Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Źle ustawiony zapłon a praca silnika na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu walczę z lekko nierówną pracą silnika na wolnych obrotach. Sprawdziłem już wiele rzeczy. W kabinie czuć drgania, o czasu do czasu pojawia się w nich nieregularność - obroty nie falują, tylko jakby lekko nierówno chodzi. Dzisiaj dowiedziałem się, że mam źle wyregulowany zapłon - uznał tak doświadczony mechanik, przy okazji sprawdzania poduszek silnika, osłuchania i przejażdżki. Czy źle wyregulowany zapłon może być przyczyną i wreszcie znalazłem "winowajcę" ? smile.gif

Napisano

> Od jakiegoś czasu walczę z lekko nierówną pracą silnika na wolnych

> obrotach.

Chodzi o kąt zapłonu? Tylko bardzo odbiegający od właściwego może powodować nierówną pracę silnika, zwłaszcza na biegu jałowym. Przyczyn nieregularnej pracy silnika lub drganiami czy "narywaniem" szukaj gdzie indziej. Poza tym sprawdzenie kąta zapłonu jest bardzo proste i należy to zrobić w celu wyeliminowania jako przyczyny.

Napisano

> obrotach. Sprawdziłem już wiele rzeczy. W kabinie czuć drgania,

> o czasu do czasu pojawia się w nich nieregularność - obroty nie

> falują, tylko jakby lekko nierówno chodzi. Dzisiaj dowiedziałem

> się, że mam źle wyregulowany zapłon - uznał tak doświadczony

> mechanik, przy okazji sprawdzania poduszek silnika, osłuchania i

> przejażdżki. Czy źle wyregulowany zapłon może być przyczyną i

> wreszcie znalazłem "winowajcę" ?

Może

Tylko o jakim samochodzie mówimy, bo chyba nie o tym z Twojego profilu grinser006.gif

Napisano

> obrotach. Sprawdziłem już wiele rzeczy.

świece też? ojciec miał problem (corsa c) po wymianie świec na wolnych wypadały zapłony, aż sterownik podnosił na chwilkę obroty. nie paliła więcej, nie odczułeś tego podczas jazdy. zmiana świec uleczyła pacjenta, a kolor miały wszystkie idealny - mimo to jedna była o kant doopy rozbić.

Napisano
  • Autor

Poprawiłem już profil smile.gif Honda Civic 1.5 '98, silnik D15Z8.

Świece są nowe NGK, przed montażem sprawdziłem przerwy, kopułka i palec wyczyszczone(no chyba, że są za bardzo zużyte ale nie potrafię tego ocenić), raczej "od niczego" wyczyściłem silniczek krokowy. Dolewałem w sporym stężeniu STP do wtrysków. Jakiś czas temu były regulowane luzy zaworowe, po tej operacji było duuuużo lepiej. Zmierzono wtedy ciśnienie sprężania: 12,2 - 12,8 - 12,2 - 12,8. Ale byłem sprawdzić poduszki silnika, poduszki są ok ale mechanik stwierdził, że zapłon jest źle wyregulowany - zresztą chyba ma rację, bo z wydechu słyszę takie "prawie równe" pyrkanie, tutaj macie filmik, chyba słychać to najlepiej jak zbliżam aparat do rury:

http://www.youtube.com/watch?v=zbSCKItk9tY

Na wymianę czeka filtr paliwa, ale wątpię, żeby takie objawy dawał. Filtr powietrza, olej, filtr oleju nowe.

W sumie wczoraj odkryłem, że chyba słyszę luzy zaworowe. Z opisu na Civic Klub Polska tak by wynikało, to właśnie taki "klekot" - do tej pory tego nie rozpoznałem, bo w poprzedniej Skodzie było to słychać jako "cykanie". No ale same się rozregulowały??? :/

Moje podejrzenie padło też na przesunięty pasek rozrządu, ale jeden warsztat za samo sprawdzenie chce 180zł - wiem że jest trochę pracy przy tym, ale to chyba stanowczo za drogo?

Dowiedziałem się też, że jeśli pasek rozrządu byłby przesunięty choćby o 1 ząbek, to nie będzie się dało ustawić zapłonu albo "trzeba będzie aparat wychylić maksymalnie". Czy to prawda? Wtedy, skoro i tak mam zapłon do regulacji, wiedziałbym od razu czy pasek jest założony ok.

