Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Fiatem Cinquecento 0.7

Featured Replies

Napisano

Witam!!! Jestem tu nowy jest to mój pierwszy post więc jak coś źle zrobię to proszę się nie gniewać:P.

Mam Fiata Cinquecento, którego dostałem od mojego ojca po tym jak sobie zmienił samochód. Od jakiegoś czasu występuje taki problem że auto ciężko odpala, gaśnie na wolnych obrotach, gaśnie nawet podczas jazdy. Proszę o pomoc gdyż nie wiem co z tym zrobić.

Napisano

jaki rocznik? Jaki gaźnik?

Napisano

jesli to fos to moze byc tak jak u mnie prace rozpoczął bym od wymiany kabli. Jest jeszcze taki pierdolnik przy gazniku ktory dodaje lekko gazu przy hamowaniu jesli jest kaput to gasnie podczas naciskania pedalu hamulca (tak jak u mnie)

Napisano

A jest w gaźniku cuś takiego jak dysza wolnych obrotów zlosnik.gif ? Radziłbym wszystko wyczyścić ok.gif

P.S. Przywitaj się 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jaki rocznik? Jaki gaźnik?

Jest on z roku 1997 a gaźnik to nieszczęsny Aisan

Napisano

mam takiego samego 97 na aisanie. weź pod uwagę wał rozrządu. u mnie był taki sam problem, wałek się odkształcił jakimś cudem i kicha.

Napisano

> Jest on z roku 1997 a gaźnik to nieszczęsny Aisan

sprawdzic podcisnienia a w nastepnej kolejnosci pompke paliwa

mialem takiego parcha to wiem co to za cudowny gaznik jest sciana.gif

Napisano

Mam i złego słowa narazie nie mogę powiedzieć na niego zlosnik.gif Wężyki posprawdzać pierw trzeba. Czy nie poprzecierane, dziurawe czy są na swoim miejscu

Napisano

> Witam!!! Jestem tu nowy jest to mój pierwszy post więc jak coś źle

> zrobię to proszę się nie gniewać:P.

> Mam Fiata Cinquecento, którego dostałem od mojego ojca po tym jak

> sobie zmienił samochód. Od jakiegoś czasu występuje taki problem

> że auto ciężko odpala, gaśnie na wolnych obrotach, gaśnie nawet

> podczas jazdy. Proszę o pomoc gdyż nie wiem co z tym zrobić.

na poczatek zaczac od standardowych spraw.

sprawdzic rurki/tj.wezyki gumowe przy gazniku.

wiekszosc problemow z tym gaznikiem to sparciałe wezyki, najczesciej łamia sie na zagieciach w miejscach nie widocznych.

kolejna sprawa to swiece, kable, filtr, kiedy były wymieniane??

Napisano

nieszczesny? Mam cc 1997 z aisanem i nawet nie wiem ze tam jest gaznik grinser006.gif

a wracając do tematu - jak juz sprawdzisz te wezyki (to podstawa) to sprawdz ustawienie srub wolnych obrotow BJ i PBJ

w kwestii ssania - z tylu gaznika jest sruba (kolo linki gazu) - jesli auto slabo zapala na zimnym krecisz nią w prawo (ale z umiarem - po obrocie - nie przesadz bo inaczej z kolei bedzie gasl na ssaniu)

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem rurki i nie widać tam żadnych pęknięć.

Napisano

> Sprawdziłem rurki i nie widać tam żadnych pęknięć.

lepiej je wymień, może być tak że malutkich pęknięć nie widać, a jednak są i robią problemy ok.gif

Napisano
  • Autor

I dodam jeszcze że pali mi bardzo dużo bo nie schodzi poniżej 10 litrów na 100 km. Zastanawiam się też nad wymianą gaźnika ale nie wiem jakie są tego koszty.

Napisano

> I dodam jeszcze że pali mi bardzo dużo bo nie schodzi poniżej 10

> litrów na 100 km. Zastanawiam się też nad wymianą gaźnika ale

> nie wiem jakie są tego koszty.

Witam. Jeżeli pali tak dużo to może być sonda lambda walnięta albo zawór iglicowy gaźnika i dlatego podaje bogatą mieszankę i zalewa go. Sonda kosztuje jakieś do 100zł. (zamiennik) natomiast zawór to droga impreza i tylko na zamówienie. Na początek sprawdź kostkę zaworu iglicowego bo objawy masz podobne do tych które miałem a był uwalony kabelek i nie łączyło. polutowałem i śmiga.kostka znajduje się w najwyższym punkcie gaźnika zamocowana do takiej blaszki obok jest kostka czujnika położenia wału.zobacz też na przewód sondy bo może uwalony. powodzenia

Napisano
  • Autor

No i tu mam problem. Sam nie bardzo się znam a w mojej okolicy nie ma dość dobrego mechanika znającego się na gaźniku Aisan. Więc powodem nierównej pracy silnika, gaśnięcia podczas jazdy, dużego zużycia paliwa nie musi być wcale gaźnik? Samochód ma 10 lat i przez około 8 jego zużycie paliwa wynosiło do 5 litrów na 100 km. Ale miałem awarie świecy i poszedłem do mechanika no i po odbiorze zużycie paliwa podniosło się do około 7litrów/100km i tak rosło. A jeżeli to już gaźnik to lepiej kupować nowy Aisana, Fosa czy Webera?

Napisano

. A jeżeli to już gaźnik to lepiej kupować nowy Aisana,

> Fosa czy Webera.

witay

nic nie kupuj Aisan jest bardzo dobry(wkońcu japoński) posprawdzaj wszystkie przewody gumowe wyciagaj pojedyńczo żebys nie pomieszał.Pierw od silniczka krokowego tam wychodzą 4 przewody.

Napisano

jeśli chcesz zmienić gaźnik z Aisana na Webera bądź Fosa to wiedz, że trzeba nie które przewody zaślepić. Jeśli nie masz żadnego dobrego mechanika w okolicy to zamieniaj na Aisana. Za nim jednak to zrobisz to weź i posprawdzaj dokładnie wszystkie gumowe wężyki idące do gaźnika. Możliwe, że któryś z nich jest przetarty i łapie lewe powietrze co może być powodem większego spalania oraz innych objawów

Napisano
  • Autor

A gdzie kupić takie nowe przewody, jak się nazywają i ile kosztują?

Napisano

> A gdzie kupić takie nowe przewody, jak się nazywają i ile kosztują?

w sklepie z częściami do fiata powinieneś dostać

Napisano

> Witam!!! Jestem tu nowy jest to mój pierwszy post więc jak coś źle

> zrobię to proszę się nie gniewać:P.

> Mam Fiata Cinquecento, którego dostałem od mojego ojca po tym jak

> sobie zmienił samochód. Od jakiegoś czasu występuje taki problem

> że auto ciężko odpala, gaśnie na wolnych obrotach, gaśnie nawet

> podczas jazdy. Proszę o pomoc gdyż nie wiem co z tym zrobić.

a jaki gaxnik ? jak aisan sprawdz podciśnienia

Napisano

> A gdzie kupić takie nowe przewody, jak się nazywają i ile kosztują?

idziesz do sklepu fiata i mówisz że chcesz wężyki do podciśnienia do Aisana,

koszt poniżej 10zl za metr ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.