Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Gaśnie, szarpie itp

Featured Replies

Napisano

Witam, dawno mnie tu nie bylo, ciagle tylko praca i praca, a teraz asterka zaczela sie sypac... mianowicie chodzi o astre G.

Szarpie przy zmianie biegów, na gazie często gaśnie dojeżdzając gdzieś i wciskając sprzęgło, nauka od was w las nie poszła, bo przepustnica wyczyszczona, EGR testowo zaślepiony, filtr paliwa wymieniony, swiece BOSH 4, filtr powietrza ok, filtr gazu wymieniony... nie wiem co jest, myślę że to może parownik, ale dlaczego szarpie też na benzynie.. po skanie op-com pokazal ze lambda przed katem oscyluje 02V-08V a za katem caly czas mieszanka uboga.

Martwi mnie wskazanie map-sensora, jak bylo okej, map sensor oscylował napięciem, wzrost o każdy 1000obr, to wzrost 1V na map sensorze, np 3000obr = 3V na map sensorze, a teraz, ciśnienie ustawia takie samo, ale napięcie ciągle ok 1, 1.5V, dziwne, jedynie podskoczy na chwilkę jak przygazuje, jak zgasze silnik, to pojawia się 4.85V.... spr na 3ch map sensorach, to samo. Spotkal sie moze ktos z takim problemem?

pzdr

Napisano

Wskazanie z MAP-a powinno podskoczyć przy gwałtownym dodaniu gazu. Przy powolnym będzie mniej więcej stałe.

Gaśnięcie na gazie powinna wyeliminować wizyta u gazownika.

Napisano

Może "dziurawy" dolot, pęknięty kolektor, uszczelka pod przepustnicą, kolektorem...? Szarpanie i brak reakcji MAP sensora... posowałoby, ma wpływ zarówno na LPG (większy), jak i na noPb. Co do 2. sondy - może dziurka w wydechu lub prędzej uszkodzona sonda. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.

Cały tłumik zaczynając tuż za katalizatorem jest nowy, wraz z tłumikiem drgań.

Sondy niby okej, tak pokazuje op-com

Map sensor wcześniej podnosił napięcie wraz z obrotami i gwałtownie podnosił chwilowo napięcie wraz z gwałtownym dodaniem gazu, czyli jak jechałem sobie na 2000obr to były 2V, gwałtowny gaz do dechy i 5V, a teraz jest tylko 1V, ale przy gwałtownym gazowaniu, skacze jak wtedy, nie rozumiem dlaczego tak się stało, pamiętam odczyty op-com'a inne rzeczy się nie zmieniły , tylko ten map-sensor,tak nagle z dnia na dzień, check się zapalił, wybiło

błąd 0150 Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP

ale co jest powodem takiego napięcia? Jak wyłącze silnik, to jest tam normalne 4.85V

Mało popularny jak narazie silnik, a co za tym idzie problemy... myślę że metodę prób i błędów trzeba zastosować, przed tym sprawdzę jeszcze dokładnie szczelność itp, może coś gdzieś wypierdzało, a jeżeli nie to zakup przepustnicy, bo mogła w niej elektronika paść, następnie... oj, nie wiem jak to nazwać to miejsce odnośnie elektryki świec, gdzie są cewki, może tam prąd przeskakiwać, EGR wykluczam no ale okej to byłaby następna rzecz i na końcu ECU.

Odnośnie gazu... z natury wiem że jak silnik nie pracuje prawidłowo na noPB to na gazie tymbardziej nie, więc to zostawię na później, zapewne wystarczy regeneracja parownika i wymiana filtrów, niestety nie znam mechanika w okolicy który by się KOLTEC'iem zajmował, nawet w ASO powiedzieli "nie" więc sam się tym zajmę, na marginesie, jakby ktoś do kolteca potrzebował kodów błyskowych, chętnie udostępnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.