Napisano

Na Hondach, to ja się nie znam, ale biorąc pod uwagę rocznik samochodu, to ma on wtrysk i zapłon sterowany komputerem. Nijakiej możliwości ustawienia zapłonu (a tym samym rozregulowania) w takim samochodzie nie widzę, chyba ze po prostu uszkodzony jest któryś z czujników, ale wtedy powinna się zaświecić kontrolka silnika. Z rzeczy które wymieniłeś chyba najbardziej prawdopodobne jest jednak to, że przeskoczył pasek rozrządu lub jest problem z sygnałem z czujnika położenia wału. Jednak najlepiej jak się jakiś "hondziarz" wypowie - niektóre usterki są po prostu charakterystyczne dla danej marki wink.gif

Napisano
  • Autor

Szybciej bys wpisał w google "honda regulacja zapłonu" niz usmazyl tego posta wink.gif Musisz zrozumieć, ze w przypadku samochodów nie ma czegos takiego, jak "bo tak na pewno zawsze jest". Juz sie nasluchalem, ze luz na zaworach wydechowych jest zawsze większy ;-)

Napisano

> Na Hondach, to ja się nie znam, ale biorąc pod uwagę rocznik

> samochodu, to ma on wtrysk i zapłon sterowany komputerem.

> Nijakiej możliwości ustawienia zapłonu (a tym samym

> rozregulowania) w takim samochodzie nie widzę,

Kolega napisał ,ze wymianił i sprawdził kopułke oraz palec rozdzielacza. angryfire.gif

Ten model posiada -z opisu własciciela-aparat zapłonowy w sensie rodzielacz zapłonu prawdopodobnie jeszcze z czujnikiem Halla.

Rozwiazanie stosowane np w Espero i starszych modelach.

Problemem może byc nadmierny luz na wałku aparatu zapłonowego i ''rozrzut'' zapłonu.

Dwa to nadpalone -styk palca rozdzielacza lub za krótki ''węgielek '' w kopułce.

Moze byc tez ustwienie zapłonu - sprawdzenie na lampę.

Napisano

> Szybciej bys wpisał w google "honda regulacja zapłonu" niz usmazyl

> tego posta Musisz zrozumieć, ze w przypadku samochodów nie ma

> czegos takiego, jak "bo tak na pewno zawsze jest". Juz sie

> nasluchalem, ze luz na zaworach wydechowych jest zawsze większy

> ;-)

Toż pierwsze co napisałem, to to, że na Hondach się nie znam grinser006.gif.

Znam się za to np. na Fiacie Uno w którym w wersjach z wtryskiem też był rozdzielacz zapłonu, ale służył tylko do rozdziału zapłonu i aparatem można sobie było kręcić do woli, natomiast w wersjach gaźnikowych właśnie kręceniem aparatem regulowało się przyspieszenie zapłonu. Tym się właśnie zasugerowałem 270751858-jezyk.gif.

Skoro już jesteśmy przy tym zapłonie, to na wolnych obrotach przy przyspieszaniu zapłonu rosły jego obroty, a wypadanie zapłonów występowało właściwie dopiero przy maksymalnym jego przyspieszeniu. Przy opóźnianiu zapłonu silnik cały czas pracował stabilnie, ale coraz wolniej, aż po prostu gasł grinser006.gif. Oczywiście mówię tu o Fiacie. W każdym razie w Uno po weryfikacji kabli zapłonowych i świec za niestabilne wolne obroty najczęściej odpowiedzialny był moduł zapłonowy. I dlatego na końcu napisałem, że "hondziarze" na pewno najlepiej będą wiedzieć, co Hondom najczęściej "dolega" alien.gif.

Napisano
  • Autor

> Skoro już jesteśmy przy tym zapłonie, to na wolnych obrotach przy

> przyspieszaniu zapłonu rosły jego obroty

No właśnie słyszałem już, że tak jest smile.gif Po regulacji zapłonu - rzeczywiście był przestawiony - drgania w kabinie dalej czuć. Kurde. Napiszę dokładniej, co już zrobiłem:

-wymienione: świece, filtr powietrza, olej z filtrem, wyczyszczony palec i kopułka - ale nie znam się i nie wiem, czy są już za bardzo zużyte. Potrafilibyście to po zdjęciu ocenić?

