Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciepły pali na 3 gary

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Moja Maryśka robi mi ostatnio numery. Odpala na zaimnym ok i jedzie też normalnie. Po krótkim postoju, na gorącym silniku odpala również normalnie.

Problem jest jak auto postoi 0,5h - 1h. Wtedy odpala prawdopodobnie na 3 gary. Silnik mocno się telepie, słabo wchodzi na obroty i pojawia się kontrolka wtrysków.

Ruszałem kablami i niewiele to pomagało. Kolejne odpalania z tym samym błedem i telepaniem silnika.

Pomogło postanie auta z 20-30 minut z otwartą maską i schłodzenie silnika. Wtedy odpala i jedzie już dobrze.

Kiedyś raz zdarzyło mi się parę miesięcy temu, a potem był spokój.

Od paru dni niestety systuacja się powtarza frown.gif

Co to może oznaczać? Kable WN, świece, czy może padają wtryski?

Bez mechanika i tak pewnie się nie obejdzie, ale może coś warto zrobić/sprawdzić samemu...

Odpalanie oczywiście na benzynie. Gaz mimo dobrej temperatury, przy błędzie wtrysku nie przełącza się.

Sytuacja powtarza się zarówno po jeździe na gazie jak i po jeździe wyłącznie na benzynie.

Pozdrawiam

Bartnick

Napisano

> Witajcie,

> Moja Maryśka robi mi ostatnio numery. Odpala na zaimnym ok i jedzie

> też normalnie. Po krótkim postoju, na gorącym silniku odpala

> również normalnie.

> Problem jest jak auto postoi 0,5h - 1h. Wtedy odpala prawdopodobnie

> na 3 gary. Silnik mocno się telepie, słabo wchodzi na obroty i

> pojawia się kontrolka wtrysków.

> Ruszałem kablami i niewiele to pomagało. Kolejne odpalania z tym

> samym błedem i telepaniem silnika.

> Pomogło postanie auta z 20-30 minut z otwartą maską i schłodzenie

> silnika. Wtedy odpala i jedzie już dobrze.

> Kiedyś raz zdarzyło mi się parę miesięcy temu, a potem był spokój.

> Od paru dni niestety systuacja się powtarza

> Co to może oznaczać? Kable WN, świece, czy może padają wtryski?

> Bez mechanika i tak pewnie się nie obejdzie, ale może coś warto

> zrobić/sprawdzić samemu...

> Pozdrawiam

> Bartnick

ja obstawiam przewody wtryskiwaczy

Napisano
  • Autor

> ja obstawiam przewody wtryskiwaczy

Czy chodzi o przewody sterujące wtryskiwaczami, czy o doprowadzenie paliwa?

Napisano

> Czy chodzi o przewody sterujące wtryskiwaczami, czy o doprowadzenie

> paliwa?

wydaje mi się, że możesz mieć walnięty przewód doprowadzający paliwo, ale żeby być pewnym, sprawdź czy masz wyciek.

Najlepiej w momencie gdy Ci pali na 3 gary stań na suchym miejscu, podgazuj go i odjedź.

Napisano

A ja bym obstawial cewke zaplanowa. W momencie jak podnosisz klape, chlodzi sie i wraca wszystko do stanu poczatkowego. Moj kuztyn tak mial. Po przejechaniu jakiegos dystansu tez mu sie tak dzialo. jak przestygl to wrocilo do normy.

Napisano
  • Autor

> A ja bym obstawial cewke zaplanowa.

Też się nad tym zastanawiałem. Tylko nie wiem czy cewka jest jedna na 4 cylindry, czy są osobne na każdy cylinder? To mogłoby tłumaczyć problemy z paleniem.

Napisano

> Też się nad tym zastanawiałem. Tylko nie wiem czy cewka jest jedna na

> 4 cylindry, czy są osobne na każdy cylinder? To mogłoby

> tłumaczyć problemy z paleniem.

Na 99% to cewka; jest jedna. Prawdopodobnie chodzi na 2 (a nie na 3) garnki. Na początek spróbuj podmienić cewkę z innym BBMowcem ok.gif

Napisano

(...)

> Odpalanie oczywiście na benzynie. Gaz mimo dobrej temperatury, przy błędzie wtrysku nie przełącza się.

