Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia mojej instalki Stag 300

Featured Replies

Napisano

Witam

Zrzuciłem ustawienia mojej instalacji i chciałbym prosić o ocenę map i mnożnika oraz innych parametrów co ewentualnie poprawić zmienić.

Rzuciła mi sie jedna nieprawidłowość w oczy a mianowicie wtryskiwacze mam "żółte" Valtec a więc 1 omowe a w ustawieniach mam wpisane 3 omowe zmienic to na prawidłowe, ma to jakieś znaczenie?

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

Pozdrawiam

Napisano

Mapy masz nieco rozjechane. Na początek zmień ustawienie wtrysków, bo to może mieć jakieś zanczenie, ale chyba nie za wielkie, zwłaszcza przy dłuższych czasach wtrysku.

Patrząc na ciśnienie gazu i mnożnik, wychodzi na to, że mogą być trochę za duże dysze.

Wtryskiwacze mają dużo "najechane" i czy nie klepią za mocno?

Napisano
  • Autor

czyli mapa wtrysku jednak jest kiepsko zrobiona?

wtryski maja około 10 tys. i można powiedzieć że ich nie słychać

Napisano

Proponuje ustawić wtryski na właściwe oraz zmniejszyć ciśnienie na reduktorze do 1.0 bar. Jesli nie chcesz zmniejszać ciśnienia to należy zmniejszyć średnicę otworu w dyszach. Po kalibracji będzie widać czy są właściwie dobrane. Potem pokrycie map i jazda smile.gif Nie zapomnij przeczyścić listwy i koniecznie przed robotą ustaw skok tłoczka.

Napisano
  • Autor

instalacje ustawiał ze 2 miesiące temu "gazownik" jezdziłem z nim chyba z 2 godz. i miało byc idealnie...

Sam sobie chyba jednak nie ustawie bo nie mam laptopa tylko stacjonarny komp podłączałem na długim kablu.

Ale można jeździć z takimi mapami czy nie?

z wykresu według mnie wynika że mieszanka jest za bogata przy większych czasach wtrysku tak?

A jak jest jeśli chodzi o "mnoznik" jest dobry?

Napisano

> instalacje ustawiał ze 2 miesiące temu "gazownik" jezdziłem z nim chyba z 2 godz. i miało byc idealnie...

> Sam sobie chyba jednak nie ustawie bo nie mam laptopa tylko stacjonarny komp podłączałem na długim kablu.

> Ale można jeździć z takimi mapami czy nie?

Można - tragedii nie ma.

> z wykresu według mnie wynika że mieszanka jest za bogata przy większych czasach wtrysku tak?

Mieszkanka jest dobra - bo to koryguje komputer benzynowy. Ale czasy są krótsze niż analogiczne na

> A jak jest jeśli chodzi o "mnoznik" jest dobry?

Dążący do 1. Masz trochę za duże dysze albo za duże ciśnienie - ale bym nie ruszał... Poprałbym tylko mnożnik (trochę go trzeba obniżyć przy wyższych obciążeniach) i tyle. I poprawić te wtryski na 1Ohm

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam

Od jakiegos miesiąca pojawił sie u mnie problem z pracą zimnego silnika zaraz po zapaleniu na beznyznie, a mianowicie zapala bez problemu pochodzi tak z 5 sekund poprawnie i zaczyna pracować nierówno obroty schodzą do 500 i chodzi jakby na 3 cylindrach..

Jak mu tak "po pompuje" gazem delikatnie to obroty sie stabilizuja, jak nacisne gaz statycznie to raczej zgaśnie niz nabierze obrotów..

Jeżeli zgaszę i zapale powtórnie to chodzi juz raczej OK.

Początkowo myślałem ze paliwo mam stare i stąd problem, ale wyjeździłem prawie do spodu i zatankowałem nowe, ale problem pozostał, czym to może być spowodowane?

Napisano

> Witam

> Od jakiegos miesiąca pojawił sie u mnie problem z pracą zimnego

> silnika zaraz po zapaleniu na beznyznie, a mianowicie zapala bez

> problemu pochodzi tak z 5 sekund poprawnie i zaczyna pracować

> nierówno obroty schodzą do 500 i chodzi jakby na 3 cylindrach..

