Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z temperaturą

Featured Replies

Napisano

Witam

Znajomy ma taki problemik z 1,2 i Otóz jak śmigał w zimne dni to silnik rozgrzewał się tylko do ok 70* według wskazań wskaźnika, ale z nawiewów leciało ciepłe powietrze jak włączył ogrzewanie Teraz jak jest ciepło to po rozgrzaniu wskazówka wychodzi poza 90* dochodzi do ok 95* wentylator się nie włącza więcej nie sprawdzał jak bardzo się zagrzeje, ale grzeje się i wywala płyn przez zbiorniczek wyrównawczy

Ktoś mi podpowie co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

Czy to termostat

Dziękuję za pomoc

Napisano

wentylator, termostat, czujnik temperatury . . w tej kolejnosci raczej hmm.gif

Napisano

ja bym obstawiał :

- termostat

- czujnik temp. (ten co załącza wentylator)

- wskaźnik .. (raczej jako ostatnią deskę ratunku smile.gif )

Napisano

Zeby nie zakładać podobnego tematu dołączę się z moim problemem. Do czasu gdy nie nadeszły dosyć ciepłe dni wszystko było okej. Wskaźnik pokazywał 1/4 skali ( czyli jak to w P1 ) w korkach wentylator załączał się przy minimum ponad połowie, ale troszke rosło, do ok 4/6. Gdy zrobiło sie cieplej w korku rosło do ok 3/4. Jednak w ten piątek korki były jeszcze większe i temperatura doszła do czerwonej kreski, wtedy zjechalem na cpn, postałem chwile, myslalem ze nie chodzi wentylator, ale chodził. Jako ze juz był wylot z miasta to pojechalem i w trasie temperaturka spadla, ale jadąc za tirem rosła do połowy, mała górka lub krótki postój na światłach i rosła. Wycieku płynu nie było, poziom jest okej, wentylator załacza sie w polowie skali, temo wymieniany z 2 miechy temu. Dodam, że przed remontem ( dolotowe, pierscionki, upg ) w największe upały nie rosło wiecej niz lekko ponad połowe... Moze nie jest odpowietrzony, albo jest tylko, że źle? Tylko to mi narazie przyszło na myśl.

Napisano

A jak odpowietrzałeś to otworzyłeś zawór na nagrzewnicę? Bo może właśnie dobrze odpowietrzony nie jest. Albo termostat się przycina...

Napisano

To robił znajomy mechanior, ale więcej już mu auta nie dam, więc i to lepiej sprawdzę smile.gif A jak nie to moze kupie jeszcze raz termo nowy, bo z tego co czytałem to trafić na dobry nie jest łatwo crazy.gif

Napisano

> To robił znajomy mechanior, ale więcej już mu auta nie dam, więc i to

> lepiej sprawdzę A jak nie to moze kupie jeszcze raz termo nowy,

> bo z tego co czytałem to trafić na dobry nie jest łatwo

mozna by tez przeplukac uklad chlodzenia. Moze byc zasyfialy i nie przepuszcza tak wielce plynu i grzeje sie bydle. Ja plukalem woda co 3 dni zmieniając, bo tez sie strasznie zaczal grzac i pelno syfu wylecialo. Sa tez jakies odkamieniacze do chłodnic więc to też można spróbowac.

Napisano

> A jak odpowietrzałeś to otworzyłeś zawór na nagrzewnicę?

nie musiał bo go nie ma

Napisano

> Witam

> Znajomy ma taki problemik z 1,2 i Otóz jak śmigał w zimne dni to

> silnik rozgrzewał się tylko do ok 70* według wskazań wskaźnika,

> ale z nawiewów leciało ciepłe powietrze jak włączył ogrzewanie

> Teraz jak jest ciepło to po rozgrzaniu wskazówka wychodzi poza

> 90* dochodzi do ok 95* wentylator się nie włącza więcej nie

> sprawdzał jak bardzo się zagrzeje, ale grzeje się i wywala płyn

> przez zbiorniczek wyrównawczy

> Ktoś mi podpowie co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

> Czy to termostat

> Dziękuję za pomoc

jesli termostat jest ok to tak nie lubiana przez wszystkich UPG wedlug mnie padla sick.gif

Napisano

> mozna by tez przeplukac uklad chlodzenia. Moze byc zasyfialy i nie

> przepuszcza tak wielce plynu i grzeje sie bydle. Ja plukalem

> woda co 3 dni zmieniając, bo tez sie strasznie zaczal grzac i

> pelno syfu wylecialo. Sa tez jakies odkamieniacze do chłodnic

> więc to też można spróbowac.

takie rzeczy to sie z reguły dobrze nie koncza.Albo dbasz o uklad i lejesz plyn albo robisz tak jak ty i mozesz byc zaskoczony ze nagle wszedzie pelno dziur po takim odkamienieniu.O uklad trzeba dbac caly czas lejac plyn i co pare lat go zmieniac.

