Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów - 1.2 ciekawy przypadek

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów. Piszę ten tekst ku przestrodze.

Miałem naderwaną plecionkę (element elastyczny przy wydechu). Trochę dawała dzwięków i zagłuszała niestety inne dzwięki. Ale nie było to uciążliwe ani dla mnie ani dla otoczenia. Tak było przez ok 2 tyg. Zajechałem do warsztatu. 150 zł i po sprawie. Ale się okazło, że szwrgocze cosik przy sprzęgle.

Osłona nadkola lewego jakoś tak dotykała (czy się obluzowała nie wiem) skrzynię biegów. Dodatkowo piasek. Tarło tarło i przetarło obudowę skrzyni biegów. Olej przez dosłwonie dziurkę od igły wyciekł, zostało na dnie 250ml. Cud, że tryby choinka itp się nie uszkodziły. Poszły tylko łożyska. Przy okazji tego wymieniam już sprzegło (70 tys). Tak czy siak komplet sprzegło(350) łożyska (max 300) + robocizna = 1000 przekroczę

post-25225-14352502325957_thumb.jpg

Napisano

>Przy okazji tego wymieniam

> już sprzegło (70 tys).

Już? ja mam 170 tyś i na razie nie mam zamiaru wymieniać sprzęgła...

Napisano

ale to nie wyglada na 2 tygodniowe tarcie, musiało wyraźnie dłużej szlifować.

Napisano

Hehe, ja ma 210tys..sprzeglo dziala, nie slizga sie, ale cos stuka..na razie jezdze..:/

> Już? ja mam 170 tyś i na razie nie mam zamiaru wymieniać sprzęgła...

Napisano

Przy okazji tego wymieniam

> już sprzegło (70 tys). Tak czy siak komplet sprzegło(350)

> łożyska (max 300) + robocizna = 1000 przekroczę

A sprzęgło wymagało wymiany, czy też nie miałeś na co wydać 500zł?

Napisano

Też mam czasami dziwne dźwięki szczególnie przy redukcji gdy puszczam sprzęgło i zaczynam hamować silnikiem. Spuszczam się nad tym już rok czasu i nie potrafię wyczaić skąd dźwięk zarzynanego dużego fiaciora w mojej padace. Wycieki też są - właśnie wracam z kanału. Wybierak lekko zapocony ale na mój gust leje z innego miejsca... Na sam początek wymyłem wszystko z oleju teraz zrobię trochę kilometrów - może po tym będzie lepiej widać skąd sączy niewiem.gif Nie widać przy tym obcierającego nadkola ale dobrze wiedzieć że w tą stronę też warto popatrzyć 270751858-jezyk.gif

Napisano

To nie jest jakieś tam tarcie, to przetrarcie musialo długo powstawać. Masz 1.2, z tego co widze to skrzynia sześciobiegowa. Ta obodowa to jest obodowa piątego i szustego biegu, w tej skrzyni ona wystaje troche dalej w nadkole niz w skrzyni pięciobiegowej. Prawdopodobnie to krawędz opony Ci tarła o tą obodowe przy maksymalnym skręcie kierownicą w prawo.

Jakie masz koła? Oryginalne czy jakieś alusy? Opony jaki rozmiar?

Pozdro

Napisano

A czy te dzwięki są słyszalne podczas całego ruchu pedału sprzęgła, czy tylko w określonym miejscu. U mnie zjawisko jest podobne tylko że pojawia sie od czasu do czasu i tylko na pewnym odcinku ruch pedału sprzęgła. Wystarczy mocniej wcisnąć lub puścić sprzęgło i już jest cisza. Czasami też "szura, buczy" na pierwszy i wstecznym biegu. Troszke denerwujące ale też nie wiem co to może być. Sprzęgło od nowości 110kkm.

Napisano

Nie, na samym początku jak "bierze" - hamując silnikiem obroty wystrzelają w górę i wtedy słychać ten dziwny dźwięk - jakby coś wpadało w rezonans + dźwięk tarcia suchego - trudno mi to określić oslabiony.gif Też myślałem, że to zerwana plecionka ale miesiąc temu wymieniłem wydech i nic się nie zmieniło.

Napisano
  • Autor

> Jakie masz koła? Oryginalne czy jakieś alusy? Opony jaki rozmiar?

>

orginanalne felgi stalowe, opony 195/65/15, na oponie zero śladu wytarcia. Za to nadkole tak.

Napisano
  • Autor

> A sprzęgło wymagało wymiany, czy też nie miałeś na co wydać 500zł?

Czesc - pewnie ze jest 1000 sposobów na ciekawsze wyadanie 500 zł, docisk juz taki sobie był, a po tarczy patrząc po głebokości rowkoów i tak trzeba by robić za jakiś czas. Mając rozgrzebane auto stwierdziłem, ze założę new sprzeglo. Trzeba dbac o Kochaną Kosiareczk ę bo ma przejść we władanie mojej żony smile.gif

A łożyska do skrzyni 3x = 390zł a czekam na na 4-rte łożysko do 5 biegu ponoć tylko Fiat je robi. mad.gif

Napisano
  • Autor

podsumowanie:

370 - komplet sprzegło

60 - olejj do skrzyni

30 - simering w sprzegłowego

290 - łożyska skf (3 szt)

121 - łozysko fiat (5 bieg)

25 - uszczelka kolektora wydechowego

60 - spawanie pokrywy skrzyni

500 - robocizna

razem 1400

Napisano

> razem 1400

za tą cene to mozna kupić praktycznie nową, nie uzywaną skrzynie sześciobiegową orginalnie zamkniętą, nie rozbieraną ani naprawianą....

Napisano
  • Autor

> za tą cene to mozna kupić praktycznie nową, nie uzywaną skrzynie

> sześciobiegową orginalnie zamkniętą, nie rozbieraną ani

> naprawianą....

i zawsze jakąś pierdólkę trzeba dokupić, i nie zapominaj o sprzęgle. Wedle tego co mówisz zapłaciłbym 2000

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.