Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ukł chłodzenia ciąg dalszy...

Featured Replies

Napisano

Panowie ręce opadają, wcz i dzis odpowietrzałem, odpowietrzyłem dziada elegancko wg prawideł gorący,ustawione pokrętło na grzanie i 4 bieg, wszystko cacy, temp spadła po załączeniu wiatraka itd...

następie ruszyłem w trasę i co?dupa niestety...po 50 km ni z tego ni z owego, po zakończeniu manewru wyprzedzania (4 bieg i ok 3500 obr) temp skoczyła do góry,czekam na spadek (zawsze went się w korku załączał przy takiej temp) a tu nic,zjechałęm na bok,macha do góry, a ze zbiorniczka słychać tylko świst ciśnienia przez korek,powoli chcę odkręcić,bulgocze i wywala do góry, odczekałem chwilkę, dolałem wody, odpaliłem (na odkręconym korku) bulgocze,zakręciłem koek-poszło w obieg, wziąłem śrubokręt i odkręcam odpowietrznik a tam sama para,totalnie zapowietrzony (pewnie nie miał już płynu bo korkiem wywaliło część pod ciśnieniem), odpowietrzyłem ,zaczęło gorące z nadmuchu wiać więc w drogę,za 30km powtórka-to samo.Powtórzyłem czynności i pojechałem dalej,po zrobieniu 50km niby wsio ok już się nie powtórzyło ale dalej na ciepłym jak się odkręca korek to bulgocze.

Nie wiem co to może być,macie jakieś sugestie?Obstawiałbym upg ale wymieniona na pocz maja...

Napisano

> Nie wiem co to może być,macie jakieś sugestie?Obstawiałbym upg ale

> wymieniona na pocz maja...

A głowica na szczelność sprawdzona?

Bo po objawach to stawiam na kompresję w układzie chłodzenia.

Możesz mieć bardzo małą nieszczelność która objawia się przy dużym but.gif . Mogła tez puścić uszczelka . A była chociaż firmowa?

I czy całej wymiany nie robił paprok jakiś?

I czy zachował wszelkie prawidła odnośnie zmiany uszczelki w dieslu?

Napisano
  • Autor

uszczelka elringa,robota w solidnym warsztacie,nie u Pana Kazia...po odbiorze grało wszystko,bo odpowietrzali przy mnie,sam autko rozgrzewałem,potem ok 2 tys pewnie wskoczyło od robocizny i nic sie nie działo...pierwszy raz w tamten poniedziałek wcześniej opisany no i dziś 2 razy niewiem.gif

Napisano

ja tylko w kwestii odpowietrzenia: TYLKO i wyłącznie na ZIMNYM silniku robimy ten zabieg....być może Twój problem wynika z tego że masz cały czas układ zapowietrzony....

Napisano
  • Autor

Na zimnym silniku się odpowietrza??? yikes.gif

Pany a czy może być to wina termostatu?(wymieniany 1,5 roku temu czyli jakieś 40tys ma,może niecałe...)

Napisano

> Pany a czy może być to wina termostatu?(wymieniany 1,5 roku temu

> czyli jakieś 40tys ma,może niecałe...)

Ja bym sprawdził ten termostat, i motyw z wymianą UPG mi podpada.

Edit: zacznij dręczyć patre, to pomoże (pokieruje) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Po wymianie upg wsio grało,wczoraj zrobiłem jeszcze 80km, z roznymi predkosciami, but.gif również i temp standardowo nic się nie działo... frown.gif normalnie załamka, bo jak cos sie spieprzy to się wymieni i jest ok,a tu nie wiadomo o co cho...

Co do termosa,ciepłym daje że az miło,więc termos by chyba działał prawda?

A może być to wina korka w zbiorniczku?Na jakiej zasadzie działa ten korek?Bo jak się zagrzał to az piszczało jak z czajnika z tego korka...

Napisano

Twój problem wynika z tego

> że masz cały czas układ zapowietrzony....

W TD nie ma problemu z odpowietrzeniem .

jeden korek na rurce metalowej i chłodnica.

A samoistnie układ się nie zapowietrza.

Napisano

> A może być to wina korka w zbiorniczku?Na jakiej zasadzie działa ten

> korek?Bo jak się zagrzał to az piszczało jak z czajnika z tego

> korka...

Korek ma dwa zaworki. Jeden nadciśnieniowy zapobiega przed eksplozją układu.

Drugi podciśnieniowy wyrównuje ciśnienie w układzie podczas stygnięcia.

Napisano
  • Autor

no własnie starałem się solidnie odpowietrzyć,sa 2 odpowietrzniki i czekałem az najpierw z tego blizej kol ssacego bedzie leciało bez bąbli a potem przy chłodnicy...

