Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd AVEO po 15kkm

Featured Replies

Napisano

Panowie z duzym stażem przeglądowym....doradźcie na co zwracać uwagę jadąc na przegląd. Dzisiaj dokonałem zapisu na tę złodziejską czynność (wycenili mi ją na 700 zł) jump.gif. Facet mówi, że w kwocie 700 zł powinniśmy się zmieścić (?). Jejku myślę sobie...chcą mi wymienić pół auta - brawo. Gość mówi, że wymieniają tylko olej silnikowy, skrzyni, filtr przeciwpyłkowy i jakieś tam duperele. Wydaje mi się, że to drogo ? Na co powinieniem zwrócić uwagę przy przeglądzie. Dajcie znać bo Olsztyn chyba oszalał.

Napisano

Pozdrawiam.

Miesiąc temu nabyłem egzemplarz, którego pierwszy właściciel, dowiedziawszy się po kilku miesiącach eksploatacji o kosztach serwisów, stwierdził, że ma to w ........., pomontował sobie nieco ciekawych gadżetów ( w rodzaju alarm z radiopowiadomieniem ...) tracąc przy tym gwarancję i był zadowolony (doszedł do wniosku, że olej umie sobie sam wymienić).

Normalnie "woda na mój młyn", bo też jestem "dłubkiem".

Zaraz po kupnie np. założyłem LPG za 2,5 tys, zamiast za 4,3.

Zawsze to jakieś rozwiązanie, prawda wink.gif???

Napisano
  • Autor

> a czy na owy przeglad mozna z wlasnym olejem , filtrem itp zajechac ?

----------

Gostek powiedział, że tak......ale jakoś tak na mnie spod byka patrzył cfaniaczek.gif, że zaczynam mu trochę nie ufać. Mówił, że u nich filtr kosztuje 100, silnikowy 5W30 lub 5W50 (syntetyki koniecznie) - 4 litry x 30 zł = 120 zł, do skrzyni - 3 litry x 25 = 75, Razem ~300 zł. Pytam się....to usługa kosztuje conajmniej 400 zł ?. Panie czy oprócz wymiany tych olei będziecie jeszcze coś robić, pytam się gościa ? Przeglądać go będziemy odpowiada.... No cóż, pożyczyłem miłego dnia i poszedłem do domu. A w domu....żona o tych conajmniej 7 stówkach....( e.. tam o prywatnych rozmowach nie będę Wam opowiadał bo są nudne hehe.gif).

Napisano
  • Autor

> a jaki ci olej do skrzni zaproponowal - mineralny czy syntetyk ?

---------

Szczerze nie pamiętam. Wkółko powtarzał o syntetyku, ale chyba do silnika. Nie znam się na tym. Zagotował mnie trochę ceną, ale sam nie był za bardzo skory do rozmowy. Tacy cwaniacy. Tylko aby wydymać gościa z kasy i już.

Napisano

> Panowie z duzym stażem przeglądowym....doradźcie na co zwracać uwagę

> jadąc na przegląd. Dzisiaj dokonałem zapisu na tę złodziejską

> czynność (wycenili mi ją na 700 zł) . Facet mówi, że w kwocie

> 700 zł powinniśmy się zmieścić (?). Jejku myślę sobie...chcą

> mi wymienić pół auta - brawo. Gość mówi, że wymieniają tylko

> olej silnikowy, skrzyni, filtr przeciwpyłkowy i jakieś tam

> duperele. Wydaje mi się, że to drogo ? Na co powinieniem zwrócić

> uwagę przy przeglądzie. Dajcie znać bo Olsztyn chyba oszalał.