Napisano

> nie musiał bo go nie ma

Nie ma? Jak wymieniałem nagrzewnice kiedyś to pamiętam, że na jednym wężu idącym do niej jest zawór, bo sam go odkręcałem. Chyba, że coś mi sie z Bravo pomieszało, ale wątpię. W tygodniu auta nie mam, więc sprawdze to na weekend.

Napisano

> jesli termostat jest ok to tak nie lubiana przez wszystkich UPG

> wedlug mnie padla

I w sumie, to wogle bym się nie zdziwił. Bo ten koleś co mi robił to co napisałem wyżej to tragedia... A tak, jak mój silnik oberwał to sądze, że ten remont był nieopłacalny i bezsensowny... Bo do tego jak było przed to nie ma porównania, zero mocy, pali wiecej paliwa o ok półtora litra, i jak nigdy oleju nie dolewałem to teraz juz ponad litr ( niby przez 8 kkm, ale kiedyś wogle ), i skacze i szarpie silnik, zero kultury... Aaaa trzeba sie chyba rozglądać za jakimś motorem...

Napisano

> Nie ma? Jak wymieniałem nagrzewnice kiedyś to pamiętam, że na jednym

> wężu idącym do niej jest zawór, bo sam go odkręcałem. Chyba, że

> coś mi sie z Bravo pomieszało, ale wątpię. W tygodniu auta nie

> mam, więc sprawdze to na weekend.

nie wiem jak w 8v ale w 16v nie ma

Napisano

Tyle, że ja mam P1 75 a Ty z tego co widzę P2.

Napisano

> Witam

> Znajomy ma taki problemik z 1,2 i Otóz jak śmigał w zimne dni to

> silnik rozgrzewał się tylko do ok 70* według wskazań wskaźnika,

> ale z nawiewów leciało ciepłe powietrze jak włączył ogrzewanie

> Teraz jak jest ciepło to po rozgrzaniu wskazówka wychodzi poza

> 90* dochodzi do ok 95* wentylator się nie włącza więcej nie

> sprawdzał jak bardzo się zagrzeje, ale grzeje się i wywala płyn

> przez zbiorniczek wyrównawczy

> Ktoś mi podpowie co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

> Czy to termostat

> Dziękuję za pomoc

1. jeżeli przewód od termostatu jest chłodny, to znaczy, że termostat jest zablokowany na małym obiegu,

2. chłodnicę też trzeba odpowietrzyć i służy do tego korek w chłodnicy po prawej stronie samochodu na górze (ją odpowietrzamy w pierwszej kolejności),

3. Objawem uszkodzenia UPG jest (biały dym z rury i zwiększony poziom oleju lub fontanna wody ze zbiorniczka wyrównawczego gdy tylko zakręcisz rozrusznikiem)

Napisano

> Nie ma? Jak wymieniałem nagrzewnice kiedyś to pamiętam, że na jednym wężu idącym do niej jest zawór,

to nie zawór nagrzewnicy a zwykły odpowietrznik układu

Napisano

> nie musiał bo go nie ma

są dwa zawory odpowietrzające na dwóch przewodach nagrzewnicy biglaugh.gif

Napisano

> są dwa zawory odpowietrzające na dwóch przewodach nagrzewnicy

zadaniem zaworu jest odcięcie płynu od nagrzewnicy stosowane w niektórych autach

Napisano

> Tyle, że ja mam P1 75 a Ty z tego co widzę P2.

spox akurat myslalem o autorze posta.

Napisano

> zadaniem zaworu jest odcięcie płynu od nagrzewnicy stosowane w

> niektórych autach

w tym przypadku zawór uniemożliwia przedostanie się powietrza do układu chłodzenia lub umożliwia wydostanie się powietrza biglaugh.gif

Napisano

To poprostu nazwijmy to odpowietrzniki na wężach idących do nagrzewnicy zeby.GIF

A co do dymu to u mnie jest zdecydowanie większy, mocniejszy, no nie wiem jak to jeszcze określić, niż przed awarią i remontem. Nic, na weekend sprawdze:

czy termo się nie zawiesił, jeśli nie to odpowietrze, jeśli dalej nic to sie zdenerwuje 270751858-jezyk.gif

Czas spać! smile.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.