Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pedał sprzęgła dostał luz

Featured Replies

Napisano

Pedał sprzęgła dostał luz i przy wciśnięciu na odcinku luzu coś stuka. Nie wiem czy to tylko kwestia regulacji czy coś się poprzestawiało. ewidentnie słychać to w wewnątrz samochodu pobliżu pedału sprzęgła pojedynczy stuk na końcu tego luzu a na początku twardego pedału.. Luz jest mały około 5cm ale go nie było. hmm.gifniewiem.gif

Napisano

Co za urok tego samochodu. U mnie jest to samo, ale się już przyzwyczaiłem. Co prawda luz jest bardzo mały, ale też pojawia się ten dziwny "przeskok". Będąc niedawno w serwisie na przeglądzie poleciłem, aby to sprawdzono. Mechanik powiedział, że nie jest to jakiś wielki błąd i jakaś część z tworzywa sztucznego się wypracowała. Nie znam się na tym i nie wiem czy jego interpretacja jest słuszna, ale w każdym razie jeżdżę cały czas i nic się nie dzieje. Swoją drogą, to pedał powinien chodzić płynnie, a nie przeskakiwać. Pozostaje się chyba przyzwyczaić do kaprysów tego modelu, a niestety jest ich troszke. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jestem umówiony w ASO serwis mi powiedział , że może pompka sprzęgła . Oni to zaraz wymienili by pół samochodu. Ale żeby od razu pompka sprzęgła. hmm.gif

Napisano

Miałem podobny problem po zakupie Stilo. U mnie zapowietrzał się układ sterowania sprzęgłem właśnie przez tą pompke. Objawiało się to dużym luzem po wciśnięciu pedału sprzęgła. Pewnego dnia sprzęgło nie wróciło na swoje miejsce. Koszt pompki 150 zł w ASO a wymiana poza ASO 100 zł wraz z odpowietrzeniem układu i wymiana płynu. Jak mechanik nigdy tego nie robił w tego typu aucie to polecam kontakt z ASO w cenu uzyskania informacji jak odpowietrzyć układ sterowania sprzęgłem bo mechanik będzie miał rebus w tym aucie. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Ja mam luz na samym początku wciskania sprzęgła. wrażenie jest takie jakby np. linka od sprzęgła była za długa i na początku wciskania jest luz około 5 cm. i jak się kończy luz pedał o coś stuka . Wyraźnie to słychać w środku w okolicach pedału sprzęgła. I cholera wie co tam stuka . Za każdym wciśnięciem pedału na początku wciskania jest pojedynczy stuk. hmm.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Udało Ci się rozwiązać ten problem bo dziś po trasie ok 1000km też coś takiego zauważyłem (przy wciskaniu sprzęgła na początku nic się nie dzieje, chodzi sobie trochę luźno, dopiero potem normalnie chodzi). Co jest do naprawy, co trzeba wymienić, ile to kosztuje i czemu tak drogo confused.gif

Napisano
  • Autor

W moim przypadku poleciała pompka sprzęgła robione w ASO pompka 140 zł + plastykowa podkładka jednorazowa 5 zł wymiana 120zł . Tam oprócz pompki to praktycznie niema co się popsuć .

Ja od razu wymieniłem płyn hamulcowy 70 zł. Następnym razem płyn wymienię sam.Tak samo się wymienia i odpowietrza jak w układzie bez ABS. smile.gif

Napisano
  • Autor

sądzę , że tak luz na odcinku 5 cm i na końcu tego luzu odgłos stuknięcia. Jak się okazało przy wymianie moja pompka praktycznie rozleciała się na dwie części .

Napisano

u mnie chyba nic nie stuka, ale luz jest też wyczuwalny. Na środę umówiłem się do ASO, ciekawe co powiedzą confused.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

> u mnie chyba nic nie stuka, ale luz jest też wyczuwalny. Na środę

> umówiłem się do ASO, ciekawe co powiedzą

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu i mam nadzieję iż admini się nie pogniewają za odświeżanie tematu.

Czy koledze zdiagnozowali problem i co nim było.

Jakiś czas mam luz na początku ciągu pedała, luz 2-3 cm.

Sprzęgło bierze przy podłodze (blisko podłogi)

Stuków żadnych nie ma. Czasem ale rzadko luzu nie ma prawie żadnego i sprzęgło bierze jeszcze przed połową licząc oczywiście od spodu, tak mniej więcej ok 1/3 długości od spodu, przy czym jest to łagodne. Nigdy się nie ślizgało.

Czasem jest tak że puszcze pedał delikatnie i sprzęgło zachowa się jak przełacznik tzn nie puści całkowicie ale jakbym puścił pedał o kolejne kilka cm czyli lekko szarpnie.

Generalnie siła ciśnięcia pedału jest prawie taka sama.