Nic tylko niech olej i filtry zmienia zlosnik.gif

Napisano

Mnie przegląd kosztował koło 280 zł (sama robocizna bez gazu), do tego koszty materiałów (kupiłem sam)

Olej GM 5W30 z filtrem GM - 90zł

Filtr powietrza - 20 zł

Filtr p. pyłkowy - 30 zł

Napisano

> Mnie przegląd kosztował koło 280 zł (sama robocizna bez gazu), do

> tego koszty materiałów (kupiłem sam)

> Olej GM 5W30 z filtrem GM - 90zł

> Filtr powietrza - 20 zł

> Filtr p. pyłkowy - 30 zł

to malo

Nic nie gadali jak przyjechales z wlasnym olejem i filtrami ?

Napisano

> to malo

> Nic nie gadali jak przyjechales z wlasnym olejem i filtrami ?

A co mieli gadać? Niech się cieszą, że u nich przeglądy robię. biglaugh.gif (zawsze mogę jechać i zostawić 300 zł u konkurencji)

Napisano

> A co mieli gadać? Niech się cieszą, że u nich przeglądy robię.

> (zawsze mogę jechać i zostawić 300 zł u konkurencji)

to masz dobrze , ja do innego ASO mam ponad 150 km

Tak sie zastanawiam czy ASO moze zawyzac ceny , czy GM ma jakis wplyw na to aby nie zawyzali

Napisano
  • Autor

> Olej GM 5W30 z filtrem GM - 90zł

> Filtr powietrza - 20 zł

> Filtr p. pyłkowy - 30 zł

---------

No to patrzcie.....a mi filtr p.pyłkowy wycenił na 100 zł. Pewnie i filtr powietrza wyceni na 100 - to i razem da do kupki te ponad 7 stówek. Jasny gwint....to są bandziory w tym Olsztynie.

A gdzie kupowałeś te wszystkie filtry, oleje ?

Napisano

> A gdzie kupowałeś te wszystkie filtry, oleje ?

Filtry w www.potak.com.pl (jest u mnie w mieście)

213 LACETTI WKŁAD FILTRA KLIMATYZACJI 96554421 30,00 zł SZT

214 LACETTI WKŁAD FILTRA POWIETRZA 96553450 15,01 zł SZT

Olej na allegro (u sprzedawcy polecanego na AK)

Filtr oleju do mojego silnika był chyba w cenie oleju (normalnie jakieś 8 zł kosztuje w sklepie)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Panowie.....!!!! - dobrze się wyspałem, ogoliłem, książeczkę serwisową spakowałem i na przegląd pierwszy do Chevroleta się udałem. Zobaczymy jak mnie potraktują - czy jak dobrego klienta czy jak intruza. Wrażenia po powrocie.

Napisano

Ja wczoraj robiłem pierwszy przegląd w swoim Aveo w ASO Bogacki w Szczecinie.Jestem w olbrzymim szoku oczywiście pozytywnym icon_eek.gif.Koszt robocizny 260 zł plus wszystkie materiały moje:olej silnikowy QakerState HorsePower5W30 140zł,filtr oleju mann-humel w67/2 23zł,filtr przeciwpyłkowy 54zł GM,olej do skrzyni biegów 2 litry 60 zł GM czerwony.Filtr przeciwpyłkowy po ustaleniu z kierownikiem serwisu wymieniłem na 2 tygodnie przed przeglądem sam na co uzyskałem zgodę pod warunkiem że nic nie uszkodzę,olej w skrzyni biegów wymieniłem sam sprawdzili tylko poziom.Pan Ubych jest bardzo elastyczny nawet się nie czepiał założonych nadkoli z tyłu oraz samodzielnie zamontowanej blokady skrzyni biegów.Zapomniałem przed przeglądem zdemontować samoróbki osłony silnika Pan mechanik zrobił to sam i sam założył.Autko zabezpieczone przed wybrudzeniem foliami :siedzenie,kierownica,gałka zmiany biegów.Po jeździe próbnej umyte wysuszone.Taki serwis to ja lubię claps.gif

Napisano

> Panowie.....!!!! - dobrze się wyspałem, ogoliłem , książeczkę

> serwisową spakowałem i na przegląd pierwszy do Chevroleta się

> udałem. Zobaczymy jak mnie potraktują - czy jak dobrego klienta

> czy jak intruza. Wrażenia po powrocie.

