Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W wakacje wozilem sie takim sprzetem

Featured Replies

Napisano

Zaraz jak to niego wsiadłem, przebieg wzrósł zlosnik.gif

275633968-PICT0015.JPG

Silnik byl troche biedny bo tylko 1.4... icon_rolleyes.gif

275633971-PICT0021.JPG

Ale biorac pod uwage ze kierownice mialem tak jak miałem to i tak 1.4 mi wystarczal. yay.gif

...na poczatku zlosnik.gif

275633975-PICT0020.JPG

Niektorym pasażerom przez lewostronny ruch siadła troche psycha zlosnik.gif275633979-PICT0017.JPG

A znaczek "L" to nie Love serduszka.gifbiglaugh.gif tylko symbol posiadania prawka prowizorycznego 893goodvibes.gif zreszta to i tak nie ważne bo jezdziłem bez ubezpieczenia zlosnik.gif

Ogolne wrazenia z jazdy: megapozytywne ok.gif

post-6007-14352465298263_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

2

post-6007-14352465298892_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

3

post-6007-1435246529951_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

4

post-6007-14352465300207_thumb.jpg

Napisano

Wyrobiłeś sobie sprawność lewej rączki przy wajchowaniu joystikiem.Widać że wycieraczki też odwrotnie pracują

Napisano

Całe szczęście że pedały są tak samo zlosnik.gif

Maskownica do radyjka tyż ładna.

Ogólnie gratulacje ok.gif a to była Szkocja ?

Napisano

Podziwiam , ja bym nie podołał ...lewostronny ruch ?..nigdy w życiu !

Napisano

hehe - a nie otwierałeś czasem drzwi próbując zmieniać biegi? hehe.gif

Napisano

> A biegi jak to to ma ułożone tak jak w "prawdziwym" modelu czy tez

> jakos odwrotnie

Wszystko jest jak w normalnych "lewokierownicowych" samochodach smile.gif . Wiem, bo posiadam Bravę z kierownicą po prawej stronie smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

> Podziwiam , ja bym nie podołał ...lewostronny ruch ?..nigdy w życiu !

Nic strasznego, po dwoch miesiącach jeździ się normalnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja mam coś podobnego, ale ubezpieczone i to w tym samym kraju .

> TUTAJ

> Pozdrawiam

Czesc!

Ja za ok. pol roku tez wybieram sie do Irlandii na jakis czas. Chcialbym tam kupic jakies toczydelko. Podobno ubezpieczenie jest tam dosc drogie. Jak mozesz, to napisz chociaz w skrocie, jak wyglada kupno i rejestracja samochodu przez obcokrajowca, od czego zalezy cena ubezpieczenia i ile ona mniej-wiecej wynosi

oraz czy wystarczy prawo jazdy miedzynarodowe, wydane w Polsce?

Przepraszam za tyle pytan smile.gif ale jest to dla mnie bardzo wazne.

Pozdrawiam!!!

Napisano
  • Autor

> Całe szczęście że pedały są tak samo

> Maskownica do radyjka tyż ładna.

smile.gif

> Ogólnie gratulacje a to była Szkocja ?

To byla Irlandia. Tesknie za ruchem lewostronnym

wink.gif

Napisano
  • Autor

No ladniutkie smile.gif Super deska rozdzielcza

ok.gif Mi przyzwyczajanie sie do ruchu lewopstronnego zajelo okolo jeden dzień zlosnik.gif W 4 osoby wypozyczylismy sobie nowiutkie polo 1.2 i trzech znas jezdzilo. W 2 dni zrobilismy 1000km i za ten czas nie wyprzedzil nas zaden samochod zlosnik.gif Za to my sypaliśmy wszystkich non stop jak wariaci. Najtrodniejsze bylo pierwsze 20km pozniej tylko czasem zdazaly sie wtopy. Mi sie trafil odcinek zaraz spod wypozyczalni za ktora bylo rondo i prawie staranowala nas ciezarowka bo mnie zaskoczyla od prawej mlot.gif Ogolnie spelnilem swoje mazenie jazdy autem z wypozyczalni 893goodvibes.gif. Jeszcze nigdy nie dalem tak w tylek samochodowi zlosnik.gif Biedak az kwiczał palacz.gif No ale chyba juz wydoroślałem zlosnik.gif

Bravolotem jezdzilem juz spokojnie pewnie dlatego ze jak by mnie garda zhaltowała to dalej odpracowywałbym mandat zlosnik.gif

