Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygotowanie Uno do długiej trasy.

Featured Replies

Napisano

Witam, na wakacje razem z kolegami mam zamiar pojechać na GP Niemiec, na Nurburgring. Po drodze chcemy trochę pozwiedzać i wyszło nam ~1800km. No i tak się zastanawiam co by tutaj porobić w moim Fiacie Uno silnik 900 z 1999roku. Na liczniku mam 69 000. Przegląd robiony w lutym, wymieniany pasek klinowy 3 miesiące temu.

Słyszałem, że być może trzeba wymienić pasek rozrządu?

Napisano

> Witam, na wakacje razem z kolegami mam zamiar pojechać na GP Niemiec,

> na Nurburgring. Po drodze chcemy trochę pozwiedzać i wyszło nam

> ~1800km. No i tak się zastanawiam co by tutaj porobić w moim

> Fiacie Uno silnik 900 z 1999roku. Na liczniku mam 69 000.

> Przegląd robiony w lutym, wymieniany pasek klinowy 3 miesiące

> temu.

> Słyszałem, że być może trzeba wymienić pasek rozrządu?

899 nie ma paska rozrządu

posprawdzaj kable, świece, płyny, hamulce, czy nie ma wycieków, ciśnienie w oponach ok.gif

zaopatrz się w żaróweczki i bezpieczniki, kawałek kabla i izolacji do tego śrubokręt i koło zapasowe zlosnik.gif

Napisano

> Witam, na wakacje

olej, światła (wszystkie możliwe) sprawdź, ciśnienie w oponach i w zapasowym też!, płyn spryskiwacza, elektrolit - ale to zależy, jaki masz aku, płyn chłodnicy, zatankować pod korek i w drogę! waytogo.gifewentualnie looknąć do hamulców (szczególnie przód) i sprawdzić napięcie paska klinowego i jak wygląda.

Napisano
  • Autor

> olej, światła (wszystkie możliwe) sprawdź, ciśnienie w oponach i w

> zapasowym też!, płyn spryskiwacza, elektrolit - ale to zależy,

> jaki masz aku, płyn chłodnicy, zatankować pod korek i w drogę!

> ewentualnie looknąć do hamulców (szczególnie przód) i sprawdzić

> napięcie paska klinowego i jak wygląda.

1.Jak się sprawdza elektrolit w akumulatorze?

akumulator mam podobny do tego: http://www.allegro.pl/item663223411_akumulator_bosch_gigawatt_41_ah_360_a_warszawa.html (z tym, że nie gigawatt, ale tylko naklejka Boscha na nim jest, S4 360A)

2.Co do świateł to niedawno mi się zepsuła kontrolka od świateł(mijania), wszystkie inne elegancko działają. Zawracać sobie tym głowę?

Napisano

> 2.Co do świateł to niedawno mi się zepsuła kontrolka od

> świateł(mijania), wszystkie inne elegancko działają. Zawracać

> sobie tym głowę?

olej ok.gif

tylko pamiętaj o światłach zlosnik.gif

klocki hamulcowe sprawdź - ile jeszcze "mięsa" na nich zostało ok.gif

Napisano
  • Autor

> olej

> tylko pamiętaj o światłach

> klocki hamulcowe sprawdź - ile jeszcze "mięsa" na nich zostało

Co do hamulców to były w fatalnym stanie i nie chcieli mi przeglądu podbić w lutym, więc musiałem pojechać do mechanika z tym i mi zrobił (tylnie), przednie są raczej ok. Chociaż (co chyba już normalne) nie ma tak jak w nowych samochodach, że się lekko dotknie hamulca i już hamuje, ale trzeba trochę przycisnąć ten pedał:P

A i jeszcze pytanie: pompa wody się nie zatrze podczas długiej jazdy autostradą?

