Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt twarde zawieszenie

Featured Replies

Napisano

Witam i mam takie pytanie: czy gazowe amortyzatory są twardsze niż olejowe i jak duży ma to wpływ na komfort jazdy? Moja astra podskakuje na każdym nawet niewielkim dywaniku na jezdni, porównując z innymi jest dużo twardsza, a to zupełnie mi nie odpowiada.Amorki mam chyba gazowe - kiedyś przy wymianie sprężyny z tyłu odkręciłem je i zaczęły się powoli same rozprężać.Ich stan wg badania - jak nowe, prawie 80% tłumienia.

Możecie polecić mi jakies dobre, niedrogie i co ważniejsze miękkie do astry 1.6 hatcback? A może to też wina kół i opon? mam opony 14 cali profil 65, 175. Pozdrawiam!

Napisano

Olejowe sa bardziej miekkie niz gazowe. Sam mam wszystkie olejowe w kombi i mysle, ze sa optymalne, taki kompromis miedzy twardymi i miekkimi. Z tylu wymienialem na Kayaba i moge szczerze polecic ta marke.

Co do rozmiaru opon to mam identyczne. Pompuje 2,1 z przodu i 2,0 z tylu i jest ok.

Napisano

> Witam i mam takie pytanie: czy gazowe amortyzatory są twardsze niż

> olejowe i jak duży ma to wpływ na komfort jazdy?

>

Gazowe dużo twardze co za tym idzie mniejszy komfort jazdy,ale i lepsze ,,przyczepność'' w zakrętach.

> > Możecie polecić mi jakies dobre, niedrogie i co ważniejsze miękkie do

> astry 1.6 hatcback? A może to też wina kół i opon? mam opony 14

> cali profil 65, 175. Pozdrawiam!

Koła masz prawidłowe stosuje sie albo 175/70 r13 lub 175/65 r14 wiec to nie wina opon.

Założ sobie olejowe Kayaby ,bedzie dużo większy komfort.No i trzeba by sprawdzić czy jakiś ,,tjuner'' przed toba nie założył sprezyn o krótszym skoku lub jeśli to był ,,wiejski tjuner'' nie obciał sprężyn wink.gif.

Napisano

Mam podobne doświadczenia z gazowymi jak kolega. U mnie odpadają gazówki. Gdzieś już pisałem o tym dlaczego.

Wymieniałem niedawno i założyłem HARTY olejowe. Wiem że badziew ale mój kręgosłup ma się przez to znacznie lepiej.

Napisano
  • Autor

> A cisnienie w oponach jakie?

ciśnienie mam 2.0 przód i 2.0 tył. Czy przejście na olejowe Kayaby da zauważalny efekt. Szczerze- nie chciałbym wyrzucać moich gazówek, które są jak nowe (wg pomiarów diagnostycznych) po to, aby przekonać się, że olejówki niewiele zmieniły.

Napisano

> ciśnienie mam 2.0 przód i 2.0 tył. Czy przejście na olejowe Kayaby da

> zauważalny efekt. Szczerze- nie chciałbym wyrzucać moich

> gazówek, które są jak nowe (wg pomiarów diagnostycznych) po to,

> aby przekonać się, że olejówki niewiele zmieniły.

Odczujesz różnicę. Ja w chwili obecnej mam u siebie z tyłu gaz-olej, a z przodu jeszcze fabryczne olejowe. Na hopkach jest tak że przód płynie a tył idzie twardo w dół, więc różnica pomiędzy nimi jest i to kolosalna.

Napisano
  • Autor

dzięki panowie, a które będą najbardziej miękkie, bo nie wiem, co kupić?

Napisano

> dzięki panowie, a które będą najbardziej miękkie, bo nie wiem, co

> kupić?

Witam. Polecam Bilsteina, jest w dobrej cenie i jakości: http://moto.allegro.pl/item599283995_amortyzatory_astra_f_kadett_kombi_tyl_bilstein.html, zadzwoń i pytaj do hatchback-a oraz KYB, ale ceny są tak zróżnicowane, że nie jestem w stanie nic podpowiedzieć. Pozdrawiam.

Napisano

> To ja jako przeciwwagę podam kilka linków z szukajki :

> KLIK

> KLIK

> KLIK

> KLIK

> KLIK

> Pozdroofka

Woow icon_eek.gif, a ja do swojej byłej F-ki w 2005r kupowałem Bilsteiny, przód gazowo-olejowe, wszystko pięknie się sprawowało.

pzdr

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki panowie, pozdrawiam!

Napisano

Przy takiej opcji to przód nie nadąża za tyłem i jak ostro wejdziesz w zakręt to cię obróci.

--------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

> Przy takiej opcji to przód nie nadąża za tyłem i jak ostro wejdziesz

> w zakręt to cię obróci.

> --------------

> Astra F X16SZ 95 lpg

Przy jakiej opcji?

Napisano

jak przód olejowe a tył gazowe. U mnie tak było, dopiero jak do przodu założyłem też gazowe to jest ok.

Astra F X16SZ 95 lpg

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i wymieniłem tył gazowe ( lub gazowo-olejowe ) oryginalne GM na olejowe Kayaba. Efekt - żadnaj różnicy , jak było twardo, tak jest dalej tak samo.Jestem wk...rwiony, bo oprócz straty kasy i robocizny mam amory, które są gorzej zamontowane od oryginałów, bo śruba górnego mocowania w Kayabach ma mniejszą średnicę . Szkoda, stare miały wyniki tłumienia jeszcze jak nówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.