wyjaśnić czemu po wymianie klocków ręczy łapał słabiej.

Wiem że klocki musiały się ułożyć do tarczy ale minął już ten czas i nic. Dopiero gdy podciągnąłem linkę ręczny "pojawił się".

Zanim założyłem nowe klocki zeszlifowałem ranty, oczyściłem miejsca w których klocki siedzą i nawet lekko je przesmarowałem.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Może najpierw napisz, jakie masz z tyłu hamulce: bębny, czy tarcze,

> jak tarcze, to czy Bosch, czy Lucas. I napisz jaka była miesiąc

> temu usterka, jak to naprawiłeś i wtedy mozna coś podpowiedzieć

> lub naprowadzić. Napisz też, czy opisane objawy dotyczą jednej

> strony czy całej osi, bo to bardzo istotne i powoduje zupełne

> inne wstępne podejście do problemu. Jeśli chodzi o hamulce

> tarczowe Boscha to mam bogate doświadczenia w walce z tymi

> badziewiami i służę radą. Pozdr.

z tyłu mam hamulce tarczowe ale nie wiem jakiej firmy. Przed naprawa hamulec łapał u samej góry i tylko na jedno koło. Póżniej odpowietrzałem cały układ z tyłu naciągałem linkę w kabinie i smarowałem całe te zaciski z tyłu. Tylko po naprawie prawe koło zapało mocniej bo czułem jak pod górkę po zaciągnięciu hamulca podnosi bardziej prawą strone. Ustawiłem tak ten zacisk bo inaczej nie mozna było bo nie chciał odbijać i blokowało kolo. Po miesiącu nie działa wcale i nie wiem co to może być. Wszystko było wyczyszczone i nasmarowane.

Napisano

Z opisu widzę, że żadna naprawa nie była robiona... Bo posmarowanie z zewnątrz to nie naprawa. A i tak obie strony hamowały nierówno, w związku z czym mam pewne podejrzenia....

Jeśli masz zaciski Boscha (klocki mają języczki zaokrąglone klik ) to radzę od razu szukać na Allegro używanych sprawnych. Jesli jednak chcesz powalczyć, to mogę udzielić ci etapami (bo na raz to można doktorat napisać na ten temat...) kilku wskazówek (dotyczących zacisków Bosch):

Wskazówka nr 1. Sprawdź, czy masz po obu stronach jednakowe zaciski - zmierz na obu zaciskach odległość dźwigni linki od mocowania pancerza linki. Pomiaru dokonaj najlepiej przy zdjętych linkach i dźwigniach odciągniętych do oporu, występy na dźwigniach muszą opierać się na łbach śrub imbusowych wkręconych w korpus zacisku, tak jak poniżej na fotografii:

281160772-DSC00011a.jpg

Odległości powinny być równe w obu zaciskach.

Zmierz i poinformuj o wynikach. Potem napiszę ci co robić dalej.

Pozdr.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Zmierz i poinformuj o wynikach. Potem napiszę ci co robić dalej.

> Pozdr.

Dołączę się do tematu.

Mam hamulce tarczowe i niestety zaciski Bosch.

Zaskoczyła mnie konieczność wymiany klocków z tyłu a poprzednio wymieniałem równocześnie przód i tył! Po wymianie regulowałem hamulec ręczny wg opisu kol. master22221 i ciekawostka: po zaciągnięciu dźwigni na 2 ząbek i dokręcaniu śruby prawe koło blokuje się dużo wcześniej niż lewe. Ustawiając ręczny pod kątem koła lewego to po zwolnieniu dźwigni prawe koło nadal jest przyblokowane. Wg Etzold-a po regulacji dźwignia ręcznego powinna iść max. w górę na 7 ząbków, u mnie idzie spokojnie na 8, dalej nie chciałem ciągnąć.

Zmierzyłem odległość dźwigni linki od mocowania i w obu zaciskach jest taka sama - ok. 6,5 cm. Dźwignie w zaciskach po odpięciu linek same wracają do położenia "0" - opierają się na łbie śruby. Linki w pancerzu chodzą bez żadnych zacięć. Po podpięciu linek dźwignie zacisków (przy zwolnionym ręcznym) nie opierają się na łbach śrub - są w odległości ok. 6 mm, po zaciągnięciu ręcznego odległość wynosi ok. 1,3 mm.

Ręczny po wymianie klocków i regulacji nadal jest słaby, trzyma ale wątpię czy przeszedłby przegląd. Swoją drogą tarcze z tyłu mam do wymiany, jedna ma 7,9 mm, druga 7,7 mm - minimum wg Etzold-a to 8 mm.

Czy takie nierównomierne branie to objaw uszkodzenia zacisku ?

Napisano

Proponuję pojeździć trochę, aż się klocki tylne dotrą do tarcz i ponowić regulację hamulca ręcznego. Przed regulacją dla pewności odpowietrzyłbym oba zaciski, może dlatego nierówno hamują! To, że idealnie jednakowo nie hamują w tym samym momencie to nie problem: ważne jest, aby po zwolnieniu linki żadne nie hamowało, a po zaciągnięciu na 7 ząbków oba hamowały z pełną siłą.

Podejrzane jest natomiast to, że bez linki dźwigienki wracają aż do oparcia się o śruby torx, a z linkami już nie. Próbowałeś im pomóc w powrocie za pomocą długiego wkrętaka, może po prostu linka za bardzo naciągnieta? Tutaj się skup i wyjaśnij przyczyny - winna linka czy zaciski?

Pozdr.

Napisano

u mnie to samo (2008 rocznik + 14 tys przebiegu)

ręczny nie trzyma na drugim ząbku, a poza tym jak wsiadam do auta przy zaciągniętym ręcznym tylne koła skrzypią jak cholera, sprawdzałem inną nówkę na placu - to samo.

to takie małe wady tego auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.