Irlandia to piekny kraj ok.gif Mam nadzieje ze zyje ci sie tam niezle smile.gif Pozdro waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Mozna jedzic na polskim prawku, ubezpieczenie czesto drozsze niz auto. Ponizej 25 roku mezczyzni placa jak za zboze. Znajomemu z rpa zaspiewali 5 tys juro za ubezpieczenie starego puga 405 zlosnik.gif Ale a sie chyba zejsc do 2tys... Szczegolow nie znam zupelnie bo ja nie placilem crazy.gif

A co ciekawe oni nie maja dowodow rejestracyjnych tylko takie naklejki na szybe co pierońsko ograniczaja widocznosc.

Napisano

> Szczegolow nie znam zupelnie bo ja

> nie placilem

To mozna tam jezdzic bez ubezpieczenia?

Napisano
  • Autor

> To mozna tam jezdzic bez ubezpieczenia?

Absolutnie niemozna i nie polecam. Moze to słono kosztować.

P.S. Mi sie udało zlosnik.gif

Napisano

> Absolutnie niemozna i nie polecam. Moze to słono kosztować.

> P.S. Mi sie udało

cool.gif to swietnie, ze wszystko dobrze sie skonczylo ok.gif

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. smile.gif

Niestety widze, ze chyba z kupna autka w Irlandii nic nie wyjdzie. Ale nie ma tego zlego... Po prostu szybciej wroce do domku zlosnik.gif

Pozdrawiam!!!

Napisano
  • Autor

No problemos.:)

Nie rezygnuj tak szybko. Auta tam sa obrzydliwie tanie. Astre z 95 ponoc mozna dostac za 400 euro yikes.gif Mozesz kupic na spolke ze znajomymi i bedzie taniej. Mozna placic ubezpieczenie w miesieczynych ratach (troche drozej niz jedna wplata za caly rok) Mozesz tez kombinowac i zarejestrowac auto w Anglii. Ubezpieczenie na wyspie Blaira zlosnik.gif jest kilkakrotnie tansze. Ale pozniej musisz pakowac auto na prom. Wszystko zalezy jaka fuche podlapiesz ok.gif Powodzenia ok.gif

Napisano

Mam nadzieje, ze cos sie uda wykombinowac, bo bez auta bedzie mi baaaaardzo ciezko grinser006.gif

Jeszcze raz dzieki za wszystkie informacje ok.gif

Podrawiam!!!

Napisano

Dzięki wielkie ok.gif .

Żyje mi się tak jak powinno, śmiem twierdzić że Polska nie jest aż tak fajnym krajem, pożyję i zobaczę co będzie dalej ( jestem tu 6 miesięcy ) ...

Mi się udało pod prąd rondo objechać smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

> Czesc!

> Ja za ok. pol roku tez wybieram sie do Irlandii na jakis czas.

> Chcialbym tam kupic jakies toczydelko. Podobno ubezpieczenie

> jest tam dosc drogie. Jak mozesz, to napisz chociaz w skrocie,

> jak wyglada kupno i rejestracja samochodu przez obcokrajowca, od

> czego zalezy cena ubezpieczenia i ile ona mniej-wiecej wynosi

> oraz czy wystarczy prawo jazdy miedzynarodowe, wydane w Polsce?

> Przepraszam za tyle pytan ale jest to dla mnie bardzo wazne.

> Pozdrawiam!!!

Kupno :

Umawiasz się z gościem, oglądasz auto, jak Ci się podoba to wypełniasz ostatnią stronę dowodu rejestracyjnego ( 2 kartki A5 ), obaj się podpisujecie, ty dostajesz kluczyki, on zostawia sobie DR i wysyła go do urzędasów. Po 2 - 3 tygodniach dostajesz taki sam DR tylko że z twoimi danymi.

Ubezpieczenie:

Idziesz do ubezpieczalni ( Hibernian w moim wypadku ), zapisujesz się na kurs jazdy po Irlandii ( 225 ojro, ale zwracają jak zdasz i ubezpieczysz u nich auto - tylko karta kredytowa ), jak zdasz ( nie radzę iść na jazdy bez żadnego doświadczenia ) to następnego dnia możesz ubezpieczyć auto. Koszt za Moją Bravę 1,4 to 1640 ojro - można płacić co miesiąc. Potem już tylko śmigać ...

P.S. Jakby coś to PRV smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

> Pozdrawiam

Hej!