> Jak mu tak "po pompuje" gazem delikatnie to obroty sie stabilizuja,

> jak nacisne gaz statycznie to raczej zgaśnie niz nabierze

> obrotów..

> Jeżeli zgaszę i zapale powtórnie to chodzi juz raczej OK.

> Początkowo myślałem ze paliwo mam stare i stąd problem, ale

> wyjeździłem prawie do spodu i zatankowałem nowe, ale problem

> pozostał, czym to może być spowodowane?

za wysoko mapy w ok. czasu wtrysku ktore przypada na jalowy lub po prostu rozjechane w gore mapy gazu i skraca wtryski nopb...

Napisano

> Witam

> Od jakiegos miesiąca pojawił sie u mnie problem z pracą zimnego

> silnika zaraz po zapaleniu na beznyznie, a mianowicie zapala bez

> problemu pochodzi tak z 5 sekund poprawnie i zaczyna pracować

> nierówno obroty schodzą do 500 i chodzi jakby na 3 cylindrach..

> Jak mu tak "po pompuje" gazem delikatnie to obroty sie stabilizuja,

> jak nacisne gaz statycznie to raczej zgaśnie niz nabierze

> obrotów..

> Jeżeli zgaszę i zapale powtórnie to chodzi juz raczej OK.

> Początkowo myślałem ze paliwo mam stare i stąd problem, ale

> wyjeździłem prawie do spodu i zatankowałem nowe, ale problem

> pozostał, czym to może być spowodowane?

Tak zawsze to samo ,,Stare Paliwo'' smile.gif Bardzo często pada takie stwierdzenie, jednak śmiem twierdzić, że zdaje one egzamin w jednym przypadku na sto.

Odpowiedź będzie banalna, rozjechała Ci się centrala sterująca PB, adaptacja wyszła poza zakresy i na zimnym silniku (zwłaszcza) komp ustala złe parametry pracy i silnik zachowuje się tak jak opisujesz.

Trzeba wykasować kompa PB i pojeździć kilka dni na Pb , dam głowę, że silnik będzie pracował idealnie.

Winny jak zwykle jest układ zasilania LPG, pomimo wtrysku większość tych układów to PRYMITYWNE instalacje bazujące na ustawianiu mnożników i innych bzdetów co w praktyce oznacza ustawienie mieszanki z WIELKIM marginesem błędu, Stag pod tym względem nie jest w żaden sposób lepszy od innych układów wtryskowych.

Po rozmowie ze pracownikiem firmy AC jestem pewien swego jak nigdy dotąd, te całe mapy i ich pokrycie to PIC na wodę i tyle.

Prawidłowa regulacja tego układu powinna odbyć się na HAMOWNI podwoziowej tak aby dało się utrzymać przez dłuższą chwilę stabilne czasy wtrysków na określonym poziomie i dopiero wtedy posługując się programem ACGasSynchro oraz podpiętym pod złącze OBD testerem który umożliwi podgląd na bieżąco zmian adaptacji, wyregulować to tak, żeby parametry pracy na PB i LPG były jak najbardziej zbliżone.

Oczywiście znajdą się tacy którzy stwierdzą ,,co on bredzi'' Hamownia? Założę się z każdym o każde pieniądze, że utrzymanie czasu wtrysku na jednakowym poziomie przez czas potrzebny do sprawdzenia go na PB i LPG oraz ewentualnej korekty mnożnikiem podczas normalnej jazdy na drodze JEST NIEWYKONALNE, chociażby z powodu:

- zmiennych warunków drogowych takich jak wiatr, ukształtowanie samej drogi itp.

- Zasady działania układu wtryskowego który to zmienia dynamicznie czasy wtrysków PB w zależności od m/i obciążenia silnika, prędkości obrotowej, a te parametry zmieniają się praktycznie ciągle w trakcie jazdy po drodze.

AC w końcu wprowadził do sprzedaży sterownik który ma szanse wyeliminować problemy z regulacją STAG 300 Premium który sam na podstawie sygnału ze Starownika PB dobiera odpowiednie czasy wtrysków oraz ustawia dynamicznie mnożnik tak aby obie mapy jak najlepiej się pokrywały.

Cóż praktyka pokaże czy AC zrobiło to dobrze, czy tylko na papierze to tak faktycznie działa.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.