I przy zapowietrzonym bulgotałoby i gotowało go (przy próbie odkręcenia korka zasysa płyn "do tyłu" czyli efekt taki jakby go ściągało do zbiorniczka, a po odpaleniu jak korek odkręcony bulgocze i do góry wywala,po zakręceniu korka płyn idzie w układ...

Napisano
  • Autor

> Korek ma dwa zaworki. Jeden nadciśnieniowy zapobiega przed eksplozją

> układu.

> Drugi podciśnieniowy wyrównuje ciśnienie w układzie podczas

> stygnięcia.

Ale co z tego wynika?Że mógł się któryś popsuć i takie cyrki się dzieją,czy korek mam wykluczyć?

Napisano

> Ale co z tego wynika?Że mógł się któryś popsuć i takie cyrki się

> dzieją,czy korek mam wykluczyć?

Wykluczyć . układ może pracować bez korka do ok 100*C i nic nie może się dziać Powyżej zacznie się gotować . Zakręcenie pomoże zwiększyć temperaturę wrzenia ole tylko do momentu kiedy ciśnienie przekroczy wartość graniczną i zaworek sie otworzy.

PS. Sprawdź upg

Napisano
  • Autor

termos też wykluczyć?gdzie szukać przyczyny?tak jak napisałem wcz zrobiłem jeszcze z 80km i niby wsio ok,ale skąd to bulgotanie?przy upg by się to działo cały czas, a na to akurat nie ma żadnej reguły...

Napisano

Jedź do fachmanów, niech sprawdzą obecność spalin w układzie chłodzenia, a może nosem wyczujesz przy bulgotaniu.

Napisano

> Na zimnym silniku się odpowietrza???

tak tak, na zimnym - nie będę się rozpisywał o całej ideologii, proszę klikać w linka (Zembowicz) i czytać ! (opis z benzyny ale zasady pozostają przecież te same) klik smile.gif

Napisano
  • Autor

hmm...dzięki,spróbuję jutro z rana bo dziś raczej nie wystygnie,własnie jezdziłem po miescie i zaraz 70km lecę,mam nadzieje ze sie nie ugotuje...

albo jest kilka szkół odpowietrzania albo czytałem o niewłaściwych,bo o tym że na zgaszonym zimnym się zalewa i potem tylko dolewka to nie wiedziałem...

Napisano

W moim nie idzie odpowietrzyć na zimnym, muszę grzać aż termostat się otworzy.

Napisano
  • Autor

Odpowietrzyłem wg Zembowicza metodą przelewową no i uruchomiłem silnik i co? ...wszystko w porządku,ustało bulgotanie,podgrzałem trochę,odkręciłem korek,chodził z otwartym korkiem,nie wywalało płynu,przy dodawaniu gazu również.Zakręciłem korek i zacząłem go grzać,akurat u mnie chwilę to dłuższą trwa,rozgrzałem go, wentylator się włączył,zbił temp i wszystko ok,ale sielanka nie trwała zbyt długo....

Po tym jak 2 krotnie wentylator się włączał i wyłączał postanowiłem odkręcić korek i zobaczyć czy wszystko będzie grało,no i zaczęło się...przy próbie odkręcenia korka znowu słychać syczenie mocne i płyn do góry idzie cofając się z układu,zakręciłem korek,przegazowałem troszkę i widać gotującą się (bulgoczącą w zbiorniczku) wodę.W zbiorniczku pod sam korek się zrobiło aż zaczęło wydmuchiwać,wsiadłem do kabiny nawiew na ciepłe i co?dupa..leci zimne,więc wskazuje wszystko że zapowietrzył się, i teraz pytani,co może być tego stanu rzeczą?

Dlaczego maryna sama się zapowietrzyła po odkręceniu korka?po zalaniu wg instrukcji wszystko było cacy,gorące powietrze z nagrzewnicy itd...

Napisano

Miałem podobne objawy w pługu 405 - powód - Uszczelka Pod Głowicą,

Pomogło planowanie głowicy. Pisałęś coś wcześniej, że robili Ci głowicę. A co się stało? Czyżby pękła od zbyt wysokiej temp. spalania? Może główny powód to coś z wtryskami? Zbyt uboga mieszanka i rozwla wszystko pokolei.

Ale według mnie objawy samoczynnego zapowietrzania się to UPG.

Napisano

> Odpowietrzyłem wg Zembowicza metodą przelewową no i uruchomiłem

> silnik i co? ...wszystko w porządku,ustało bulgotanie,podgrzałem

> trochę,odkręciłem korek,chodził z otwartym korkiem,nie wywalało

> płynu,przy dodawaniu gazu również.Zakręciłem korek i zacząłem go

> grzać,akurat u mnie chwilę to dłuższą trwa,rozgrzałem go,

> wentylator się włączył,zbił temp i wszystko ok,ale sielanka nie

> trwała zbyt długo....