Dzieki za wszystkie informacje ok.gifsmile.gif

Oj widze, ze koszty posiadania auta w Irlandii sa baaaardzo duze. frown.gif No coz, trzeba bedzie szukac jakiegos dyrektorskiego stolka hehe.gif

Pozdrawiam i zycze szerokiej drogi po jej odwrotnej stronie grinser006.gif

Napisano

> Podobno ubezpieczenie

> jest tam dosc drogie.

Nieprawda. Ja za swoją bravkę z 1999 roku odpowiednik naszego AC i OC płacę mniej więcej 400 funtów na rok. DUżym plusem jest możliwość płacenia w ratach miesięcznych. Możesz tez wykupić samo OC i za taka bravę było by to jakieś 180 funtów na rok. Do kosztów samochodu musisz dorzucić "podatek drogowy" - do auta z roku <2000, kosztuje za auto do 1500cm3 chyba 120 funtów, a powyżej 1500cm3 chyba 160 funtów, ale nie pamiętam dokładnie. Auta po roku 2000 mają udziwnione tabele i tzrba sprawdzić na stornach DVLA.

> Jak mozesz, to napisz chociaz w skrocie,

> jak wyglada kupno i rejestracja samochodu przez obcokrajowca,

Idziesz i kupujesz. Auto musi mieć ważne MOT (przegląd techniczny) i wykupiony "podatek drogowy" oraz ubezpieczenie. Jeśli auto nie ma MOT umawaisz się, ze zrobią ci (koszt około 30 funtów). Jesli nie ma "podatkku drogowego" kupujesz na poczcie - NIE WOLNO poruszać ci się bez waznego podatku - kara 1000 funciaków. Ubezpieczenie kupujesz zanim masz auto- ważne, zebyś miał tylko jego nr rejestracyjny - najlepiej zrób sobie ksero DR i ubezpiecz tak auto. Z tymi papierami idziesz na pocztę i panienka od reki załatwia wszystko. Jak nie masz MOT tto prosi cię o pokazanie DR, przeglądu MOT, ubezpieczenia i daje ci tarczkę od taxu. Czekasz potem kilka tygodni na nowe papiery. Jeździc możesz od chwili, jak masz wsyztko uregulowane, tzn. że jesli auto ma ważny tax, MOT i kupiłeś ubezpieczenie, to możesz wyjechać na ulicę śmiało. Masz chyba 7 dni na pojawienie się na poczcie i dogranie wszystkiego, tzn. oddanie starego dowodu. Brakiem dowodu się nie przejmuj, bo tu nie nosi się żadnych dokumentów - dowodem, zę to jest twoje ato są kluczyki biglaugh.gif

> od

> czego zalezy cena ubezpieczenia i ile ona mniej-wiecej wynosi

Zależy od różnych rzeczy - np. kobiety mają niższe składki, czy ubezpieczając auto na dwie osoby (musisz ubezpieczyć auto, ale i każda osobę co prowadzi to auto - czyli koledze, którego nie ma w papierach dwać nie możesz, bo jak yebnie w coś, to bóli z własnej kieszeni), czy chcesz comprehensive (pełna opcja AC, OC i inne bajery), Third Part+Thiefs, czy third part only. Najtańszy wariant ostatni. Oczywiście, jak zechcesz ubezpieczyć auto a składki ci dosolą 100%, to wtedy może się okazać, że strasznie dużo sobie liczą. Dlatego weź od swojego ubezpieczyciela w Polsce zaświadczenie o przebiegu bezszkodowej jazdy, idź z nim do tłumacza przysięgłego i już masz zniżki wink.gif - liczy się ile masz lat prawko i kiedy ostatnio była szkoda z twojej winy. My na dzień dobry dostaliśmy 65% hehe.gif

> oraz czy wystarczy prawo jazdy miedzynarodowe, wydane w Polsce?

Wystarczy twoje polskie prawko, nie musi być międzynarodowe.

> Przepraszam za tyle pytan ale jest to dla mnie bardzo wazne.

> Pozdrawiam!!!

Również pozdrawiam i polecam www.dvla.gov.uk

Zastanawi mnie tylko post Swiko - nie miałem tylu kombinacji. Kupno auta było bardzo przyjemne, a całe formalności to 15 minut ubezpieczenie - przez internet i 5 minut na poczcie...

