Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ROZRZAD

Featured Replies

Napisano

> Co ile wymiana rozrzadu w JTD 105?

instrukcja podaje co 120 tys

Napisano

> Co ile wymiana rozrzadu w JTD 105?

a kiedy zmieniałeś ostatnio ?

te książkowe 120kkm to między bajki trzeba włożyć.

Ja bym nie ryzykował więcej niż 80kkm/5 lat

Napisano

> a kiedy zmieniałeś ostatnio ?

> te książkowe 120kkm to między bajki trzeba włożyć.

Masz jakieś argumenty na poparcie swojej tezy?

> Ja bym nie ryzykował więcej niż 80kkm/5 lat

Ja zmieniłem przy 115 kkm (dla benz. 1,2 też w instrukcji jest przy 120 kkm) i nic się nie stało.

Po jakąś cholerę te instrukcje są. Olej też zmieniasz co 5 kkm?

Napisano

> Masz jakieś argumenty na poparcie swojej tezy?

Na poparcie tezy wczesniej wymiany paska rozrzadu jest wiele przykrych doświadczeń userów BBM - wystarczy poszukac w szukajce postow o zerwanych paskach przy o wiele mniejszych przebiegach:)

> Ja zmieniłem przy 115 kkm (dla benz. 1,2 też w instrukcji jest przy

> 120 kkm) i nic się nie stało.

Miales szczescie.

> Po jakąś cholerę te instrukcje są. Olej też zmieniasz co 5 kkm?

Jak bedziesz mial za malo oleju powinna sie zapalic kontrolka. Poziom oleju mozna też kontolowac.

Stan paska ciezko po wygladzie ocenic

Jak pasek sie urwie to tez moze jakas kontrolka sie zapali ale juz nic wtedy nie zrobisz .... .

P.S. A co do wymiany po 5 latach niezaleznie od przebiegu to nawet samoa ASO Fiata zaleca

Napisano

> Na poparcie tezy wczesniej wymiany paska rozrzadu jest wiele

> przykrych doświadczeń userów BBM - wystarczy poszukac w szukajce

> postow o zerwanych paskach przy o wiele mniejszych przebiegach:)

> Miales szczescie.

A pewny jesteś, że używali właściwych części zamiennych?

Naprawdę uważasz, że firma wrabiałaby się sama w darmowe naprawy silnika, w przypadku regularnej wymiany paska w ASO co 120 kkm?

Te wymagania dotyczyły samochodów na całym świecie - jakby było coś rzeczywiście na rzeczy byłoby o tym słychać.

Kilku osobom mogło się trafić, nie mówię, że nie - ale nie róbmy z tego reguły.

I zgadzam się, że wymiana co 60-80 kkm jest na pewno bezpieczniejsza.

Napisano

> A pewny jesteś, że używali właściwych części zamiennych?

Jesli ktos oszczedza na rozrządzie kupujac podróby to sam sobie winien. Niedawno, bodaj tydzien temu byl wątek o peknietym pasku, forumowicze pisali ze i oryginalki nie wytrzymuja - Dayco, Contitech, Gatech (jak nie przekrecilem nazwy),..

> Naprawdę uważasz, że firma wrabiałaby się sama w darmowe naprawy

> silnika, w przypadku regularnej wymiany paska w ASO co 120 kkm?

Tzn fiat? Gwarancja po wymianie paska w ASO jest bodajze na 2 lata jak nie na rok. Na nowe BBMy gdy jeszcze je produkowano tez pewnie nie byla dluzej niz 2 lata....

> Te wymagania dotyczyły samochodów na całym świecie - jakby było coś

> rzeczywiście na rzeczy byłoby o tym słychać.

> Kilku osobom mogło się trafić, nie mówię, że nie - ale nie róbmy z

> tego reguły.

> I zgadzam się, że wymiana co 60-80 kkm jest na pewno bezpieczniejsza.

Tez nie twierdze ze wszystkim peknie przed 120 tys. Niektorym pewnie wytrzymalby i dluzej. Duzo moze zalezec od warunkow atmowsferycznych - np we Wloszech jak wiadomo nie ma mroznych zim (chyba ze w gorach), u nas sie zdarzaja- takie roznice temp. zima/lato tez nie pozostaja bez wplywu na wytrzymalosc paska.

Mi sie wydaje ze te 120 tys to ktos przedobrzyl w instrukcji - tak jak ze spalaniem we wspolczesnych samochodach - wiekszosc producentow zaniza.... wg mnie lepiej wymienic wczesniej.

Napisano

> Masz jakieś argumenty na poparcie swojej tezy?

> Ja zmieniłem przy 115 kkm (dla benz. 1,2 też w instrukcji jest przy

> 120 kkm) i nic się nie stało.

> Po jakąś cholerę te instrukcje są. Olej też zmieniasz co 5 kkm?

