Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w reflektorach

Featured Replies

Napisano

Witam. Proszę o pomoc. Przy deszczowej pogodzie w reflektorach zbiera się wilgoć. Czy tak jest w każdym Stilonku? , czy można temu zapobiec? hmm.gif

Napisano

> Witam. Proszę o pomoc. Przy deszczowej pogodzie w reflektorach zbiera

> się wilgoć. Czy tak jest w każdym Stilonku? , czy można temu

> zapobiec?

U mnie przy takim naprawdę dużym deszczu też zdarza się że reflektory zariosieją ostro i zbiera się wilgoc ale 1,2 dni bez deszczu i znika, też zastanawiałem czy to tylko u mnie hmm.gif

Napisano

Też miałem problem z jednym tylnim reflektorem, po intensywnym deszczu gromadziło się kilka cm wody. Dodatkowe uszczelnianie nie pomogło, dopiero po zrobieniu małego otworu na dole w formie kanaliku odprowadzającego , objawy ustąpiły.

Napisano

ten problem był już poruszany od 5 lat co jakiś czas. jeśli możesz to poszukaj w wyszukiwarce. Powinno być coś na ten temat. Już nie pamiętam co Koledzy robili z tym fantem, ale jakiś sposób na to był.

Napisano

nie

> pamiętam co Koledzy robili z tym fantem, ale jakiś sposób na to

> był.

tak - rozklejenie szybki reflektora i ponowne własne naklejenie. Tym samym uszczelniasz je. Orginalne mają z tym problem.

Napisano

> czy można temu

> zapobiec?

ja zrobiłem "partyzantkę" ale od 6 lat się sprawdza i ani razu mi reflektory nie zaparowały, a wcześniej miałem wymieniane na gwarancji na niby nie parujące.

pisałem o tym na forum, powinno byc w szukajce, na krótko powiem że wyjęłem klapke od reflektora (tą przez którą masz dostęp do żarówek głownych) i przy pomocy kawałka miekkiego tworzywa (ja zastosowałem materiał z opakowania po jogurcie) zrobiłem zasłonke na otworek recyrkulacji powietrza, ale w taki sposób aby tylko zasłonić przed bezpośrednimi rozbryzgami wody spod kół ale przepływ powietrza nadal był, trzeba to zrobić z lekkim nadmiarem tzn aby zasłonka była ciut (1, 1,1/2 cm )szersza od otwory w klapce, przyklejasz na gąbke z dwustronną warstwą kleju.

Napisano
  • Autor

zrobiłem

> zasłonke na otworek recyrkulacji powietrza,

Co to są za otworki? U mnie w klapce tej mniejszej jest jakieś urządzenie. W takiej prowadnicy przesuwa się na sprężynie jakaś wkładka szarego koloru u dołu wycięta w jaskółczy ogon (^)coś takiego. Czy to jest jak piszesz ten otworek recyrkulacji? Może to jest coś od ksenonów. Tam właśnie jest przejście powietrza i to dość spore. Czy tam trzeba zakleić? hmm.gif

Napisano

zaraz wsadze zdjęcia, przepraszam za ostrość.

klapka z otworkiem, w sroku siedzi coś szarego jak opisałeś, na zdjeciu wiać taśme dwustronnie klejącą

282494476-IMAGE0062.JPG

widać jak osłoniety jest otworek w klapce przed rozbryzgami wody, mi ta modyfikacja pomogła.

282494476-IMAGE0064.JPG

powinięcie tworzywa umożliwia przepływ dla powietrza.

282494476-IMAGE0063.JPG

trzyma się tak już 6 rok i ani razu nie zaparowało.

post-7259-14352502690493_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> klapka z otworkiem, w sroku siedzi coś szarego jak opisałeś, na

> zdjeciu wiać taśme dwustronnie klejącą

> widać jak osłoniety jest otworek w klapce przed rozbryzgami wody.

Chyba załapałem. Ja te otwory zapchałem gąbką i woda która weszła nie miała którędy odparować. Jednak jak widać wietrzenie musi być.Dzięki MirekD za fotkę. Masz u mnie 20.GIF

Napisano

> Jednak jak widać wietrzenie musi być.

Wietrzenie musi być choćby dlatego, że żarówki wytwarzają ciepło, które też musi być odprowadzone. Brak wietrzenia może spowodować pęknięcie lampy.

Napisano
  • Autor

> Wietrzenie musi być

OK! Kol. Wojak999 też ma u mnie 20.GIF Po niedzieli wywalam zatyczki. Pozdrawiam.

Napisano

Panowie - gąbka z dużymi pęcherzykami powietrza też się spisuje rewelacyjnie - ma to tylko bronić przed dostaniem się wody a nie wilgocią.

Napisano
  • Autor

przy pomocy kawałka miekkiego tworzywa (ja

> zastosowałem materiał z opakowania po jogurcie) zrobiłem

> zasłonke na otworek recyrkulacji powietrza...

MirkuD. Po wykonaniu w/g Twoich wskazań "zasłonek" była u nas duża ulewa. Wyjechałem w największe opady i trochę poszalałem. Rewelacja. Leciutko zaparowało, ale zaraz ustąpiło. Jak widać najprostsze pomysły są najlepsze. Dzięki i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.