Dowód rejestracyjny w Anglii składa się tylko z dwóch kartek A4, choć chyba te starsze przed 2001 rokiem miały inny układ - u mnie były 2 kartki A4, dostałem wszystko - kawałek dowodu zabrał sprzedawca, resztę ja wysłałem poczta... hmmm, dziwne to...

Napisano

Hej Lukasz!

Wielkie dzieki za referat ok.gifsmile.gif

Koledzy Swiko i BaLoN opisali zasady kupna i ubezpieczenia auta w Irlandii. Jak wiemy- co kraj to obyczaj i dlatego sa pewne roznice pomiedzy posiadaniem auta w Anglii i Irlandii.

Jednak z Twojej wiadomosci widze, ze Anglicy maja nizsze ubezpieczenie. Byc moze kupie auto w Anglii, a bede jezdzil w Irlandii cool.gif

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy spotkaliscie sie na wyspie z autami z kontynentu i kierownica po wlasciwej dla nas stronie? Zastanawiam sie wlasnie nad wyjazdem swoim autkiem na wyspe, tylko nie wiem jak sie bedzie jezdzic "po niewlasciwej" stronie drogi.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. smile.gif

Pozdrawiam!!!

Napisano

> Hej Lukasz!

> Wielkie dzieki za referat

> Koledzy Swiko i BaLoN opisali zasady kupna i ubezpieczenia auta w

> Irlandii. Jak wiemy- co kraj to obyczaj i dlatego sa pewne

> roznice pomiedzy posiadaniem auta w Anglii i Irlandii.

> Jednak z Twojej wiadomosci widze, ze Anglicy maja nizsze

> ubezpieczenie. Byc moze kupie auto w Anglii, a bede jezdzil w

> Irlandii

> Mam jeszcze jedno pytanko. Czy spotkaliscie sie na wyspie z autami z

> kontynentu i kierownica po wlasciwej dla nas stronie?

> Zastanawiam sie wlasnie nad wyjazdem swoim autkiem na wyspe,

> tylko nie wiem jak sie bedzie jezdzic "po niewlasciwej" stronie

> drogi.

> Jeszcze raz bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

> Pozdrawiam!!!

Powiedzialbym ze jest nawet calkiem sporo takich samochodow. Problemow z jazda raczej nie ma. Ewentualnie z wyprzedzaniem ;P Tylko koszt promu chyba dosc spory, ale sie nie orientuje ile dokladnie

Napisano

> Idziesz do ubezpieczalni ( Hibernian w moim wypadku ), zapisujesz się

> na kurs jazdy po Irlandii ( 225 ojro, ale zwracają jak zdasz i

> ubezpieczysz u nich auto - tylko karta kredytowa ), jak zdasz (

> nie radzę iść na jazdy bez żadnego doświadczenia ) to następnego

> dnia możesz ubezpieczyć auto. Koszt za Moją Bravę 1,4 to 1640

> ojro - można płacić co miesiąc. Potem już tylko śmigać ...

jak wyglada taki kurs i egzamin?

Napisano

> jak wyglada taki kurs i egzamin?

Ustalasz datę i jedziesz tam ( w Cork był to hotel ). Masz bodajże 3 godziny teorii ( oglądasz filmy, gość nawija o zachowaniu odległości od poprzedzającego cię pojazdu, mówi o niebezpiecznych miejscach, itd. itp. ) to tyle teorii, warto słuchać, bo na praktycznym egzamie możesz być zapytany o coś z tych rzeczy. Potem lunch ( w cenie kursu ) i czekasz na egzaminatora praktycznego. Wsiadacie w samochód we trzy osoby ( egzaminator, ty i jeszcze jeden kursant ), najpierw prowadzą kursanci na przemian ( miasto, jakaś traska, różne zadupia ), jak każdy zrobi rundkę to egzaminator robi kartę Twojego przejazdu, tam wpisuje jakie stwarzasz zagrożenie na drodze przy poszczególnych manewrach ( skala od 1 ( małe ) do 5 ( duże ), jest jakieś 20 - 30 kryteriów ), potem to wspólnie omawiacie i wtedy On pokazuje jak to powinno wyglądać. Przerwa i znów to samo, to już jest część egzaminująca Cię. Jeżeli średnia ze wszystkiego wychodzi Ci poniżej 3 to zdajesz, jeżeli więcej to znów wszystko od nowa w innym terminie.

Generalnie jeżeli ktoś nie jeździł z kierownicą po prawej stronie i do tego ma zapędy do bycia samobójcą to może zapomnieć że zda ...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.