Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak holowniczy, ale w drugą stronę

Featured Replies

Napisano

W moim BISie jest zamontowany hak holowniczy. Jest ładnie wpisany w DR i generalnie wszystko gra.

f65994e5ef3c7c4a.jpg

Okazuje się jednak, że wg książek opisujący eksploatację BISa do tego samochodu nie wolno montować haka holowniczego. W związku z powyższym i tym, że hak w aucie mi się nie podoba chcę go zdemontować.

Mam to zrobić w jakimś punkcie gdzie dostanę stosowne zaświadczenie, czy mogę sam go odkręcić i pojechać na stację kontroli pojazdów celem zrobienia przeglądu i uzyskania papierka??

Chcę zlikwidować wpis w DR.

Napisano

Zdemontować możesz sam.

A co ci szkodzi wpis w DR? Jeść nie woła i nie masz z tego powodu żadnych dodatkowych obciążeń finansowych...

Napisano
  • Autor

> Zdemontować możesz sam.

> A co ci szkodzi wpis w DR? Jeść nie woła i nie masz z tego powodu

> żadnych dodatkowych obciążeń finansowych...

Teoretycznie nie... Ale Maluch to auto zwiększonego ryzyka i z moich obderwacji wynika, że jest częściej zatrzymywany do kontroli. Wystarczy, że trafię na służbistę i zatrzyma DR za niezgodność auta z wpisami w dowodzie.

Napisano

Nie wiem jak to jest w innej sytuacji, ale jak mi w dowodzie skończyły się pieczątki (miejsce na nie) na przeglądy, to przy wymienianiu powiedziałem, że hak jest zdemontowany i wpis mi nie potrzebny i nowy dowód dostałem już bez wpisu.

Napisano

> Nie wiem jak to jest w innej sytuacji, ale jak mi w dowodzie

> skończyły się pieczątki (miejsce na nie) na przeglądy, to przy

> wymienianiu powiedziałem, że hak jest zdemontowany i wpis mi nie

> potrzebny i nowy dowód dostałem już bez wpisu.

miałem podobnie kupiłem samochód z hakiem ale zanim przerejestrowałem w 30 dniach robiłem w nim parę poprawek mn. likwidacja haka. W WK powiedziałem pani że haka już nie ma i niech nie wpisuje .

Napisano

> Teoretycznie nie... Ale Maluch to auto zwiększonego ryzyka i z moich

> obderwacji wynika, że jest częściej zatrzymywany do kontroli.

> Wystarczy, że trafię na służbistę i zatrzyma DR za niezgodność

> auta z wpisami w dowodzie.

Teoretycznie to możesz pojechać na stację kontroli i zarządać zaświadczenia o przeprowadzeniu zmian konstrukcyjnych pojazdu(procedura jak przy zdejmowaniu kratek).Zabulisz z 300 zł za wszystkie formalności i już najbardziej poj... służbista Ci nie podskoczy zlosnik.gif Pewnie i przy demontarzu instalacji gazowej w takiej sytuacji panowie by się ucieszyli z okazji do zarobku... hahaha.gif

Ściągaj tan cholerny hak i nie dawaj zarobić na sobie urzędowym pasożytom, nikt Ci nic nie zrobi chaja.gif

Napisano

Moze to banalne ale zawsze możesz powiedzieć w razie kontroli

"o klnie.gif q....ka zaje...... mi hak do holowania"

Na na poważnie to zawsze sie doczepi tego ze masz hak w aucie a nie masz wpisu w DR - sprawdzone osobiście

A to co Chłopaki napisali ze przy wymianie dr zgłoś to prawda - sam to przerabiałem

Napisano

> Wystarczy, że trafię na służbistę i zatrzyma DR za niezgodność

> auta z wpisami w dowodzie.

Powiesz że ściągnąłeś przedwczoraj, bo musisz go np zakonserwować, albo że na stałe i idziesz jutro dokonać zmian w dowodzie.

I nie powinno być problemów.

Pozatym jak bedziesz na okresowym przeglądzie, to po zdemontowaniu poproś diagnoste o kwitek że haka nie ma i powinien Ci za darmo wystawić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.