Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Avensis 1,6 kombi?

Featured Replies

Napisano

Nie będę się rozwodził dla czego , ale muszę na gwałt kupić samochód,dziś byłem oglądac coś takiego

jakiś tekst

Przebieg autentyczny,pełna dokumentacja serwisowa(do końca),nawet opony letnie jeszcze fabryczne(bieżnik jeszcze w miarę,ale raczej na śmietnik bo stare).Malowany był prawy tylny błotnik i tylne drzwi(ponoć obcierka),generalnie autko bardzo zadbane.A teraz pytania-czy ten silniczek to nie za mało? i jakich ewentualnych wad przypisanych wyłącznie do tego modelu należało by szukać oraz czy cena adekwatna do tej oferty(mam nadzieję że choć trochę uda sie uszczknąć).

Napisano

Co do 1.6 w kombiaku - mam Primkę 1.6 benzyna. Jak na moje potrzeby daje radę, choć czasem brakuje kilku kucy cfaniaczek.gif . Pisze, że ma 110KM, mój ma ponoć 103. Wyładowany na maxa śmigał sprawnie po niemieckich autostradach bezproblemowo dochodząc do 180km/h drive.gif .

Spalanie przy spokojnej jeździe na trasie ok. 6,5. Cykl mieszany u mnie to ok. 7,5l/100km.

Co do bolączek tego modelu się nie wypowiem, niech inni coś więcej napiszą.

Napisano

Spytaj się czy nie zaczął brać oleju, a jeśli tak to czy podpada pod akcje serwisową (IMHO z racji wieku nie).

Napisano

> Nie będę się rozwodził

Słusznie!

A oferta tak piękna, że chyba musi być prawdziwa. Zapytaj chłopaków na avensis.info, co sądza o tym silniku.

IMHO, jeśli potwierdzisz historię serwisową w Aso i obcierkę u blacharza, to warto.

Napisano
  • Autor

> Spytaj się czy nie zaczął brać oleju,

Z tym braniem oleju w silnikach VVTI, też mi coś sie obiło o uszy,czy to pważne,jakiś ewentualny duży wydatek?.

Napisano

> Z tym braniem oleju w silnikach VVTI, też mi coś sie obiło o uszy,czy

> to pważne,jakiś ewentualny duży wydatek?.

Ja w 1.6 VVTI dolewam ok 1l pomiędzy wymianami oleju (10-15tys km)

Nie jest to więc moim zdaniem duży problem.

Gorzej jeżeli ktoś chce zagazować to auto. Te silniki nie lubią się z LPG, a znajomy mechanik z ASO Toyoty powiedział mi, że przestanie mi serwisować auto jak założę instalkę nono.gif

Napisano

> Z tym braniem oleju w silnikach VVTI, też mi coś sie obiło o uszy,czy

> to pważne,jakiś ewentualny duży wydatek?.

Wada fabryczna - żeby naprawić solidnie, wymiana bloku silnika. Toyota robiła free nawet po gwarancji, pod warunkiem serwisowania w ASO.

Napisano

> A teraz pytania-czy ten silniczek to nie za mało?

Kolega swego czasu mial poprzednika Avensis, czyli Carine E z silnikiem 1.6 lean burn (moc ok. 110 KM) - nie tylko ja bylem pod wrazeniem osiagow, wiekszosc osob myslalo ze to jakies 2.0 / 130KM.

Inna sprawa, ze w tamtym okresie mialem malucha, co moglo troche zaważyć na ocenie zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w 1.6 VVTI dolewam ok 1l pomiędzy wymianami oleju (10-15tys km)

> Nie jest to więc moim zdaniem duży problem.

No nie wiem hmm.gif...dla mnie to może być problem,bo 16 lat(od czasu gdy miałem Golfa 2) żaden z moich samochodów nie wymagał dolewek.I jeszcze jeden problem-chciałem sie umówić na sprawdzenie pojazdu w ASO Toyoty,i zostałem poinformowany że trzeba się umawiać z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem yikes.gif.Dla mnie wniosek oczywisty...nagminna awaryjność Toyoty powoduje niewydolność serwisu zlosnik.gif,tak im powiedziałem na odchodne.

Napisano

> Dla mnie wniosek

> oczywisty...nagminna awaryjność Toyoty powoduje niewydolność

> serwisu ,tak im powiedziałem na odchodne.

Może być oczywisty ale równie dobrze może być totalnie błędny.

Przy ok. 70 serwisach i rocznej sprzedaży na poziomie 30 tys. sztuk samochodów - mają prawo się nie wyrabiać...

Napisano
  • Autor

> Może być oczywisty ale równie dobrze może być totalnie błędny.

> Przy ok. 70 serwisach i rocznej sprzedaży na poziomie 30 tys. sztuk

> samochodów - mają prawo się nie wyrabiać...

To chyba "oczywista oczywistość"iż była to z mojej strony żartobliwa złośliwość.

Napisano

> To chyba "oczywista oczywistość"iż była to z mojej strony żartobliwa

> złośliwość.

Wolałem doprecyzować i zapobiec ukamienowaniu Twojej osoby.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Przecież od kiedy Toyota wyprodukowała pierwszy na świecie samochód tej marki to wiadomo, że "TOYOTA SIĘ NIE PSUJE".... hehe.gifok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.