Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerowanie szyby przedniej

Featured Replies

Napisano

po ostatniej zimie w słoneczne dni moja szyba wygląda jakbym przechodził w nadświetlną zeby.GIF

zna ktoś jakiś ciekawy specyfik do polerki szyby bądź zakład wykonujący tego typu usługi, czy też szykować się na nową szybkę

pozdr sklejek

Napisano

Też chciałem oddać do polerki,bo na mojej sa jakies slady jakby koty walczyły czy coś wink.gifNiestety w jaanie powiedzieli że szyb sie nie poleruje bo potem mogą zniekształcać jakieś interferencje itp.

Wiec raczej nowa wchodzi w gre.

Napisano

> po ostatniej zimie w słoneczne dni moja szyba wygląda jakbym

> przechodził w nadświetlną

> zna ktoś jakiś ciekawy specyfik do polerki szyby bądź zakład

> wykonujący tego typu usługi, czy też szykować się na nową szybkę

IMO raczej wymiana

polerowanie to do naprawdę drobnych rysek...

Napisano
  • Autor

Też coś słyszałem o tej zmianie optyki po polerce, jednak miałem cichą nadzieje.

Niestety w grrrrrrrrrrr.... szybka PILKINGTON 350 PLn ze wstawieniem :/.

pozdr sklejek

Napisano

> Też coś słyszałem o tej zmianie optyki po polerce, jednak miałem

> cichą nadzieje.

> Niestety w grrrrrrrrrrr.... szybka PILKINGTON 350 PLn ze wstawieniem

> :/.

Ty się ciesz, że masz eFkę

bywają droższe szyby :-D

Napisano

> Też coś słyszałem o tej zmianie optyki po polerce...

Na moje oko, to ta "zmiana optyki" to zwykła ściema. Szkło jest po prostu twarde.

Zawsze można prysnąć szybę żelatyną i wypolerować. Nie wolno jednak wtedy jeździć po deszczu zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

w lipcu przegląd a jak trafię na nerwusa to nie podbije zeby.GIF

ale dla swojego bezpieczeństwa i mojego serce.gifmulher.gif chcę coś z tym zrobić.

pozdr sklejek

Napisano

> w lipcu przegląd a jak trafię na nerwusa to nie podbije

> ale dla swojego bezpieczeństwa i mojego chcę coś z tym zrobić.

> pozdr sklejek

Ubezpiecz mulher.gifwink.gif a tak na poważnie wymianka tylko,ale tak jak mówi Azja nie ma tragedii ,kiedyś sprzedawałem gościowi szybe do Sciorocco na specjalne zamówienie z Niemiec,800zł +założenie.

Napisano

> Na moje oko, to ta "zmiana optyki" to zwykła ściema.

Nie do końca zlosnik.gif Szyba jest wypukła i spolerowanie miejsca powoduje wypłaszczenie powierzchni w tym miejscu przez co powstaje efekt butelki. Czyli pod pewnym kątem "obraz za szybą" może byc lekko zniekształcony ok.gif

Napisano

Myslałem już, że w stosunku do Ciebie nie uda mi się nigdy tego napisać. zlosnik.gif Ale dałeś szansę fly.gifszukajka: zlosnik.gif

Na zachętę 3 linki:

KLIK

KLIK

KLIK

Też miałem ten problem i wymieniłem szybę (co prawda pojechałem do szybiarza aby dowiedzieć się czegoś o polerowaniu a do wymiany zmusiła mnie sama szyba zlosnik.gif Opis w którymś z watków bo doktoryzowałem się wtedy u szybiarza zlosnik.gif ) I teraz uważaj: od 4 lat, czyli od wymiany moja szyba nie zostrała dotknieta skrobaczką. Oprócz dwóch sladów po kamyczkach nie ma na niej ani jednej rysy. Najlepszy efekt jest w nocy w mieście kiedy szyba jest po umyciu: już parę osób jadących ze mną pytało czy nówka szyba bo mają wrażenie jakby szyby nie było smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no to guru Lelek mnie złapał zeby.GIF

a to przez to że w pracy nie miałem czasu szukać w szukajce a szyba zaczęłą mnie dziś już drażnić w drodze do roboty.

Gratuluje wytrwałości w polowaniu zeby.GIF

a co do szyby to jest na niej masa drobnych małych sladów jakby ktoś spawał w pobliżu i iskierki leciały na szybę.

pozdr sklejek

Napisano

> szyba zaczęłą mnie dziś już drażnić w drodze do roboty.

> a co do szyby to jest na niej masa drobnych małych sladów jakby ktoś

> spawał w pobliżu i iskierki leciały na szybę.

Przeczytaj watki a potem zadecyduj czy poszukać zakładu, który zechce Ci to zrobić (łatwo nie bedzie) czy odżałować 300zł i zapodac nówkę a potem dbać o nią wink.gif

Jeżeli wymienisz, na 100% będziesz zadowolony. Pamiętam jak jakiś czas po wymianie ze zdziwieniem stwierdziłem, ze po długich trasach mój wzrok jakby jest mniej zmęczony. No i przyjemnośc z jazdy wzrosła, jakiś procent mózgu może zająć się delektowaniem podróżą zamiast rozpoznawaniem co jest na zewnatrz auta a co na szybie smile.gif Tego nie da się opisać, to trzeba odczuć wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Przeczytaj watki a potem zadecyduj czy poszukać zakładu, który zechce

> Ci to zrobić (łatwo nie bedzie) czy odżałować 300zł i zapodac

> nówkę a potem dbać o nią

Kurde to co piszesz przemawia do mnie zlosnik.gif Ja mam wymianę szyby za free w Jaan'ie bo przy naprawie odprysku pojawiło się pęknięcie ok 3 cm. Ale że gwarancja dożywotnia to wtedy odpuściłem i śmigam już tak 2 rok, bo to z boku szyby jest i nie przeszkadza. Szyba już mocno stłuczona od kamyczków, i w nocy widoczność nie ta. Jednak co powstrzymuje mnie przed wymianą to niestety koszta uszczelek szyby. Stare podobno po zdemontowaniu już się nie nadają najlepiej bo stalowy stelaż lubi się odkształcić oslabiony.gif Nowe tylko w ASO i koszt niebotyczny, a Jaan nie pokrywa kosztów tych elementów. Oni daja szybę i wymianę za free.