-sprawdzony rozrząd czy nie jest przesunięty (pasek, zgodność znaków na kołach pasowych wału i wałka rozrządu) - jest ok, ale nie wiem czy pasek nie jest zbyt luźny. Koło pasowe wału można kręcić o kilka-kilkanaście stopni, zanim pasek się napręży żeby kołem rozrządu zakręcić (na zimnym silniku)

-wyregulowane luzy zaworowe

-wyregulowany zapłon

-sprawdzone poduszki silnika - ale sprawdzone przez mechanika bez dokładnych oględzin, sprawdzał jak się silnik pod maską rzuca na ręcznym przy próbach ruszania do przodu i do tyłu, a tam są chyba jeszcze jakieś poduszki stabilizujące

-wyczyszczony silniczek krokowy

-sprawdzone ciśnienie sprężania: 12,2-12,8-12,2-12,8 - coś koło tego, na pewno między najniższą a najwyższą wartością nie ma różnicy większej niż 6% (producent podaje max 7%)

-wszyscy mówią, że silnik chodzi cicho i nic tam nie klekocze, ale czy ja wiem? Słyszałem cichsze i głośniejsze, nie mam z czym porównać. Po regulacji luzów ustało klekotanie.

-spalanie w normie

-mam podmienioną tymczasowo skrzynię biegów (warsztat podmienił bez mojej wiedzy - długa historia), która jest w średnim stanie technicznym - słychać w niej łożyska, wyje na 1 i 2 biegu - może to mieć znaczenie?

-nie słyszę pod maską świstu powietrza czy sapania przy dodawaniu gazu, szukając nieszczelności psikałem tu i tam "samostartem", różnica tylko jak do wlotu psikałem tongue.gif

Co zamierzam jeszcze zrobić:

-wyczyścić przepustnicę

-zaślepić EGR

-sprawdzić zawór i układ odpowietrzania skrzyni korbowej ale nie wiem, czy i gdzie w tym silniku jest

-wymienić filtr paliwa

Zastanawiam się nad krzywkami wałka rozrządu, ale czy on by nie dawał jeszcze innych dodatkowych objawów???

Wydech, hmmm.... Można to jakoś sprawdzić?

EDIT: oleju silnik nie bierze wcale albo niemal wcale, od ponad 1kkm na bagnecie chyba nic nie ubyło co mnie aż zaskoczyło - przebieg 240kkm. Silnik bardzo ładnie przyspiesza i wkręca się na obroty.

Napisano

) - jest ok, ale nie

> wiem czy pasek nie jest zbyt luźny. Koło pasowe wału można

> kręcić o kilka-kilkanaście stopni, zanim pasek się napręży żeby > kołem rozrządu zakręcić (na zimnym silniku)

Zrób z tym porzadek - to moze byc 99% problemów o jakich piszesz. Luzny rozrząd to skoki kata zapłonu , zmiana faz rozrzadu w konsekwencji nierówna praca silnika.

I zmień mechanika.

Napisano
  • Autor

> I zmień mechanika.

Na chwilę obecną nie mam żadnego, któremu mógłbym jakkolwiek zaufać- dlatego walczę sam. No może jeden warsztat, ale oni przygotowują samochody sportowe i zwykle nie mają czasu - to faceni którzy lubią swoją pracę, dlatego dobrze im to idzie...

Zapłon nie skacze, został wyregulowany i nie ma problemów. Jedna osoba twierdzi, że jak zmieniała rozrząd, to postepując według instrukcji uzyskała taki sam luz, więc... nie wiem. Jest tak, że dolne koło pasowe (wału) można obracać o kilka-kilkanaście stopni, zanim pasek się napręży i poruszy górnym. Ale przecież napinacz działa chyba dopiero po włączeniu silnika?

Tutaj filmiki jak to u mnie jest:

http://www.youtube.com/watch?v=-mAf-RAhsHc

http://www.youtube.com/watch?v=3FjxaFhHIzA

http://www.youtube.com/watch?v=N898K-V9SKM

Wczoraj sprawdziłem zaworek zwrotny układu odpowietrzania skrzyni korbowej. Na wolnych obrotach po ściśnięciu wężyka od zaworka do dolotu (podciśnienie) powinien cyknąć, a u mnie jest cisza - czyżby to on? Dodatkowo, po odpięciu wtyczki MAP sensora silnik się strasznie dławi i rzuca, z wydechu wydobywają się obłoczki siwo-białego dymu:/ Nie wiem czy tak powinno być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.