Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacz Brava przód

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Mój problem polega na tym, iż "rozsypała" mi się tulejka wahacz.

Zdecydowałem się na samodzielna wymianę, i tu sie zaczęło. Wahacz wyjąłem bez problemu, ale nowego nie mogę za żadne skarby zamontować.

Auto stoi w garażu w piwnicy, nawet nie ma go jak "wyciągnąć" i zawlec do jakiegoś warsztatu.

Czy jest jakiś "chytry" sposób na zamontowanie tego wahacza, czy też trzeba rozbierać całe zawieszenie?

Napisano

Popusc trzy sruby od amortyzatora w komorze silnika tak żebyś mógł kolumnę trochę odsunąć wtedy wahacz wejdzie bez oporu.A wiesz że jest prawy i lewy wahacz cool.gif

Napisano

Pewnie poległeś na próbie wsadzenia tuleji pod drążek stabilizatora lub nasadzenia zwrotnicy na sworzeń.

Sprawdź rozstaw otworów nowego i starego wahacza, jak będzie ok, to:

1. Odkręć amortyzarot od zwrotnicy, oraz drążek stabilizatora od drugiego wahacza

2. odsuń zwrotnicę maks w kier przodu auta

3. włóż nowy wahacz, powinien wejsć bez problemu bo zwrotnica nie będzie mu przeszkadzać

4. załóż tez łączniki stabilizatora - tylko guma i podkładka górna (odkręcony wcześniej drążek łatwo jest manipulowac)

5. Przykręć wahacz, uważaj na śruby żeby nie wkręcić krzywo!

Lepiej delikatnie, ręką nie na siłę, nie dokręcaj na podniesionym aucie.

5. Jak juz wahacz stoi ja drut, to nałóż na sworzeń zwrotnicę i zablokuj śrubą

6. Lekko ściągnij wahacz ze zwrotnicą w dół, i skręć z amortyzatorem

7. Drugi wahacz tak samo

8. Dokręć łącznik stabilizatora od dołu do wahaczy

9. Opóśc wóz i dokręć śruby na stojącym aucie.

Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem. Robiłem to jakieś 2 miechy temu.

Najważniejsze to nie naderwać wahacza przy montażu.

Zacznij od strony dla pasażera, tam jest więcej miejsca i montaż łatwiejszy - dłuższa półośka i łatwiej manewrować zwrotnicą.

Napisano

Dlatego ja biorę 60 zł za wymianę wahacza w BBM. Niektórzy się dziwią, ale ja muszę to zrobić w góra 45 minut, a jak ktoś chce oszczędzać, to niech siedzi pół dnia i walczy.

Napisano

> Dlatego ja biorę 60 zł za wymianę wahacza w BBM. Niektórzy się

> dziwią, ale ja muszę to zrobić w góra 45 minut

Hmmmm... nie jestem technicznie uzdolniony, a jeden wahacz zajął mi niecałą godzinę.

A gdybym odkręcił łącznik stabilizatora (gupi ja), to byłoby szybciej i wygodniej.

Napisano

> Hmmmm... nie jestem technicznie uzdolniony, a jeden wahacz zajął mi

> niecałą godzinę.

Bo miales szczescie, zapewne jest w wiekszosci przypadkow.

Czasem jednak (pewnie jak pino1) trafi sie taki egzemplarz nowego, w ktorym tuleje sa tak wprasowane jakby byly przekrecone. I dopiero zaczyna sie gimnastyka zeby go ulokowac we wlasciwym miejscu a potem jeszcze wkrecic sruby. Mialem kiedys to nieszczescie trafic na taki egzemplarz. Uzywalem stalowego preta zeby wycentrowac tuleje nad otworami srub w belce i ustawic je w osi. Robota glupiego 1 sruba 0,5h + wiadro potu. A ostatnio calosc w 1h - insza inszosc.

Napisano
  • Autor

tego to się akurat domyśliłem (że są dwa) smile.gif, zresztą wcześniej wymieniłem lewy i poszło bez większych problemów. Myślałem, że prawy też się uda bez "odkręcania" amortyzatora, no i prawie wyszło, tylko "krzywo" wkręciłem śrubę (tą najdłuższa) i zerwałem gwint. Dzięki za podpowiedzi, teraz już wiem jak się za to zabrać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.