Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rysy na lakierze (zbyt cienki lakier?)

Featured Replies

Napisano

Witam,

być może moje problemy z lakierem to oczywista sprawa ale ja się z czymś takim pierwszy raz spotykam więc proszę mnie uświadomić.

Lakier czarny metalic. Dzisiaj zauważyłem że jakiś gołąb lub inny ptak nie uszanował mojego auta i zostawił pamiętkę . Jako że miałem ściereczkę pod ręką odrazu to wytarłem. Samochód był zakurzony i po dokładnym wytarciu widać w tym miejscu białe ryski (czyli widać podkład).

Czy to jest normalne zjawisko, a przy ciemnym lakierze odrazu widoczne czy raczej ktoś u mnie przesadził z polerką i lakier jest już taki cienki.

Napisano

> Lakier czarny metalic. Dzisiaj zauważyłem że jakiś gołąb lub inny

> ptak nie uszanował mojego auta i zostawił pamiętkę . Jako że

> miałem ściereczkę pod ręką odrazu to wytarłem.

A czy nie wycierałeś przypadkiem jak było częściowo zaschnięte? Bo ptasia kupa szybko wysycha, robią się drobne grudki i wystarczy trochę nacisku i tarcia ścierką żeby lakier się zarysował.

Napisano

możesz wrzucić foto rys, bo cieżko uwierzyć żeby ptaszyna dokopała się do podkładu......może rysy są tylko na klarze, a na tle czarnej bazy wyglądają jak podkład....

Napisano
  • Autor

> A czy nie wycierałeś przypadkiem jak było częściowo zaschnięte? Bo

> ptasia kupa szybko wysycha, robią się drobne grudki i wystarczy

> trochę nacisku i tarcia ścierką żeby lakier się zarysował.

Co prawda ścieka była wilgotna ale rzeczywiście kupa była sucha.

Ja zdaje sobie sprawę że mogłęm trochę porysować lakier (można powiedzić odruchowo wytarłem, a potem się zastanowiłem) ale zastanawia mnie czy lakier w samochodach jest tak cienki że zaraz po małym zarysowaniu jest widoczny podkład (biały)

Napisano

> zastanawia mnie czy lakier w samochodach jest tak cienki że

> zaraz po małym zarysowaniu jest widoczny podkład (biały)

A może karoseria była niefabrycznie lakierowana w tym miejscu? Wtedy powłoka może być cieńsza lub gorszej jakości niż oryginalna.

Możesz też spróbować pasty Tempo w tym miejscu, być może uda się usunąć mniejsze zmatowienia i ryski.

Napisano

Podobnie mialem w Lanosie, grafit metalik.

Tez ptaszki narobily kupek. Oczywiscie mi to wyschlo. Wzialem mokra szmatke i wytarlem, ale jak wyschlo to zobaczylem w tych miejscach zmatowienie i rysy. Pasta tempo zatarlem sprawe, w sumie teraz az tego tak bardzo nie widac, auto jest od czasu do czasu polerowane tempem i jest ok.

Na takie dziadostwa ponoc pomaga odmoczenie tego. Mokra szmatka i polozyc na kupke smile.gif Taka rade dal mi kiedys znajomy. Nie sprawdzalem co prawda ale wydaje mi sie ze to by mialo sens.

Napisano

Jakiś czas temu mozna było kupić w Lidlu preparat firmy W5 do takich celów. Psika się pianką na gówienko i odmięka.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Podobnie mialem w Lanosie, grafit metalik.

> Tez ptaszki narobily kupek. Oczywiscie mi to wyschlo. Wzialem mokra

> szmatke i wytarlem, ale jak wyschlo to zobaczylem w tych

> miejscach zmatowienie i rysy. Pasta tempo zatarlem sprawe, w

> sumie teraz az tego tak bardzo nie widac, auto jest od czasu do

> czasu polerowane tempem i jest ok.

> Na takie dziadostwa ponoc pomaga odmoczenie tego. Mokra szmatka i

> polozyc na kupke Taka rade dal mi kiedys znajomy. Nie

> sprawdzalem co prawda ale wydaje mi sie ze to by mialo sens.

Oczywiście teraz nie będę ruszał suchej kupki zlosnik.gif i ogólnie będę z tym walczył jakoś "na mokro"

Niemniej uspokoiłeś mnie bo najbardziej w tej sytuacji bałem się że ktoś u mnie przesadził z polerką i została b.cienka warstwa lakieru. Wcześniej miałem białe auto i nie zwracałem na to uwagi.

Napisano
  • Autor

> Jakiś czas temu mozna było kupić w Lidlu preparat firmy W5 do takich

> celów. Psika się pianką na gówienko i odmięka.

> Pozdroofka

A może zwykły preparat na owady powinien zadziałać. Bądz co bądz jedno i drugie to szczątki organiczne

Napisano

> A może zwykły preparat na owady powinien zadziałać. Bądz co bądz

> jedno i drugie to szczątki organiczne

Zadziała też zwykły płyn do szyb, być może trzeba będzie tylko trochę dłużej poczekać.

Napisano

Najprościej napluć i odczekać 5 min. Różne środki może są i lepsze ale ślina zawsze na języku jest. Zapomniana ptasia sra.....a po kilku dniach potrafi trwale zmatowić lakier nawet bez rysowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.