Napisano

Hmmm... moja uszczelka miała podczas wymiany 13 lat. Przeżyła wymianę i wciąż ma się dobrze. Powiem Ci że nie bardzo wiem w którym momencie stelaż miałby się odkształcić... Uszczelkę z szybą wycina się garotą, oczyszcza i zakłada na nową szybę.

Pozdroofka

Napisano

>Powiem Ci że nie bardzo wiem w którym momencie stelaż miałby się odkształcić...

W moim oplu są 2 pionowe listwy gumowe i dosyć grube i one właśnie się odkształcają przy demontażu, Pytałem u innych szybiarzy i twierdzili to samo frown.gif Ale ja nie mam astry wink.gif. W astrze to wiem, że wymiana nie jest kłopotliwa

Napisano

> W moim oplu są 2 pionowe listwy gumowe i dosyć grube i one właśnie

> się odkształcają przy demontażu

No chyba że tak... A może warto zaryzykować? wink.gif W zasadzie jedyne zagrożenie jest podczas zdejmowania uszczelki ze starej szyby.

Pozdroofka

Napisano

> No chyba że tak... A może warto zaryzykować?

No właśnie od jakiegoś czasu coraz bardziej nabieram przekonania, że trzeba to zrobić. Szybka poobijana od kamyczków i ostatnio jeszcze ryski od wycieraczek (piasek na piórach) się pojawiły. A ponadto paragon od nich zaczyna blaknąć, a gwarancja tylko z nim ważna zlosnik.gif

Napisano

Absolutnie odradzam polerowanie. Efekt watpliwy, niemal gwarantowane nieprzewidziane refleksy swietlne. Nowa to nowa.

Tez mam straszliwie porysowana szybe przednia, w nocy jest to bardzo uciazliwe. Ale nowa szyba juz czeka w garazu. Kupilem oryginalna, nowa w ASO za ...100 PLN (biala, bez gornego paska, taka jaka aktualnie posiadam). Nie zartuje.

Pozdrawiam

Napisano

> po ostatniej zimie w słoneczne dni moja szyba wygląda jakbym

> przechodził w nadświetlną

> pozdr sklejek

Ja dałem do polerowania moją szybę - była strasznie porysowana od wycieraczek (a raczej piasku na szybie po ruchu wycieraczek). Rysy nie byly glebokie. Facet polerowal to jakims diamentowym plynem i szlifierka na wolnych obrotach.

Z racji ze nie polerowal gleboko nie ma zadnych znieksztalcen, efektu soczewki, refleksow itp. Szyba praktycznie jak nowa - pozostaly jedynie mikro kropeczki - odpryski po uderzeniach kamieni.

Niestety wykasowal za te usluge 100zl. Jesli ktos nie chce wymieniac szyby z uwagi, ze przy odsprzedazy moze ktos zarzucic ze auto bylo bite, to moze sie skusic na polerke (o ile rysy nie sa glebokie).

Ja jednak mysle ze lepiej wymienic szybe na nowa (z uwagi na brak odpryskow).

Pozdr.

Napisano

> W Którym Aso sprzedaja szybki po 100zł?

Byla tylko jedna sztuka, lezala na magazynie dlugi czas, a ze czyscili ow magazyn z czesci zalegajacych (ktos kiedys zamowil i nie odebral), to odsprzedali niedrogo (oczywiscie mialem tam swoja wtyczke).

Pozdrawiam

Napisano

Też lubie takie okazje,ostatnim czasem kupiłem komplet osłony rozrządu za 60zł. wink.gif

Napisano

Mam również problem z szybami nawet boczne są porysowane ...

przednia sobie pękła w rogu ale pękniecie skręciło i już nie pęka dalej.

Zaważyliście pewnie że rysy najbardziej denerwują w słoneczny dzień ale jest na to sposób,

w zeszłym roku kupiłem okulary przeciwsłoneczne wychodzi trochę drożej niż polerowanie szyby ale i tak taniej od nowej i jakoś tych rys nie widać ..... wink.gif

pozdro...

Napisano

> Zaważyliście pewnie że rysy najbardziej denerwują w słoneczny dzień

Jest drugi denerwujacy moment: lekki deszcz, noc, z przeciwka samochód, wycieraczka wraca na swoje miejsce. Jak są rysy to szyba wyglada jakby mlekiem ja polać, nic nie widac smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jest drugi denerwujacy moment: lekki deszcz, noc, z przeciwka

> samochód, wycieraczka wraca na swoje miejsce. Jak są rysy to

> szyba wyglada jakby mlekiem ja polać, nic nie widac

> Pozdroofka

Tak ale w tym przypadku nie bez znaczenia są wycieraczki...

miałem jakieś stare pióra ( chyba jeszcze oryginalne wink.gif )

nie dało się jeździć i właśnie z tego powodu chciałem wymienić szybę

szyby nie wymieniłem...

wymieniłem wycieraczki na "banany" i jest naprawdę dużo dużo lepiej .

Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.