Przy takim podejściu do rozrządu miałeś więcej szczęścia niż przewiduje średnia krajowa. Nie radzę tego tematu powtarzać. Rozrządy w silnikach benzynowych Fiata zwłaszcza 1,2 16v, 1,6 16v, 1,8 16v itp powinno się wymieniać co góra 80 tys km przy założeniu eksploatacji silnika w normalnych warunkach. Jeśli jeździsz często przy pełnym but.gif z mocnymi redukcjami biegów to i 80 tys to za dużo. Pracowałem kilka lat w ASO , moja teza poparta jest wieloma przykładami tych co myśleli, że skoro instrukcja przewiduje.........

Co do rozrządu w JTD sytuacja jest nieco odmienna, myślę iż przy założeniu stosowania markowych części można spokojnie 100 tys na rozrządzie zrobić, ten układ w dieslu jest znacznie żywotniejszy niż w benzyniakach. Być może ma to związek z ograniczoną prędkością obrotową tych silników.

Napisano

Amen:)

> Na poparcie tezy wczesniej wymiany paska rozrzadu jest wiele

> przykrych doświadczeń userów BBM - wystarczy poszukac w szukajce

> postow o zerwanych paskach przy o wiele mniejszych przebiegach:)

> Miales szczescie.

> Jak bedziesz mial za malo oleju powinna sie zapalic kontrolka. Poziom

> oleju mozna też kontolowac.

> Stan paska ciezko po wygladzie ocenic

> Jak pasek sie urwie to tez moze jakas kontrolka sie zapali ale juz

> nic wtedy nie zrobisz .... .

> P.S. A co do wymiany po 5 latach niezaleznie od przebiegu to nawet

> samoa ASO Fiata zaleca

Napisano

Powiem tak, Twój przypadek przejechania w silniku 1,2 16v 120 tys na rozrządzie to sprawa jednostkowa, znacznie więcej jest przypadków kiedy to paski zrywały się przy przebiegu 70-80 tys km i nie jest to kwestja tego co Ci się wydaje odnośnie instrukcji, a tego co weryfikuje życie.

Można oczywiście ślepo ufać instrukcji i to nie tylko w samochodach Fiata, tyle, że taka wiara potrafi kosztować....

Napisano

a ja dodam że w instrukcji (patrzyłem Palio 1.2 16v) wymiana co 120kkm lub 3 lata (trudne warunki klimatyczne) lub 5 lat bez względu na przebieg.

Szwagier ma właśnie Palio, serwisowane od nowości w ASO, wymienili mu rozrząd przy 80kkm - powiedzieli mu że jeżeli chce wytrzymać do książkowych 120kkm to powinien księdza wozić ze sobą (znajomy mechanik) hehe.gif

kolega ochkarol nono.gif

w jednym poście podważasz to co napisałem, w drugim się ze mną zgadzasz spineyes.gifzlosnik2.gif

Napisano

Wszystko zalezy gdzie jeździsz, jeżeli więcej w mieście pasek należy wymienić częściej, większe obciążenia, jazd na krótkich dystansach, to ma negatywny wpływ na wytrzymałość paska. Wtedy średnio się skraca wymianę o 20- 30% od podanej fabrycznie. Jeżeli jeździsz na długich trasach to można faktycznie wymienić później ale 120kkm to duże ryzyko, chociaż ja wymieniałem przy 114 kkm (z takim przebiegiem kupiłem i nie był wcześniej wymieniany) i było dobrze, ale teraz bym nie ryzykował. Przeważnie eksploatuję samochód w mieście.

Napisano

> kolega ochkarol

> w jednym poście podważasz to co napisałem, w drugim się ze mną

> zgadzasz

Nadinterpretujesz wink.gif

Napisałem tylko, że tak jak mówicie jest na pewno bezpieczniej. Jeszcze bezpieczniej będzie co 40 kkm. 270751858-jezyk.gif

Znam przypadek, że oryginalny pasek w Renault Megane wytrzymał 5 tys km i pękł.

No ale takich cudów nikt nie przewidzi.

Napisano

Słuchajcie znowu zacznie sie gdybanie...nie ma co gdybac każdy swój rozum ma,ja wymeiniam w klekocie co 60tyś,tzn jak przekroczę to się zaczynam zbierać wiec 60 pare tkm i wymiana,dla własnego świetego spokoju, to jest 500zła się nie zastanawiam czy trasę tak jak ostatnio 1154km i jedna stronę uda mi się przejechać czy bedę go lawetował spod francuskiej granicy...

Oczywiście,że można się uprzeć i do 120tkm jeżdzić,jak ktoś lubi adrenalinkę i każdy stuk nasluchuje czy juz poszedł pasek czy nie i patrzy czy kontrolki na desce się zaświeciły w czasie jazdy smile.gif jak mówię zależy co kto lubi,ja lubie święty spokój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.