Prawie jak na ważne spotkanie....

Napisano

> Ja wczoraj robiłem pierwszy przegląd w swoim Aveo w ASO Bogacki w

> Szczecinie.Jestem w olbrzymim szoku oczywiście pozytywnym .Koszt

> robocizny 260 zł plus wszystkie materiały moje:olej silnikowy

> QakerState HorsePower5W30 140zł,filtr oleju mann-humel w67/2

> 23zł,filtr przeciwpyłkowy 54zł GM,olej do skrzyni biegów 2 litry

> 60 zł GM czerwony.Filtr przeciwpyłkowy po ustaleniu z

> kierownikiem serwisu wymieniłem na 2 tygodnie przed przeglądem

> sam na co uzyskałem zgodę pod warunkiem że nic nie uszkodzę,olej

> w skrzyni biegów wymieniłem sam sprawdzili tylko poziom.Pan

> Ubych jest bardzo elastyczny nawet się nie czepiał założonych

> nadkoli z tyłu oraz samodzielnie zamontowanej blokady skrzyni

> biegów.Zapomniałem przed przeglądem zdemontować samoróbki osłony

> silnika Pan mechanik zrobił to sam i sam założył.Autko

> zabezpieczone przed wybrudzeniem foliami

> :siedzenie,kierownica,gałka zmiany biegów.Po jeździe próbnej

> umyte wysuszone.Taki serwis to ja lubię

Ciekawe czy beda tacy mili jak bedzie trzeba zrobic cos w ramach gwarancji. A oni na to Panie samowolne przerobki jak sie nei podoba zapraszamy do sadu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Panowie.....!!!! - dobrze się wyspałem..........Wrażenia po powrocie.

-----------------

No cóż... było miło, ale za 7 stówek.

Olej do skrzyni - 65 zł Olej mobil 5W/5- - 148 zł Filtr oleju - 27 zł Filtr kabiny - 97 zł shocked.gif w internecie - 59 zł a teraz uwaga: robocizna - 323 zł i coś takiego jak przygotowanie samochodu do przeglądu - 38 zł w tym odkurzanie 1 zł. nie powiem....miałem jedną zasadniczą uwagę i ją naprawili, ale koszty są chyba zbyt duże. No cóż...z tego żyją autoryzowane serwisy. Generalnie nie mam się do czego przyczepić (narazie) oprócz kosztów chociaż nie udało mi się aby sprawdzili auto pod kontem wielkości spalania, bo pan od komputera jest na urlopie. Mam nadzieję, że jak wróci to tę czynność zaliczą do przeglądu gwarancyjnego.
Napisano

Sporo rzeczy do zrobienia a robocizna tylko nieco ponad 300pln. A czego sie kolega spodziewal? IMHO dobra cena w Daewoo i kia jest podobnie. Dobrze, ze BMW nie masz zlosnik.gif A co oni niby maja sprawdzic przez komputer? Bo chyba Cie naciagaja.

Napisano
  • Autor

A co oni niby maja sprawdzic

> przez komputer? Bo chyba Cie naciagaja.

----------

Powiedziałem im, że według mnie samochód zdecydowanie za dużo pali, zakładając nawet pewne odstępstwo od realnych zapisow w książeczce - instrukcji. W związku z tym poprosiłem aby się temu przypatrzyli.. BMW nigdy 270751858-jezyk.gif bym sobie nie kupił - nie zarobiłbym na przeglądy rotfl.gif

Napisano

> A co oni niby maja sprawdzic

> ----------

> Powiedziałem im, że według mnie samochód zdecydowanie za dużo pali,

> zakładając nawet pewne odstępstwo od realnych zapisow w

> książeczce - instrukcji. W związku z tym poprosiłem aby się temu

> przypatrzyli.. BMW nigdy bym sobie nie kupił - nie zarobiłbym

> na przeglądy

A ile on Ci pali? Jaki masz styl jazdy? Przekraczasz 4 tys obr min?