> Sytuacja powtarza się zarówno po jeździe na gazie jak i po jeździe wyłącznie na benzynie.

Jak będzie telepał, zdejmuj po jednej fajce ze świecy. Na krótką chwilę, żeby nie zalać katalizatora... Jak będzie różnica w pracy silnika, to ten cylinder pali. Jak nie będzie- to ten nie pali...

Jeśli będziesz dwa gary nie-palące, to na 100% cewka. Jeśli tylko jeden, to zamień kable przy cewce miejscami. 1 z 4 i 2 z 3. Eksperyment powtórzyć.

Jeśli nie będzie palił ten sam cylinder to wtryskiwacz albo jego okablowanie. Ew. świeca - ale raczej nie świeciłaby marchewa... Jeśli po zamianie kabli zmieni się nie-palący cylinder, to cewka do wymiany.

Aaa - masz gaz... Nie przełącza się - jaki to gaz? Czy na gazie pali równo czy też 3/4 ?? Jeśli na gazie pali równo, to masz wtryskiwacz albo wiązkę do wymiany... Na którym cylindrze - eksperyment z fajkami prawdę Ci powie.

Napisano

wtryskiwacz!!znajdz na smietniku moje posty na ten temat

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Na prośbę jednego z kolegów napiszę co było.

Od razu mówię, wyszło na to że to cewka padała. Zacząłem od zmiany kabli WN, również z racji jazdy na gazie oraz podłączyłem auto do Examinera.

Examiner faktycznie potwierdził błędy cewki, ale mechanik mówił, że to mogła być wina kabli, które były w kiepskim stanie.

Co ciekawe po zmianie kabli przez tydzień jeździłem i było ok. Ale może po prostu nie przytrafiła mi się sytuacja z ponownym odpalaniem na ciepławym silniku.

Generalnie mechanik mówił, że jeśli po wymianie kabli sytuacja się powtórzy to będzie 100% cewka.

Niestety powtórzyło się po dobrym tygodniu i to jeszcze tak, że odpalił normalnie i na dojeździe do świateł przestały pracować dwa gary. Porażka, ledwie doturlałem się na chodnik.

A do sprawdzenie na które cylindry nie palił i potwierdzenia, że to cewka pomogła mi rada Grogiego.

Po odpaleniu na 2 gary można zdejmować fajki ze świec. Jeśli po zdjęciu nic się nie zmiania w pracy silnika to znaczy, że na ten cylinder nie pali.

U mnie nie palił na 1 i 4 cylinder. (fajki zdjejmowałem oczywiście pojedynczo). Cewka zasila parami 1 i 4 oraz 2 i 3 cylinder.

To mi tylko potwierdziło, że to problem z cewka i na drugi dzień jechała już do mnie nowa.

Kupiłem Boschowską, żeby nie mieć problemu z jakąś chińszczyzną.

Wymiana jest banalna, 15 minut roboty i problemy jak ręką odjął.

Oczywiście te, które były z paleniem na 2 gary, bo parę innych jeszcze pozostało wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

Dzieki za info. Od pewnego czasu mam dokładnie taki sam problem jak kolega. Dzis odbieram nową cewke a popoludniu ja zamontuję. Mam nadzieje ze problem zniknie.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Dzieki za info. Od pewnego czasu mam dokładnie taki sam problem jak

> kolega. Dzis odbieram nową cewke a popoludniu ja zamontuję. Mam

> nadzieje ze problem zniknie.

> Pozdrawiam

Odgrzebie temat. Pomoglo?

Czytam objawy i mam te same, chyba kupie w ciemno cewke, pare miesiecy temu mialem takie objawy, marchewe i blad 4 wtrysku, ale po rozebraniu wtryskiwacz byl ok. Po zlozeniu objawy sie nie powtorzyly, ostatnio 2 razy w ciagu miesiaca.

Napisano

Witam.

W moim przypadku pomogło i to jak. To ze silnik teraz pali na wszystkie gary to oczywiste, ale również odzyskał wigor, pracuje równiutko i cicho. A cewkę kupiłem Bosch'a. W intercarsie po upuście zaplacilem za nia okolo 270 pln.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.