Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liczniki STILO cd.

Featured Replies

Napisano

Witam,

ponieważ problem z brakiem zasilania w licznikach wystąpił ponownie, więc zabralem sie za ich rozmontowanie na czesci pierwsze. Obudowe rozbiera sie b.latwo. Jednak teraz doszedlem do etapu gdzie chce wyjac plyte drukowana, jednak nie moge w zaden sposob zdemontowac wskazowek z poszczegolnych zegarow. Czy moglby mi ktos powiedziec jak to ruszyc? Siedza tak mocno ze wydaja sie przyklejone. No chyba ze jest jakis MYK, o ktorym nie mam pojecia??

Pozdrawiam:)

Napisano

W pandzie po prostu podkładam płaski śrubokręt i mocno do góry, klik i wskazówka schodzi.

Napisano
  • Autor

> W pandzie po prostu podkładam płaski śrubokręt i mocno do góry, klik

> i wskazówka schodzi.

Moze ktos jeszcze mi potwierdzi, kto np wymienial tarcze (cyferblaty). Nie chce aby mi sie cos rozlecialo, bo siedza b. mocno. Delikatne podwazanie nie pomoglo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zauwazylem jeszcze takie cos, iz w benzynowych sa 2 rodzaje licznikow. W moim z 2004r. jest z jednym zlaczem a do licznika dochodzi jedna zlaczka. Natomiast widze ze mozna dostac do benzynowca takze takie, ktore maja 2 zlaczki np z roku 2007.

Pytanie: Czy jest to kompatybilne ze soba, czy byly rozne wersje tych licznikow i nie jest to zamienne ze soba?

Pozdrawiam

Napisano

> ...W moim jest z jednym złączem a do licznika

> dochodzi jedna złączka. Natomiast widzę ze można dostać do

> benzynowca także takie, które maja 2 złączki...

W drugiej kostce są kable od kontrolki kurtyn powietrznych, sygnały od automatycznej skrzyni biegów i jeszcze coś, nie pamiętam, ale właśnie jak zmieniałem licznik z czarnego na fabryczny z białymi tarczami to teraz mam dwie kostki ale i tak pozostaje ona nie podłączona bo nie ma do niej czego podłączyć, bo mam tylko 2 poduchy.

Poza tym liczniki mają dwie wersje "środka, softu" bo gdy wsadziłem do mojego (z 2004r) licznik z 2006 to nie pokazuje temperatury, nie działa kontrolka akumulatora i przekroczenia zadanej prędkości. W dodatku przebieg licznika mruga, ale już się przyzwyczaiłem wink.gif

Napisano
  • Autor

> W drugiej kostce są kable od kontrolki kurtyn powietrznych, sygnały

> od automatycznej skrzyni biegów i jeszcze coś, nie pamiętam, ale

<...........................................................>

hymm...no to zle wiesci, choc wielkie dzieki za obszerne wyjasnienie sprawy. Wynika z tego ze nalezy szukac licznika z 2004 roku, bo ten z 2007 pewnie sie bedzie zachowywal tak jak ten Twoj frown.gif

Niezly cyrk z tymi licznikami.

Napisano

> Niezly cyrk z tymi licznikami.

<...........................................>

wszystyko pasuje i wszystko dziala żaden cyrk trzeba na egzaminerze tylko zrobic procedure proxy

Napisano

> trzeba na egzaminerze

> tylko zrobic procedure proxy

Kiedyś ktoś pisał, że też próbował by w ASO mu przeprogramowali licznik i niby stwierdzili, że się nie da, nie chcę wydawać 100zł żeby mi gościu powiedział, że się nie da... Chociaż, gdybym był pewien, to zrobiłbym to na 100%

Napisano
  • Autor

trzeba na egzaminerze

> tylko zrobic procedure proxy

Mozesz cos wiecej podpowiedziec odnosnie tej procedury? Ja moge kupic ten nowszy licznik, ale tak jak mowi kolega ponizej, nie chce wydawac 100-200PLN na licznik, ktory bedzie w czesci zdysfunkcjonowany.

Wczoraj jeszcze dzwonilem do FAP w B-B do pana, ktory sie tam zajmuje diagnostyka i powiedzial mi ze trzeba szukac licznika z jedna wtyczka i na dodatek takiego, ktory ma przebieg nie wiekszy od mojego, gdyz inaczej nie bedzie mogl cofnac przebiegu. Twierdzi ze urzadzenie, ktorym sie posluguje na to nie pozwala.

