Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik skrętu kierownicy + taśma airbag

Featured Replies

Napisano

z góry przepraszam za powielenie tematu (tym razem go uściślam):

1. co to jest czujnik skrętu? czy to odrębna część? czy jest w przełączniku zespolonym? czy ma jakikolwiek związek z taśmą airbag?

2. taśma airbag - czy są różne do różnych modeli stilo? czy jej wymiana ma jakikolwiek wpływ na błędy ASR ESP?

Napisano

> z góry przepraszam za powielenie tematu (tym razem go uściślam):

<.........................................>

czujnik to czujnik

tasma to tasma i sa rózne zalezy od tego co masz wiecej niz standart

Napisano

> 1. co to jest czujnik skrętu? czy to odrębna część? czy jest w > przełączniku zespolonym?                 Czujnik skrętu jest to elektroniczne urządzenie służące do sterowania elektrycznym silnikiem wspomagania, a zamontowane jest na wałku kolumny kierowniczej w górnej jego zęści. Taśma zaś jest zamontowana zaraz pod śrubą mocowania kierownicy. Urządzenia te są tkakie same w każdym modelu.

Napisano

<Urządzenia te są tkakie same w każdym modelu.

Otoz nie sa takie same!!!!tz tasmy nie sa takie same moze na pierwszy rzut oka tak ale sa tasmy do kiery z obsluga radia i tasma do zwyklej "golej" kiery

Napisano
  • Autor

czyli w mojej sytuacji kiepsko; taśmę na allegro musiałbym znaleźć do mojego modelu i wyposażenia?! pozostaje mi tylko zakup całego przełącznika zespolonego??? w serwisie???

Po tym co stwierdziliście w tym poście i w moim poprzednim "przełącznik zespolony" nadal zastanawiam się jak można było:

nie działał klakson i poduszki - serwis to taśma;

po zdjęciu kierownicy potwierdzono, że taśma;

po założeniu kierownicy (kierownica była prosto teraz jest skręcona w prawo) błąd ASR, ESP... co spieprzyli???

diagnoza serwisu wymiana przełącznika zespolonego, chyba, że znajdę samą taśmę to po zmianie się wszystko ustawi i błąd ASR zniknie (bo jest związany z czujnikiem skrętu i taśmą?)

dodam tylko, że po 100 km padł mi jeszcze ABS

Napisano

Kup na razie taśmę i wymień samą taśmę.... coś dziwnie wszystko pada.... hmm.gif

Sprzedałem ostatnio taśmę za 50 zł - ale do kierownicy bez sterowania radiem...... poszukaj tylko dobrze wyglądającej na Aledrogo....

Napisano

> Sprzedałem ostatnio taśmę za 50 zł - ale do kierownicy bez sterowania

> radiem......

Jeśli są rzeczywiście dwa rodzaje taśm, to nie wiedziałem i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Przy okazji mam pytanie: jakie kolory z jakimi łączą się w złączkach pod fotelem pasażera w 3 D 116 2001r. Przewody od poduszki w moim aucie nie mają złączek, a są skręcone ręcznie. Oczywiście jest komunikat o niesprawności poduchy. Ggzaminer wskazał matę, kupiłem emulator po zamontowaniu nadal komunikat. Kolory przew. w manualu Kustosika na autokąciku są inne. Proszę o pomoc.

Napisano

mam przełacznik i tasme do stilo bez kierownicy multifunkcyjnej, sprawne oba elementy, a jak potrzeba czyjnik skretu tez sie znajdzie... ok.gif

Napisano
  • Autor

> mam przełacznik i tasme do stilo bez kierownicy multifunkcyjnej,

jeżeli taśma będzie pasować do 1.6 16v z ASR, ESP, EBD (ma mieć jakieś miejsce na podłączenie czujników skrętu) to jestem zainteresowany; jeżeli chcesz się pozbyć z przełącznikiem to zależy czy będzie taniej niż w ASO smile.gif

Napisano

Ponawiam prośbę hmm.gif o pomoc.

Jakie kolory z jakimi łączą się w złączkach pod fotelem pasażera

w 3 D 116 2001r. Przewody od poduszki w moim aucie nie mają

złączek, a są skręcone ręcznie nawet nie zlutowane. Może pomylono podłączenie (tak kupiony). Oczywiście jest komunikat o

niesprawności poduchy. Ggzaminer wskazał matę, kupiłem emulator

po zamontowaniu nadal komunikat. Kolory przewodów w manualu kol.

Kustosika na autokąciku są inne. Może ktoś sprawdzić?

Napisano

> Ponawiam prośbę o pomoc.

Niestety i ja rozwaliłem sobie matę przez naduszenie ręką - podczas schylkania się po coś - zapaliła sie kontrolka sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Kolory od maty - kostka szara ( po między białą która jest od czujnika pasu i pomarańczową która jest od poduszki w fotelu to : ( alena 100% nie pamientam - sprawdze wieczorem ):

Mata ------- Auto

Biały <--------> biały

czerwony <-------> czarno fioletowy

Czarny <-----> niebiesko zielony

niewiem.gif coś takiego hmm.gif

Napisano

> : ( ale na 100% nie pamientam - sprawdze wieczorem ):

Kolego Lisek dzięki za zainteresowanie, ale już od dzisiaj mam poduchę z głowy. Dzisiaj zamontowałem emulator i paskudna kontrolka i komunikat znikły mam nadzieję bezpowrotnie, ( kolory przewodów znalazłem). Jeśli będzie Cię interesowało to dam namiary na faceta, który emulator sprzedał mi za 130 zł. Pozdrawiam.

PS. O kolory pytałem, ponieważ po zamontowaniu emulatora nadal był komunikat, myślałem że pomyliłem przewody, ale sprajem "kontakt" potraktowałem kostkę poduchy pod siedzeniem kierowcy i jest OK.

Napisano

> Szukam właśnie emulatora, proszę o kontakt na pw

Namiary wysłałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.