Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WYmianka filtra gazu - zakręcenie dopływu

Featured Replies

Napisano

Chciałem wymienić filtr gazu, znajduje się na zasilaniu przed parownikiem, to II gen. Żeby zmniejszyć ciśnienie gazu przed rozkręceniem obudowy filtra próbowałem na zasilaniu gazowym zakręcić butlę i poczekać aż silnik zgaśnie, ale po zakręceniu zaworka na butli silnik pracuje i ani myśli zgasnąć. Napewno jest przełączony na gaz. Nie wiem o co chodzi, coś mogło paść w butli? butla to chyba STAKO, zaworek jest zakręcany jak nakrętka, nie ma kranika.

Napisano

Takie wypalanie gazu na biegu jałowym długo trwa! Przegazuj, poczekaj albo przejedź się ze 100 metrów wink.gif

Napisano

> Żeby zmniejszyć ciśnienie gazu przed

> rozkręceniem obudowy filtra

A ja tego nie robię, wypływający gaz rozpręża się i przedmuchuje rurkę z opiłków od butli do filtra. Po wyjęciu filtra dodatkowo podaję zasilanie na zawory, żeby operację powtórzyć. Dzieki temu filtr będzie czysty dłużej.

PS. Ostrożnie z ogniem i nie zaiskrzyć przy właczaniu zaworów!!!

Pozdr.

Napisano

Ja odpinam wsuwkę z elektrozaworu na butli i wypalam gaz. Nie lubię jak mi cos syczy i smrodzi gdy odkręcam filtr. Ale też przedmuchuję rurki załączając na krótko elektrozawór przy butli. Nieraz sporo syfu wydmucha. Ostatnio zapomniałem sobie wyciągnąć uszczelki ze środka obudowy filtra i jak dmuchło to potem przez 15min szukałem uszczelki po garażu mlot.gif

Napisano

> Ja odpinam wsuwkę z elektrozaworu na butli i wypalam gaz. Nie lubię

> jak mi cos syczy i smrodzi gdy odkręcam filtr. Ale też

> przedmuchuję rurki załączając na krótko elektrozawór przy butli.

> Nieraz sporo syfu wydmucha. Ostatnio zapomniałem sobie wyciągnąć

> uszczelki ze środka obudowy filtra i jak dmuchło to potem przez

> 15min szukałem uszczelki po garażu

u mnie majster nie zakrecał nic...kazał wyłaczyc stacyjke, sciagnał dekiel z filterka i przdmuchał i włożył nowy wkład i po bólu, nawe kasy nie wział- tylko za filterk kilka złociszy smile.gif

Napisano
  • Autor

> A ja tego nie robię,

Tzn , że wogole nie zakrecasz butli ?

A to nie za bardzo gwałtownie sie ten gaz rozpręża, grzwki mi nie przestawi? Troche lipnie tak pod przy uciekającym sobie gazie pracować :/

Napisano

przeciez jest elektrozawór który jest zamknięty.....

Napisano
  • Autor

qr...zapomniałem, ubzdurałem sobie że odcięcie gazu jest na reduktorze mlot.gif

Dzieki za pomoc

Napisano

> przeciez jest elektrozawór który jest zamknięty.....

ale w rurce sporo go zostaje

Napisano
  • Autor

Całkiem sporo zostaje i rozkręciłem puszczkę filtra bez wypalenia gazu...jak nie rąbnie, to ręce mi sie trzęsły przez następne 2 minuty. Myślałem że to rozszczelnienie będzie delikatniejsze

Napisano

> Całkiem sporo zostaje i rozkręciłem puszczkę filtra bez wypalenia

> gazu...jak nie rąbnie, to ręce mi sie trzęsły przez następne 2

> minuty. Myślałem że to rozszczelnienie będzie delikatniejsze

Dlatego pisałem że ja wypalam bo nie lubię tego typu emocji. Nie wiem jak to robi master22221 ale może lubi chłop adrenalinę wink.gif

Napisano

> Dlatego pisałem że ja wypalam bo nie lubię tego typu emocji. Nie wiem

> jak to robi master22221 ale może lubi chłop adrenalinę

też tak robię, adrenalina jest ;-)

ale dopracowałem już tak delikatne odkręcanie, że ciśnienie schodzi stosunkowo wolno

pierwszym razem było.... emocjonująco zlosnik.gif

Napisano

nie popusciłes tylko od razu odkręciłes??? a troche emocji sie przyda wink.gif

Napisano

> nie popusciłes tylko od razu odkręciłes??? a troche emocji sie przyda

Ja popuszczam śrubę i ruszam kubełkiem, żeby gaz z grubsza się ulotnił, trochę to trwa, bo oring przyssany dobrze uszczelnia. Jak mi się śpieszy i za szybko odkręcam kubełek to czasem jest... pfuuuuch!!! Trzeb tylko uważać, żeby rąk nie odmrozić i żeby części gdzieś nie porozrzucać (uszczelki, magnesik, śruba). Następnie przedmuchuję ponownie rurki, kontrolując wypływ LPG.

Podczas wymiany parownika na nowy skorzystałem z okazji i przedmuchałem instalację aż do rurki wchodzącej w parownik, czyli całą "fazę ciekłą". Obudowa filtra była wtedy zamknieta, ale bez filtra.

PS. A ciśnienie (w żyłach) mi skoczyło tylko za pierwszym razem, bo się nie spodziewałem, że tak pierdyknie!!! Teraz już jestem przygotowany i robię to bez emocji (sobie i znajomym też).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Oczywiscie wszystko co sie trzma w rękach odrazu wpada do komory silnika smile.gif

Właśnie, ta uszczelka sie przyssała i przy odkrecaniu nic sie nie rozszczelniało. Faktycznie nalepszym sposobem bedzie zluzowanie sruby i ruszanie puszką, zeby odkleic oring, wtedy jest szansa na dlugie ...pssssssssyyyk... niz krótkie ....PUUF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.