Stad prosba, jakbys mogl nam powiedziec dos wiecej o co biega z tym PROXY?

Pozdrawiam

Napisano

cos wiecej o co biega z tym

> PROXY?

z sąsiedniego kącika- wielu z nas wymieniało zegary w Pandach na takie z obrotkiem i kompem- za każdym razem przy pomocy examinera musisz przeprowadzić tzw próbę osiowania proxy- w skrócie chodzi o to by dostosować zegar do twojego autka tj powycinać tego czego nie masz ( np ESP automatycznej skrzyni etc ) bo inaczej mruga wyświetlacz i świecą się kontrolki akurat tych elementów których nie masz i ładują po oczach komunikatami o ich awarii

co do cofania przebiegu- oryginalny examiner pozwala cofnąć licznik pod warunkiem że nie jest na nim więcej niż 250 kilometrów przebiegu- czyli w nowych autach

w pozostałych da się ale tylko w górę

małą uwaga- należy zwracać uwagę z jakiej wersji ma sie panel zegarów- np w pandzie Dieslu nie wyosiujesz licznika z benzyny

był przypadki - co prawda nieliczne- że po wyosiowaniu znikało część funkcji np temp zewnętrzna

ja mam w Pandzie 1.1 zegary z wersji Emotion z polskim Menu i wszystko działa oprócz funkcji automatycznego ryglowania drzwi podczas jazdy ale może to kwestia ustawienia w kompie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> co do cofania przebiegu- oryginalny examiner pozwala cofnąć licznik

> pod warunkiem że nie jest na nim więcej niż 250 kilometrów

> przebiegu- czyli w nowych autach

> w pozostałych da się ale tylko w górę

Diagnosta w FAP twierdzi ze nie da sie cofnac licznika w zadnym przypadku - zakladam ze we fiacie maja oryginalny egzaminer :/

Napisano

> Diagnosta w FAP twierdzi ze nie da sie cofnac licznika w zadnym

> przypadku - zakladam ze we fiacie maja oryginalny egzaminer :/

ja sprawdziłem ta teorie osobiście przy wymianie licznika - miałem nowy panel z zerowym przebiegiem wiec ustawiliśmy na 100 km( słownie sto kilometrów) i potem na 30 km ( słownie trzydzieści kilometrów)- więc da radę ale tak jak pisałem powyżej tych 250 km ( dwustu pięćdziesięciu kilometrów- nie tysięcy!- nie da rady choć jak wiadomo Polak wszystko potrafi grinser006.gif

Napisano

co mam napisac że serwisy aso nic nie potrafia

temat liczników i innych tempomatów ,nawigacji ,radyjka itp wraca caly czas

wszystko dziala tylko trzeba trafic na normalnego serwisanta

Napisano
  • Autor

> examinera musisz przeprowadzić tzw próbę osiowania proxy- w

> skrócie chodzi o to by dostosować zegar do twojego autka tj

> powycinać tego czego nie masz ( np ESP automatycznej skrzyni etc

> ) bo inaczej mruga wyświetlacz i świecą się kontrolki

Czyli jak kupie wersje taka, ktora ma 2 zlacza pod wiazki przewodow zamiast jednej to da sie to dostosowac modyfikujac egzaminerem wpisy?

> co do cofania przebiegu- oryginalny examiner pozwala cofnąć licznik

> pod warunkiem że nie jest na nim więcej niż 250 kilometrów

> przebiegu- czyli w nowych autach

> w pozostałych da się ale tylko w górę

No wlasnie ten z 2007 roku co mi gosc oferuje ma 2 zlacza dla wiazek przewodow i przebieg 50tys wiec bede mogl go przestawic na 130 bez problemu.

Jutro sprobuje zadzwonic do fiata sie dowiedziec czy sie tego podjema.

Pozdrawiam:)

Napisano
  • Autor

> ja sprawdziłem ta teorie osobiście przy wymianie licznika - miałem

> nowy panel z zerowym przebiegiem wiec ustawiliśmy na 100 km(

> słownie sto kilometrów) i potem na 30 km ( słownie trzydzieści

> kilometrów)- więc da radę

Dzisiaj zadzwonilem do ASO i okazuje sie, iz da sie cofnac przebieg o ile na liczniku nie jest wiecej niz 200km. To tlumaczy fakt, ze jak ustawiliscie 100km to dalo sie to zmienic na 30km i na kazda inna wartosc.

Twierdza ze jak na liczniku jest wiecej niz 200km to juz tego sie zmienic nie da - egzaminer na to nie pozwala.