Napisano
  • Autor

> A ile on Ci pali? Jaki masz styl jazdy? Przekraczasz 4 tys obr min?

----------

Gdy go kupiłem i wyruszyłem na wakacje to paplił mi (oczywiście w trasie) do 6 litrów. Byłem zadowolony, choć producent przystawił stempelek, że ma palić 4,5 - abstrakcja. W mieście palił 7,2-8 litrów. tez to jakoś znosiłem. Ale teraz, kilka razy dokonywałem kontroli mam wrażenie, że 8 litrów to norma. No coś takiego już się nie godzę nono.gif. Może i noga trochę za bardzo mi się prostuje w kolanie, ale wydaje mi się, że nie jest to jakieś szaleństwo. Co prawda już od około 2 miesięcy nie sprawdzam tego spalania, bo nie dolewam do pełna, a tamte pomiary mogły być zawyżone ze względu na zimę - chociaż nie do końca. Mimo wszystko uważam, że serwis powinien się na prośbę klienta przypatrzyć takiemu zjawisku. Kiedyś "mulinka" prezentowala swoje wyniki spalania - ale to jest poza zasięgiem - ona chyba nawet rusza z 5-tego biegu smile.gif przy optymalnych obrotach.

Napisano

U mnie sie nie pokapowali ,ze inne radio zalozylem wink.gif

A pan Ubych to raczej wyklada na wszystko przynajmniej takie sprawia wrazenie...

Napisano

> ----------

> Gdy go kupiłem i wyruszyłem na wakacje to paplił mi (oczywiście w

> trasie) do 6 litrów. Byłem zadowolony, choć producent przystawił

> stempelek, że ma palić 4,5 - abstrakcja. W mieście palił 7,2-8

> litrów. tez to jakoś znosiłem. Ale teraz, kilka razy dokonywałem

> kontroli mam wrażenie, że 8 litrów to norma. No coś takiego już

> się nie godzę . Może i noga trochę za bardzo mi się prostuje w

> kolanie, ale wydaje mi się, że nie jest to jakieś szaleństwo. Co

> prawda już od około 2 miesięcy nie sprawdzam tego spalania, bo

> nie dolewam do pełna, a tamte pomiary mogły być zawyżone ze

> względu na zimę - chociaż nie do końca. Mimo wszystko uważam, że

> serwis powinien się na prośbę klienta przypatrzyć takiemu

> zjawisku. Kiedyś "mulinka" prezentowala swoje wyniki spalania -

> ale to jest poza zasięgiem - ona chyba nawet rusza z 5-tego

> biegu przy optymalnych obrotach.

Ja mam w dieselu ze ponziej 5 ma palic poza miastem hehe.gif

A tak powaznie to nie masz komputera pokladowego wiec nie widzisz ile w danej chwili pije paliwagrinser006.gif Jak nie bedziesz poza miastem przekraczal 90km/h i dynamicznie przyspieszal do tych 90 i pozniej delikatnie dotykal pedal gazu to tyle spali.

I tak nowa wersja 1.2 jest o wiele oszczedniejsza od poprzedniego modelu. Wiadomo zeby wykrzesac z tego silnika jakotaki przyspieszenie trzeba wiecej gazu wciskac co przeklada sie na wieksze spalanie.

Moga co najwyzej wymienic, filtr paliwa powietrsza swiece i kable, ewentualnie sprawdzic sklad mieszanki i nic wiecej nie osiagniesz.

A jak bedziesz sie nadal upieral wezma na testy i wyjdzie im te 4,5. zlosnik.gif

Proponuje zalac do pelna wyjezdzic do rezerwy i znowu zalac do pelna. Albo zalac do pelna przejechac 100km i znowu zalac - zobaczysz ile litrow wejdzie. Lac powoli zeby za wczesnie nie odbilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.