Czy ciężko chodzi ? Cóż, moja locha smile.gif tzn A6 Avant 99' 2,5TDI ma w ogóle ciężej chodzące sprzęgło tak więc w Stilo chodzi lżej. Nie chodzi to tak jak gaz ale i noga nie boli.

Mam więc pytanie, Pompka?, kończące się sprzęgło?

objawy są delikatnie inne od poprzedników tak więc trochę się zaniepokoiłem.

edit

zapomniałem dodac. Ze 2-3 razy po wciśnięciu sprzęgła pedał zostawał się w podłodze tzn zostawał się bo jakby działało to jak zapadka. Po podniesieniu(lub puknięciu z boku) odbijał.

edit 2

Czy pompka sprzeła to: urządzonko montowane przy pedale? czy w grodzi silnika pompa hamulcowa/sprzęgłowa?

wg mnie to pierwsze zgadza się?

pompka.PNG

Napisano

Miałem tak samo, sprzęgło brało na samym dole a pedał dzwigałem nogą. Zapowietrzony jest układ sprzęgła. Odpowietrzyć go, to trzeba dmuchnąć w zbiorniczek płynu przy wysuniętym wężyku.Tak gdzieś 0,3 at.Jak by plyn nie leciał odpowietrznikiem, to trzeba dmuchnąć w odpowietrznik i pózniej w zbiorniczek.To bylo miesiąc temu i Stilon jezdzi. Nie wiem dlaczego się układ zapowietrzył.

Napisano

> Miałem tak samo, sprzęgło brało na samym dole a pedał dzwigałem nogą.

> Zapowietrzony jest układ sprzęgła. Odpowietrzyć go, to trzeba

Własnie w między czasie doszedłem do tego czytając posty i szukając na forum trafiłem na fiatforum.

zastanawia mnie tylko czemu czasem szarpnie jakby szybciej poszczał sprzęgło.

pedal nie lezy nisko tyle ze ma luz i bierze prawie na samej podłodze. Czasem luzu nie ma i bierze ok.

Jutro zaczne odpowietrzać. Znalazłem taką jakby wtyczkę czarną z odpowietrznikiem.

Przy wejściu do skrzyni zawleczki z drutu nie znalazłem ale znalazłem ucho z gumy takie kanciaste jakby do ciągnięcia.

Czyli mam wysunąć lekko przewód od skrzyni? czyli przesunąc w stronę lewego koła ?

Czy wiciągnięcie przewodu ze skrzyni nie zapowietrzy hamulców?

oczywiście kontrolowac płyn bedę w zbiorniczku.

Pozdrawiam.

Napisano

Do odpowietrzenia trzeba wysunąć metalową zawleczkę i wysunąć węrzyk do pierwszej pozycji przy wysprzegliku/przy obudowie sprzęgła/.Na wysprzęgliku jest odpowietrznik zakryty gumowym kapturkiem, który trzeba zdjąć.

Napisano

Miałem to samo, w tamtym roku starczyło odpowietrzenie, w tym, niestety nie.

W poniedziałek byłem w serwisie i pomimo odpowietrzenia nic. Stwierdzili, że to pompka, zamówili i niestety nie była dostępna w Polsce, to musieli z Włoch sprowadzać i dopiero w czwartek odebrałem auto. Koszt pompki ok 160 zł, dodatkowo chciałem wymienić cały płyn hamulcowy i razem zapłaciłem 350 zł wink.gif

Napisano

> Do odpowietrzenia trzeba wysunąć metalową zawleczkę i wysunąć wężyk ......

Dziękuję bardzo koledze i koledze Gborowik. Posty jego wyczytałem na fiatforum niezmiernie pomogło.

znalazłem przed takim kołnierzem plastikowym kanciasta wsuwkę. podważyłem śrubokrętem i ja wysunąłem. wyciągnąłem delikatnie wąż z wysprzęglika tzn wyciągałem i czekałem czy leci odpowietrznikiem. Od razu dodałem pod korek płynu hamulcowego. Patrzyłem i czekałem aż płynu będzie w poz maks. Wsunąłem złaczkę i wsunąłem zawleczkę.

Pedał nie ma luzu na starcie.

Jak bierze? Mam nadzieję że sprzęgło jeszcze pośmiga.

Zaczyna puszczać sprzęgło i czuć jak puszcza w okolicach 1/3 od podłogi, może troszkę mniej, w każdym bądź razie na pewno 4-5cm od podłogi.

Wcześniej puszczało przy podłodze i za 1cm drogi pedała już było całkowicie zasprzęglone (tzn załączało bieg. Teraz właśnie zmiana jest płynniejsza. zaczyna puszczać ok 1/3 od podłoża i o ok połowy może nawet przed połową jeszcze całkowicie załącza bieg.

Nic się nie ślizga. Załącza płynnie i pewnie!

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Napisano

U mnie też mały luz na samym początku. Tak z około 2-3 cm. Nic nie stuka, sprzęgło się nie ślizga i normalnie bierze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.