Pozdrawiam

Napisano

to czy zegary maja jedna czy dwie to nic nie przeszkadza w drugiej kostce dochodzi tylko jeden kabelek i to do tylnich poduszek w fotelu... a w abarcie jeszcze dwa kabelki od czujnika cisnienia i temp oleju .. zadnych tam kurtym i innych dupereli co Ci pisza "znawcy" tam nie ma... smiało mozesz brac takie z 2kostkami, tylko nie kupuj tych po 2006 (białe) ,bo pare kontrolek niezaswieci .. o tyle w temacie

Napisano

czasem potrafia, pamietasz u mnie kontrolke od asr w abowych zegarach? walczylismy dziesiatki osiowan testów i sie pojawiła.... ok.gifhehe.gif

Napisano

ale jak sie skonczylo bo nie pamietam zrobili

bo masz przeciez abarta licznik

Napisano

Ja osiowałem licznik w punto. Za wykasowanie błędu, wyosiowanie i zwiększenie przebiegu zapłaciłem 60 zł. Za zmnieszenie jest dodatkowa opłata.

Napisano

robilismy rozne kombinacje i sie pojawiła, diodowa w trakcie testu i działania asr i na wyswietlaczu podczas on/off

Napisano

> to znaczy że procedura zle zrobiona

no nie do konca.. kilka razy rozmawialismy telefonicznie i wspolnie ustalilismy ze jak nie esp to to sie nie pojawi... kontrotka tepmomatu mojawiła sie przy 2 osiowaniu...a co dziwne za kazdym razem examiner informował o poprawnym zakonczeniu operacji... wazne ze działa... smile.gif

Napisano

> kontrotka

> tepmomatu mojawiła sie przy 2 osiowaniu...a co dziwne za

czy ja dobrze widzę że tu jest mowa o tej kontrolce tempomatu co to nie działa nikomu kto sam sobie tenże tempomat dołożył ? smile.gif

Napisano

> czy ja dobrze widzę że tu jest mowa o tej kontrolce tempomatu co to

> nie działa nikomu kto sam sobie tenże tempomat dołożył ?

nie... nie... mowa o zegarach abowych w JTD ktore były osiowane wczesniej w stilonie bez tempomatu a potem u mnie gdzie jest fabryczny... a jak robisz to w bindej wersji to znikaja opcje ktrorych nie ma ,tak prosto mowiac... frown.gif mam ochote u szwagra pobawic sie z kontrolka ,choc wszyscy mowia ze nie da rady jednak zbadam po swojemu temat... a jak nie to zrobie kabelkiem do diody w zegarach...

Napisano

Ciekawi mnie jak rozwiązałeś widok świec żarowych i poziomu oleju bo wiadomo w benzyniaku abartha nie ma kontrolki ,ale widziałem chyba w eLearn-ie że jednak były wersje diesla z takimi zegarami i tam świece i poziom oleju pokazywały się na małym lcd-ku

Napisano

lampa tempomatu raczej nie do przeskoczenia

te liczniki w abartach mają sterowanie silnika wtrysku boscha inny niz w

w naszych stilo

chociaz jak wezmiesz licznik abartha nie zrobiony jeszcze to lampka tempomatu dziala po osiowaniu ginie

Napisano

> lampa tempomatu raczej nie do przeskoczenia

> te liczniki w abartach mają sterowanie silnika wtrysku boscha inny

> niz w

> w naszych stilo

jednak niezbadane sa wyroki stilo... u mnie jak pisałem tempomat sie na abowych sie odnalazł... smile.gif

fakt ze jak zakłdasz prosto od abatha to sa wszytkie komtroki łacnie z esp,partktronikiem itp itd... szkoda ze gina wzkazniki cisnienia i temp oleju... bawiłem sie tym przed osiowaniem takowych zegarow podłaczenie proscizna tylko osiowanie i znikaja... frown.gif

Napisano

> Ciekawi mnie jak rozwiązałeś widok świec żarowych i poziomu oleju bo

nic nie zrobiłem w tym temacie... nie mam kontrolki swiec i poziomu oleju... 270751858-jezyk.gif

> chyba w eperze że jednak były wersje diesla z takimi zegarami i

> tam świece i poziom oleju pokazywały się na małym lcd-ku

no kazdy o nich słyszał, tylko nikt nie widział... frown.gif ja w elernie czytałem opisy o nich ... probowalismy w aso ustalic numer takowych w epere i lipa nic nie skazywało ze takowe istnieja... jesli masz moze taki numer o dawaj zaraz zamawiam... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.