> Po tym jak 2 krotnie wentylator się włączał i wyłączał postanowiłem

> odkręcić korek i zobaczyć czy wszystko będzie grało,no i

> zaczęło się...przy próbie odkręcenia korka znowu słychać

> syczenie mocne i płyn do góry idzie cofając się z

> układu,zakręciłem korek,przegazowałem troszkę i widać gotującą

> się (bulgoczącą w zbiorniczku) wodę.W zbiorniczku pod sam korek

> się zrobiło aż zaczęło wydmuchiwać,wsiadłem do kabiny nawiew na

> ciepłe i co?dupa..leci zimne,więc wskazuje wszystko że

> zapowietrzył się, i teraz pytani,co może być tego stanu rzeczą?

> Dlaczego maryna sama się zapowietrzyła po odkręceniu korka?po zalaniu

> wg instrukcji wszystko było cacy,gorące powietrze z nagrzewnicy

> itd...

kolego nie otwieraj korka na goracym silniku bo zawsze zassie ci powietrze...powtyorz odpowietrzenie ale nie odkrecaj korka na nagrzanym silkinku...

Napisano
  • Autor

No tak zrobilem,nie odkrecałem korka,na zimnym odpowietrzyłem solidnie, potem nagrzałem,niby wszystko ok było, wczoraj zrobiłem 300km nie ugotował sie ani razu,jednak jak dojechałem pod mieszkanie i wysiadłem z auta to dla sprawdzenia otworzyłem machę no i cały zbiorniczek był,az pod sam korek i słychać ze zajebista temp miała ciecz,czyli mimo tego że temp sie nie podniosła ani razu do stanu by się włączył wentylator to dalej coś jest chyba nie tak bo to nie jest normalny stan?

Jeśli to by upg było to by sie nie dało z tym jeżdzić w ten sposób,a to się powtarza nieregularnie, i zrobiłem już ok 1500km... niewiem.gif ręce opadają,normalnie straciłem zaufanie do autka, wcześniej jedyną czynnością wykonywana przed trasą 2300km do Niemiec i z powrotem była myjnia i odkurzanie, a teraz...dziś lecę samolotem bo maryna strach frown.gif

Napisano

> No tak zrobilem,nie odkrecałem korka,na zimnym odpowietrzyłem

> solidnie, potem nagrzałem,niby wszystko ok było, wczoraj

> zrobiłem 300km nie ugotował sie ani razu,jednak jak dojechałem

> pod mieszkanie i wysiadłem z auta to dla sprawdzenia otworzyłem

> machę no i cały zbiorniczek był,az pod sam korek i słychać ze

> zajebista temp miała ciecz,czyli mimo tego że temp sie nie

> podniosła ani razu do stanu by się włączył wentylator to dalej

> coś jest chyba nie tak bo to nie jest normalny stan?

> Jeśli to by upg było to by sie nie dało z tym jeżdzić w ten sposób,a

> to się powtarza nieregularnie, i zrobiłem już ok 1500km... ręce

> opadają,normalnie straciłem zaufanie do autka, wcześniej jedyną

> czynnością wykonywana przed trasą 2300km do Niemiec i z

> powrotem była myjnia i odkurzanie, a teraz...dziś lecę samolotem

> bo maryna strach

a korek nie wywala wody w wysokiej temp???

Napisano

> No tak zrobilem,nie odkrecałem korka,na zimnym odpowietrzyłem

Na zimnym nie odpowietrzysz, termostat nie puszcza chlodziwa na duzy obieg.

Sprawdzales kabelki od wentylatora i czujnika temp w chlodnicy?

U mnie kiedys jeden sie "ukruszyl" w samej wtyczce, nie bylo tego widac na oko" - wentylator sie nie wlaczal i prawie zagotowalo wode.

Napisano
  • Autor

u mnie went sie załacza bo po odpowietrzeniu grzałem silnik,wziąłem na grzanie w aucie i cieplutkie lecialo tak jak powinno, co do tego czy korek puszcza tego na 100 % nie wiem,po przejechaniu sporej trasy w niedziele temp nie skoczyła do zagotowania ale tak jak napisałem po zgaszeniu silnika pelny zbiorniczek się zrobił i az korkiem syczało,więc chyba nienaturalny stan,po ostygnieciu nie widać było ubytku płynu.

Skoro termos działa bo grzeje w środku ładnie, wentylator się załącza, spalin nie czuć w płynie (zresztą przy upg by ciągle sie gotował a tu prawie po 300km nie,poza tym zwiekszeniem stanu w zbiorniczku,ale wskazówka nie podniosla się za polowę,czyli u mnie "norma"), więc co do cholery może byc?

Napisano

Może korek jest uszkodzony i po zgaszeniu silnika zachowuje się jakby był poluzowany i stad to znaczne podnoszenie się poziomu płynu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.