Napisano

> A i jeszcze pytanie: pompa wody się nie zatrze podczas długiej jazdy

> autostradą?

jak ma się dobrze to nie biglaugh.gif

Napisano

> Co do hamulców to były w fatalnym stanie i nie chcieli mi przeglądu

> podbić w lutym, więc musiałem pojechać do mechanika z tym i mi

> zrobił (tylnie), przednie są raczej ok. Chociaż (co chyba już

> normalne) nie ma tak jak w nowych samochodach, że się lekko

> dotknie hamulca i już hamuje, ale trzeba trochę przycisnąć ten

> pedał:P

hamować, hamują.

zdejmij przednie koła i zobacz jakiej grubości masz klocki wink.gif

moje też kiedyś hamowały, aż w końcu nagle przestały (chyba nie muszę tłumaczyć czemu)

Napisano

> 1.Jak się sprawdza elektrolit w akumulatorze?

o ile masz taką możliwość (aku obsługowy), to albo jest obudowa "biała", przez którą widać poziom elektrolitu i na niej jest też zaznaczony właściwy poziom - min/max albo przy czarnej obudowie (ja tak mam) po zdjęciu korków celek są takie plastikowe "języczki" i one mają sięgać lustra elektrolitu. wspomniałem o aku, bo taka trasa to ciągłe ładowanie w zasadzie a i temperatury mogą byc wyższe (lato), więc woda paruje...

Napisano

> Witam, na wakacje razem z kolegami mam zamiar pojechać na GP Niemiec,

> na Nurburgring. Po drodze chcemy trochę pozwiedzać i wyszło nam

> Przegląd robiony w lutym, wymieniany pasek klinowy 3 miesiące

> temu.

> Słyszałem, że być może trzeba wymienić pasek rozrządu?

Ja kiedyś zrobiłem taki dystans w dwa dni... szczególnie nie przygotowywałem auta do tego... po prostu wsiadłem i pojechałem... po trasie nagle zaczął tracić moc i się przegrzewać confused.gif wystraszyłem się... bo działo się to na drodze expresowej... zwolniłem ~50 bo więcej nie chciał jechać... i po chwili nagle temp. wróciła do normy i zaczął jechać clown.gif gdy zostało mi ~ 300km do domu zaczęła mi mrugać kontrolka od oleju na zakrętach oink.gif po dotarciu do domu uzupełniłem płyny i dodatkowo okazało się, że łożysko w przednim kole zaczęło wyć biglaugh.gif łożysko po jakimś czasie zostało wymienione... mechanik jak mi je pokazał to aż fioletowe było 270751858-jezyk.gif także w odpowiednim momencie je wymieniłem biglaugh.gif bo nie wiele życia mu zostało... ganja.gif

Napisano

Młode autko z małym przebiegiem, jeśli był szanowany, to raczej problemów nie powinno być. Ja swoim w sierpniu zjeździłem Bavarię 2000km w 3 dni. Przebieg miałem 140kkm i po przyjeździe do domu alternator się zepsuł. Dobrze że nie w tej trasie, miałem szczęście. Ale ja już miałem na tym altku nastukane sporo. U Ciebie z tym małym przebiegiem, raczej nie bedzie problemów.

Może jeszcze sprawdz czy dobrze zbiera Ci wycieraczka z szyby, lepiej mieć dobrą i widzeć dobrze w deszczu. Zapasowe bezpieczniki jeszcze;)

Napisano

aha ja jeszcze w taką trasę zabrałem ze sobą zapasowy kabel WN, możliwie jak najdłuższy żeby podpasował na każdą świecę. Nigdy nie wiadmo niewiem.gif

Napisano

> Jak tak dalej pójdzie to całe auto złoży z tej listy która powstaje

Moim zdaniem to nie ma co się zbytnio przejmować. Ot sprawdzić czy wszystkie płyny są w normie, ciśnienie w oponach i to raczej wystarczy. Zabierz apteczki, trójkąty i gaśnice (sprawdź co w Niemczech jest wymagane) i jazda. Taki młody z takim przebiegiem nie powinien sprawiać problemu ok.gif

Napisano

Mój ojciec jechał do Niemiec w marcu wziął Uniaka z 66 tys. przebiegu ustawił światła, sprawdził płyny, wziął torbę żarówek i torbę kluczy (na szczęście się nie przydały) zrobił ponad 1200 km bez problemu żadnej awarii

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.