Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do elektryków - rozrusznik?

Featured Replies

Napisano

Mam problem z pewnym Mercedesem C klasa 98r. benzyna. Niezależnie, czy rozgrzany, czy zimny, zakręci rozrusznikiem raz na 5-10 prób. Nie ma reguły, czasami kręci trzy razy z rzędu, a czasem mogę próbować 20 razy i nie kręci. Rozrusznik zazębia, ale robi niecałe pół obrotu wałem i staje, wirnika nie rozkręca, jak przy uszkodzonym bendiksie, kontrolki nie przygasają, napięcie na aku spada w tym czasie do 11,5V, normalnie trzyma 12,5V. Jedyne, co mnie intryguje, to w momencie nieudanej próby odpalenia obrotomierz skacze na chwilę prawie do końca skali. Akumulator raczej wykluczam, bo czasami odpali za pierwszym, pomimo, że kilka godzin pali się lampka wewnętrzna, ale miałem taką sytuację: próbowałem bezskutecznie około pół godziny i w nerwach podłączyłem duży prostownik, który doprowadził w 5 minut aku do 15V, zakręcił i odpalił za pierwszym po tej operacji. Wnioskuję, że wyższe od nominalnego napięcie pomaga w kręceniu.

Co to jest? Rozrusznik, sam automat rozrusznika, szczotki, może jakieś ustrojstwo od stacyjki? Jest tam taki automat, który rozłącza rozrusznik, gdy silnik odpali, może to to?

Napisano

Może zwarcie jakie niepełne i w zależności jak się ustawi to raz kręci a raz nie niewiem.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może zwarcie jakie niepełne i w zależności jak się ustawi to raz

> kręci a raz nie

No własnie problem tkwi w samym wyjęciu rozrusznika.

Napisano

Miałem podobne objawy.

Powodem tego był oderwany jeden drut uzwojenia wirnika od komutatora.

Napisano

U nas w warsztacie stało SC, które po podaniu większego napięcia z prostownika rozruchowego startowało, inaczej raz na kilka prób się udawało. Z tego co pamiętam gdzieś była poluzowana masa.

Napisano

> U nas w warsztacie stało SC, które po podaniu większego napięcia z

> prostownika rozruchowego startowało, inaczej raz na kilka prób

> się udawało. Z tego co pamiętam gdzieś była poluzowana masa.

W sumie nie znam sie na rozrusznikach, ale poluzowana masa nie spowoduje spadku napiecia na akumulatorze. Raczej cos powoduje chwilowe zwarcie.

Napisano

Moze szczotki się kończą, albo wyłamała sie klepka na komutatorze

Napisano

Mogą być i tulejki w rozruszniku. Daaawno temu, jeszcze w maluchu, miałem bardzo podobny motyw. Elektryk podłączył aku od stara, kręcił jak dziki, problemu nie było, mówi, aku zje... Wstawił nowy, raz, drugi palił ok, trzeci raz i zonk...To samo. Wytargali rozrusznik, tulejka w głowicy wybita, wirnik haczył juz o magnesy (czy jak to się tam w stojanie nazywa).

Napisano

Sprawdz masę z silnika do karoserii(plecionka koło skrzyni biegów), najlepiej odkręcić, przeczyścić i skręcić od nowa)

przy okazji sprawdz główne podłaczenie (+) do rozrusznika

Napisano
  • Autor

> Sprawdz masę z silnika do karoserii(plecionka koło skrzyni biegów),

> najlepiej odkręcić, przeczyścić i skręcić od nowa)

> przy okazji sprawdz główne podłaczenie (+) do rozrusznika

Sprawdzę jeszcze tę masę na silniku. Widzę, że bez wyjęcia rozrusznika się nie obejdzie. Problem polega na tym, że to nie jest zwykła C klasa, tylko AMG z silnikiem 4,3 V8 i dostęp jest fatalny.

Dzięki wszystkim za wskazówki.

Napisano

> Sprawdzę jeszcze tę masę na silniku. Widzę, że bez wyjęcia

> rozrusznika się nie obejdzie. Problem polega na tym, że to nie

> jest zwykła C klasa, tylko AMG z silnikiem 4,3 V8 i dostęp jest

> fatalny.

> Dzięki wszystkim za wskazówki.

o dzezus, fakt masakra, ja obstawiam brak masy, zwłaszcza wskazuje na to skakanie obrotka-przepięcia indukcyjne z rozrusznika przenosza sie na (+) i tak reaguje obrotek

Napisano
  • Autor

> i co bylo przyczyna ?

> bo podobne objawy mam u siebie.

Jeszcze nie potwierdzone w 100%, ale rozrusznik jest sprawny, bo podłączałem +12 bezpośrednio pod przewód idący ze stacyjki do elektromagnesu i kręcił za każdym razem. Wygląda na to, że coś stacyjka nie halo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.