Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kabelek i turbina

Featured Replies

Napisano

282433304-Untitled.jpg

Witam Panowie, co to za kabelek, i czy może mieć coś wspólnego z turbo?? Coś taki muławy ostatnio mam samochód, patrze pod maskę i widzę że coś dobierało się do tego kabla bo zgryziony trochę jest, mówiłem o tym mechanikowi i mówi że to może być to, ale wponiedziałek dopiero sprawdzi. A do tego czasu trochę się boję że może to turbina poszła do piachu bo trochę gwiżdże i słąbo ciągnie.

W tym miesiącu już wymieniałem tarcze tyllne, klock tylne, wahacz prawy i sprężyny przednie więc boję się kolejnych wydatków.

post-130277-14352502414042_thumb.jpg

Napisano

Tak, to wężyk podciśnienia, idzie do zaworu sterujacego a dalej do gruszki turbo. Jak nadgryziony to pewnie straciłeś sterowanie geometrią łopatek turbiny - stąd problemy.

Napisano

Kolega ma racje .Na twoim miejscu w pierwszej kolejności zobaczył bym ten cieniutki przewodzik i jeżeli faktycznie jest nagryziony to go wymień lub zaklej.

Napisano
  • Autor

> jeżeli faktycznie jest nagryziony to

> go wymień lub zaklej.

Właśnie nie ma w nim widocznych dziur tylko jest strasznie "powgniatany", więc może nie przepuszcza dostaczenej ilości powietrza, w poniedziałek dam mechaikowi do wymiany lub skrócenia bo jest na końcu ponadgryzany.

A czym się charakteryzuje spieprzona turbina??

Napisano

Przy okazji możesz przenieść zawór ster. turbo na obudowę aku.

Napisano
  • Autor

> Przy okazji możesz przenieść zawór ster. turbo na obudowę aku.

A co to daje?

Napisano

wydluzysz bezawaryjna zywotnosc tego urzadzenia ktore lubi chlonac kurz z ulicy.. a im wyzej tym syfu mniej ok.gif

Napisano

> wydluzysz bezawaryjna zywotnosc tego urzadzenia ktore lubi chlonac

> kurz z ulicy.. a im wyzej tym syfu mniej

Poza tym po myciu silnika miałem przypadek że zdechły mi funkcjonalności uzależnione od tegoż ustrojstwa - "zgaszanie" silnika (musiałem otwierać maskę i "ręcznie" gasić) oraz sterowanie turbiną (muł bagienny). Nazajutrz było już wszystko ok.

Napisano
  • Autor

> sterowanie turbiną (muł bagienny). Nazajutrz było już wszystko

> ok.

Czyli możliwe że padł mi ten zawór?

Napisano

nawet jak sie zapchal syfem to jest to do zrobienia bezkosztowo w warunkach domowych... tylko warunek , prosty "ladny" i drozny wezyk by miec pewnosc ze ilosc powietrza sterujacego jest bez zaklocen

Napisano

Prosty i ładny - przezroczysty załozyłem ale pod wpływem temperatury załamał się i skleił na zgięciu. ASO załozyło mi taki gruby, gumowy i nieładny , ale spełna dobrze swoją rolę .

Napisano

Panowie a co sie stanie jesli odepne wtyczke od zaworu overbo... i odpale auto?Moge w ten sposob porownac prace silnika i turbiny przy odlaczonej wtyczce czy beda jakies grozne nastepstwa pracy silnika i turbo bez zaworu?

Napisano

tylko wywali błąd i będziesz miał totalnego muła , silnikowi ani turbosprężarce nic się nie stanie , a jak spróbujesz gwałtownie przyspieszyć to wywali kolejny błąd - niedoładowanie , bo turbawka będzie za mało dmuchać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.